glaiié HALF ELF VBL00KERTUD WAT HANGT ER AAN DEN KERSTBOOM? Een nieuwe jurk voor pop WAT ZULLEN WE ETEN? DOET UW TANDEN SCHITTEREN ALS JUWEELEN 53 Wat zal onze kleine meid in haar schik zijn, wanneer zij op Kerstmorgen verrast wordt met een aardig nieuw jurkje voorTiaar poppekind. Heel veel tijd vraagt het maken van zoo'n pop- penjurkje niet, zoodat we het nog gemakkelijk vóór Kerstmis af kunnen krijgen. Benoodigdheden ervoor zijneen restje tweedraadswol en een haaknaald nr. 1. De maten van het jurkje zijn berekend voor een pop, die van het hoofd tot de voeten gemeten 45 cm. lang is. Het jurkje bestaat uit een glad pasje, dat in den Tunischen haaksteek wordt gehaakt, en een ruiinvallend rokje, dat in een noppenpatroon wordt bewerkt. We beginnen met het voorpand van het pasje en zetten er 40 lossen voor op. Hierboven haken we 3 toeren in den Tunischen haaksteek. (We halen 1 lusje uit de voorlaatste losse en verder uit elk der volgende lossen. We steken dus iu de losse in en halen den werkdraad als lus eruit. Al deze lusjes laten we op de haaknaald staan. Daarvoor moet deze ook extra-lang zijn. Teruggaande werken we eerst het kantlusje af door den werkdraad om de naald te slaan en deze door de lus te trekken. Dan werken we verder telkens op dezelfde wijze 2 lusjes te zamen af. Hiermede is de toer beëindigd. Den volgenden toer beginnen we met 1 losse, terwijl we dan 1 lusje halen uit het 2e lusje en verder uit elk der lusjes van den len toer. We steken dus van rechts naar links gaande telkens in 1 rechtopstaand lusje van den len toer in en halen den werkdraad als nieuwe lus eruit. Teruggaande werken we weer telkens 2 lusjes te zamen af, zooals bij den len toer is.beschreven. Dit is in het kort de werkwijze van den Tunischen haaksteek. Hebben we bovengenoemde 3 toeren in den Tunischen haaksteek af, dan slaan we aan weerskanten voor de Zondag: Londonderrysoep. Gebakken lever. Appelmoes. Aardappelen. Hopjespudding Maandag: Runderrollade. Bleekselderij. Aardappelen. Pannekoekjes van oud brood. Dinsdag: Selderijsoep. Koud vleescli. Andijvie. Aardappelen. Roodekool. Aardappelen. Griesmeelpudding. Donderdag: Varkenscarbonade. Spruitjes. Aardappelen. Maïzenavla met bessensap. Vrijdag: Zaterdag: Gebakken schol. Sla. Aardappelen. Sagoschoteltje. Magere groentesoep. Harde eieren. Brusselsch lof. Aardappelen. armsgaten 3 steken over, verdeelen de overige steken voor het splitje in twee gelijke helften en haken aan weerszijden boven deze 17 steken nog 12 toeren in den Tunischen haaksteek, waarbij we bij de laatste 3 toeren aan den kant van den hals telkens 1 steek minderen. Het rugpand van het pasje is gelijk aan het voorpand. Alleen behoeven we de steken nu natuurlijk niet in twee gelijke helften te verdeelen, maar gaan we vanaf het armsgat verder boven alle 34 steken. Bij den 15en toer gekomen, haken we 11_ steken, laten dan de middelste 12 steken voor den hals staan en haken vervolgens de overgebleven 11 steken voor den tweeden schouder. Boven deze steken voor den schouder haken we aan weerskanten nog 2 toeren. Vervolgens naaien we de eerste 3 toeren van het armsgat overhands dicht. Aan den onderkant rondom het pasje