MiiUV',
Sorteerlokaal in een theefabriek.
lucht in de verflensruimte. Deze kunstmatige
verflensing bespoedigt de afwerking van het
product, maar moet zeer voorzichtig ge
schieden. Bij oververflensing krijgt men een
half uitgedroogd blad, waardoor de thee later
een zwak aftreksel geeft.
Na het verflensen wordt het blad gerold.
Ook het rollen geschiedt thans niet meer met
de hand, maar machinaal, in theerollers. Dit
rollen heeft twee doeleindenle om door het
oprollen van het blad een mooi uiterlijk te
krijgen; 2e om de bladcellen te
kneuzen, waardoor een innige ver
menging der celsappen veroorzaakt
wordt. Deze vermenging, van over
wegend belang voor kwaliteit,
sterkte, aroma enz. van het pro
duct, is de bedoeling van het nu
volgende fermentatieproces. Dit is
een proces, waarbij de theefabri
kant eigenlijk niets anders doet,
dan het product gelegenheid geven
zich te „vormen". Wat bij deze
fermentatie gebeurt, ligt in het
duister, voor een groot deel althans.
Men weet alleen, dat de celsappen
op elkander inwerken. Dit proces
moet geschieden in een van zuur
stof rijkelijk voorziene lucht. Slechte
thee krijgt men, als men in be
dompte ruimten fermenteert. Fris-
sche lucht moet bij het theeblad
kunnen komen. Daarom wordt dan
ook het blad in dunne lagen van
vier tot zes centimeter uitgespreid,
soms op een kraakzindelijken tegel
vloer, soms in fermenteerbakken,
die minder plaats innemen. Ook hier spelen weer
allerlei factoren van temperatuur en vochtigheid
een rol. Hoe hooger temperatuur hoe sneller fer
mentatie maar hoe slechter de thee wordt.
Hoe lang de fermentatie moet duren (van twin
tig minuten tot twee uren), hangt van verschil
lende factoren af. Het einde van het proces wordt
bepaald door kleur en geur van de thee.
Hierna wordt de thee in drogers (sirocco's) door
warme lucht gedroogd. Als in één tempo gedroogd
wordt, duurt het drogen ongeveer 20-30 minuten.
De gedroogde thee gaat naar de sorteer -
kanicrs, waar machines de thee sorteeren
in verschillende soorten, hoofdzakelijk
stofthee (de minste soort), gebroken thee
(kleine platte stukjes ouder blad), pekoe
(topbladthee), pekoe souckong (de beste en
mooiste kwaliteit).
In welke richting men werkt hangt af
van de markt waarnaar verkocht wordt.
Ten slotte wordt de thee in kisten met
looden bekleeding verpakt en naar opslag
ruimte en afvoerhaven vervoerd. Maar dan
duurt het nog eenige maanden eer de thee
in onze Hollandsche huiskamer geurt als
een der treffelijkste onzer koloniale pro
ducten.
M. VAN DEE HILST
Theeonderneming in de Preanger. Op den
achtergrond tegen de bergen de theeaanplant
Fermentatiekamer in een theefabriek.
Deze arbeid geschiedt onder toe
zicht van inlandsche opzichters,
terwijl de controle door de Euro-
peesche tuinopzichters zeer streng
en nauwkeurig is. De theestruik is
namelijk een heel sterke plant, die
veel verdragen kan en uiterlijk
geen schade lijdt door verkeerde
behandeling. Maar bodem-, plant-
of voedingsfouten wreken zich door
een inferieure kwaliteit van het
product.
Als de tijd voor den pluk is
aangebroken, gaan de vrouwelijke
werkkrachten de tuinen in om met
vlugge vingers de jonge loten en
blaadjes met de nagels af te
knijpen. Het plukken kan „fijn" of
„grof" gebeuren al naarmate men op kwaliteit of
op hoeveelheid werkt. In het eerste geval wordt,
behalve het blaadje op het uiteinde, nog een tweetal
daarop volgende blaadjes weggenomen. In het andere
geval wordt ook het derde en vierde blad geplukt.
Het vijfde blad (na het jonge blaadje op het uit
einde) nooit.
Het plukken moet geregeld, d.i. met kleine tus-
schenpoozen geschieden, zoodat er niet te veel blad
verloren gaat door oud (hard) worden.
De pluksters hebben een doek of linnen zak bij
zich, waarin het blad geborgen wordt. Op de fabriek
wordt de pluk gewogen en krijgen de vrouwen en
meisjes het plukloon (per kg. berekend) uitbetaald.
Wij zullen nu in het kort de verschillende be
werkingen beschrijven, welke het theeblad moet
ondergaan om tot drinkbare thee van zoo goed
mogelijke kwaliteit te worden.
In de eerste plaats het verflensen, welke bewerking
dient, om .het blad soepel te maken. Deze bewerking
geschiedt, door het blad aan de lucht bloot te stellen,
waarbij het de helft van z'n waterdeelen verliest.
Vroeger geschiedde dit, door het ergens op den
grond of op bamboe-borden uit te spreiden. Thans
heeft men kunstmatige verflensinrichtingen. Het
theeblad wordt op de zolders der fabriek op rekken
uitgespreid en electrische fans brengen verwarmde
Een bloeiend takje van 'n hybride
type. Hybride wil zeggen: gemengd
soortdus een kruising b.v. van de
China- en de Assamthee.