HOE EEN SAAIE PIET WEER GEZELLIG WERD ZOMERTIJD IS INMAAKTIJD H-O en QUAKER havermout Heel wat huismoeders zijn in den zomer weer een tijdje bezig met het aanvullen van haar „inmaak - voorraad". Onder inmaken verstaan we het geschikt maken van levensmiddelen oin ze voor langen tijd te kunnen bewaren. Dit geschikt maken kan zijn door steriliseeren en inmaken in suiker. Wilt u op de meest practisclie en economische wijze steriliseeren, dan is het noodig, dat u op verschillende voor waarden let. Wij zullen deze even in het kort bespreken. 1. Koop de groenten en het fruit in den tijd, waarin ze door de natuur worden gebracht en voldoende rijp zijn. Zorg voor de inmaak steeds versehe groenten te koopen; groenten, die niet erg frisch meer zijn, laten zich niet zoo mooi steriliseeren en daarbij hebt u eerder kans, dat de glazen of flesschen open gaan, of dat de inhoud schimmelt of zuur wordt. 2. Maak de groenten en het fruit uiterst zorgvuldig schoon en gebruik bij het inmaken van fruit uitsluitend gave vruchten. Het ziet er veel mooier uit en u hebt meer zekerheid, dat de inhoud goed blijft. 3. De meeste groenten kunnen rauw in de flesschen gedaan worden, ze wor den in den sterilisecrtijd gaar. Voor sommige soorten is het wel raadzaam, ze even vóór te koken, b.v. tuinboonen, ymdat anders het water in de glazen troebel wordt en dc inmaak er dan onsmakelijk uit zou zien. Groenten, die erg slinken, b.v. spinazie, worden even eens voorgekookt, om zoodoende min der flesschen noodig te hebben. 4. Vul de flesschen of glazen tot een vingerbreedte onder den rand, giet er zoo veel vocht op, dat de groenten juist onder water staan. Maak de randen goed schoonwant blijft er vuil tussclien den ring en het glas zitten, dan zullen de flesschen lieelemaal niet, of maar even gesloten blijven. 5. Het materiaal, dat u voor de in maak gebruikt, moet goed schoon en onbeschadigd zijn. Het is daarom noodig, de flesschen eerst goed na te zien, of er mogelijk een barstje in zit of aan den rand een stukje is afgestooten ook dan bestaat er groote kans, dat de inmaak mislukt. Om heel zeker te zijn, dat er in de ringen geen barstjes zitten, is het aan te raden, de ringen goed uit te rekken, er komen dan vaak onge rechtigheden aan het licht, die zoo met het bloote oog niet te zien zijn. De ringen worden in water uitgekookt, de flesschen in heet sodawater goed gewasschen en in schoon water omge spoeld. Moet de massa er kokend heet ingegoten worden, dan kunt u de fles schen b.v. op een voehtigen doek zetten om geen last- van springen van de fles schen te hebben. 6. Ha bet vullen worden de flesschen afgesloten met den uitgekookten ring en het goed schoongemaakte deksel en de beugels worden er stevig op bevestigd, waarbij deringen niet verschuivenmogen 7. Het steriliseeren van de groenten en het fruit kan in den steriliseerketel gebeuren of in den oven, zoowel in een gasoven als in een electrischen oven. In een kolenfornuis is het steriliseeren on mogelijk, omdat de temperatuur in dezen oven niet voldoende te regelen is. De temperatuur voor de inmaakgroen- ten varieert tijdens het steriliseeren tusschen de 80 graden en 100 graden C. de tijd varieert tusschen 20 mimrten en 2 uur. Voor het steriliseeren van vruchten kan men over hot algemeen 'n temperatuur van 70 tot 90 graden C. aanhouden en een tijdsduur van 20 mi nuten tot drie kwartier. 