WAT ZULLEN WIJ ETEN?
MENU
UIT ONS MENU
WUt U iets (jjtfeck
37
Zondag:
Tomatensoep.
Gestoofde lever.
Bloemkool.
Aardappelpuree
Citroenvla.
Maandag:
Varkenslapjes.
Doperwten.
Aardappelen.
Griesmeelpudding.
Dinsdag
Gehakt.
Gestoofde tomaten.
Gebakken aardappelen.
Vruchtensla.
Woensdag:
Runderrib.
Zuring.
Aardappelen»
Karnemelkvla.
Donderdag
Zuringsoep.
Gestoofde nier.
Worteltjes.
Aardappelen.
Vrijdag:
Kaascroquetten
Spiegeleieren.
Gebakken aardappelen.
Sla.
Zaterdag:
Runderlappen.
Versche capucijners.
Aardappelen.
Fruit.
Kaascroquetten
(4 pers.)
1 y2 dl. melk, 30 gr. bloem, 35 gr.
boter, 150 gr. geraspte kaas, zout,
peper, 1 ei, paneermeel.
Verwarm de boter met de bloem en
voeg langzaam, steeds roerende, de
melk erbij. Meng er de kaas doorheen,
die tevoren geraspt is en maak de
eroquetten op smaak af met de peper en
het zout. Laat het mengsel afkoelen,
neem een hoeveelheid, voldoende voor
1 croquet, op een lepel en vorm er, de
massa steeds omscheppend met een
tweeden lepel, een croquet van. Haal
ze door paneermeel, door het losge
klopte ei en nogmaals door het paneer
meel. Bak ze in frituurvet, waar een
blauwe damp afslaat, mooi bruin. Laat
ze even uitlekken, leg ze op een schotel
en gameer ze met een toefje peterselie.
Gestoofde lever
(4 pers.)
400 gr. lever, een stukje vet spek
(50 gr.), 1 ui, peperkorrel, laurierblad,
dl. water, 30 gr. boter, bloem.
Rijg het in reepjes gesneden spek door
de plakken lever. Fruit intusschen den
gesnipperden ui in de boter lichtbruin,
bak de lever lichtbruin in de boter met
de kruiden, voeg het water erbij en laat
het. vleesch gaar stoven uur). Neem
de lever uit de saus en bind ze zoo
noodig met wat aangemengde bloem.
Giet de saus over het vleesch op den
schotel.
Gestoofde tomaten
(4 pers.)
1 kg. tomaten, 30 gr. boter, zout,
peper, gehakte peterselie, bloem.
Wasch de tomaten, haal er desge-
wensclit de schillen af, door ze in warm
water te dompelen, snijd ze in plakken,
zout en peper ze. Laat de boter smelten,
voeg de tomaten toe en laat ze zachtjes
gaarstoven. Bind het vocht met aange
mengde bloem als het noodig mocht
zijn en bestrooi het gerecht met gehakte
peterselie. Bereid het gerecht in een
vuurvasten schotel of pan met dikken
bodem.
Karnemelkvla
(4 pers.)
*4 liter karnemelk, 50 gr. suiker, 45
gr. bloem of maizena, 25 gr. rozijnen,
snufje zout.
Meng de helft van de karnemelk aan
met de suiker en de maizena, voeg de
goed gewasschen rozijnen en het zout
toe. Laat de massa onder goed roeren
doorkoken. Voeg er van het vuur de
overgebleven karnemelk bij, laat de vla
afkoelen en dien ze op in een glazen
schaaltje, gegarneerd met wat stijfge-
slagen eiwit of" geslagen room.
Citroenvla
(4 pers.)
Sap van 2 citroenen, 6 eieren, 150 gr.
suiker.
Roer de eierdooiers in een emaille
pan met de suiker tot een schuimige
massa, laat ze op een zacht vuurtje of
au bain-marie binden, onder goed
roeren. Klop het eiwit stijf en voeg er
dit bij kleine gedeelten bij, laat de vla
kloppend even nabinden. Dien ze 11a
bekoeling op in een glazen schaal en
presenteer er biscuits bij. Dien ze
daarna direct op, om het inzakken te
voorkomen.
