Uterus 7HWC WAT ZULLEN WE ETEN? PALI N G MENU SMAKELIJK EN VOEDZAAM NUTTIGE WENKEN (wcfit mooh iïö&i kaah taint! \inolia JAVA.MADOERA.BALI GLD.15 N.SUMATRA.MAKASSER 18 6L0. 37 Zondag: Palingschoteltje. Roastbeef. Snijboontjes. Aardappelen. Vruchtencompote met va- nillevla. Maandag Koud vleescli. Andijvie. Aardappelen. Beschuit met bessensap. Dinsdag: Gehakt. Bloemkool. Aardappelen. Griesmeelschoteltje Woensdag Bloemkoolsoep. Runderlapjes. Slaboonen. Aardappelen. Donderdag Varkenslapjes. Postelein. Aardappelen. Caramelvla. Vrijdag: Gekookte eieren. Sla van tomaten en kom kommers. Gebakken aardappelen. Drie in de pan. Zaterdag: Gebakken saucijsjes. Gestoofde bieten. Aardappelen. Hangop. PALINGSOEP (4 pers.) 1 liter water, een half pond paling, kervel, 30 gr. rijst, zout, peper, bouillon- aroma. Zet het water op met het zout en de rijst en laat het 20 min. doorkoken. Voeg er daarna de goed schoongemaakte paling aan toe en laat de mootjes nog S minuten meekoken. Wasch en hak onderwijl de kervel en voeg deze op het laatste oogenblik bij de soep. Maak ze op •smaak af met zout, peper en bouillon aroma. GEBAKKEN PALING (4 pers.) 1 kg. paling, 100 gr. boter, paneermeel of bloem, zout. Maak de paling goed schoon, knip de vinnen er af en wasch de visch onder stroomend water. Bestrooi de paling met zout en laat ze op een vergiet uit lekken. Wentel de paling door paneer meel en bak ze in mooten in de heete boter lichtbruin gaar. Reken voor den baktijd ongeveer 20 min. Geef er sla bij. GESTOOFDE PALING (4 pers.) 1 kg. paling, 100 gr. boter, paneermeel, het sap van 1 citroen, zout, fijngehakte peterselie, peper en nootmuskaat. Maak de paling schoon, snijd ze in mooten en knip de vinnen er af. Zout ze, laat ze op een vergiet uitlekken. Bak zo in de boter lichtbruin, voeg het citroensap, het paneermeel en het water toe. Laat de paling in ongeveer 30 minuten gaar stoven. Voeg op het laatste oogenblik de fijngehakte peter selie toe en maak dé paling op smaak af met peper en nootmuskaat. PALINGSCHOTEL (4 pers.) 750 gr. paling, 6 groote gekookte aard appelen, 1 ui, 100 gr. boter, gehakte peterselie, bouillonaroma. Bak de mooten paling zooals in het eerste recept werd aangegeven. Bak de in schijven gesneden aardappelen op de bekende wijze bruin en knappend, smoor het fijngehakte uitje in de boter gaar en lichtbruin. Leg de aardappelen in het midden op een schotel en schik de mooten paling in een ring er omheen. Giet over de paling de saus met het uitje en dien het schoteltje warm op. PALING IN GELEI 1 kg. dikke paling, 7 dl. azijn, 3 dl. water, 50 gr. witte gelatine, laurier bladen, zout, citroenschijfjes, inmaak- potjes en perkamentpapier. Maak de paling op de bekende wijze schoon. Kook ze gaar in water met zout (ongeveer 10 minuten). Zet den azijn op met het water, los de geweekte en uitgeknepen gelatine hierin op als de vloeistof kookt. Schik de paling in de potjes, voeg per potje een laurierblad en een schijfje citroen toe en giet er dan den kokenden azijn met het water en de gelatine overheen. Laat de paling af koelen en sluit de potjes af met perka- rrtentpapier. Bewaar de potjes op een koele plaats. Inktvlekken in linoleum kunnen we behandelen met was. Hebben we hier mee geen resultaat, dan betten we de vlek met azijn. Uit doorgedrukt of effen linoleum kunnen we de vlek bovendien zoo noodig uitschoren met staalwol of zand, waarna we het linoleum opwrijven met was. De vlek mag dan echter niet al te oud zijn. Inktvlekken in wit hout kunnen we bedekken met een papje van pijpaarde en azijn, dat we er enkele uren op laten zitten. De vlek is dan geheel verdwenen. Gummiringen kunnen we het beste tegen hard worden behoeden door ze te bewaren in een doos, waarvan de bodem met een laag watten bedekt is. Vuile plekken op een linoleumvloer, b.v. bij een deur of kachel, kunnen we vaak weer mooi opknappen door ze te behandelen met een doek of borstel, die in petroleum is gedoopt. Is het linoleum slechts opgedrukt, dan nemen we een doek, omdat het patroon er anders op den duur af zou slijten. Bij doorgedrukt linoleum kunnen we echter gerust een borstel gebruiken. Lijstjes van schilderijen laten vaak los. We kunnen de hoekjes echter ver sterken door er aan den achterkant een driehoekje van karton op te plakken of te spijkeren met kleine, koperen spij kertjes. Bij het spijkeren leggen we het lijstje op een doek, daar anders het glas kan barsten. Melk kan het beste bewaard worden zonder deksel, doch afgedekt met een luchtig doekje. Natuurlijk zetten we de pan of de flesch slechts op een koele plek neer. lOCHT*' V^MOAAG Een frisse, tere teint wekt steeds bewondering op. Verzorg daarom Uw teint op de juiste wijze. Neem geen risico met ouderwetse preparaten, doch bereik, wat vele andere vrouwen reeds bereikt hebben met de Vinolia crèmes: de teint, die U altijd heeft verlangd. Vinolia Vanishing Cream is een ideale matcrême, die door haar extra fijne emulgering de huid in prachtige conditie houdt. Bovendien is Vinolia Vanishing Cream een ideale basis voor poeder. Gebruik tevens elke avond de ongeëvenaarde Vinolia Cold Cream, die de huid voedt en verjongt. Ook voor U voortaan uitsluitend VANISHING CREAM - COLD CREAM Zoo ja, dan dient U tijdig maatregelen te nemen, zoodat het or ganisme en de huid zich niet op vetlijvig- heid kunnen instellen. Hebt U er wel eens over nagedacht, hoe het komt, dat dikwijls de eene persoon bij gelijke hoeveelheid voedsel dikker wordt dan de andere! Meestal speelt hier een ondoelmatige en ongezonde spijs vertering een belangrijke rol. Dragées „Negentien" bewerken, dat het voed sel op nuttige en gezonde manier door het lichaam wordt opgenomen. De samen stelling ervan danken wij aan den bekenden Prof. Dr. II. Much. Hij kwam op dit idee naar aanleiding van zijne uitgebreide onderzoekingen op het vebied van de lever- en galfuncties. Dragees „NEGENTIEN" zijn een zuiver natuurproduct Prijs f 1.25 per flacon van 40 stuks Te verkrijgen bij Apothekers en Drogisten Hoofddepót: Den Haag, Dr. H. Nanning, Korte Toten 7a

Tijdschriftenbank Zeeland

Ons Zeeland / Zeeuwsche editie | 1938 | | pagina 39