n
WAT ZULLEN WE ETEN?
H-O QUAKER havermout
ONS MENU
CORRESPONDENTIE
§3
Er zijn bepaalde
bouwstoffen, die kin
deren in de groeipe
riode beslist noodig
hebben om gezond
en flink te blijven.
Daartoe behooren
de bloedvormende
mineralen en de ze-
nuwvoedende Vita
mine B, die in H-O en
Quaker zoo rijkelijk
voorkomen. Ouders,
die dit weten, geven
hun kinderen dus
dagelijks een flink
bord H-O of Quaker
havermout. Vlugko
kend H-O of Quaker,
klaar in een paar
minuten.
QUAKER
45
ZondagLondonderrysoep
Kalfsfricandeau
Compote van gedroogde
pruimen.
Aardappelen.
Choeoladepudding.
Maandag: Koud vleesch
Hutspot met klapstuk
(4 personen)
Aardappelen.
Gebakken grutjes.
Selderij soep.
Hutspot met klapstuk.
Gevulde uien.
Aardappelen.
Griesmeelpudding
Donderdag: Varkenslapjes.
Spruitjes.
Aardappelen.
Maizenavla met bitter
koekjes.
Vrijdag: Wijnsoep.
Harde eieren.
Andijviesla.
Gebakken aardappelen.
Zaterdag: Runderlapjes.
Savoyekool.
Aardappelen.
V ermicelliscbotelt je.
Uit ons menu:
Londonderrysoep
(4 personen)
1 liter bouillon, 40 gr. bloem, 45 gr.
boter, 1 eierdooier, een klein blikje
champignons, 1 eetlepel madera, zout,
peper, foelie, peterselie, tijm, 1 ui, een
stukje wortel.
Smelt de boter, voeg den gesnipperden
ui, den wortel en de kruiden toe en laat
alles lichtbruin smoren. Schep de bloem
erdoor en laat deze lichtbruin branden
(een tint lichter dan voor bruine ragoüt-
soep). Giet den bouillon erbij en blijf
voortdurend roeren om aanbranden en
klonten van de soep te voorkomen. Laat
ze doorkoken (ongeveer 10 minuten).
Zeef de soep daarna door een fijne zeef
om alle kruiden te verwijderen. Maak
ze op smaak af met het zout, de madera,
het champignonnat en de in vieren ge
sneden champignons. Klop den eier
dooier los en voeg hem bij de soep.
Gevulde uien
(4 personen
4 groote uien, 1 /2 dl. melk of bouillon,
15 gr. boter, 12 gr. bloem, 150 gr.
vleeschresten, zout, peper, nootmus
kaat, paneermeel, boter.
Schil de uien en kook ze gaar in water
met zout gedurende 3 kwartier. Hol ze
daarna zooveel mogelijk uit en vul ze met
den vleeschragoüt, die als volgt wordt be
reid Smelt de boter, voeg de bloem toe en
roer het mengsel tot een glad papje. Giet
de melk of den bouillon er bij en blijf
voortdurend roeren om een gladde saus
te krijgen. Laat ze even doorkoken en
maak ze op smaak af met het zout, de
peper en de nootmuskaat. Snijd het
vleesch zeer fjjn en laat het even in de
saus stoven. Strooi wat paneermeel over
de gevulde uien. Zet ze in een vuurvast
schoteltje met een paar klontjes boter
op den bodem om het aanbakken te
voorkomen. Leg op iederen ui een klontje
boter en laat ze in een heeten oven bruin
worden.
2 kg. aardappelen, 2 uien, 7 groote
winterwortelen, 500 gr. vet klapstuk
zout, 3/4 liter water.
Zet het gewasschen vleesch op met
het water en het zout en laat het onge
veer 1 uur koken. Doe er daarna de
geschilde en in stukjes gesneden wortels
bij en laat ze uur koken. Voeg dan deri
in schijven gesneden ui en de aard
appelen toe en laat alles samen nog I
kwartier koken. Neem het vleesch uit
de pan en stamp alles goed door elkaar
Maak den stamppot op smaak af en dien
hem op in een dekschaal. Leg er het
vleesch in stukken gesneden boven op
Compote van gedroogde
pruimen (4 personen)
1 pond pruimen, 1 liter water, een
stukje pijpkaneel of citroenschil, 100
gr. suiker, desgewenscht wat aard
appelmeel.
Wasch de pruimen in warm water en
zet ze een nacht in het water te weeken.
Breng ze daarna aan de kook met de
suiker en het smaakje. Laat ze ongeveer
3 kwartier koken tot ze zacht en gaar
zijn. Bind het vocht met het aange
mengde aardappelmeel. Giet het over
de vruchten en presenteer de compote
koud. Voeg er desverkiezende wat fijn
gehakte noten of hazelnoten door om
den smaak fijner te maken.
Chocoladepudding
(4 personen)
1 liter melk, 150 gr. suiker, 60 gr
cacao, 10 blaadjes gelatine.
Zet de gelatine te weeken in koud
water. Vermeng de cacao met de suiker
en giet er een scheutje melk bij. Breng
de overige melk aan de kook en doe de
cacaomassa er bij. Laat dit even door
koken. Knijp de gelatine uit en roer ze
van het vuur door de kokende melk.
Laat den pudding afkoelen en gelei
achtig worden. Doe hem dan over in een
met koud water omgespoelden vorm en
laat hem geheel afkoelen en stijf worden.
Stort den pudding op een schotel en geef
er vanillesaus bij, of garneer hem met
geslagen room.
Mej. J. B. te Moordrecht en Mej.
S. J. L. te Ouderkerk a. d. IJsel. Het deed
ons genoegen van u te mogen vernemen,
dat het gehaakte kleed met de rozen-
motieven zoo mooi geworden was. Zeer
zeker zullen wij t.z.t. nog eens dergelijke
patronen plaatsen.
Madame A. te Maastricht. Wanneer u
uw „old finish" ameublement een gewo
ne beurt geeft, wordt het in de was gezet
en daarna uitgewreven met flanellen
doeken.
Voor een groote beurt worden de
meubels met lauw water en spons en
zeem afgenomen en daarna weer in de
was gezet en uitgewreven.
Vlekken kunnen verwijderd worden
door het hout te bewerken met een kurk.
die eerst in een mengsel van slaolie en
sigarenasch is gedoopt.
Mej. C. 8. te Schiedam. Gaarne ont
vingen wij nadere gegevens in welk jaar
het door u bedoelde patroon in ons blad
heeft gestaan, daar wjj het niet kunnen
vinden.
MoederAlweer zoo'n stapel boterhammen I
waar laat je het
Kees Ik moet het er toch tot vanmiddag
houden, moedert
MoederKees eei ons arm aan boterhammen.
Vader: Ik kreeg vroeger altijd H-O bij 't ontbijt
en wij waren met z'n zevenen.
MoederDie H-O is lekkerder en staat langer
je maag dan al die boterhammen, Kees!
GRATIS BESCHIKBAAR
zoolang de voorraad strekt,
ons handig recepten boekje
met vele smakelijke haver-
mout-recepten, Aanvragen
te richten aan Quaker, Afd.
A, Postbus 905. Rotterdam.
Kees kunt vandaag uw boterhammen houden
moeder