VERHELDER UW GLIMLACH
MET KOLYNOS
W*t
UlUtUiels^ceds-
37
4 st. bijop het einde van de 9e naald
maakt men er 6 st. bij op het einde
van do 10e naald maakt men er 1 st. bij.
Vervolgens telkens op het einde van de
volgende naalden erbij maken: 11e
naald, 6 st.; 12e naald, 1 st.13e en
15e naald, 4 st; 16e naald, 1 st.17e
en 19e naald, 4 st.; 18e en 20e naald,
1 st.21e en 23e naald, 4 st.22e en
24e naald, 1 st.25e, 27e, 29e en 31e
naald, 4 st.; 26e, 28e, 30e, 32e naald,
1 st.33e, 35e, 37e en 39e naald, 6 st.
34e, 36e, 38e en 40e naald, 1 st.41ste
naald, 20 st.42e, 44e, 46e, 48e, 50e, 54e,
58e, 62e en 68e naald, 1 steek. Boven de
141 st., die men nu op de naald heeft,
breit men door tot men in het totaal 104
naalden heeft gebreid. Dan gaat men
afkanten voor den kop van de mouw.
1 st. afkanten bij het begin van de 107e,
113e, 117e, 121e, 125e, 127e, 129e, 131e,
133e naald. Dan 20 st. afkanten bij het
begin van de 134e naald. Bij de 135e
naald 1 st. en bij de 136e naald 6 st.
afkanten. Bij de 137e, 139e en 141e
naald 1 st. afkanten; bij de 138e, 140e
en 142e naald 6 st. afkanten; bij de
143e, 145e, 147e en 149e naald 1 st.
afkanten bij de 144e, 146e, 148e en
150e naald 4 st. afkanten; bij de 152e,
153e en 155e naald 1 st. afkanten; bij
de 152e, 154e en 156e naald 4 st. af
kanten; bij de I57e, 159e en 161e naald
1 st. afkanten bij de 158e, 160e en 162e
naald 4 at. afkanten;bij de 164e166e
naald 6 st. afkantenbij de 165e167e
naald 1 st. afkanten; bij de 168e, 170<
en 172e naald 4 st. afkanten;bij de 171<
naald 1 st. afkanten. De overblijvende
st. worden bij de 174e naald afgekant
Dan de mou wen door naden verbinden
en in het vest naaien. Het reepje in
ribbelpatroon langs voorpanden en hals
naaien. Dan de mouwen 2 a 5 cm. naar
binnen omslaan en tegenzoomen en
ten slotte, nadat het vest is opgeperst,
nog 5 knoopen tegenover de knoops
gaten naaien.
WAT ZULLEN WE ETEN?
Zondag: Gevulde eieren met sla en
mayonnaise.
Blinde vinken.
Slaboonen.
Aardappelen.
Vanille vla met bessen en
frambozen.
Maandag: Gebakken spek.
Tuin boo nen.
Aardappelen.
Hangop met beschuit.
Dimdag: Kop bouilloii.
Gebraden ribstuk.
Gestoofde prei.
Aardappelen.
Fruit.
Woenndag: Fricadel.
Gestoofde tomaten
Aardappelen.
Ködgröd met vanillesaus.
Donderdag: Tomatensoep.
Varkenslapjes.
Andijvie.
Aardappelen.
Vrijdag: Gebakken schol.
Sla.
Aardappelen.
Broodschoteltje met
krenten.
Zaterdag: Runderrolletjes.
Worteltjes.
Aardappelen.
Maearonipap
UIT ONS MENU
Gevulde eieren mei
sla en mayonnaise (4 pers.)
4 eieren, 60 gram boter, eetlepel
fijn gehakte peterselie, 1 theelepeltje
mosterd, peper en zout, 1 kropje sla,
wat mayonnaise.
Kook de eieren hard en snijd ze in
de lengte doormidden. Haal er de
dooiers uit en wrijf deze door een zeef.
