f
I
r
ONDERHOUD VAN HOUTEN
VOORWERPEN UIT
ONZE KEUKEN
H-O en QUAKER havermout
m
De withouten voorwerpen uit onze
keukens, zooals vleeschplankjes,
houten lepels e.d. hebben vaak
een flinke beurt noodig. Door het ge
regeld gebruik in de keuken worden ze
vet en vuil en zien er dan zoo onsmake
lijk uit.
Neem de voorwerpen eerst af met
warm sodawater, gewoonlijk wordt
door deze behandeling al een groot
gedeelte van het vet opgelost, zoodat
wij in korteren tijd een beter resultaat
bereiken. We schuren het hout daarna
met een schuurmiddel of met krijtwit.
Het houten voorwerp wordt, goed nat
gemaakt en met een doekje met het
schuurmiddel behandeld. Wij moeten
steeds met den draad van het hout mee-
schuren, omdat de voorwerpen anders
ruw worden. Het vuil blijft er dan nader
hand opzitten en maakt de voorwer
pen onbruikbaar voor de keuken.
Mocht het hout bij een verkeerde be
handeling ruw geworden zijn, dan kun
nen wij het weer glad schuren met staal-
wol, vanzelfsprekend moet dan ook
met den draad mee geschuurd worden.
Na het schuren spoelen we de plank af
met schoon water, drogen ze met een
doek na en zetten ze op een niet te war
me plaats om geheel door te drogen.
De voorwerpen laten we nooit dicht bij
de kachel of in de zon staan, als ze
vochtig zijn; ze trekken dan krom of
splijten.
Goed wit geschuurd hout mag niet
afgeven. Om het hout mooi wit te doen
schijnen wordt het vaak afgespoeld
met z.g. wit-water, dit is water, waarin
krijtwit is opgelost. De voorwerpen
worden daardoor wel wit, als ze ge
droogd zijn, maar het opgedroogde
laagje gaat er weer vlug af en de vlek
ken op het hout komen weer te voor
schijn. Het is meer aan te raden het
hout geheel schoon te schuren en met
helder water na te spoelen.
Mocht het voorwerp niet schoon
worden, dan kunnen wij in plaats van
krijtwit wit zand gebruiken of Brus-
selsché aarde. Bij gebruik van deze
schuurmiddelen moeten de voorwerpen
zeer goed worden nagespoeld. Blijft er
zand op de plank of lepel achter, dan
bestaat er kans, dat onze gerechten
zanderig smaken. Brusselsche aarde laat,
als ze niet goed wordt nagespoeld, bruine
strepen op de voorwerpen achter.
Hardnekkige vetvlekken kunnen wor
den besmeerd met een papje van pijp
aarde en azijn. We laten het papje
op de plank drogen en spoelen het daar
na af. Meestal zullen wij hier een goed
resultaat mee bereiken.
Houten lepels, die door het gebruik
bruin geworden zijn of gekleurd zijn,
b.v. bij het koken van vruchtensappen
en geleien, kunnen wij na het schuren
in verdund bleekwater zetten, of nat
houden met bleekwater tot de vlek
verdwenen is. Ook tijdens het bleeken
zetten we de voorwexpen niet in de zon,
oin kromtrekken en splijten te voorko
men.
Zijn de vlekken diep ingedrongen, dan
kxmnen wij ze afschuren met een stukje
glas. Wij moeten ze echter niet te dik
wijls afschuren, want bij deze bewer
king halen we een gedeelte van het
hout er af.
Wij bergen withouten voorwerpen
op een niet te warme en droge plaats
op. Worden ze te vochtig bewaard, dan
zouden ze schimmelen. Schimmels geven
de plank een onsmakelijk uiterlijk en
maakt ze ongeschikt om nog in de
keuken te gebruiken. Mochten wij
schimmelvlekken op onze voorwerpen
vinden, dan kunnen wij ze verwijderen
door ze met azijn en witsel te schuren.
Onze vleeschplanken hangen we het
liefste op, zoodat ze aan alle zijden goed
drogen kunnen.
Voorwerpen die lang niet gebruikt
zijn en muf ruiken kunnen we een tijdje
buiten in den wind hangen, zoodat ze
goed kunnen uitluchten.
Het is aan te raden iederen keer na 't
gebruik de voorwerpen af te wasschen
in sodawater of sop, zoodat de meeste
vlekken direct worden verwijderd. De
voorwerpen hebben dan de groote
schoonmaakbeurt niet vaak noodig.
WAT ZULLEN WIJ ETEN?
Zondag: Kerriesoep.
Kalfslapjes.
Bleekselderij
Aardappelen.
Sneeuwpudding met ana
nas.
Maandag: Varkensrollade.
Gestoofde bieten.
Aardappelen.
Beschuit met bessensap
Dinsdag: Koud vleesch.
Bloemkool.
Aardappelen.
Fruit.
Woensdag: Bloemkoolsoep.
Biefstuk.
Sla.
Gebakken aardappelen.
Donderdag: Gestoofde niertjes.
Andijvie.
Aardappelen.
Broodschoteltje.
Vrijdag: Gekookte kabeljaxiw.
Worteltjes.
Aardappelen met peterse
liesaus.
Griesmeelpudding.
Zaterdag: Saucijsjes.
Roode kool.
Aardappelen.
Rijstkoekjes.
TWEE WENKEN
Veeg voor het afwasschen de messen
eerst af met een papier, zoodat zuren of
andere stoffen uit de spijzen niet op het
metaal kunnen inwerken. Wasch ze vlug
af in zeepsop. Zorg er vooral voor, dat
de heften niet te lang in het heete af-
waschwater blijven liggen. Zij kunnen
verkleuren of doorroesten als de heften
niet goed geklonken zijn. Zijn ze met een
kleefstof aan het lemmet bevestigd, dan
bestaat er groote kans, dat het heft los
laat. Door de hooge temperatuur smelt
de kleefstof.
Bij het aiwasschen van zilveren voor
werpen, die vlug bekrast worden, is het
aan te raden een papier-maché bakje te
gebruiken, of in de afwasehteil een
doekje op den bodem te leggen. De Voor
werpen wasch t men een voor een af.
zoodat ze niet over elkaar kunnen schu-
ren-
Vader De onderwijzer schrijft, dat Jan misschien
niet over zal gaan.
Moeder -. Zou hij wel sterk genoeg zijn
Ook uw kind heeft
bouwstoffen noodig
voor zijn groeiend li
chaam, maar in licht
verteerbaren vorm.
Daarom is dagelijks
een bord H-O of
Quaker havermout
zoo goed! Vitamine
B, die rijkelijk aanwe
zig is in H-O en Qua-
kerhavermout, zorgt
voor een flinken eet
lust, een sterk zenuw
gestel en een goede
spijsvertering. Begin
erzoogauwmogelijk
mee! Vlugkokend
H-O of Quaker, klaar
in een paar minuten.
GRATIS BESCHIKBAAR
zoolang de voorraad strekt,
ons handig receptenboekje
met vele smakelijke haver-
mout-recepten. Aanvragen
Vader: Sinds die jongen s ochtends H-O krijgt, te richten aan Quaker, Afd.
is hij een heel andere kerel geworden. r\r\c: n
Jan En het smaakt zoo fijn, vader A> rOStbUS 905, Rotterdam.
Moeder: Wat zou hem toch mankeeren, dokter?
Dokter: Hij moet lichteren kost hebben, die toch
QUAKER
Vader Met glans overgegaan! Goed zoo, Jan
ga zoo door I
MoederEn het is tegelijk een prachtig succes
voor H-O havermout i