TWEE BEPROEFDE HUISMIDDELTJES Nu is het SLACHTTIJD (yülerma/t/is Ons Menu Wie verstandig is,naait met daar^J^elastiscli is,sterk en kleurecht. is de beste. 37 Dat de slachttijd op 't platteland samenvalt met de koudste maan den van het jaar, zal men geen toevallige omstandigheid noemen, wanneer men even bedenkt, dat vleesch in het warme jaargetijde veel spoediger aan bederf onderhevig is, daarom dus minder lang be waard kan worden en ook minder voor diverse „bewerkingen" is geschikt. Het ligt niet in de bedoeling u hier een volledige uiteeuzetting over de slacht te geven, doch wij willen u slechts eenige recepten aan de hand doen, die ook voor onze huisvrouwen, die de beuoodigde ingrediënten hiervoor van den slager moeten betrekken, geschikt zijn. Hoof Jltdas i/j varkenskop, 1 pond mager var- kensvleesch, zout, peper, ongeveer 1 eetlepel gemalen kruiden, een groote augurk (uit het zuur), dl. azijn, noot muskaat. Wasch den varkenskop, snijd hem in stukken en kook hem 5 uren. Laat het varkensvleesch 3 uren meekoken. Kook het vleesch zóó lang tot het van de beentjes valt, haal het dan uit den bouillon en verwijder alle been. Maal het vleesch en vermeng het met y2 liter bouillon (vleeschnat). Maak het op smaak af met peper, zout, noot en de gemalen kruiden, voeg er de in stukjes gesneden augurk bij en roer alles goed door elkaar. Laat de massa aan de kook komen, giet den azijn erbij, giet de massa in kommetjes en laat ze afkoe len. Dek ze af met perkamentpapier, dat in azijn is vochtig gemaakt. Zwoer Jlrolleljes 18 magere varkenslapjes (van 75 gr.), 2 kg. zwoerd. 2 liter water, 1 liter azijn, 5 laurierbladen, stukjes Spaansche peper, 4 kruidnagelen, tijm, marjolein, peper en zout. Laat het zwoerd een nacht in lauw water weeken. Wasch het vleesch en wrijf het in met peper en zout. Knip van het zwoerd rechthoekige lapjes ter grootte van de varkenslapjes. Wikkel ze om het vleesch en wel zóó, dat het geheel stevig is opgerold. Bind ze met een touwtje of draad vast en kook ze in het water met den azijn en de kruiden gedurende drie uur. Bind voor het koken de kruiden in een neteldoeksch lapje. Schik de rolletjes na het koken in een flesch en giet de vloeistof er op. Bewaar ze op een koele plaats. Gebruik ze na eenige weken op de boterham. Leverworst 1 pond lever, 1 pond spek, 1 oud wit tebrood (zonder korst), enkele beschui ten, peper, zout, nootmuskaat, runder darmen. Kook de lever en het spek apart gaai en laat de lever koud worden. Maal de lever en het spek fijn en week het brood in het water, waarin het spek is gekookt. Maal de massa opnieuw door den vleeschmolen. Meng de massa goed door elkaar met de kruiden en het zout. Voeg er als het mengsel niet stevig genoeg mocht zijn enkele gestampte beschuiten bij. Zet don worsthoorn op het vleeschmolentje, schuifden darm er op en vul hem geSjkmatig op, steeds met de hand steunend. Leg de worst daarna in een pan onder water en breng haar op een temperatuur van 80 gr. Celsius. Prik haar onderwijl in om barsten te voorkomen. Laat haar ten slotte volkomen koud worden. BI oeJworst 1 liter varkensbloed, 1 pond rogge meel, 4 ons spek, zout, peper, gemalen kruidnagel, darmen of katoenen zakjes. Voeg het meel en de kruiden bij de bloem, snijd het spek in dobbelsteentjes en kneed het door het mengsel. Vul hiermee de darmen of zakjes, stop ze echter niet te vast om het barsten van de worst te voorkomen. Bind de uit einden dicht en kook de worst