Volgens Anterikaansch voorbeeld K oude IVIC Ik u zomerd ranl MELK-THEE (4 personen) Phil. y2 liter sterke thee, plm. liter melk, sui ker, zout, een scheutje rum of frambozen-met- bessensap, stukjes ijs. Zet de thee dubbel zoo sterk als gewoonlijk en zeef ze zorgvuldig, zoodat er niets van theeblaadjes achterblijft. Laat de thee zoo koud mogelijk worden en laat de melk eveneens afkoelen. Giet in afgekoelde glazen voor de helft thee en voor de helft melk, roer er een paar korreltjes zout, eenige schepjes suiker en wat rum of vruchtensap doorheen en serveer de melk-tliee met stukjes ijs. CITROENMELK (4 personen) 1 citroen, plm. ]/2 liter water, plm. 150 gram sui ker, plm. liter melk, 1/8 liter witte wijn, stukjes ijs- Schil den gewassehen citroen zoo dun mogelijk af. Breng het water met de suiker en de citroenschil langzaam aan de kook. Pers den citroen uit en voeg lxet sap bij het water, dat van het, vuur genomen is. Laat deze vloeistof volkomen afkoelen, voeg er een gelijke hoeveelheid melk bij en voeg er dan nog den witten wijn aan toe. Koude frambozenmelk wordt eren voor het opdienen met spuitwater en een stukje ijs vermengd. Deze chocoladedrank, die gemaakt wordt van cacao poeder, suiker, een stukje vanille en water, moet, zoodra een f leechje is aangebroken, geheel worden opgebruikt. ABRIKOZENMELK (4 personen) Een melkbar is een nieuwe attractie, die, op Amerikaanscli systeem gebaseerd, in onze groote steden zoo langzamerhand grooten opgang heeft gemaakt. In onnoemelijk vele variaties kan men die melkdranken verkrijgen. Chocolade, vruchten, vruchtensap en dergelijke worden er aan toegevoegd en nooit wordt het stukje ijs vergeten, waaraan de drank juist zijn verkoelenden .en aange naam verfrissclienden smaak te danken heeft. Op gemakkelijke en vlugge manier kan men die zomerdranken zelf makenhiervoor laten wij onder staand eenige recepten volgen. FRAMBOZENMELK (4 personen) 3/4 liter melk, 1 pond frambozen of 4 eetlepels fram- bozenpuree, spuitwater, ijs. Vul goed afgekoelde glazen voor ongeveer de helft niet koude gekookte of gepasteuriseerde melk. Voeg hierbij wat door een zeef fijn gewreven versche frambozen of roer er frainbozenpuree doorheen. Vul de glazen voor de rest met spuitwater, leg in ieder glas een stukje ijs en dien den drank onmiddellijk op. KOUDE CHOCOLADEMELK (om te bewaren) 100 gram cacao, 250 gram suiker, ruim1/1Iiter water, Y2 vanillestokje. Wrijf zorgvuldig alle klontjes uit de cacao en voeg er dan, scheutje voor scheutje, een weinig van het koude water bij. Roer de massa tot- een papje, zet dit even op het vuur en roer zoo lang tot het glimmend is geworden. Los de suiker in de rest van het water op het vuur op, laat het suiker - stroopje aan de kook komen en voeg er van het vuur het papje van het cacaopoeder bij. Laat dit mengsel, waaraan ook het vanillestokje wordt toe gevoegd, nog even koken en vul er dan goed schoon gemaakte fleschjes mee, die onmiddellijk worden gesloten. Bewaar deze op een koele plaats en gebruik den inhoud der fleschjes, die met ijskoude melk of spuitwater verdund wordt, tegelijk op, wanneer hel; fleschje eenmaal is opengemaakt. Een schepje chocoladeijs, aan dezen drank toegevoegd, verhoogt nog den smaak, N.B. De chocoladedrank kan niet te lang bewaard blijven (plm. eenige weken). 125 gram abrikozen, plm. 30 gram suiker, 1 liter melk, 1 stokje vanille, stukjes ijs. Wasch de abrikozen in lauw water en laat ze ge durende een nacht in koud water, dat de abrikozen juist, moet bedekken, weeken. Kook ze den volgenden dag in het week water tot ze gaar zijn. Voeg er de suiker bij, neem er eenige lieele abrikozen uit en wrijf de rest der vruchten door een paardenharen zeef. Laat de melk met het stokje vanille lang zaam aan de kook komen en daarna volkomen af koelen. Snijd intussehen de heele abrikozen in stukjes. Leg een gedeelte hiervan telkens in een glas, voeg er wat van het koude abrikozenmoes bij en vul het glas verder met de melk, waaruit het vanille stokje is verwijderd. Leg even voor het opdienen nog een stukje ijs in de abrikozenmelk. Een heerlijke drank is deze eitroenmelk, die in bekers oj glazen geserreerd wordt. roor abrikozenmelk kan men zoowel versche als ge droogde abrikozen gebruiken. Een verjrisschende en smakelijke drank is ook melk- ihee, die men opdient met een scheutje rum, oj voor kinderen met een scheutje vruchtensap.

Tijdschriftenbank Zeeland

Ons Zeeland / Zeeuwsche editie | 1938 | | pagina 34