HOE EEN
SAAIE PIET
WEER GEZELLIG
WERD
ZOMERTIJD IS INMAAKTIJD
H-O en QUAKER havermout
Heel wat huismoeders zijn in den
zomer weer een tijdje bezig met
het aanvullen van haar „inmaak -
voorraad".
Onder inmaken verstaan we het
geschikt maken van levensmiddelen oin
ze voor langen tijd te kunnen bewaren.
Dit geschikt maken kan zijn door
steriliseeren en inmaken in suiker.
Wilt u op de meest practisclie en
economische wijze steriliseeren, dan is
het noodig, dat u op verschillende voor
waarden let. Wij zullen deze even in
het kort bespreken.
1. Koop de groenten en het fruit in den
tijd, waarin ze door de natuur worden
gebracht en voldoende rijp zijn. Zorg
voor de inmaak steeds versehe groenten
te koopen; groenten, die niet erg frisch
meer zijn, laten zich niet zoo mooi
steriliseeren en daarbij hebt u eerder
kans, dat de glazen of flesschen open
gaan, of dat de inhoud schimmelt of
zuur wordt.
2. Maak de groenten en het fruit
uiterst zorgvuldig schoon en gebruik bij
het inmaken van fruit uitsluitend gave
vruchten. Het ziet er veel mooier uit en
u hebt meer zekerheid, dat de inhoud
goed blijft.
3. De meeste groenten kunnen rauw
in de flesschen gedaan worden, ze wor
den in den sterilisecrtijd gaar. Voor
sommige soorten is het wel raadzaam, ze
even vóór te koken, b.v. tuinboonen,
ymdat anders het water in de glazen
troebel wordt en dc inmaak er dan
onsmakelijk uit zou zien. Groenten, die
erg slinken, b.v. spinazie, worden even
eens voorgekookt, om zoodoende min
der flesschen noodig te hebben.
4. Vul de flesschen of glazen tot een
vingerbreedte onder den rand, giet er zoo
veel vocht op, dat de groenten juist
onder water staan. Maak de randen goed
schoonwant blijft er vuil tussclien den
ring en het glas zitten, dan zullen de
flesschen lieelemaal niet, of maar even
gesloten blijven.
5. Het materiaal, dat u voor de in
maak gebruikt, moet goed schoon en
onbeschadigd zijn. Het is daarom
noodig, de flesschen eerst goed na te
zien, of er mogelijk een barstje in zit of
aan den rand een stukje is afgestooten
ook dan bestaat er groote kans, dat de
inmaak mislukt. Om heel zeker te zijn,
dat er in de ringen geen barstjes zitten,
is het aan te raden, de ringen goed uit
te rekken, er komen dan vaak onge
rechtigheden aan het licht, die zoo
met het bloote oog niet te zien zijn.
De ringen worden in water uitgekookt,
de flesschen in heet sodawater goed
gewasschen en in schoon water omge
spoeld. Moet de massa er kokend heet
ingegoten worden, dan kunt u de fles
schen b.v. op een voehtigen doek zetten
om geen last- van springen van de fles
schen te hebben.
6. Ha bet vullen worden de flesschen
afgesloten met den uitgekookten ring en
het goed schoongemaakte deksel en de
beugels worden er stevig op bevestigd,
waarbij deringen niet verschuivenmogen
7. Het steriliseeren van de groenten
en het fruit kan in den steriliseerketel
gebeuren of in den oven, zoowel in een
gasoven als in een electrischen oven. In
een kolenfornuis is het steriliseeren on
mogelijk, omdat de temperatuur in
dezen oven niet voldoende te regelen is.
De temperatuur voor de inmaakgroen-
ten varieert tijdens het steriliseeren
tusschen de 80 graden en 100 graden C.
de tijd varieert tusschen 20 mimrten
en 2 uur. Voor het steriliseeren van
vruchten kan men over hot algemeen 'n
temperatuur van 70 tot 90 graden C.
aanhouden en een tijdsduur van 20 mi
nuten tot drie kwartier.
8. De flesschen worden het liefst in
een frissche ruimte, b.v. den kelder,
bewaardstaan de flesschen niet te veel
in het licht, dan blijft over het algemeen
de kleur van dc ingemaakte groenten
en het fruit mooier.
Groenten als postelein, zuring, appel
moes e.d. kunnen ook in beugel- of
gekurkte flesschen worden bewaard. Hier
voor laat u de groenten op de gewone
wijze gaar koken, vult de flesschen, die
natuurlijk eerst goed zijn schoonge
maakt, giet er, indien noodig, wat
kookvocht op en kurkt de flesschen.
U snijdt de kurk gelijk met den hals
van de flescb en lakt de flesch op de
gewone wijze. Zorg er hierbij voor, dat er
geen druppels afloopeu; u draait zoo
lang met de flesch, tot het lak goed hard
is. Let goed op, dat er geen blaasjes in
het lak zitten, want zoogauw het blaasje
springt kan er lucht bij de inmaak toe
treden en is er groote kans, dat de
groente vlug bederft.
