UraltfaoenDrt GEBAK Vicks Va-tro-nol X Wai zullen we eten «v n». ik z*hv A CORRESPONDENTIE DOET UW TANDEN SCHITTEREN ALS JUWEELEN 37 hiermee door, tot we 40 steken in het geheel overhouden. Boven deze 40 steken breien we verder tot we 12 witte en 12 blauwe streepjes boven den grooten hiel hebben gebreid. Hierna breien we den teen geheel met wit. Ie naald: (dit is de naald met 20 steken) 2 recht, 1 steek afhalen, 1 steek breien, overhalen, 12 recht, 2 steken te zamen breien, 2 recht. 2e naald: 2 recht, 1 steek afhalen, 1 st. breien, overhalen, de naald uitbreien. 3e naald: Uitbreien op 4 steken na, 2 steken te zamen breien, 2 recht. Nu breien we Weer 1 toer over. Daarna min deren we in den volgenden toer (zie boven). We krijgen nu op de „groote" naald 10 steken. Deze liggen dus tus- schen de minderingen. Wanneer we in het geheel nog 16 steken op 1 toer heb ben (8 steken op de le naald en 4 steken op elk der beide andere naalden), dan nemen we de steken van de 2 kleine naalden op één naald en breien ze te zamen met de steken van de groote naald en kanten dan af. Ten slotte stoppen we de draadjes weg en persen de kousjes op. ZondagTomatensoep Roastbeef. Gestoofde peren. Aardappelen. Chocoladepudding met ma rasquin. MaandagHarde eieren. Witte boonen met tomaten saus. Aardappelen. Karnemelkvla. Dinsdag: Varkenslapjes. Roodekool. Aardappelen. Rijst met zure appels. WoensdagKerriesoep. Gebakken niertjes. Gestoofde andijvie. Aardappelen. Donderdag: Gehakt. Koolraap. Aardappelen: Griesmeelvla. Vrijdag: Gebakken schol. Tomatensla. Aardappelen. Drie in de pan. Zaterdag: Bruine-boonensoep. Runderlapjes. Gestoofde prei. Aardappelen. dat we zelf maken Het is een echte voldoening, als wij na wat werk en moeite een mooie taart of koek op tafel kunnen brengen. Toch schrikken er velen voor terug, omdat zij meenen, dat het bakken van taarten moeilijk is. Deze handigheid kunnen wij ons met wat oefening echter gemakkelijk eigen maken. Bij het bakken van taarten moeten wij steeds goed op de maten en het gewicht van de verschillende ingre diënten letten, die voor een gebak noodig zijn. Ook de temperatuur van den oven en de baktijd spelen een rol. Volgen we alle raadgevingen, die in een recept zijn aangegeven, goed op, dan kunnen wij zeker zijn een mooi gebak te krijgen. Harde Weener taart 2 ons bloem, 1 y2 <>iis boter, 1 ons suiker, 1 eierdooier, een tikje zout. Voor het vulsel: frambozenjam, abrikozen jam, poedersuiker, Fransche vruchtjes. Doe de bloem met de suiker en den eierdooier in een kom. Snijd de boter er grof doorheen en kneed daarna alles tot een deeg, maar zorg er voor dat de boter onder het kneeden niet uitsmelt. Rol het deeg uit tot een lap van ongeveer cm. dikte. Prik er hier en daar in met een vork, om het rijzen te voorkoineu. Snijd er dan drie ronde plakken uit van gelijke grootte en bak ze in een vrij war men oven gaar en lichtbruin in ongeveer 1/i uur. Laat ze op het bakblik opstijven en verder geheel afkoelen. Besmeer een plak met frambozenjam en leg er een tweede op. Smeer hierop de abrikozenjam en dek de taart af met de laatste plak. Garneer de taart met glazuur en Fransche vruchtjes. Zeef voor het glazuur de