1
WAT ZULLEN WIJ ETEN?
H-O en QUAKER havermout
MENU
Het ideale voedsel,
ook voor kinderen,
moet in licht verteer
baren vorm alles be
vatten, dat voor den
opbouw van het li
chaam noodig is
koolhydraten, eiwit
en minerale zouten.
Quaker en H-O ha
vermout bevatten
deze onontbeerlijke
stoffen in ruime mate
en bovendien de
versterkende, ze-
nuwvoedende Vita-
37
Gebakken nier
(4 pers.)
2 varkensnieren, 1 ui, zout en peper.
100 gram boter.
Breng de nieren met koud water aan
de kook. Haal ze, zoodra het water
kookt, uit de pan, overgiet ze met koud
water (blanchéeren) en snijd ze door
midden. Haal er het vet en de taaie
deelen uit en bestrooi ze met peper en
zout. Snipper het uitje fijn en fruit
dit in de gesmolten boter. Leg er ver
volgens de nieren in en braad deze in
plm. V2 uur h drie kwartier bruin en
gaar. Dien de nieren bij bloemkool,
koolraap, andijvie enz.
Gestoofde nier
(4 pers.)
2 varkensnieren, 80 gram boter, 1 ui,
y2 dl. azijn of het sap van 1 citroen,
zout en peper, 1 laurierblaadje, wat
bloem.
Snijd de nieren in plakjes, bestrooi
ze met zout en peper. Hak het uitje
fijn. Fruit het uitje in de gesmolten
boter en bak er vervolgens de plakjes
nier in, die aan weerszijden mooi bruin
van kleur moeten worden.
Voeg er dan den azijn of het citroen
sap en het laurierblaadje bij en laat de
nieren nog plm. 20 minuten stoven.
Bind de saus daarna met wat aange
mengde bloem.
Nieren met tomaten
(4 pers.)
2 varkens- of kalfsnieren, 80 gram
boter, 1 ui, tomatenpuree, V2 pond
kleine tomaten, zout en peper, 1 dl
2 varkensniertjes, 2 dl. water of bouil- bouillon of water, wat bloem.
Ion, 2 eetlepels boter, 4 eetlepels bloem, Snijd de nieren doormidden, haal er
1 eierdooier, peterselie, zout en "peper, het vet en de taaie deelen uit en be-
eiwit, paneermeel, 8 kleine sneetjes strooi ze met Wat zout en peper. Fruit
oud brood, frituurvet. het gesnipperde uitje in de gesmolten
Kook de niertjes gaar, snijd ze door- boter en braad vervolgens de nieren
midden en haal er het vet en de taaie tn de boter bruin,
deelen uit. Maak de jus af met den bouillon
Smelt de boter, voeg er de bloem aan de tomatenpuree eu de aangemengde
toe en giet er dan langzaam roerende bloem. Leg de tomaten even in kokend
het water of den bouillon bij. Laat het water. Verwijder de velletjes, bestrooi
sausje roerende even doorkoken en ze met, zout en peper, leg ze in een pan
maak het op smaak af met peper en met dikken bodem en leg er hier en daar
zout. Boer er van het vuur den geklop- een paar klontjes boter tusschen. Laat
ten eierdooier doorheen. Hak de nier- tomaten op een zacht vuurtje gaar
tjes fijn, knip de peterselie fijn en ver- worden, maar zorg er voor dat ze niet
meng hiermee de saus. Laat de massa tot moes stoven. Leg het vleesch met
koud worden. Klop het eiwit met twee (je saug bedekt in het midden op een
eetlepels water. Bestrijk de sneetjes gehotel, schik de tomaten er rondom
brood met de niermassa, wentel ze door heen en dien het gerecht met aardap
het eiwit en dan door paneermeel en pelpuree.
bak ze in het frituurvet, dat eerst zóó
heet gemaakt moet zijn, dat het begint
te dampen, aan weerszijden goudbruin NUTTIGE WENKEN
en knappend. Presenteer de nierbrood-
Zondag
Vermicellisoep.
Kalfslapjes.
Appelmoes.
Aardappelen.
Caramelvla.
Maandag:
Varkensrollade.
Selderij.
Aardappelen.
Gebakken grutjes.
Dinsdag:
Koud vleesch.
Spinazie.
Aardappelen.
Griesmeelpudding.
Woensdag:
Saucijsjes.
Roodekool.
Aardappelen.
Fruit.
Donderdag
Bunderlapjes.
Gestoofde bieten.
Aardappelen.
Rödgröd.
Vrijdag:
Posteleinsoep.
Spiegeleieren.
Tomatensla.
Gebakken aardappelen.
Zaterdag:
Gestoofde niertjes.
Andijvie.
Aardappelen.
Broodschoteltje.
ENKELE GERECHTEN
VAN KALFS- OF
VARKENSN IER
Nierbroodjes
(4 pers.)
jes bij de .boterham of als warm tus
schen gerecht.
Nierschelpen
(4 pers.)
Voor het wasschen van donker
gekleurde en zwarte kleedingstukken is
het aan te raden een aftreksel van hout
zeep te gebruiken. De schilfers houtzeep
2 varkensnieren, 2 dl. water of bouil- worden even opgekookt met water, de
Ion, 2 eetlepels boter, 4 eetlepels bloem, vloeistof wordt gezeefd, opgeklopt en
1 eierdooier, gehakte peterselie, zout met koud water vermengd om het sop
en peper, paneermeel, enkele klontjes op temperatuur te brengen, liet goed
boter. wordt er in behandeld als in een sop van
Maak van alle ingrediënten, behalve huishoudzeep of andere zeep.
het paneermeel en de klontjes boter,
een nierragout zooals in het vorige Zeer fijne oude stoffen of gordijnen
recept werd beschreven. Vul er in koud die veel geleden hebben van de zon
water omgespoelde schelpen mee. Be- vallen tijdens het wasschen vaak uit
strooi den ragout met paneermeel, leg elkaar. Om dit te voorkomen wikkelen
er hier en daar een klontje boter op, we ze in een doek en slaan ze voor
zet de schelpen boven in een heeten zichtig door het sop. Het goed wordt in
oven en laat er een mooi bruin korstje den doek drooggedrukt en liggend ge-
op komen. Presenteer ze bij brood of droogd. Het is niet aan te iaden dezt
als warm tusschengerecht. stoffen uit te koken.
Jan Ik doe niet mee, ik ben moe
PietSlaapkop I
Vader Die Jan wordt nooit een flinke echte
jongen
MoederMisschien ligt het wel aan de voeding.
nn mine B
Jan: Gauw nog een bord H-O, Moeder! De andere
roovers wachten al op me.
GRATIS BESCHIKBAAR
zoolang de voorraad streks-
ons handig receptenboekje
met vele smakelijke haver-
mout-recepten. Aanvragen
te richten aan Quaker, Afd
A, Postbus 905, Rotterdam
Jan Ik zal ]e wel eens laten zien, wie hier de
baas is I
Piet: Goed zoo. Jan, sla er op I