Ook bij het inmaken in suiker, dus
het maken van jam, marmelade en gelei,
moet u op verschillende puntjes letten.
Wij zullen enkele van de voornaamste
puntjes samen bespreken, opdat het
maken van jam en gelei geen al te
groote moeilijkheden meer meebrengt.
Evenals voor het inmaken van groenten
geldt ook hier weer de regel
Gebruik goed versehe en rijpe vruchten,
die niet beschadigd zijn; mochten er
vruchten zijn, die gedeeltelijk aange
stoken zijn, dan verwijdert u alle aange
stoken deelen zorgvuldig, want anders
loopt u kans, dat de smaak van jam
of gelei geheel bederft.
Wasch de vruchten zeer goed, schil ze,
haal de pitten eruit, als dat noodig is.
Zorg vooral echter, dat u het sap, dat
bij het ontpitten verloren zou kunnen
gaan, opvangt.
Let goed op het gewicht, want dit
moet later met de hoeveelheid suiker
worden omgerekend.
Zet de vruchten daarna op in een wijde
pan met een klein beetje water. Neem
echter steeds een email pan, want een
aluminium pan geeft vaak een verkleu
ring van de vruchten en een metaal-
sinaak aan de jam.
De vruchten kookt u daarna tot
moes en laat ze tot 2/s inkoken. De kook
tijd is hiervan natuurlijk niet op te
geven, omdat die afhangt van den
tijd welken de vruchten noodig hebben
om gaar te worden. Denk er om tijdens
het inkoken het deksel van de pan te
nemen, want anders vraagt 't te veel tijd.
Is de massa voldoende ingekookt, dan
kan de suiker worden toegevoegd. Hier
voor is een vaste hoeveelheid op te
geven, n.l. 2/3 van het oorspronkelijk ge
wicht van de vruchten. Wilt u dus b.v.
1 kg. vruchten verwerken tot jam, dan
hebt u dus plm. lx/t pond suiker noodig.
De vruchtenstroop moet telkens goed
worden omgeroerd van den bodem en
de zijwanden, om aanbranden te voor
komen. De massa moet zoo lang koken,
tot een druppel op een koud bord niet
meer uitloopt.
Doe de jam, marmelade of gelei over
in goed schoongemaakte potten. Evenals
bij het steriliseeren van groenten worden
de potjes uitgewassclien in sodawater.
Na voldoende afkoeling strooit u er
een laagje suiker over en sluit u het potje
af met perkamentpapier of een schroef
deksel. Is de jam na afkoeling te dun,
dan kunt u haar nogmaals, onder voort
durend roeren, opkoken.
ZEG WIM, ZULLEN WE VANAVOND
WEER EENS EEN BIOSfOOPJE
PAKKEN WE ZIJN
ER IN GEEN EEUWEN
GEWEEST
NEE KI NP t SPIJT
ME WEL, MAAR IK
BEN VEEL TE MOE
NOU IK GA MAAR
NAAR BEO.
IK ZAL BLIJ ZIJN
ALS IK ER IN LIG
JIJ BENT OOK EEN
GEZELLIGE MUSCH
OEN LAATSTEN TIJD.'
HET IS GEEN LEVEN
OP DIE MANIER, HIJ
IS s AVONDS DOOD
OP EN MET GEEN
STOK UIT HUIS TE
KRIJGEN.
PROBEER HET EENS
MET H-O ELKEN
MORGEN DAAR
ZIT BIJNA ALLES
IN WAT NOODIG IS
OM FIT TE
BLIJVEN
HALLO ZEG
IK HEB KAARTEN
VOOR DE PREMIERE VAN Dit
GARBO FILM
HEERLIJK WIM IK GA ME DA
DELIJK EVEN VERKLEEPEN
N
OCNKT
LANG
LEVE DE
H-O
Alle levenslust en werkkracht zul
len langzamerhand verdwijnen,
wanneer het lichaam gebrek krijgt
aan Vitamine B. En toch is het
zoo gemakkelijk die ellende te
voorkomen. Quaker en H.O. Ha
vermout zijn rijk voorzien van
deze onontbeerlijke, zenuwvoe-
dende Vitamine B. Maar daar
het lichaam er geen voorraad
van kan vormen, is dagelijks
nieuwe aanvoer noodig. Eiken
ochtend zoon smakelijk bord
Quaker of H.O. havermout is
niet alleen de prettigste en goed
koopste, maar ook de zekerste
manier om een tekort aan Vita
mine B te voorkomen. Begin er
dus terstond mee
GRATIS BESCHIKBAAR
zoolang de voorraad strekt, ons handig recepten-boekje
met vele smakelijke havermout-recepten. Aanvragen
te richten aan Quaker, Afd. A, Postbus 905, Rotterdam.
VLUG KOKENDE
HAVERMOUT