n WAT ZULLEN WE ETEN? H-O QUAKER havermout ONS MENU CORRESPONDENTIE §3 Er zijn bepaalde bouwstoffen, die kin deren in de groeipe riode beslist noodig hebben om gezond en flink te blijven. Daartoe behooren de bloedvormende mineralen en de ze- nuwvoedende Vita mine B, die in H-O en Quaker zoo rijkelijk voorkomen. Ouders, die dit weten, geven hun kinderen dus dagelijks een flink bord H-O of Quaker havermout. Vlugko kend H-O of Quaker, klaar in een paar minuten. QUAKER 45 ZondagLondonderrysoep Kalfsfricandeau Compote van gedroogde pruimen. Aardappelen. Choeoladepudding. Maandag: Koud vleesch Hutspot met klapstuk (4 personen) Aardappelen. Gebakken grutjes. Selderij soep. Hutspot met klapstuk. Gevulde uien. Aardappelen. Griesmeelpudding Donderdag: Varkenslapjes. Spruitjes. Aardappelen. Maizenavla met bitter koekjes. Vrijdag: Wijnsoep. Harde eieren. Andijviesla. Gebakken aardappelen. Zaterdag: Runderlapjes. Savoyekool. Aardappelen. V ermicelliscbotelt je. Uit ons menu: Londonderrysoep (4 personen) 1 liter bouillon, 40 gr. bloem, 45 gr. boter, 1 eierdooier, een klein blikje champignons, 1 eetlepel madera, zout, peper, foelie, peterselie, tijm, 1 ui, een stukje wortel. Smelt de boter, voeg den gesnipperden ui, den wortel en de kruiden toe en laat alles lichtbruin smoren. Schep de bloem erdoor en laat deze lichtbruin branden (een tint lichter dan voor bruine ragoüt- soep). Giet den bouillon erbij en blijf voortdurend roeren om aanbranden en klonten van de soep te voorkomen. Laat ze doorkoken (ongeveer 10 minuten). Zeef de soep daarna door een fijne zeef om alle kruiden te verwijderen. Maak ze op smaak af met het zout, de madera, het champignonnat en de in vieren ge sneden champignons. Klop den eier dooier los en voeg hem bij de soep. Gevulde uien (4 personen 4 groote uien, 1 /2 dl. melk of bouillon, 15 gr. boter, 12 gr. bloem, 150 gr. vleeschresten, zout, peper, nootmus kaat, paneermeel, boter. Schil de uien en kook ze gaar in water met zout gedurende 3 kwartier. Hol ze daarna zooveel mogelijk uit en vul ze met den vleeschragoüt, die als volgt wordt be reid Smelt de boter, voeg de bloem toe en roer het mengsel tot een glad papje. Giet de melk of den bouillon er bij en blijf voortdurend roeren om een gladde saus te krijgen. Laat ze even doorkoken en maak ze op smaak af met het zout, de peper en de nootmuskaat. Snijd het vleesch zeer fjjn en laat het even in de saus stoven. Strooi wat paneermeel over de gevulde uien. Zet ze in een vuurvast schoteltje met een paar klontjes boter op den bodem om het aanbakken te voorkomen. Leg op iederen ui een klontje boter en laat ze in een heeten oven bruin worden. 2 kg. aardappelen, 2 uien, 7 groote winterwortelen, 500 gr. vet klapstuk zout, 3/4 liter water. Zet het gewasschen vleesch op met het water en het zout en laat het onge veer 1 uur koken. Doe er daarna de geschilde en in stukjes gesneden wortels bij en laat ze uur koken. Voeg dan deri in schijven gesneden ui en de aard appelen toe en laat alles samen nog I kwartier koken. Neem het vleesch uit de pan en stamp alles goed door elkaar Maak den stamppot op smaak af en dien hem op in een dekschaal. Leg er het vleesch in stukken gesneden boven op Compote van gedroogde pruimen (4 personen) 1 pond pruimen, 1 liter water, een stukje pijpkaneel of citroenschil, 100 gr. suiker, desgewenscht wat aard appelmeel. Wasch de pruimen in warm water en zet ze een nacht in het water te weeken. Breng ze daarna aan de kook met de suiker en het smaakje. Laat ze ongeveer 3 kwartier koken tot ze zacht en gaar zijn. Bind het vocht met het aange mengde aardappelmeel. Giet het over de vruchten en presenteer de compote koud. Voeg er desverkiezende wat fijn gehakte noten of hazelnoten door om den smaak fijner te maken. Chocoladepudding (4 personen) 1 liter melk, 150 gr. suiker, 60 gr cacao, 10 blaadjes gelatine. Zet de gelatine te weeken in koud water. Vermeng de cacao met de suiker en giet er een scheutje melk bij. Breng de overige melk aan de kook en doe de cacaomassa er bij. Laat dit even door koken. Knijp de gelatine uit en roer ze van het vuur door de kokende melk. Laat den pudding afkoelen en gelei achtig worden. Doe hem dan over in een met koud water omgespoelden vorm en laat hem geheel afkoelen en stijf worden. Stort den pudding op een schotel en geef er vanillesaus bij, of garneer hem met geslagen room. Mej. J. B. te Moordrecht en Mej. S. J. L. te Ouderkerk a. d. IJsel. Het deed ons genoegen van u te mogen vernemen, dat het gehaakte kleed met de rozen- motieven zoo mooi geworden was. Zeer zeker zullen wij t.z.t. nog eens dergelijke patronen plaatsen. Madame A. te Maastricht. Wanneer u uw „old finish" ameublement een gewo ne beurt geeft, wordt het in de was gezet en daarna uitgewreven met flanellen doeken. Voor een groote beurt worden de meubels met lauw water en spons en zeem afgenomen en daarna weer in de was gezet en uitgewreven. Vlekken kunnen verwijderd worden door het hout te bewerken met een kurk. die eerst in een mengsel van slaolie en sigarenasch is gedoopt. Mej. C. 8. te Schiedam. Gaarne ont vingen wij nadere gegevens in welk jaar het door u bedoelde patroon in ons blad heeft gestaan, daar wjj het niet kunnen vinden. MoederAlweer zoo'n stapel boterhammen I waar laat je het Kees Ik moet het er toch tot vanmiddag houden, moedert MoederKees eei ons arm aan boterhammen. Vader: Ik kreeg vroeger altijd H-O bij 't ontbijt en wij waren met z'n zevenen. MoederDie H-O is lekkerder en staat langer je maag dan al die boterhammen, Kees! GRATIS BESCHIKBAAR zoolang de voorraad strekt, ons handig recepten boekje met vele smakelijke haver- mout-recepten, Aanvragen te richten aan Quaker, Afd. A, Postbus 905. Rotterdam. Kees kunt vandaag uw boterhammen houden moeder

Tijdschriftenbank Zeeland

Ons Zeeland / Zeeuwsche editie | 1938 | | pagina 45