WAT ZULLEN WE ETEN?
H-O en QUAKER havermout
ONS MENU
Uit
Licht verteerbaar
voedsel moet hij heb
ben, maar toch moet
hij er een dag op kun
nen werken! Geef
hem dan toch H-O of
Quaker! Datzal hem
smaken en het bevat
vitamine B, die ze
nuwsterkend en eet
lust bevorderend
werkt. Maar die vita
mine moet men dage-
ijks krijgen, want het
lichaam kan er geen
voorraad van ma
ken. Vlugkokend
H-O of Quaker, klaar
in een paar minuten.
UAKER
HAVER!
Zondag: Groentesoep.
Biefstuk.
Snijboonen.
Aardappelen.
Berliner bollen.
Maandag: Gestoofd poulet.
Spruitjes.
V Aardappelen.
Fruit.
Dinsdag: Varkensklapstuk.
Heete bliksem.
Gebakken grutjes.
Woensdag: Gebakt.
Witte kool.
Aardappelen.
Maizenapudding met bes-
N sensap.
Donderdag: Runderlapjes.
Witte boonen met zure
eiersaus.
Aardappelen.
Broodsclioteltje.
Vrijdag: Magere witte-boonensoep.
Spiegeleieren.
Sla.
Gebakken aardappelen.
Zaterdag: Karbonade.
Bleekselderij.
Aardappelen.
Macaroni met krenten en
rozijnen.
ons menu
Heete bliksem (Appelstamppot)
(4 personen)
1 kg. zure appels, 1 pond zoete appels,
2 kg. aardappelen, 1 pond mager spek of
varkensklapstuk, 1 liter water, ]/2 ons
suiker, zout.
Breng het water met het zout aan
de kook, voeg het gewasschen vleesch
toe en laat het ongeveer 1 uur zachtjes
koken. Maak de zoete appels schoon,
snijd ze in vieren, doe ze bij het vleesch
en laat ze y2 uur meekoken. Leg er dan
de aardappelen en de zure appels bij
en laat alles nog ongeveer y2 uur koken.
Neem het vleesch er uit en stamp de
massa fijn. Maak ze op smaak af met
de suiker. Dien den stamppot op in een
dekschaal en leg het vleesch in stukken
gesneden er op.
Gestoofd poulet
(van soepvleesch) (4 personen)
1 pond poulet of in stukjes gesneden
soepvleesch (waarvan reeds bouillon is
getrokken), y2 liter overgebleven bouil
lon of melk, 45 gr. boter, 40 gr. bloem,
1 ui, 1 laurierblaadje, zout en peper.
Smelt de boter, voeg den schoonge-
maakten en in stukjes gesneden ui toe
met het laurierblaadje. Laat dit samen
smoren. Doe er dan de bloem bij en laat
ze onder roeren licht bruin branden.
Giet onder voortdurend roeren de melk
of den bouillon erbij en laat de saus
doorkoken. Zeef ze en maak ze op smaak
af met zout en peper. Laat het vleesch
ongeveer 5 minuten in de saus stoven.
Geef het poulet met aardappelen en
groente of bij de boterham.
Zure eiersaus
(4 personen)
y2 liter water, vischbouillon of boo
nenwater, 45 gr. boter, 35 gr. bloem.
1 ei, zout en peper, het sap van y2 ci
troen of een scheutje azijn, wat bouil
lonaroma.
Smelt de boter, voeg de bloem toe
en daarna onder goed roeren het vocht
Laat de saus doorkoken, maak ze op
smaak af met het zout en de peper.
Klop het ei los en voeg het bij de saus.
Roer het er luchtig door, zoodat het
niet schift.
Giet er het citroensap of den azijn
bij en voeg op het laatst wat bouillon
aroma toe. Presenteer de saus bij witte
boonen, visch of eieren.
Gebakken grutjes
(4 personen)
1 liter karnemelk, 150 gr. boekweite
grutten, zout, bloem, boter of vet om
te bakken.
Breng de karnemelk aan de kook
met het zout, voeg de grutjes toe en
laat ze tot een stijve pap koken. Laat
de massa koud worden op een diep bord.
Stort de grutjes na het koud worden
en snijd ze in punten. Haal ze door de
bloem en bak ze in het heete vet in de
koekenpan bruin en knappend. Presen
teer ze met stroop of suiker.
Berliner bollen
1 ons bloem, 1 ons boter, 1 ei, 75 gr.
suiker, 15 gr. gist, geraspte citroenschil,
1/t dl. melk, een tikje zout, jam, fri
tuurvet.
Roer de boter met de suiker tot room,
voeg er dan het ei, het zout, de geraspte
citroenschil en de gist, die met tie lauwe
melk is aangemaakt, bij, kneed van de
massa een samenhangend deeg. Be
strooi een tafel of plank met bloem en
rol de helft van het deeg uit tot een lap
van ongeveer 21/2 om. dikte. Maak op
gelijke afstanden kuiltjes en leg er hoop
jes jam in. Rol daarna de andere helft
tot een zelfden lap uit en leg dezen op
den eersten. Steek er daarna ronde koek
jes van en druk de randen stevig aan.
Laat deze koekjes nog y2 uur rijzen. Bak
ze vervolgens gaar in het heete frituur
vet en bestrooi ze na bekoeling met
poedersuiker.
Een recept voor rijstrand
met eieren en kerriesaus
(4 personen)
150 gr. rijst, 4 eieren, zout en peper,
2 y2 dl. melk, 1 uitje, 'n mespunt kerrie,
2 lepels boter, 4 lepels bloem.
Zet de gewasschen rijst op met twee
maal zooveel water en een tikje zout.
Breng ze aan de kook en laat ze op
een zacht vuurtje gaar worden (20 mi
nuten). Laat de rijst opdrogen, door haar
even zonder deksel op het vuur te laten
staan. Druk haar daarna in een met koud
water omgespoelden rijstrand en stort
haar op 'n schotel. Kook de eieren bard,
snijd 1 ei in plakjes, de overige in
stukjes. Smelt voor de saus de boter,
voeg de kerrie en 't fijngehakt uitje toe
en laat dit in de boter smoren. Voeg dan
de bloem toe en onder goed roeren de
melk. Laat de saus doorkoken en maak
ze op-smaak af met wat zout. Vermeng
de stukjes ei met de saus en vul de holte
van den rijstrand er mee. Garneer den
bovenkant met de schijfjes ei.
ZijHier is je lievelingskostje.
Hij Een paar uur geleden had ik honger, nu heb
ik heelemaal geen trek meer.
Zij's Ochtends haast niet ontbijten en toch 's mid
dags geen honger, dat is toch niet normaal
Vriendin: Dan is hij zeker over zijn trek heen.
Zij: Probeer deze H-O eens bij je - ontbijt, dan
komt de honger te rechter tijd.
HijIk ben benieuwd, hoe het me bevalt.
GRATIS BESCHIKBAAR
zoolang de voorraad strekt,
ons handig recepten boekje
met vele smakelijke haver-
mout-recepten. Aanvragen
te richten aan Quaker, Afd.
A, Postbus 905, Rotterdam.
Hij Zeg, vrouw, ik héb een honger als een wolf.
Eten we gauw
ZijIk had eigenlijk ook veel eerder aan H-O
moeten denken.