UraltfaoenDrt
GEBAK
Vicks Va-tro-nol
X
Wai zullen we eten
«v n».
ik z*hv A
CORRESPONDENTIE
DOET UW TANDEN
SCHITTEREN ALS JUWEELEN
37
hiermee door, tot we 40 steken in het
geheel overhouden. Boven deze 40 steken
breien we verder tot we 12 witte en 12
blauwe streepjes boven den grooten hiel
hebben gebreid. Hierna breien we den
teen geheel met wit.
Ie naald: (dit is de naald met 20
steken) 2 recht, 1 steek afhalen, 1 steek
breien, overhalen, 12 recht, 2 steken te
zamen breien, 2 recht.
2e naald: 2 recht, 1 steek afhalen, 1 st.
breien, overhalen, de naald uitbreien.
3e naald: Uitbreien op 4 steken na,
2 steken te zamen breien, 2 recht. Nu
breien we Weer 1 toer over. Daarna min
deren we in den volgenden toer (zie
boven). We krijgen nu op de „groote"
naald 10 steken. Deze liggen dus tus-
schen de minderingen. Wanneer we in
het geheel nog 16 steken op 1 toer heb
ben (8 steken op de le naald en 4 steken
op elk der beide andere naalden), dan
nemen we de steken van de 2 kleine
naalden op één naald en breien ze te
zamen met de steken van de groote
naald en kanten dan af.
Ten slotte stoppen we de draadjes
weg en persen de kousjes op.
ZondagTomatensoep
Roastbeef.
Gestoofde peren.
Aardappelen.
Chocoladepudding met ma
rasquin.
MaandagHarde eieren.
Witte boonen met tomaten
saus.
Aardappelen.
Karnemelkvla.
Dinsdag: Varkenslapjes.
Roodekool.
Aardappelen.
Rijst met zure appels.
WoensdagKerriesoep.
Gebakken niertjes.
Gestoofde andijvie.
Aardappelen.
Donderdag: Gehakt.
Koolraap.
Aardappelen:
Griesmeelvla.
Vrijdag: Gebakken schol.
Tomatensla.
Aardappelen.
Drie in de pan.
Zaterdag: Bruine-boonensoep.
Runderlapjes.
Gestoofde prei.
Aardappelen.
dat we zelf maken
Het is een echte voldoening, als wij
na wat werk en moeite een mooie
taart of koek op tafel kunnen brengen.
Toch schrikken er velen voor terug,
omdat zij meenen, dat het bakken van
taarten moeilijk is. Deze handigheid
kunnen wij ons met wat oefening echter
gemakkelijk eigen maken.
Bij het bakken van taarten moeten
wij steeds goed op de maten en het
gewicht van de verschillende ingre
diënten letten, die voor een gebak noodig
zijn. Ook de temperatuur van den oven
en de baktijd spelen een rol. Volgen we
alle raadgevingen, die in een recept zijn
aangegeven, goed op, dan kunnen wij
zeker zijn een mooi gebak te krijgen.
Harde Weener taart
2 ons bloem, 1 y2 <>iis boter, 1 ons
suiker, 1 eierdooier, een tikje zout. Voor
het vulsel: frambozenjam, abrikozen
jam, poedersuiker, Fransche vruchtjes.
Doe de bloem met de suiker en den
eierdooier in een kom. Snijd de boter er
grof doorheen en kneed daarna alles tot
een deeg, maar zorg er voor dat de boter
onder het kneeden niet uitsmelt. Rol het
deeg uit tot een lap van ongeveer
cm. dikte. Prik er hier en daar in met
een vork, om het rijzen te voorkoineu.
Snijd er dan drie ronde plakken uit van
gelijke grootte en bak ze in een vrij war
men oven gaar en lichtbruin in ongeveer
1/i uur. Laat ze op het bakblik opstijven
en verder geheel afkoelen. Besmeer een
plak met frambozenjam en leg er een
tweede op.
Smeer hierop de abrikozenjam en dek
de taart af met de laatste plak. Garneer
de taart met glazuur en Fransche
vruchtjes. Zeef voor het glazuur de
poedersuiker door een zeef en voeg er
enkele druppels water aan toe. Roer
het om tot het glazuur als een lint van
den lepel afloopt.
