MO) IN DE KEUKEN De gezellige tijd van surprises maken en cadeautjes geven is in zicht en liet is voor velen weer een probleem wat zij dit jaar moeten geven. Voor de dames willen wij hieronder eenige ideetjes aangeven om de traditioneele zoetigheden weer eens op een andere, maar niet minder smakelijke manier te bereiden. Het blijft voor haar, die graag haar kookkunst toonen, steeds een voldoening 0111 ook met Sint Nicolaas iets te kunnen geven wat zij zelf hebben gemaakt. BORSTPLAAT 1 ons suiker, 4 eetlepels water, enkele druppels essence, koffie-extract, marasquin of een theelepel cacao, desgewenscht enkele druppels kleurstof. Zet de suiker op met het water in een pan met dikken bodem en laat het suikers troop je inkoken tot het de gewenschte dikte heeft, n.l. tot een druppel als een draadje aan den lepel blijft hangen. Neem dan het pannetje van het vuur en voeg het smaakje en, indien gewenscht, de kleurstof erbij. Klop de massa tot ze ondoorschijnend begint te worden en giet ze zoo snel mogelijk in de borstplaatvormen, die met schoon water zijn omgespoeld en op vochtig vetvrij papier zijn geplaatst. Laat de borstplaat afkoelen en keer ze daarna om, zoodat de onderkant kan uitwasemen. Neem de vormpjes vervolgens van de borstplaat af. Doe ze, wanneer ze te week is, weer terug in de pan met een scheutje water en kook ze weer opnieuw op. MARSEPEIN 2 ons amandelen, 3 ons poedersuiker, een paar bittere amandelen, 1 eiwit, een paar druppels rozen water. Zet de amandelen op met koud water en breng ze aan de kook. Neem ze daarna van het vuur en pel ze. Wasch ze dan even af en droog ze zorgvuldig tusschen een doek. Maal ze door een amandel molen en vermeng ze daarna met de poedersuiker. Maal deze massa nogmaals door den molen. Voeger vervolgens een ongeklopt eiwit bij met enkele drup pels rozenwater. Kneed dit mengsel tot een samen hangend deeg. Strooi wat poedersuiker op een tafel of aanrecht en maak daarna van de marsepein ver schillende vormen. WORST VAN MARSEPEIN Gebruik voor dit recept een hoeveelheid marsepein van 2 ons amandelen. Deel den deegbal in de helft en maak van een gedeelte chocolade-marsepein door Ixiat de horstplaat afkoelen in de vormen op een vochtig vetvrij papier. Laat ze als de massa stevig is geworden een tijdje rechtopstaan, zoodat de horst plaat kan uitwasemen. er cacao bij te voegen en dit samen te kneden tot een gelijk matig deeg. Rol de witte mar sepein met een deegrol uit op een met poedersuiker bestrooide tafel tot' een lap van ongeveer y2 cm. dikte. Leg hierop een gedeelte van de chocolade- marsepein, die tot rolletjes is gevormd. Wikkel ze er stevig in. Rol het overige van de chocolade-marsepein uit tot een lap en gebruik dit als buitenlaag hierin en druk de marsepein regelmatig aan. Voeg bij de overgehouden marsepein wat cacao, rol deze uit en maak er figuren van. Leg ze op de taart, plak ze als het noodig is vast met wat jam en garneer de taart verder met zilverpilletjes. MARSEPEINEN WORTELTJES EN AARDAPPELTJES Verdeel de marsepein in twee gedeelten, kleur de hoeveelheid voor de worteltjes met gele giftvrije kleurstof, die bij een drogist verkrijgbaar is. Kneed de massa goed door elkaar om de kleur gelijkmatig te verdeelen. Voeg er als het noodig mocht zijn wat poedersuiker bij om de marsepein weer wat droger te maken. Maak daarna kleine rolletjes, die aan één kant puntig toeloopen, maak er met een lardeernaald hier en daar een kerfje in. Rol voor de aardappeltjes kleine ongelijkmatige balletjes, haal deze door wat cacao en steek er met een lardeernaald op ongelijkmatige afstanden oogjes in. GEVULDE SPECULAAS 125 gram bloem, 75 gr. bruine basterdsuiker, 75 gr. boter, een thee lepel speculaaskruiden. Voor het vulsel: 125 gr. amandelen, 125 gr. suiker, 1 ei, wat geraspte citroenschil. Maal de amandelen, houd er echter een paar achter voor de garneering van de speculaas. Vermeng ze met de suiker, het ei en de citroenschil. Laat als het mogelijk is dit meng sel enkele dagen rusten. Maak ver- Rol de marsepeinen aardappeltjes door de cacao en maak er met een lardeer naald oogjes in. voor de worst. Druk alles stevig op elkaar, zoodat de lagen goed op elkaar plakken en de worst in schijfjes kan worden gesneden. Snijd de uiteinden van de worst schuin af, zoodat het binnenste goed zichtbaar wordt en versier ze met een zijden lintje. MARSEPEINTAART 3 eieren, 60 gr. suiker, 60 gr. boter, 75 gr. bloem, een snufje zout, wat amandelolie of vanillesuiker, marse pein van 2 ons amandelen, cacao, jam en zilverpillen. Roer de eierdooiers met de suiker tot 'n schuimige massa. Voeg de boter bij de bloem en snijd ze in grove stukjes, klop het eiwit stijf. Voeg de eier dooiermassa bij het eiwit en klop dit door elkaar. Voeg er daarna de bloem bij en het snufje zout met het smaakje. Doe het deeg vlug over in een beboterden springvorm en bak de taart in een matig warmen oven gaar in ongeveer uur. Neem de taart uit den vorm, snijd ze in tweeën en laat ze afkoelen. Besmeer de helften daarna met jam en plak ze weer op elkaar. Bestrijk den buitenkant van het gebak eveneens met jam. Rol de marsepein uit tot een lap, maar houd een gedeelte achter voor de garneering. Pak de taart Deze marsepeintaart is gemakkelijk te bereidenmaar is daarom niet minder smakelijk. Zij kan langen tijd worden bewaarddaar de marsepein het gebak tegen uitdrogen beschermt. volgens het speculaasdeeg door de bloem te vermengen met de suiker, de in stukjes gesneden boter en de kruiden. Kneed het tot een samen- hangenden bal. Rol het uit tot een dikke plak en verdeel deze plak in tweeën, leg de eene helft op een beboterd bakblik en bestrijk het deeg met de spijs. Dek deze af met den tweeden lap die iets grooter is en plak de zijkanten dicht met het overhangende deeg. Bestrijk den bovenkant vervolgens met wat losge klopt ei en druk hier en daar een halve amandel in. Bak het in een matig warmen oven gaar en bruin in ongeveer een half uur. Leg de rolletjes chocolade-marsepein op den witten lap en rol dezen in elkaar. De gevulde speculaas wordt gegarneerd met halve amandelen. Zij wordt in partjes Dek het geheel af met een plak bruine marsepein. gesneden en zal zonder twijfel een welkome tractatie zijn.

Tijdschriftenbank Zeeland

Ons Zeeland / Zeeuwsche editie | 1938 | | pagina 44