anderhalf uur onder water. Prik ze in om te eon- troleeren of ze gaar is (er mag dan geen bloed meer uitvloeien), haal ze uit de pan en laat ze bekoelen. Balkenbry 3 liter water of water waarin worst gekookt is, 1 liter bloed, 1 pond kaan tjes, zout, peper, kruidnagelgruis, 4 pond boekweitemeel. Zet het water met de kaantjes, het zout, de peper en de nootmuskaat op. Voeg het meel en het bloed er bij en roer de massa tot ze gaar en geheel stijf is (gedurende ruim 1 kwartier). Schep ze vervolgens in schalen, die met meel zijn bestrooid. Druk de massa stevig aan en strooi bovenop eveneens wat bloem. Gebruik ze een a twee dagen na het koken, om den smaak van de kruiden beter te laten uitkomen. Bak ze dan in heet vet knappend. Presenteer ze warm met peper en zout of bestrooid met suiker. Wat zullen we eten? Zondag: Witte soep. Gebraden konijn. Maandag: Aardappelen. Flensjestaart. Konijnenpeper. Koode kool. Aardappelen. Gebakken grutjes. Kalfslapjes. Spruitjes. Aardappelen. Karnemelksclie pap. Kerriesoep. Gehakt. Gestoofde andijvie. Aardappelen. Donderdag: Hachee. Koolraap. Aardappelen. Griesmeelvla. Vrijdag: Magere witte-boonensoep. Spiegeleieren. Sla. Gebakken aardappelen. Zaterdag: Varkenslapjes. Snijboonen uit het zout. Aardappelen. Wentelteefjes. Deze twee goede receptjes kan elke huis vrouw in een paar minuten gemakkelijk zelf klaarmaken MET DIT RECEPTJE MAAKT U EEN KWART LITER PRIMA HOESTSIROOP Geen enkel middel brengt spoediger verlichting in gevallen van verkoudheid, hoest, enz., dan dit eenvoudige recept, dat door de hoogste medische autori teiten werd goedgekeurd. Koopt bij Uv apotheker of drogist een 30-grams fleschje Vervus (dubbel geconcentreerd), dat tegen den vastgestelden prijs van 75 cent verkocht wordt. Vermengt het thuis met een kwart liter heet water en een eetlepel suiker. Het resultaat is een groote flesch met de sterkste en doel matigste medicijn, zoo aangenaam van smaak, dat zelfs de kinderen, die lastig innemen, het graag lusten. Deze Vervus- siroop doet onmiddellijk de hinderlijke verkoudheid ophouden. De verstopte neus wordt gereinigd, de ademhaling vergemakkelijkt en het hoesten houdt op. Zoo'n groote flesch van ruim een kwart liter van deze uitstekende medi cijn is natuurlijk zeer voordeelig. Ver geet niet 30 gram Vervus bij Uw apothe- MET DIT RECEPT MAAKT U 100 GRAM UITSTEKENDE RHEUMATIEKOLIE Om Uw rheumatiek-pijnen te verdrijven is er niets beters dan dit middeltje. Koopt 85 gram terpentijn en 15 gram geconcentreerde Rheumagic-olie. Elke apotheker of drogist kan U beide leveren. Een 15 grams-fleschje Rheumagic-olie (geconcentreerd) kost U maar 65 cent. dus met de terpentijn bent U voor ongeveer drie kwartjes klaar. Vermengt deze twee bestanddeelen thuis in een schoone flesch door goed te schudden. Uw eigen rheumatiek-middeltje is dan gereed. Het brengt onmiddellijk ver lichting, omdat de Rheumagic-olie een combinatie is van 5 krachtige pijn- doodende bestanddeelen. Daarom moogt U de Rheumagic-olie niet zuiver ge bruiken. Ze moet vermengd worden met de terpentijn, anders is ze te sterk. Dit middeltje is wel een proef waard, als U al lang aan rheumatiek lijdt. Haal van daag nog 85 gram terpentijn en 15 gram Rheumagic-olie (geconcentreerd) in huis. ker of drogist te halen. Bewaart deze twee receptjes. Ze kunnen U goed te pas komen nu de koude wintermaanden voor de deur staan

Tijdschriftenbank Zeeland

Ons Zeeland / Zeeuwsche editie | 1939 | | pagina 37