f I r ONDERHOUD VAN HOUTEN VOORWERPEN UIT ONZE KEUKEN H-O en QUAKER havermout m De withouten voorwerpen uit onze keukens, zooals vleeschplankjes, houten lepels e.d. hebben vaak een flinke beurt noodig. Door het ge regeld gebruik in de keuken worden ze vet en vuil en zien er dan zoo onsmake lijk uit. Neem de voorwerpen eerst af met warm sodawater, gewoonlijk wordt door deze behandeling al een groot gedeelte van het vet opgelost, zoodat wij in korteren tijd een beter resultaat bereiken. We schuren het hout daarna met een schuurmiddel of met krijtwit. Het houten voorwerp wordt, goed nat gemaakt en met een doekje met het schuurmiddel behandeld. Wij moeten steeds met den draad van het hout mee- schuren, omdat de voorwerpen anders ruw worden. Het vuil blijft er dan nader hand opzitten en maakt de voorwer pen onbruikbaar voor de keuken. Mocht het hout bij een verkeerde be handeling ruw geworden zijn, dan kun nen wij het weer glad schuren met staal- wol, vanzelfsprekend moet dan ook met den draad mee geschuurd worden. Na het schuren spoelen we de plank af met schoon water, drogen ze met een doek na en zetten ze op een niet te war me plaats om geheel door te drogen. De voorwerpen laten we nooit dicht bij de kachel of in de zon staan, als ze vochtig zijn; ze trekken dan krom of splijten. Goed wit geschuurd hout mag niet afgeven. Om het hout mooi wit te doen schijnen wordt het vaak afgespoeld met z.g. wit-water, dit is water, waarin krijtwit is opgelost. De voorwerpen worden daardoor wel wit, als ze ge droogd zijn, maar het opgedroogde laagje gaat er weer vlug af en de vlek ken op het hout komen weer te voor schijn. Het is meer aan te raden het hout geheel schoon te schuren en met helder water na te spoelen. Mocht het voorwerp niet schoon worden, dan kunnen wij in plaats van krijtwit wit zand gebruiken of Brus- selsché aarde. Bij gebruik van deze schuurmiddelen moeten de voorwerpen zeer goed worden nagespoeld. Blijft er zand op de plank of lepel achter, dan bestaat er kans, dat onze gerechten zanderig smaken. Brusselsche aarde laat, als ze niet goed wordt nagespoeld, bruine strepen op de voorwerpen achter. Hardnekkige vetvlekken kunnen wor den besmeerd met een papje van pijp aarde en azijn. We laten het papje op de plank drogen en spoelen het daar na af. Meestal zullen wij hier een goed resultaat mee bereiken. Houten lepels, die door het gebruik bruin geworden zijn of gekleurd zijn, b.v. bij het koken van vruchtensappen en geleien, kunnen wij na het schuren in verdund bleekwater zetten, of nat houden met bleekwater tot de vlek verdwenen is. Ook tijdens het bleeken zetten we de voorwexpen niet in de zon, oin kromtrekken en splijten te voorko men. Zijn de vlekken diep ingedrongen, dan kxmnen wij ze afschuren met een stukje glas. Wij moeten ze echter niet te dik wijls afschuren, want bij deze bewer king halen we een gedeelte van het hout er af. Wij bergen withouten voorwerpen op een niet te warme en droge plaats op. Worden ze te vochtig bewaard, dan zouden ze schimmelen. Schimmels geven de plank een onsmakelijk uiterlijk en maakt ze ongeschikt om nog in de keuken te gebruiken. Mochten wij schimmelvlekken op onze voorwerpen vinden, dan kunnen wij ze verwijderen door ze met azijn en witsel te schuren. Onze vleeschplanken hangen we het liefste op, zoodat ze aan alle zijden goed drogen kunnen. Voorwerpen die lang niet gebruikt zijn en muf ruiken kunnen we een tijdje buiten in den wind hangen, zoodat ze goed kunnen uitluchten. Het is aan te raden iederen keer na 't gebruik de voorwerpen af te wasschen in sodawater of sop, zoodat de meeste vlekken direct worden verwijderd. De voorwerpen hebben dan de groote schoonmaakbeurt niet vaak noodig. WAT ZULLEN WIJ ETEN? Zondag: Kerriesoep. Kalfslapjes. Bleekselderij Aardappelen. Sneeuwpudding met ana nas. Maandag: Varkensrollade. Gestoofde bieten. Aardappelen. Beschuit met bessensap Dinsdag: Koud vleesch. Bloemkool. Aardappelen. Fruit. Woensdag: Bloemkoolsoep. Biefstuk. Sla. Gebakken aardappelen. Donderdag: Gestoofde niertjes. Andijvie. Aardappelen. Broodschoteltje. Vrijdag: Gekookte kabeljaxiw. Worteltjes. Aardappelen met peterse liesaus. Griesmeelpudding. Zaterdag: Saucijsjes. Roode kool. Aardappelen. Rijstkoekjes. TWEE WENKEN Veeg voor het afwasschen de messen eerst af met een papier, zoodat zuren of andere stoffen uit de spijzen niet op het metaal kunnen inwerken. Wasch ze vlug af in zeepsop. Zorg er vooral voor, dat de heften niet te lang in het heete af- waschwater blijven liggen. Zij kunnen verkleuren of doorroesten als de heften niet goed geklonken zijn. Zijn ze met een kleefstof aan het lemmet bevestigd, dan bestaat er groote kans, dat het heft los laat. Door de hooge temperatuur smelt de kleefstof. Bij het aiwasschen van zilveren voor werpen, die vlug bekrast worden, is het aan te raden een papier-maché bakje te gebruiken, of in de afwasehteil een doekje op den bodem te leggen. De Voor werpen wasch t men een voor een af. zoodat ze niet over elkaar kunnen schu- ren- Vader De onderwijzer schrijft, dat Jan misschien niet over zal gaan. Moeder -. Zou hij wel sterk genoeg zijn Ook uw kind heeft bouwstoffen noodig voor zijn groeiend li chaam, maar in licht verteerbaren vorm. Daarom is dagelijks een bord H-O of Quaker havermout zoo goed! Vitamine B, die rijkelijk aanwe zig is in H-O en Qua- kerhavermout, zorgt voor een flinken eet lust, een sterk zenuw gestel en een goede spijsvertering. Begin erzoogauwmogelijk mee! Vlugkokend H-O of Quaker, klaar in een paar minuten. GRATIS BESCHIKBAAR zoolang de voorraad strekt, ons handig receptenboekje met vele smakelijke haver- mout-recepten. Aanvragen Vader: Sinds die jongen s ochtends H-O krijgt, te richten aan Quaker, Afd. is hij een heel andere kerel geworden. r\r\c: n Jan En het smaakt zoo fijn, vader A> rOStbUS 905, Rotterdam. Moeder: Wat zou hem toch mankeeren, dokter? Dokter: Hij moet lichteren kost hebben, die toch QUAKER Vader Met glans overgegaan! Goed zoo, Jan ga zoo door I MoederEn het is tegelijk een prachtig succes voor H-O havermout i

Tijdschriftenbank Zeeland

Ons Zeeland / Zeeuwsche editie | 1938 | | pagina 37