Volgens Anterikaansch voorbeeld
K oude IVIC Ik u zomerd
ranl
MELK-THEE
(4 personen)
Phil. y2 liter sterke thee, plm. liter melk, sui
ker, zout, een scheutje rum of frambozen-met-
bessensap, stukjes ijs.
Zet de thee dubbel zoo sterk als gewoonlijk en
zeef ze zorgvuldig, zoodat er niets van theeblaadjes
achterblijft.
Laat de thee zoo koud mogelijk worden en laat de
melk eveneens afkoelen. Giet in afgekoelde glazen
voor de helft thee en voor de helft melk, roer er een
paar korreltjes zout, eenige schepjes suiker en wat
rum of vruchtensap doorheen en serveer de melk-tliee
met stukjes ijs.
CITROENMELK
(4 personen)
1 citroen, plm. ]/2 liter water, plm. 150 gram sui
ker, plm. liter melk, 1/8 liter witte wijn, stukjes
ijs-
Schil den gewassehen citroen zoo dun mogelijk af.
Breng het water met de suiker en de citroenschil
langzaam aan de kook. Pers den citroen uit en voeg
lxet sap bij het water, dat van het, vuur genomen is.
Laat deze vloeistof volkomen afkoelen, voeg er een
gelijke hoeveelheid melk bij en voeg er dan nog den
witten wijn aan toe.
Koude frambozenmelk wordt eren voor het opdienen
met spuitwater en een stukje ijs vermengd.
Deze chocoladedrank, die gemaakt wordt van cacao
poeder, suiker, een stukje vanille en water, moet,
zoodra een f leechje is aangebroken, geheel worden
opgebruikt.
ABRIKOZENMELK
(4 personen)
Een melkbar is een nieuwe attractie, die, op
Amerikaanscli systeem gebaseerd, in onze groote
steden zoo langzamerhand grooten opgang heeft
gemaakt. In onnoemelijk vele variaties kan
men die melkdranken verkrijgen. Chocolade,
vruchten, vruchtensap en dergelijke worden er aan
toegevoegd en nooit wordt het stukje ijs vergeten,
waaraan de drank juist zijn verkoelenden .en aange
naam verfrissclienden smaak te danken heeft.
Op gemakkelijke en vlugge manier kan men die
zomerdranken zelf makenhiervoor laten wij onder
staand eenige recepten volgen.
FRAMBOZENMELK
(4 personen)
3/4 liter melk, 1 pond frambozen of 4 eetlepels fram-
bozenpuree, spuitwater, ijs. Vul goed afgekoelde
glazen voor ongeveer de helft niet koude gekookte
of gepasteuriseerde melk. Voeg hierbij wat door een
zeef fijn gewreven versche frambozen of roer er
frainbozenpuree doorheen. Vul de glazen voor de
rest met spuitwater, leg in ieder glas een stukje ijs
en dien den drank onmiddellijk op.
KOUDE CHOCOLADEMELK
(om te bewaren)
100 gram cacao, 250 gram suiker, ruim1/1Iiter water,
Y2 vanillestokje. Wrijf zorgvuldig alle klontjes uit de
cacao en voeg er dan, scheutje voor scheutje, een
weinig van het koude water bij. Roer de massa tot-
een papje, zet dit even op het vuur en roer zoo lang
tot het glimmend is geworden. Los de suiker in de
rest van het water op het vuur op, laat het suiker -
stroopje aan de kook komen en voeg er van het
vuur het papje van het cacaopoeder bij. Laat dit
mengsel, waaraan ook het vanillestokje wordt toe
gevoegd, nog even koken en vul er dan goed schoon
gemaakte fleschjes mee, die onmiddellijk worden
gesloten. Bewaar deze op een koele plaats en gebruik
den inhoud der fleschjes, die met ijskoude melk of
spuitwater verdund wordt, tegelijk op, wanneer hel;
fleschje eenmaal is opengemaakt. Een schepje
chocoladeijs, aan dezen drank toegevoegd, verhoogt
nog den smaak,
N.B. De chocoladedrank kan niet te lang bewaard
blijven (plm. eenige weken).
125 gram abrikozen, plm. 30 gram suiker, 1 liter
melk, 1 stokje vanille, stukjes ijs.
Wasch de abrikozen in lauw water en laat ze ge
durende een nacht in koud water, dat de abrikozen
juist, moet bedekken, weeken.
Kook ze den volgenden dag in het week water tot
ze gaar zijn. Voeg er de
suiker bij, neem er eenige
lieele abrikozen uit en
wrijf de rest der vruchten
door een paardenharen
zeef. Laat de melk met
het stokje vanille lang
zaam aan de kook komen
en daarna volkomen af
koelen.
Snijd intussehen de
heele abrikozen in stukjes.
Leg een gedeelte hiervan
telkens in een glas, voeg
er wat van het koude
abrikozenmoes bij en vul
het glas verder met de
melk, waaruit het vanille
stokje is verwijderd. Leg
even voor het opdienen
nog een stukje ijs in de
abrikozenmelk.
Een heerlijke drank is deze
eitroenmelk, die in bekers
oj glazen geserreerd wordt.
roor abrikozenmelk kan men zoowel versche als ge
droogde abrikozen gebruiken.
Een verjrisschende en smakelijke drank is ook melk-
ihee, die men opdient met een scheutje rum, oj
voor kinderen met een scheutje vruchtensap.