PR ACT I SC HE RAAD VOOR
IEDERE HUISVROUW
Koperen voorwerpen, die een uitslag
vertoonen van kopergroen, kunnen het
beste behandeld worden met een borstel
die in terpentijn is gedoopt. Vervolgens
worden ze met koperpoets gewreven.
Oin de vorming van kopergroen te
voorkomen, is het noodig, dat de voor
werpen goed droog bewaard worden.
Indisch koper kan het beste worden
behandeld met een papje van Brussel-
sclie aarde en citroensap of azijn. We
spoelen de voorwerpen vervolgens goed
na, drogen ze en wrijven ze na met een
wollen doek, die in terpentijn is ge
drenkt.
We moeten er om denken, dat Brus-
selsche aarde leelijke roestvlekken op
onze kleeren kan achterlaten, zoodat we
dienen te zorgen, dat deze niet met de
aarde in aanraking komen.
Gewerkte zilveren voorwerpen, zooals
b.v. beugels van taschjes, bewerkte
doosjes, ringen (zonder steen) enz. enz.
kunnen we beter niet met een poets
extract of met krijt en spiritus behande
len, daar de resten hiervan heel gemak
kelijk in de versieringen achterblijven.
Deze voorwerpen kunnen we beter wee
ken in alcohol en ze daarna uitborstelen,
ofwel we koken ze uit in sodawater in een
aluminium of emaille pan (kooktijd
ongeveer een kwartier). Voor het geval
we echter een emaille pan gebruiken,
dienen we op den bodem een aluminium -
plaatje te leggen. We borstelen de
voorwerpen in liet lieete sodawater uit
en wrijven ze op met een wollen doek.
Gouden voorwerpen, zooals ringen en
armbandjes, kunnen we weeken in een
lauw zeepsopje, waarbij een flinke
scheut ammoniak is gedaan. Daarna
wrijven we ze op met een zachtcn
wollen dook.
MARY! HOE GAAT HET
MET JOU
LUISTER EENS MARY, IK GA
TROUWEN, EN JIJ KUNT DIE BAAN
VAST WEL TERUGKRIJGEN. MAAR...
GA EERST EENS NAAR MIJN
TANDARTS.
NAAR
JE TAND-
SLECHT SINDS IK
ONTSLAGEN WERD
EN JIJ MIJN BAAN
KREEG. BEN IK
ZONDER WERK
ARTS!...
BEGRIJP IK
EEN MAAND LATER
DANK ZIJ COLGATE
U BENT EEN PERFECTE SECRETA
RESSE, JUFFROUW DE VRIES. IK ZAL
UW SALARIS MOETEN HERZIEN
KX,
O. DAT VIND IK
FIJN. MIJNHEER
HET IS PROEFONDERVINDE
LIJK BEWEZEN DAT 76 VAN
PERSONEN BOVEN DE 17 JAAR
SLECHTE ADEM HEBBEN EN DAT
DIT MEESTAL ONTSTAAT DOOR
ONVOLDOEND GEREINIGDE
TANDEN. IK BEVEEL COLGATE'S
TANDPASTA AAN.
In tegenstelling met gewone
tandpasta's, heeft Colgate de
eigenschap dat haar aromatisch
schuim tot in de kleinste hoek
jes tusschen de tanden door
dringt. Het lost alle ongerech
tigheden op, die de oorzaak
zijn van slechte adem doffe
tanden en tandbederf, en spoelt
ze weg. Bovendien polijst
Colgate de tanden zonder het
glazuur aan te tasten. Het
maakt ze hagelblank en Uw
glimlach nog stralender.
IN TUBES VAN
30, 50 EN 80 et
FAMILIE-COMBINATIE
(2 TUBES) •IS. 75 en 1.25
^cfimcA6-