Strijk het met een mes over het gebak.
Gevulde boterkoek
200 gr. bloem, 150 gr. suiker, 150 gr.
bloem, 1 ei, een mespunt kaneel, wat
bakpoeder, 1/t theelepel gestooten
kruidnagel.
Voor de vulling: 50 gr. amandelen,
50 gr. sultanen, 50 gr. sukade, 25 gr.
suiker. y2 ei, 1 pakje vanillesuiker.
Zeef de bloem met het bakpoeder.
Snijd er in een kom de boter doorheen,
voeg de suiker, de specerijen en den
eierdooier toe-en kneed het tot een bal.
Rol het deeg uit en snijd er twee ronde
plakken van. Maak de eene plak iets
grooter dan de andere, leg de grootste op
'n beboterd bakblik. Leg het vulsel er op
en dek het af met den tweeden lap deeg.
Besmeer den bovenkant met wat eiwit
en strooi er wat suiker over. Bak den
koek in een matig warmen oven gaar in
ongeveer y2 uur. Snijd hem in punten,
voor hij geheel is afgekoeld.
Vulsel: Vermeng voor het vulsel de
gepelde en gemalen amandelen met de
gewasschen sultarien, de gesnipperde
sukade, de suiker, de vanillesuiker en
het ei en bestrijk den lap deeg tot onge
veer 1 y2 cm. van den rand af.
DANK JE, MIEP,
DAT HEEFT MIJN
HOOFD
OPGELUCHT.
NU KAN IK WEER
ADEMEN.
NOG STERKER...ALS
JE VA-TRO-NOL BIJTIJDS
GEBRUIKT, VOORKOM
JE VELE VERKOUDHEDEN.
Zeker-Vicks Va-tro-nol verwijdertp^f^^merT^-
bij hoofd verkoudheid. Ven P;< p^rzath ten de prikkeling,
dige nieuwe vloeistof in de neusgp gezwollen slijmvliezen
enS'wkom vele verkoudheden heelemaal.
frisch
als de natuur
cm. van aen rana ar.
Opgerolde koek UjftXtA.
4 eieren, y2 ons suiker, y2 ons bloem,
wat jam, glazuur, Fransche vruchtjes.
Roer de eierdooiers met de suiker,
tot ze licht en schuimig zijn. Roer de
bloem erdoor en klop het eiwit stjjf.
Schep het luchtig door de massa en
spreid het uit op een beboterd papier, dat
op een beboterd bakblik is gelegd en
bak het deeg in een matig warmen
oven gaar en lichtbruin in hoogstens 15
minuten. Bestrooi een tafel of aanrecht
met wat suiker, keer den koek er op om
en trek er"vlug het papier af. Bestrijk
het gebak vlug met jam en rol den koek
zoo vlug mogelijk op. Snijd de zijkanten
af en laat hem afkoelen. Garneer den
koek met glazuur en Fransche vruchtjes.
Mevr. v. d. M. te Blaricum. Wij raden
u aan de vlekken te behandelen met
warm citroensap. Mocht u hiermee geen
resultaat hebben, dan legt u op de vlek
ken wat zuringzout en giet er wat
kokend water op. U herhaalt dit werkje,
tot de vlekken geheel verdwenen zijn.
Daarna spoelt u ze na met schoon water.
Het zuringzout kunt u bij een drogisl
krijgen.
is echte, natuurlijke lavendel, en dankt hieraan haar unieken,
verfrisschenden geur. Zwoele, bedwelmende geuren ver
velen gauw maar van Uralt Lavendel zult U steeds
meer gaan houden, hoe langer U het gebruikt.
De mooie, handige zakflacon kost slechts 3 ct.
Koly nos ver w ij dert snel
leelijke gele vlekken,
doodt mondkiemen, die
tandbederf veroorzaken en
maakt de tanden hagelwit.
Probeer Kolynos, de anti
septische tandcream.
Verhelder
Uw glimlach
met Kolynos
Wees zuinig
koop de
groote tube
1