Uterus
7HWC
WAT ZULLEN WE ETEN?
PALI N G
MENU
SMAKELIJK EN
VOEDZAAM
NUTTIGE WENKEN
(wcfit mooh iïö&i kaah taint!
\inolia
JAVA.MADOERA.BALI
GLD.15
N.SUMATRA.MAKASSER
18 6L0.
37
Zondag:
Palingschoteltje.
Roastbeef.
Snijboontjes.
Aardappelen.
Vruchtencompote met va-
nillevla.
Maandag
Koud vleescli.
Andijvie.
Aardappelen.
Beschuit met bessensap.
Dinsdag:
Gehakt.
Bloemkool.
Aardappelen.
Griesmeelschoteltje
Woensdag
Bloemkoolsoep.
Runderlapjes.
Slaboonen.
Aardappelen.
Donderdag
Varkenslapjes.
Postelein.
Aardappelen.
Caramelvla.
Vrijdag:
Gekookte eieren.
Sla van tomaten en kom
kommers.
Gebakken aardappelen.
Drie in de pan.
Zaterdag:
Gebakken saucijsjes.
Gestoofde bieten.
Aardappelen.
Hangop.
PALINGSOEP
(4 pers.)
1 liter water, een half pond paling,
kervel, 30 gr. rijst, zout, peper, bouillon-
aroma.
Zet het water op met het zout en de
rijst en laat het 20 min. doorkoken. Voeg
er daarna de goed schoongemaakte
paling aan toe en laat de mootjes nog S
minuten meekoken. Wasch en hak
onderwijl de kervel en voeg deze op het
laatste oogenblik bij de soep. Maak ze op
•smaak af met zout, peper en bouillon
aroma.
GEBAKKEN PALING
(4 pers.)
1 kg. paling, 100 gr. boter, paneermeel
of bloem, zout.
Maak de paling goed schoon, knip de
vinnen er af en wasch de visch onder
stroomend water. Bestrooi de paling
met zout en laat ze op een vergiet uit
lekken. Wentel de paling door paneer
meel en bak ze in mooten in de heete
boter lichtbruin gaar. Reken voor den
baktijd ongeveer 20 min. Geef er sla bij.
GESTOOFDE PALING
(4 pers.)
1 kg. paling, 100 gr. boter, paneermeel,
het sap van 1 citroen, zout, fijngehakte
peterselie, peper en nootmuskaat.
Maak de paling schoon, snijd ze in
mooten en knip de vinnen er af. Zout
ze, laat ze op een vergiet uitlekken.
Bak zo in de boter lichtbruin, voeg
het citroensap, het paneermeel en het
water toe. Laat de paling in ongeveer
30 minuten gaar stoven. Voeg op het
laatste oogenblik de fijngehakte peter
selie toe en maak dé paling op smaak af
met peper en nootmuskaat.
PALINGSCHOTEL
(4 pers.)
750 gr. paling, 6 groote gekookte aard
appelen, 1 ui, 100 gr. boter, gehakte
peterselie, bouillonaroma.
Bak de mooten paling zooals in het
eerste recept werd aangegeven. Bak
de in schijven gesneden aardappelen
op de bekende wijze bruin en knappend,
smoor het fijngehakte uitje in de boter
gaar en lichtbruin. Leg de aardappelen
in het midden op een schotel en schik
de mooten paling in een ring er omheen.
Giet over de paling de saus met het
uitje en dien het schoteltje warm op.
PALING IN GELEI
1 kg. dikke paling, 7 dl. azijn, 3 dl.
water, 50 gr. witte gelatine, laurier
bladen, zout, citroenschijfjes, inmaak-
potjes en perkamentpapier.
Maak de paling op de bekende wijze
schoon. Kook ze gaar in water met
zout (ongeveer 10 minuten). Zet den
azijn op met het water, los de geweekte
en uitgeknepen gelatine hierin op als de
vloeistof kookt. Schik de paling in de
potjes, voeg per potje een laurierblad en
een schijfje citroen toe en giet er dan
den kokenden azijn met het water en de
gelatine overheen. Laat de paling af
koelen en sluit de potjes af met perka-
rrtentpapier. Bewaar de potjes op een
koele plaats.
Inktvlekken in linoleum kunnen we
behandelen met was. Hebben we hier
mee geen resultaat, dan betten we de
vlek met azijn. Uit doorgedrukt of effen
linoleum kunnen we de vlek bovendien
zoo noodig uitschoren met staalwol of
zand, waarna we het linoleum opwrijven
met was. De vlek mag dan echter niet al
te oud zijn.
Inktvlekken in wit hout kunnen we
bedekken met een papje van pijpaarde
en azijn, dat we er enkele uren op laten
zitten. De vlek is dan geheel verdwenen.
Gummiringen kunnen we het beste
tegen hard worden behoeden door ze
te bewaren in een doos, waarvan de
bodem met een laag watten bedekt is.
Vuile plekken op een linoleumvloer,
b.v. bij een deur of kachel, kunnen we
vaak weer mooi opknappen door ze te
behandelen met een doek of borstel, die
in petroleum is gedoopt. Is het linoleum
slechts opgedrukt, dan nemen we een
doek, omdat het patroon er anders op
den duur af zou slijten. Bij doorgedrukt
linoleum kunnen we echter gerust een
borstel gebruiken.
Lijstjes van schilderijen laten vaak
los. We kunnen de hoekjes echter ver
sterken door er aan den achterkant een
driehoekje van karton op te plakken of
te spijkeren met kleine, koperen spij
kertjes. Bij het spijkeren leggen we het
lijstje op een doek, daar anders het glas
kan barsten.
Melk kan het beste bewaard worden
zonder deksel, doch afgedekt met een
luchtig doekje. Natuurlijk zetten we
de pan of de flesch slechts op een koele
plek neer.
lOCHT*'
V^MOAAG
Een frisse, tere teint wekt steeds bewondering
op. Verzorg daarom Uw teint op de juiste wijze. Neem geen risico
met ouderwetse preparaten, doch bereik, wat vele andere vrouwen
reeds bereikt hebben met de Vinolia crèmes: de teint, die U altijd
heeft verlangd. Vinolia Vanishing Cream is een ideale matcrême,
die door haar extra fijne emulgering de huid
in prachtige conditie houdt. Bovendien is Vinolia Vanishing
Cream een ideale basis voor poeder. Gebruik tevens elke
avond de ongeëvenaarde Vinolia Cold Cream, die de
huid voedt en verjongt. Ook voor U voortaan uitsluitend
VANISHING CREAM - COLD CREAM
Zoo ja, dan dient U
tijdig maatregelen te
nemen, zoodat het or
ganisme en de huid
zich niet op vetlijvig-
heid kunnen instellen.
Hebt U er wel eens
over nagedacht, hoe het komt, dat
dikwijls de eene persoon bij gelijke
hoeveelheid voedsel dikker wordt
dan de andere! Meestal speelt hier
een ondoelmatige en ongezonde spijs
vertering een belangrijke rol. Dragées
„Negentien" bewerken, dat het voed
sel op nuttige en gezonde manier door het lichaam wordt opgenomen. De samen
stelling ervan danken wij aan den bekenden Prof. Dr. II. Much. Hij kwam op
dit idee naar aanleiding van zijne uitgebreide onderzoekingen op het vebied
van de lever- en galfuncties.
Dragees „NEGENTIEN" zijn een zuiver natuurproduct
Prijs f 1.25 per flacon van 40 stuks
Te verkrijgen bij Apothekers en Drogisten
Hoofddepót: Den Haag, Dr. H. Nanning, Korte Toten 7a