1 WAT ZULLEN WIJ ETEN? H-O en QUAKER havermout MENU Het ideale voedsel, ook voor kinderen, moet in licht verteer baren vorm alles be vatten, dat voor den opbouw van het li chaam noodig is koolhydraten, eiwit en minerale zouten. Quaker en H-O ha vermout bevatten deze onontbeerlijke stoffen in ruime mate en bovendien de versterkende, ze- nuwvoedende Vita- 37 Gebakken nier (4 pers.) 2 varkensnieren, 1 ui, zout en peper. 100 gram boter. Breng de nieren met koud water aan de kook. Haal ze, zoodra het water kookt, uit de pan, overgiet ze met koud water (blanchéeren) en snijd ze door midden. Haal er het vet en de taaie deelen uit en bestrooi ze met peper en zout. Snipper het uitje fijn en fruit dit in de gesmolten boter. Leg er ver volgens de nieren in en braad deze in plm. V2 uur h drie kwartier bruin en gaar. Dien de nieren bij bloemkool, koolraap, andijvie enz. Gestoofde nier (4 pers.) 2 varkensnieren, 80 gram boter, 1 ui, y2 dl. azijn of het sap van 1 citroen, zout en peper, 1 laurierblaadje, wat bloem. Snijd de nieren in plakjes, bestrooi ze met zout en peper. Hak het uitje fijn. Fruit het uitje in de gesmolten boter en bak er vervolgens de plakjes nier in, die aan weerszijden mooi bruin van kleur moeten worden. Voeg er dan den azijn of het citroen sap en het laurierblaadje bij en laat de nieren nog plm. 20 minuten stoven. Bind de saus daarna met wat aange mengde bloem. Nieren met tomaten (4 pers.) 2 varkens- of kalfsnieren, 80 gram boter, 1 ui, tomatenpuree, V2 pond kleine tomaten, zout en peper, 1 dl 2 varkensniertjes, 2 dl. water of bouil- bouillon of water, wat bloem. Ion, 2 eetlepels boter, 4 eetlepels bloem, Snijd de nieren doormidden, haal er 1 eierdooier, peterselie, zout en "peper, het vet en de taaie deelen uit en be- eiwit, paneermeel, 8 kleine sneetjes strooi ze met Wat zout en peper. Fruit oud brood, frituurvet. het gesnipperde uitje in de gesmolten Kook de niertjes gaar, snijd ze door- boter en braad vervolgens de nieren midden en haal er het vet en de taaie tn de boter bruin, deelen uit. Maak de jus af met den bouillon Smelt de boter, voeg er de bloem aan de tomatenpuree eu de aangemengde toe en giet er dan langzaam roerende bloem. Leg de tomaten even in kokend het water of den bouillon bij. Laat het water. Verwijder de velletjes, bestrooi sausje roerende even doorkoken en ze met, zout en peper, leg ze in een pan maak het op smaak af met peper en met dikken bodem en leg er hier en daar zout. Boer er van het vuur den geklop- een paar klontjes boter tusschen. Laat ten eierdooier doorheen. Hak de nier- tomaten op een zacht vuurtje gaar tjes fijn, knip de peterselie fijn en ver- worden, maar zorg er voor dat ze niet meng hiermee de saus. Laat de massa tot moes stoven. Leg het vleesch met koud worden. Klop het eiwit met twee (je saug bedekt in het midden op een eetlepels water. Bestrijk de sneetjes gehotel, schik de tomaten er rondom brood met de niermassa, wentel ze door heen en dien het gerecht met aardap het eiwit en dan door paneermeel en pelpuree. bak ze in het frituurvet, dat eerst zóó heet gemaakt moet zijn, dat het begint te dampen, aan weerszijden goudbruin NUTTIGE WENKEN en knappend. Presenteer de nierbrood- Zondag Vermicellisoep. Kalfslapjes. Appelmoes. Aardappelen. Caramelvla. Maandag: Varkensrollade. Selderij. Aardappelen. Gebakken grutjes. Dinsdag: Koud vleesch. Spinazie. Aardappelen. Griesmeelpudding. Woensdag: Saucijsjes. Roodekool. Aardappelen. Fruit. Donderdag Bunderlapjes. Gestoofde bieten. Aardappelen. Rödgröd. Vrijdag: Posteleinsoep. Spiegeleieren. Tomatensla. Gebakken aardappelen. Zaterdag: Gestoofde niertjes. Andijvie. Aardappelen. Broodschoteltje. ENKELE GERECHTEN VAN KALFS- OF VARKENSN IER Nierbroodjes (4 pers.) jes bij de .boterham of als warm tus schen gerecht. Nierschelpen (4 pers.) Voor het wasschen van donker gekleurde en zwarte kleedingstukken is het aan te raden een aftreksel van hout zeep te gebruiken. De schilfers houtzeep 2 varkensnieren, 2 dl. water of bouil- worden even opgekookt met water, de Ion, 2 eetlepels boter, 4 eetlepels bloem, vloeistof wordt gezeefd, opgeklopt en 1 eierdooier, gehakte peterselie, zout met koud water vermengd om het sop en peper, paneermeel, enkele klontjes op temperatuur te brengen, liet goed boter. wordt er in behandeld als in een sop van Maak van alle ingrediënten, behalve huishoudzeep of andere zeep. het paneermeel en de klontjes boter, een nierragout zooals in het vorige Zeer fijne oude stoffen of gordijnen recept werd beschreven. Vul er in koud die veel geleden hebben van de zon water omgespoelde schelpen mee. Be- vallen tijdens het wasschen vaak uit strooi den ragout met paneermeel, leg elkaar. Om dit te voorkomen wikkelen er hier en daar een klontje boter op, we ze in een doek en slaan ze voor zet de schelpen boven in een heeten zichtig door het sop. Het goed wordt in oven en laat er een mooi bruin korstje den doek drooggedrukt en liggend ge- op komen. Presenteer ze bij brood of droogd. Het is niet aan te iaden dezt als warm tusschengerecht. stoffen uit te koken. Jan Ik doe niet mee, ik ben moe PietSlaapkop I Vader Die Jan wordt nooit een flinke echte jongen MoederMisschien ligt het wel aan de voeding. nn mine B Jan: Gauw nog een bord H-O, Moeder! De andere roovers wachten al op me. GRATIS BESCHIKBAAR zoolang de voorraad streks- ons handig receptenboekje met vele smakelijke haver- mout-recepten. Aanvragen te richten aan Quaker, Afd A, Postbus 905, Rotterdam Jan Ik zal ]e wel eens laten zien, wie hier de baas is I Piet: Goed zoo. Jan, sla er op I

Tijdschriftenbank Zeeland

Ons Zeeland / Zeeuwsche editie | 1938 | | pagina 37