MiiUV', Sorteerlokaal in een theefabriek. lucht in de verflensruimte. Deze kunstmatige verflensing bespoedigt de afwerking van het product, maar moet zeer voorzichtig ge schieden. Bij oververflensing krijgt men een half uitgedroogd blad, waardoor de thee later een zwak aftreksel geeft. Na het verflensen wordt het blad gerold. Ook het rollen geschiedt thans niet meer met de hand, maar machinaal, in theerollers. Dit rollen heeft twee doeleindenle om door het oprollen van het blad een mooi uiterlijk te krijgen; 2e om de bladcellen te kneuzen, waardoor een innige ver menging der celsappen veroorzaakt wordt. Deze vermenging, van over wegend belang voor kwaliteit, sterkte, aroma enz. van het pro duct, is de bedoeling van het nu volgende fermentatieproces. Dit is een proces, waarbij de theefabri kant eigenlijk niets anders doet, dan het product gelegenheid geven zich te „vormen". Wat bij deze fermentatie gebeurt, ligt in het duister, voor een groot deel althans. Men weet alleen, dat de celsappen op elkander inwerken. Dit proces moet geschieden in een van zuur stof rijkelijk voorziene lucht. Slechte thee krijgt men, als men in be dompte ruimten fermenteert. Fris- sche lucht moet bij het theeblad kunnen komen. Daarom wordt dan ook het blad in dunne lagen van vier tot zes centimeter uitgespreid, soms op een kraakzindelijken tegel vloer, soms in fermenteerbakken, die minder plaats innemen. Ook hier spelen weer allerlei factoren van temperatuur en vochtigheid een rol. Hoe hooger temperatuur hoe sneller fer mentatie maar hoe slechter de thee wordt. Hoe lang de fermentatie moet duren (van twin tig minuten tot twee uren), hangt van verschil lende factoren af. Het einde van het proces wordt bepaald door kleur en geur van de thee. Hierna wordt de thee in drogers (sirocco's) door warme lucht gedroogd. Als in één tempo gedroogd wordt, duurt het drogen ongeveer 20-30 minuten. De gedroogde thee gaat naar de sorteer - kanicrs, waar machines de thee sorteeren in verschillende soorten, hoofdzakelijk stofthee (de minste soort), gebroken thee (kleine platte stukjes ouder blad), pekoe (topbladthee), pekoe souckong (de beste en mooiste kwaliteit). In welke richting men werkt hangt af van de markt waarnaar verkocht wordt. Ten slotte wordt de thee in kisten met looden bekleeding verpakt en naar opslag ruimte en afvoerhaven vervoerd. Maar dan duurt het nog eenige maanden eer de thee in onze Hollandsche huiskamer geurt als een der treffelijkste onzer koloniale pro ducten. M. VAN DEE HILST Theeonderneming in de Preanger. Op den achtergrond tegen de bergen de theeaanplant Fermentatiekamer in een theefabriek. Deze arbeid geschiedt onder toe zicht van inlandsche opzichters, terwijl de controle door de Euro- peesche tuinopzichters zeer streng en nauwkeurig is. De theestruik is namelijk een heel sterke plant, die veel verdragen kan en uiterlijk geen schade lijdt door verkeerde behandeling. Maar bodem-, plant- of voedingsfouten wreken zich door een inferieure kwaliteit van het product. Als de tijd voor den pluk is aangebroken, gaan de vrouwelijke werkkrachten de tuinen in om met vlugge vingers de jonge loten en blaadjes met de nagels af te knijpen. Het plukken kan „fijn" of „grof" gebeuren al naarmate men op kwaliteit of op hoeveelheid werkt. In het eerste geval wordt, behalve het blaadje op het uiteinde, nog een tweetal daarop volgende blaadjes weggenomen. In het andere geval wordt ook het derde en vierde blad geplukt. Het vijfde blad (na het jonge blaadje op het uit einde) nooit. Het plukken moet geregeld, d.i. met kleine tus- schenpoozen geschieden, zoodat er niet te veel blad verloren gaat door oud (hard) worden. De pluksters hebben een doek of linnen zak bij zich, waarin het blad geborgen wordt. Op de fabriek wordt de pluk gewogen en krijgen de vrouwen en meisjes het plukloon (per kg. berekend) uitbetaald. Wij zullen nu in het kort de verschillende be werkingen beschrijven, welke het theeblad moet ondergaan om tot drinkbare thee van zoo goed mogelijke kwaliteit te worden. In de eerste plaats het verflensen, welke bewerking dient, om .het blad soepel te maken. Deze bewerking geschiedt, door het blad aan de lucht bloot te stellen, waarbij het de helft van z'n waterdeelen verliest. Vroeger geschiedde dit, door het ergens op den grond of op bamboe-borden uit te spreiden. Thans heeft men kunstmatige verflensinrichtingen. Het theeblad wordt op de zolders der fabriek op rekken uitgespreid en electrische fans brengen verwarmde Een bloeiend takje van 'n hybride type. Hybride wil zeggen: gemengd soortdus een kruising b.v. van de China- en de Assamthee.

Tijdschriftenbank Zeeland

Ons Zeeland / Zeeuwsche editie | 1938 | | pagina 6