haken we dan een toer vasten. Vervolgens beginnen we bij den zijnaad met 3 los sen en haken dan 1 nop in de le vaste. (Voor 1 nopje haken we als volgt: we slaan den draad om de naald en halen 1 lus door, zooals we dat voor een gewoon stokje zouden doen. Deze lus laten we echter op de haaknaald staan. Ditzelfde herhalen we nog twee maal. We krijgen dus in het geheel 6 nieuwe lussen op de haaknaald. Deze lussen werken we nu tegelijk met de lus die al op de naald was in één keer af, en haken nog 1 losse na.) Vervolgens haken we: 2 stokjes, 2 stokjes in 1 gaatje, 2 stokjes, 1 nop. Vanaf 13 maal herhalen, waarna we ten slotte nog haken: 2 stokjes, 2 stokjes in 1 gaatje, 2 stokjes. Met een kettingsteek den toer sluiten. De 2e en alle volgende toeren zijn gelijk aan den len toer. We haken in totaal 10 toeren. Alle noppen moeten vanzelfsprekend boven elkaar komen te liggen. Voor het mouwtje beginnen we bij den zijnaad met 1 nop. We haken in totaal in de rondte 5 noppen en eindigen dus weer met 2 stokjes, 2 stokjes in één gaatje, 2 stokjes. We haken op deze wijze nog 3 toeren. Om het mouwtje wat in te halen haken we ten slotte om den onderkant nog 3 toeren vasten. Voor het kraagje nemen we rondom den hals 30 steken op en haken hier boven 5 toeren in Tunischen haaksteek. waarbij we bij de laatste 3 toeren aan weerskanten telkens 1 steek meerderen door aan het begin en aan het einde 1 losse te haken en hieruit ook 1 lusje te halen. Rondom het gelieele kraagje haken we ten slotte nog 1 toer stokjes. Om kraagje, hals, mouwtjes en onder kant haken we met witte zijde 1 toer vasten. Op het pasje van het jurkje kunnen we ten slotte desgewenscht met een restje borduurzijde nog eenige kleine bloempjes borduren. Koly nos ver wij dert snel leelijke gele vlekken, doodt mondkiemen, die tandbederf veroorzaken en maakt de tanden hagelwit. Probeer Kolynos, de anti septische tandcream. Verhelder Uw glimlach met Kolynos Wees zuinig koop de groote tube 73 2H De nieuwe Blooker Kunst-Kalender zoolang de voorraad strekt. Zichtbare reclame komt er niet op voor! Deze schitterende Kunst-Kalender, formaat 46x31 cM„ bestaat uit 6 platen naar schilderijen van Frans Langeveld Montelbaanstoren Willy Sluiter Schelpenkar Bernhard de Hoog, Binnenhuis, „Moedervreugde" Frans Oerder Stilleven „Anjers" Willy Sluiter Venetië J. Scherrewitz Landschap met koeien Kalenderblok met dekblaadje, 6 kalender blaadjes en 5 blaadjes met nieuwe re cepten van Mevrouw Lotgering-Hillebrand. Uw winkelier verstrekt U dezen prachtigen Kunst- Kalender gratis bij aankoop van een kilo Blooker's Cacao, verkrijgbaar in bussen a 1 en 'I, kilo en in bussen of cartons a en V10 kilo. Bij aankoop van kleinere verpakkingen dan 1 kilo, zal Uw winkelier den kalender voor U reserveeren, zoodat U den aankoop over eenige maanden kunt ver deelen; het eenvoudigste is natuurlijk EEN kilo ineens te koopen, dan kunt U hem direct mee- nemen, want Uw winkelier overhandigt den ka lender eerst dan, wanneer in totaal een kilo Blooker's Cacao is afgenomen. Blooker is nog steeds een bolwerk voor zuiverheid en kwaliteit.

Tijdschriftenbank Zeeland

Ons Zeeland / Zeeuwsche editie | 1938 | | pagina 53