poedersuiker door een zeef en voeg er enkele druppels water aan toe. Roer het om tot het glazuur als een lint van den lepel afloopt. Strijk het met een mes over het gebak. Gevulde boterkoek 200 gr. bloem, 150 gr. suiker, 150 gr. bloem, 1 ei, een mespunt kaneel, wat bakpoeder, 1/t theelepel gestooten kruidnagel. Voor de vulling: 50 gr. amandelen, 50 gr. sultanen, 50 gr. sukade, 25 gr. suiker. y2 ei, 1 pakje vanillesuiker. Zeef de bloem met het bakpoeder. Snijd er in een kom de boter doorheen, voeg de suiker, de specerijen en den eierdooier toe-en kneed het tot een bal. Rol het deeg uit en snijd er twee ronde plakken van. Maak de eene plak iets grooter dan de andere, leg de grootste op 'n beboterd bakblik. Leg het vulsel er op en dek het af met den tweeden lap deeg. Besmeer den bovenkant met wat eiwit en strooi er wat suiker over. Bak den koek in een matig warmen oven gaar in ongeveer y2 uur. Snijd hem in punten, voor hij geheel is afgekoeld. Vulsel: Vermeng voor het vulsel de gepelde en gemalen amandelen met de gewasschen sultarien, de gesnipperde sukade, de suiker, de vanillesuiker en het ei en bestrijk den lap deeg tot onge veer 1 y2 cm. van den rand af. DANK JE, MIEP, DAT HEEFT MIJN HOOFD OPGELUCHT. NU KAN IK WEER ADEMEN. NOG STERKER...ALS JE VA-TRO-NOL BIJTIJDS GEBRUIKT, VOORKOM JE VELE VERKOUDHEDEN. Zeker-Vicks Va-tro-nol verwijdertp^f^^merT^- bij hoofd verkoudheid. Ven P;< p^rzath ten de prikkeling, dige nieuwe vloeistof in de neusgp gezwollen slijmvliezen enS'wkom vele verkoudheden heelemaal. frisch als de natuur cm. van aen rana ar. Opgerolde koek UjftXtA. 4 eieren, y2 ons suiker, y2 ons bloem, wat jam, glazuur, Fransche vruchtjes. Roer de eierdooiers met de suiker, tot ze licht en schuimig zijn. Roer de bloem erdoor en klop het eiwit stjjf. Schep het luchtig door de massa en spreid het uit op een beboterd papier, dat op een beboterd bakblik is gelegd en bak het deeg in een matig warmen oven gaar en lichtbruin in hoogstens 15 minuten. Bestrooi een tafel of aanrecht met wat suiker, keer den koek er op om en trek er"vlug het papier af. Bestrijk het gebak vlug met jam en rol den koek zoo vlug mogelijk op. Snijd de zijkanten af en laat hem afkoelen. Garneer den koek met glazuur en Fransche vruchtjes. Mevr. v. d. M. te Blaricum. Wij raden u aan de vlekken te behandelen met warm citroensap. Mocht u hiermee geen resultaat hebben, dan legt u op de vlek ken wat zuringzout en giet er wat kokend water op. U herhaalt dit werkje, tot de vlekken geheel verdwenen zijn. Daarna spoelt u ze na met schoon water. Het zuringzout kunt u bij een drogisl krijgen. is echte, natuurlijke lavendel, en dankt hieraan haar unieken, verfrisschenden geur. Zwoele, bedwelmende geuren ver velen gauw maar van Uralt Lavendel zult U steeds meer gaan houden, hoe langer U het gebruikt. De mooie, handige zakflacon kost slechts 3 ct. Koly nos ver w ij dert snel leelijke gele vlekken, doodt mondkiemen, die tandbederf veroorzaken en maakt de tanden hagelwit. Probeer Kolynos, de anti septische tandcream. Verhelder Uw glimlach met Kolynos Wees zuinig koop de groote tube 1

Tijdschriftenbank Zeeland

Ons Zeeland / Zeeuwsche editie | 1938 | | pagina 37