Vermeng de fijn gewreven eierdooiers
met de gesmolten en weer wat afge
koelde boter, de peterselie, den mosterd
en peper en zout naar smaak. Spuit dit
mengsel weer in de uitgeholde eiwitten
en wel zóó, dat de vorm van een heel ei
ontstaat.
Heg op een schotel wat gewasschen
en flink uitgeknepen blaadjes sla, bedek
deze hier en daar met wat mayonnaise
en zet op de blaadjes sla de gevulde
eieren. Dien het gerecht als voorgerecht
of als hartig hapje bij de lunch.
Tomatensoep (4 pers.)
1 liter bouillon, 350 gram tomaten,
I klein uitje, een takje peterselie, 2
preitjes, eenige sprietjes tijm, 1 stukje
Spaansche peper, 30 gram boter, 30
gram bloem, desverkiezend eenige drup
pels bouillonextract.
Wasch de tomaten en snijd ze in
stukken. Laat ze met de kruiden in
plm. V2 liter water gaar koken. Wrijf
de massa door een zeef en voeg de to
matenpuree bij den bouillon. Vermeng
de boter en de bloem op het vuur tot
een papje. Voeg er een weinig van den
tomatenbouillon bij, doe dit sausje bij
den overigen bouillon en laat de massa
onder voortdurend roeren aan de kook
komen en even doorkoken. Maak de
soep met wat druppels bouillonextract
op smaak af.
NBWil men de soep nog meer
gebonden en voedzamer hebben, dan
kan men in den bouillon wat rijst, laten
koken of ook wel in kleine stukjes ge
broken macaroni.
Fricadel (4 pers.)
Voor fricadel neemt men gewoonlijk
resten gebraden of gekookt vleesch, die
van den vorigen dag zijn overgebleven.
Men rekent voor 4 personen: 400
gram resten vleesch. 100 gram koude
gekookte aardappelen, 1 ei, zout, peper
en nootmuskaat naar smaak, wat fijn
gehakte peterselie of een fijn gesnipperd
uitje, 75 gram boter, wat paneermeel en
zoo noodig wat melk.
Maal de resten vleesch door een molen
en maak de koude aardappelen fijn.
Vermeng de vleeschresten met de fijn
gemaakte aardappelen en roer door dit
mengsel het ei, zout, peper en noot
muskaat en de peterselie of het fijn
gesnipperde uitje. Voeg, indien de
massa stijf is, ook nog wat melk er bij
en maak van 't mengsel ronde ballen,
zooals men ook gewone gehaktballen
maakt. Wentel deze door paneermeel
en braad de ballen in de bruin gebraden
boter aan alle zijden bruin en gaar in
plm. y2 uur.
Maearonipap (4 pers.)
125 gram macaroni, 50 gram suiker,
1 liter melk, 1 stukje citroenschil.
Breek de macaroni in stukjes ter
lengte van plm. 3 cm. en leg deze in
kokend water. Laat de macaroni met
het water aan de kook komen en giet
er daarna het water af. Overgiet de
macaroni met koud water en breng in-
tussclien de melk met de suiker en het
stukje citroenschil aan de kook.
Voeg er de stukjes macaroni bij en
laat deze in plm. 1 uur gaar koken.
Dien de pap, nadat het stukje citroen
schil is verwijderd, warm of koud-
Persoonlijke schoonheid en aantrekkelijk
heid hangt af van gezonde, wit glinsterende
tanden.
Kolynos verhoogt de aantrekkelijkheid
van duizenden door zijn antiseptische, rei
nigende werking. Gebruik Kolynos en geniet
van eert heerlijken frisschen mond.
heeft meestal een goede
uitwerking. Een verre reis
is echter niet steeds nood
zakelijk. Lohse Uralt Laven
del verspreidt een verkwik-
kenden geur, die thuis en
overal elders, waar men zich
bevindt, de atmosfeer ver
aangenaamt. Men behoeft
niet altijd thuis te blijven
maar met den mooien zak
flacon van 75 cents in het
handtaschje is het ook niet
noodig, de frissche lucht ver
te gaan zoeken. U hebt haar
immers bij de hand.
tenpe