WAT ZULLEN WE ETEN? H-O en QUAKER havermout ONS MENU Uit Licht verteerbaar voedsel moet hij heb ben, maar toch moet hij er een dag op kun nen werken! Geef hem dan toch H-O of Quaker! Datzal hem smaken en het bevat vitamine B, die ze nuwsterkend en eet lust bevorderend werkt. Maar die vita mine moet men dage- ijks krijgen, want het lichaam kan er geen voorraad van ma ken. Vlugkokend H-O of Quaker, klaar in een paar minuten. UAKER HAVER! Zondag: Groentesoep. Biefstuk. Snijboonen. Aardappelen. Berliner bollen. Maandag: Gestoofd poulet. Spruitjes. V Aardappelen. Fruit. Dinsdag: Varkensklapstuk. Heete bliksem. Gebakken grutjes. Woensdag: Gebakt. Witte kool. Aardappelen. Maizenapudding met bes- N sensap. Donderdag: Runderlapjes. Witte boonen met zure eiersaus. Aardappelen. Broodsclioteltje. Vrijdag: Magere witte-boonensoep. Spiegeleieren. Sla. Gebakken aardappelen. Zaterdag: Karbonade. Bleekselderij. Aardappelen. Macaroni met krenten en rozijnen. ons menu Heete bliksem (Appelstamppot) (4 personen) 1 kg. zure appels, 1 pond zoete appels, 2 kg. aardappelen, 1 pond mager spek of varkensklapstuk, 1 liter water, ]/2 ons suiker, zout. Breng het water met het zout aan de kook, voeg het gewasschen vleesch toe en laat het ongeveer 1 uur zachtjes koken. Maak de zoete appels schoon, snijd ze in vieren, doe ze bij het vleesch en laat ze y2 uur meekoken. Leg er dan de aardappelen en de zure appels bij en laat alles nog ongeveer y2 uur koken. Neem het vleesch er uit en stamp de massa fijn. Maak ze op smaak af met de suiker. Dien den stamppot op in een dekschaal en leg het vleesch in stukken gesneden er op. Gestoofd poulet (van soepvleesch) (4 personen) 1 pond poulet of in stukjes gesneden soepvleesch (waarvan reeds bouillon is getrokken), y2 liter overgebleven bouil lon of melk, 45 gr. boter, 40 gr. bloem, 1 ui, 1 laurierblaadje, zout en peper. Smelt de boter, voeg den schoonge- maakten en in stukjes gesneden ui toe met het laurierblaadje. Laat dit samen smoren. Doe er dan de bloem bij en laat ze onder roeren licht bruin branden. Giet onder voortdurend roeren de melk of den bouillon erbij en laat de saus doorkoken. Zeef ze en maak ze op smaak af met zout en peper. Laat het vleesch ongeveer 5 minuten in de saus stoven. Geef het poulet met aardappelen en groente of bij de boterham. Zure eiersaus (4 personen) y2 liter water, vischbouillon of boo nenwater, 45 gr. boter, 35 gr. bloem. 1 ei, zout en peper, het sap van y2 ci troen of een scheutje azijn, wat bouil lonaroma. Smelt de boter, voeg de bloem toe en daarna onder goed roeren het vocht Laat de saus doorkoken, maak ze op smaak af met het zout en de peper. Klop het ei los en voeg het bij de saus. Roer het er luchtig door, zoodat het niet schift. Giet er het citroensap of den azijn bij en voeg op het laatst wat bouillon aroma toe. Presenteer de saus bij witte boonen, visch of eieren. Gebakken grutjes (4 personen) 1 liter karnemelk, 150 gr. boekweite grutten, zout, bloem, boter of vet om te bakken. Breng de karnemelk aan de kook met het zout, voeg de grutjes toe en laat ze tot een stijve pap koken. Laat de massa koud worden op een diep bord. Stort de grutjes na het koud worden en snijd ze in punten. Haal ze door de bloem en bak ze in het heete vet in de koekenpan bruin en knappend. Presen teer ze met stroop of suiker. Berliner bollen 1 ons bloem, 1 ons boter, 1 ei, 75 gr. suiker, 15 gr. gist, geraspte citroenschil, 1/t dl. melk, een tikje zout, jam, fri tuurvet. Roer de boter met de suiker tot room, voeg er dan het ei, het zout, de geraspte citroenschil en de gist, die met tie lauwe melk is aangemaakt, bij, kneed van de massa een samenhangend deeg. Be strooi een tafel of plank met bloem en rol de helft van het deeg uit tot een lap van ongeveer 21/2 om. dikte. Maak op gelijke afstanden kuiltjes en leg er hoop jes jam in. Rol daarna de andere helft tot een zelfden lap uit en leg dezen op den eersten. Steek er daarna ronde koek jes van en druk de randen stevig aan. Laat deze koekjes nog y2 uur rijzen. Bak ze vervolgens gaar in het heete frituur vet en bestrooi ze na bekoeling met poedersuiker. Een recept voor rijstrand met eieren en kerriesaus (4 personen) 150 gr. rijst, 4 eieren, zout en peper, 2 y2 dl. melk, 1 uitje, 'n mespunt kerrie, 2 lepels boter, 4 lepels bloem. Zet de gewasschen rijst op met twee maal zooveel water en een tikje zout. Breng ze aan de kook en laat ze op een zacht vuurtje gaar worden (20 mi nuten). Laat de rijst opdrogen, door haar even zonder deksel op het vuur te laten staan. Druk haar daarna in een met koud water omgespoelden rijstrand en stort haar op 'n schotel. Kook de eieren bard, snijd 1 ei in plakjes, de overige in stukjes. Smelt voor de saus de boter, voeg de kerrie en 't fijngehakt uitje toe en laat dit in de boter smoren. Voeg dan de bloem toe en onder goed roeren de melk. Laat de saus doorkoken en maak ze op-smaak af met wat zout. Vermeng de stukjes ei met de saus en vul de holte van den rijstrand er mee. Garneer den bovenkant met de schijfjes ei. ZijHier is je lievelingskostje. Hij Een paar uur geleden had ik honger, nu heb ik heelemaal geen trek meer. Zij's Ochtends haast niet ontbijten en toch 's mid dags geen honger, dat is toch niet normaal Vriendin: Dan is hij zeker over zijn trek heen. Zij: Probeer deze H-O eens bij je - ontbijt, dan komt de honger te rechter tijd. HijIk ben benieuwd, hoe het me bevalt. GRATIS BESCHIKBAAR zoolang de voorraad strekt, ons handig recepten boekje met vele smakelijke haver- mout-recepten. Aanvragen te richten aan Quaker, Afd. A, Postbus 905, Rotterdam. Hij Zeg, vrouw, ik héb een honger als een wolf. Eten we gauw ZijIk had eigenlijk ook veel eerder aan H-O moeten denken.

Tijdschriftenbank Zeeland

Ons Zeeland / Zeeuwsche editie | 1938 | | pagina 41