WAT ZULLEN WIJ ETEN? MENU UIT ONS MENU WUt U iets (jjtfeck 37 Zondag: Tomatensoep. Gestoofde lever. Bloemkool. Aardappelpuree Citroenvla. Maandag: Varkenslapjes. Doperwten. Aardappelen. Griesmeelpudding. Dinsdag Gehakt. Gestoofde tomaten. Gebakken aardappelen. Vruchtensla. Woensdag: Runderrib. Zuring. Aardappelen» Karnemelkvla. Donderdag Zuringsoep. Gestoofde nier. Worteltjes. Aardappelen. Vrijdag: Kaascroquetten Spiegeleieren. Gebakken aardappelen. Sla. Zaterdag: Runderlappen. Versche capucijners. Aardappelen. Fruit. Kaascroquetten (4 pers.) 1 y2 dl. melk, 30 gr. bloem, 35 gr. boter, 150 gr. geraspte kaas, zout, peper, 1 ei, paneermeel. Verwarm de boter met de bloem en voeg langzaam, steeds roerende, de melk erbij. Meng er de kaas doorheen, die tevoren geraspt is en maak de eroquetten op smaak af met de peper en het zout. Laat het mengsel afkoelen, neem een hoeveelheid, voldoende voor 1 croquet, op een lepel en vorm er, de massa steeds omscheppend met een tweeden lepel, een croquet van. Haal ze door paneermeel, door het losge klopte ei en nogmaals door het paneer meel. Bak ze in frituurvet, waar een blauwe damp afslaat, mooi bruin. Laat ze even uitlekken, leg ze op een schotel en gameer ze met een toefje peterselie. Gestoofde lever (4 pers.) 400 gr. lever, een stukje vet spek (50 gr.), 1 ui, peperkorrel, laurierblad, dl. water, 30 gr. boter, bloem. Rijg het in reepjes gesneden spek door de plakken lever. Fruit intusschen den gesnipperden ui in de boter lichtbruin, bak de lever lichtbruin in de boter met de kruiden, voeg het water erbij en laat het. vleesch gaar stoven uur). Neem de lever uit de saus en bind ze zoo noodig met wat aangemengde bloem. Giet de saus over het vleesch op den schotel. Gestoofde tomaten (4 pers.) 1 kg. tomaten, 30 gr. boter, zout, peper, gehakte peterselie, bloem. Wasch de tomaten, haal er desge- wensclit de schillen af, door ze in warm water te dompelen, snijd ze in plakken, zout en peper ze. Laat de boter smelten, voeg de tomaten toe en laat ze zachtjes gaarstoven. Bind het vocht met aange mengde bloem als het noodig mocht zijn en bestrooi het gerecht met gehakte peterselie. Bereid het gerecht in een vuurvasten schotel of pan met dikken bodem. Karnemelkvla (4 pers.) *4 liter karnemelk, 50 gr. suiker, 45 gr. bloem of maizena, 25 gr. rozijnen, snufje zout. Meng de helft van de karnemelk aan met de suiker en de maizena, voeg de goed gewasschen rozijnen en het zout toe. Laat de massa onder goed roeren doorkoken. Voeg er van het vuur de overgebleven karnemelk bij, laat de vla afkoelen en dien ze op in een glazen schaaltje, gegarneerd met wat stijfge- slagen eiwit of" geslagen room. Citroenvla (4 pers.) Sap van 2 citroenen, 6 eieren, 150 gr. suiker. Roer de eierdooiers in een emaille pan met de suiker tot een schuimige massa, laat ze op een zacht vuurtje of au bain-marie binden, onder goed roeren. Klop het eiwit stijf en voeg er dit bij kleine gedeelten bij, laat de vla kloppend even nabinden. Dien ze 11a bekoeling op in een glazen schaal en presenteer er biscuits bij. Dien ze daarna direct op, om het inzakken te voorkomen. PR ACT I SC HE RAAD VOOR IEDERE HUISVROUW Koperen voorwerpen, die een uitslag vertoonen van kopergroen, kunnen het beste behandeld worden met een borstel die in terpentijn is gedoopt. Vervolgens worden ze met koperpoets gewreven. Oin de vorming van kopergroen te voorkomen, is het noodig, dat de voor werpen goed droog bewaard worden. Indisch koper kan het beste worden behandeld met een papje van Brussel- sclie aarde en citroensap of azijn. We spoelen de voorwerpen vervolgens goed na, drogen ze en wrijven ze na met een wollen doek, die in terpentijn is ge drenkt. We moeten er om denken, dat Brus- selsche aarde leelijke roestvlekken op onze kleeren kan achterlaten, zoodat we dienen te zorgen, dat deze niet met de aarde in aanraking komen. Gewerkte zilveren voorwerpen, zooals b.v. beugels van taschjes, bewerkte doosjes, ringen (zonder steen) enz. enz. kunnen we beter niet met een poets extract of met krijt en spiritus behande len, daar de resten hiervan heel gemak kelijk in de versieringen achterblijven. Deze voorwerpen kunnen we beter wee ken in alcohol en ze daarna uitborstelen, ofwel we koken ze uit in sodawater in een aluminium of emaille pan (kooktijd ongeveer een kwartier). Voor het geval we echter een emaille pan gebruiken, dienen we op den bodem een aluminium - plaatje te leggen. We borstelen de voorwerpen in liet lieete sodawater uit en wrijven ze op met een wollen doek. Gouden voorwerpen, zooals ringen en armbandjes, kunnen we weeken in een lauw zeepsopje, waarbij een flinke scheut ammoniak is gedaan. Daarna wrijven we ze op met een zachtcn wollen dook. MARY! HOE GAAT HET MET JOU LUISTER EENS MARY, IK GA TROUWEN, EN JIJ KUNT DIE BAAN VAST WEL TERUGKRIJGEN. MAAR... GA EERST EENS NAAR MIJN TANDARTS. NAAR JE TAND- SLECHT SINDS IK ONTSLAGEN WERD EN JIJ MIJN BAAN KREEG. BEN IK ZONDER WERK ARTS!... BEGRIJP IK EEN MAAND LATER DANK ZIJ COLGATE U BENT EEN PERFECTE SECRETA RESSE, JUFFROUW DE VRIES. IK ZAL UW SALARIS MOETEN HERZIEN KX, O. DAT VIND IK FIJN. MIJNHEER HET IS PROEFONDERVINDE LIJK BEWEZEN DAT 76 VAN PERSONEN BOVEN DE 17 JAAR SLECHTE ADEM HEBBEN EN DAT DIT MEESTAL ONTSTAAT DOOR ONVOLDOEND GEREINIGDE TANDEN. IK BEVEEL COLGATE'S TANDPASTA AAN. In tegenstelling met gewone tandpasta's, heeft Colgate de eigenschap dat haar aromatisch schuim tot in de kleinste hoek jes tusschen de tanden door dringt. Het lost alle ongerech tigheden op, die de oorzaak zijn van slechte adem doffe tanden en tandbederf, en spoelt ze weg. Bovendien polijst Colgate de tanden zonder het glazuur aan te tasten. Het maakt ze hagelblank en Uw glimlach nog stralender. IN TUBES VAN 30, 50 EN 80 et FAMILIE-COMBINATIE (2 TUBES) •IS. 75 en 1.25 ^cfimcA6-

Tijdschriftenbank Zeeland

Ons Zeeland / Zeeuwsche editie | 1938 | | pagina 37