8. De flesschen worden het liefst in een frissche ruimte, b.v. den kelder, bewaardstaan de flesschen niet te veel in het licht, dan blijft over het algemeen de kleur van dc ingemaakte groenten en het fruit mooier. Groenten als postelein, zuring, appel moes e.d. kunnen ook in beugel- of gekurkte flesschen worden bewaard. Hier voor laat u de groenten op de gewone wijze gaar koken, vult de flesschen, die natuurlijk eerst goed zijn schoonge maakt, giet er, indien noodig, wat kookvocht op en kurkt de flesschen. U snijdt de kurk gelijk met den hals van de flescb en lakt de flesch op de gewone wijze. Zorg er hierbij voor, dat er geen druppels afloopeu; u draait zoo lang met de flesch, tot het lak goed hard is. Let goed op, dat er geen blaasjes in het lak zitten, want zoogauw het blaasje springt kan er lucht bij de inmaak toe treden en is er groote kans, dat de groente vlug bederft. Ook bij het inmaken in suiker, dus het maken van jam, marmelade en gelei, moet u op verschillende puntjes letten. Wij zullen enkele van de voornaamste puntjes samen bespreken, opdat het maken van jam en gelei geen al te groote moeilijkheden meer meebrengt. Evenals voor het inmaken van groenten geldt ook hier weer de regel Gebruik goed versehe en rijpe vruchten, die niet beschadigd zijn; mochten er vruchten zijn, die gedeeltelijk aange stoken zijn, dan verwijdert u alle aange stoken deelen zorgvuldig, want anders loopt u kans, dat de smaak van jam of gelei geheel bederft. Wasch de vruchten zeer goed, schil ze, haal de pitten eruit, als dat noodig is. Zorg vooral echter, dat u het sap, dat bij het ontpitten verloren zou kunnen gaan, opvangt. Let goed op het gewicht, want dit moet later met de hoeveelheid suiker worden omgerekend. Zet de vruchten daarna op in een wijde pan met een klein beetje water. Neem echter steeds een email pan, want een aluminium pan geeft vaak een verkleu ring van de vruchten en een metaal- sinaak aan de jam. De vruchten kookt u daarna tot moes en laat ze tot 2/s inkoken. De kook tijd is hiervan natuurlijk niet op te geven, omdat die afhangt van den tijd welken de vruchten noodig hebben om gaar te worden. Denk er om tijdens het inkoken het deksel van de pan te nemen, want anders vraagt 't te veel tijd. Is de massa voldoende ingekookt, dan kan de suiker worden toegevoegd. Hier voor is een vaste hoeveelheid op te geven, n.l. 2/3 van het oorspronkelijk ge wicht van de vruchten. Wilt u dus b.v. 1 kg. vruchten verwerken tot jam, dan hebt u dus plm. lx/t pond suiker noodig. De vruchtenstroop moet telkens goed worden omgeroerd van den bodem en de zijwanden, om aanbranden te voor komen. De massa moet zoo lang koken, tot een druppel op een koud bord niet meer uitloopt. Doe de jam, marmelade of gelei over in goed schoongemaakte potten. Evenals bij het steriliseeren van groenten worden de potjes uitgewassclien in sodawater. Na voldoende afkoeling strooit u er een laagje suiker over en sluit u het potje af met perkamentpapier of een schroef deksel. Is de jam na afkoeling te dun, dan kunt u haar nogmaals, onder voort durend roeren, opkoken. ZEG WIM, ZULLEN WE VANAVOND WEER EENS EEN BIOSfOOPJE PAKKEN WE ZIJN ER IN GEEN EEUWEN GEWEEST NEE KI NP t SPIJT ME WEL, MAAR IK BEN VEEL TE MOE NOU IK GA MAAR NAAR BEO. IK ZAL BLIJ ZIJN ALS IK ER IN LIG JIJ BENT OOK EEN GEZELLIGE MUSCH OEN LAATSTEN TIJD.' HET IS GEEN LEVEN OP DIE MANIER, HIJ IS s AVONDS DOOD OP EN MET GEEN STOK UIT HUIS TE KRIJGEN. PROBEER HET EENS MET H-O ELKEN MORGEN DAAR ZIT BIJNA ALLES IN WAT NOODIG IS OM FIT TE BLIJVEN HALLO ZEG IK HEB KAARTEN VOOR DE PREMIERE VAN Dit GARBO FILM HEERLIJK WIM IK GA ME DA DELIJK EVEN VERKLEEPEN N OCNKT LANG LEVE DE H-O Alle levenslust en werkkracht zul len langzamerhand verdwijnen, wanneer het lichaam gebrek krijgt aan Vitamine B. En toch is het zoo gemakkelijk die ellende te voorkomen. Quaker en H.O. Ha vermout zijn rijk voorzien van deze onontbeerlijke, zenuwvoe- dende Vitamine B. Maar daar het lichaam er geen voorraad van kan vormen, is dagelijks nieuwe aanvoer noodig. Eiken ochtend zoon smakelijk bord Quaker of H.O. havermout is niet alleen de prettigste en goed koopste, maar ook de zekerste manier om een tekort aan Vita mine B te voorkomen. Begin er dus terstond mee GRATIS BESCHIKBAAR zoolang de voorraad strekt, ons handig recepten-boekje met vele smakelijke havermout-recepten. Aanvragen te richten aan Quaker, Afd. A, Postbus 905, Rotterdam. VLUG KOKENDE HAVERMOUT

Tijdschriftenbank Zeeland

Ons Zeeland / Zeeuwsche editie | 1938 | | pagina 37