MO)
IN DE KEUKEN
De gezellige tijd van surprises maken en cadeautjes
geven is in zicht en liet is voor velen weer een
probleem wat zij dit jaar moeten geven.
Voor de dames willen wij hieronder eenige ideetjes
aangeven om de traditioneele zoetigheden weer eens
op een andere, maar niet minder smakelijke manier
te bereiden. Het blijft voor haar, die graag haar
kookkunst toonen, steeds een voldoening 0111 ook met
Sint Nicolaas iets te kunnen geven wat zij zelf hebben
gemaakt.
BORSTPLAAT
1 ons suiker, 4 eetlepels water, enkele druppels
essence, koffie-extract, marasquin of een theelepel
cacao, desgewenscht enkele druppels kleurstof.
Zet de suiker op met het water in een pan met
dikken bodem en laat het suikers troop je inkoken tot
het de gewenschte dikte heeft, n.l. tot een druppel
als een draadje aan den lepel blijft hangen. Neem
dan het pannetje van het vuur en voeg het smaakje
en, indien gewenscht, de kleurstof erbij. Klop de
massa tot ze ondoorschijnend begint te worden en
giet ze zoo snel mogelijk in de borstplaatvormen, die
met schoon water zijn omgespoeld en op vochtig
vetvrij papier zijn geplaatst. Laat de borstplaat
afkoelen en keer ze daarna om, zoodat de onderkant
kan uitwasemen. Neem de vormpjes vervolgens van
de borstplaat af. Doe ze, wanneer ze te week is, weer
terug in de pan met een scheutje water en kook ze
weer opnieuw op.
MARSEPEIN
2 ons amandelen, 3 ons poedersuiker, een paar
bittere amandelen, 1 eiwit, een paar druppels rozen
water.
Zet de amandelen op met koud water en breng ze
aan de kook. Neem ze daarna van het vuur en pel
ze. Wasch ze dan even af en droog ze zorgvuldig
tusschen een doek. Maal ze door een amandel
molen en vermeng ze daarna met de poedersuiker.
Maal deze massa nogmaals door den molen. Voeger
vervolgens een ongeklopt eiwit bij met enkele drup
pels rozenwater. Kneed dit mengsel tot een samen
hangend deeg. Strooi wat poedersuiker op een tafel
of aanrecht en maak daarna van de marsepein ver
schillende vormen.
WORST VAN MARSEPEIN
Gebruik voor dit recept een hoeveelheid marsepein
van 2 ons amandelen. Deel den deegbal in de helft
en maak van een gedeelte chocolade-marsepein door
Ixiat de horstplaat afkoelen in
de vormen op een vochtig vetvrij
papier. Laat ze als de massa
stevig is geworden een tijdje
rechtopstaan, zoodat de horst
plaat kan uitwasemen.
er cacao bij te voegen en dit
samen te kneden tot een gelijk
matig deeg. Rol de witte mar
sepein met een deegrol uit op
een met poedersuiker bestrooide
tafel tot' een lap van ongeveer
y2 cm. dikte. Leg hierop een
gedeelte van de chocolade-
marsepein, die tot rolletjes is
gevormd. Wikkel ze er stevig
in. Rol het overige van de
chocolade-marsepein uit tot een
lap en gebruik dit als buitenlaag
hierin en druk de marsepein regelmatig aan. Voeg bij
de overgehouden marsepein wat cacao, rol deze uit
en maak er figuren van. Leg ze op de taart, plak ze
als het noodig is vast met wat jam en garneer de
taart verder met zilverpilletjes.
MARSEPEINEN WORTELTJES
EN AARDAPPELTJES
Verdeel de marsepein in twee gedeelten, kleur de
hoeveelheid voor de worteltjes met gele giftvrije
kleurstof, die bij een drogist verkrijgbaar is.
Kneed de massa goed door elkaar om de kleur
gelijkmatig te verdeelen. Voeg er als het noodig
mocht zijn wat poedersuiker bij om de marsepein
weer wat droger te maken. Maak daarna kleine
rolletjes, die aan één kant puntig toeloopen, maak
er met een lardeernaald hier en daar een kerfje in.
Rol voor de aardappeltjes kleine ongelijkmatige
balletjes, haal deze door wat cacao en steek er met
een lardeernaald op ongelijkmatige
afstanden oogjes in.
GEVULDE SPECULAAS
125 gram bloem, 75 gr. bruine
basterdsuiker, 75 gr. boter, een thee
lepel speculaaskruiden.
Voor het vulsel: 125 gr. amandelen,
125 gr. suiker, 1 ei, wat geraspte
citroenschil.
Maal de amandelen, houd er echter
een paar achter voor de garneering
van de speculaas. Vermeng ze met
de suiker, het ei en de citroenschil.
Laat als het mogelijk is dit meng
sel enkele dagen rusten. Maak ver-
Rol de marsepeinen aardappeltjes door
de cacao en maak er met een lardeer
naald oogjes in.
voor de worst. Druk alles stevig op
elkaar, zoodat de lagen goed op elkaar
plakken en de worst in schijfjes kan
worden gesneden. Snijd de uiteinden
van de worst schuin af, zoodat het
binnenste goed zichtbaar wordt en
versier ze met een zijden lintje.
MARSEPEINTAART
3 eieren, 60 gr. suiker, 60 gr. boter,
75 gr. bloem, een snufje zout, wat
amandelolie of vanillesuiker, marse
pein van 2 ons amandelen, cacao, jam
en zilverpillen.
Roer de eierdooiers met de suiker tot
'n schuimige massa. Voeg de boter bij de bloem en snijd
ze in grove stukjes, klop het eiwit stijf. Voeg de eier
dooiermassa bij het eiwit en klop dit door elkaar. Voeg
er daarna de bloem bij en het snufje zout met het
smaakje. Doe het deeg vlug over in een beboterden
springvorm en bak de taart in een matig warmen
oven gaar in ongeveer uur. Neem de taart uit den
vorm, snijd ze in tweeën en laat ze afkoelen. Besmeer
de helften daarna met jam en plak ze weer op elkaar.
Bestrijk den buitenkant van het gebak eveneens met
jam. Rol de marsepein uit tot een lap, maar houd
een gedeelte achter voor de garneering. Pak de taart
Deze marsepeintaart is gemakkelijk te bereidenmaar is daarom
niet minder smakelijk. Zij kan langen tijd worden bewaarddaar
de marsepein het gebak tegen uitdrogen beschermt.
volgens het speculaasdeeg door de bloem te
vermengen met de suiker, de in stukjes gesneden
boter en de kruiden. Kneed het tot een samen-
hangenden bal. Rol het uit tot een dikke plak en
verdeel deze plak in tweeën, leg de eene helft op een
beboterd bakblik en bestrijk het deeg met de spijs.
Dek deze af met den tweeden lap die iets grooter is en
plak de zijkanten dicht met het overhangende deeg.
Bestrijk den bovenkant vervolgens met wat losge
klopt ei en druk hier en daar een halve amandel in.
Bak het in een matig warmen oven gaar en bruin in
ongeveer een half uur.
Leg de rolletjes chocolade-marsepein op den witten lap en rol dezen in elkaar. De gevulde speculaas wordt gegarneerd met halve amandelen. Zij wordt in partjes
Dek het geheel af met een plak bruine marsepein.
gesneden en zal zonder twijfel een welkome tractatie zijn.