TWEE BEPROEFDE
HUISMIDDELTJES
Nu is het SLACHTTIJD
(yülerma/t/is
Ons Menu
Wie verstandig is,naait met
daar^J^elastiscli is,sterk en kleurecht.
is de beste.
37
Dat de slachttijd op 't platteland samenvalt met de koudste maan
den van het jaar, zal men geen toevallige omstandigheid noemen,
wanneer men even bedenkt, dat vleesch in het warme jaargetijde
veel spoediger aan bederf onderhevig is, daarom dus minder lang be
waard kan worden en ook minder voor diverse „bewerkingen" is geschikt.
Het ligt niet in de bedoeling u hier een volledige uiteeuzetting over
de slacht te geven, doch wij willen u slechts eenige recepten aan de hand
doen, die ook voor onze huisvrouwen, die de beuoodigde ingrediënten
hiervoor van den slager moeten betrekken, geschikt zijn.
Hoof Jltdas
i/j varkenskop, 1 pond mager var-
kensvleesch, zout, peper, ongeveer 1
eetlepel gemalen kruiden, een groote
augurk (uit het zuur), dl. azijn, noot
muskaat.
Wasch den varkenskop, snijd hem
in stukken en kook hem 5 uren. Laat
het varkensvleesch 3 uren meekoken.
Kook het vleesch zóó lang tot het van
de beentjes valt, haal het dan uit den
bouillon en verwijder alle been. Maal
het vleesch en vermeng het met y2
liter bouillon (vleeschnat). Maak het op
smaak af met peper, zout, noot en de
gemalen kruiden, voeg er de in stukjes
gesneden augurk bij en roer alles goed
door elkaar. Laat de massa aan de
kook komen, giet den azijn erbij, giet
de massa in kommetjes en laat ze afkoe
len. Dek ze af met perkamentpapier,
dat in azijn is vochtig gemaakt.
Zwoer Jlrolleljes
18 magere varkenslapjes (van 75 gr.),
2 kg. zwoerd. 2 liter water, 1 liter azijn,
5 laurierbladen, stukjes Spaansche
peper, 4 kruidnagelen, tijm, marjolein,
peper en zout.
Laat het zwoerd een nacht in lauw
water weeken. Wasch het vleesch en
wrijf het in met peper en zout. Knip
van het zwoerd rechthoekige lapjes ter
grootte van de varkenslapjes. Wikkel
ze om het vleesch en wel zóó, dat het
geheel stevig is opgerold. Bind ze met
een touwtje of draad vast en kook ze in
het water met den azijn en de kruiden
gedurende drie uur. Bind voor het
koken de kruiden in een neteldoeksch
lapje. Schik de rolletjes na het koken in
een flesch en giet de vloeistof er op.
Bewaar ze op een koele plaats. Gebruik
ze na eenige weken op de boterham.
Leverworst
1 pond lever, 1 pond spek, 1 oud wit
tebrood (zonder korst), enkele beschui
ten, peper, zout, nootmuskaat, runder
darmen.
Kook de lever en het spek apart gaai
en laat de lever koud worden. Maal
de lever en het spek fijn en week het
brood in het water, waarin het spek is
gekookt. Maal de massa opnieuw door
den vleeschmolen. Meng de massa goed
door elkaar met de kruiden en het zout.
Voeg er als het mengsel niet stevig
genoeg mocht zijn enkele gestampte
beschuiten bij. Zet don worsthoorn op
het vleeschmolentje, schuifden darm
er op en vul hem geSjkmatig op, steeds
met de hand steunend. Leg de worst
daarna in een pan onder water en breng
haar op een temperatuur van 80 gr.
Celsius. Prik haar onderwijl in om
barsten te voorkomen. Laat haar ten
slotte volkomen koud worden.
BI oeJworst
1 liter varkensbloed, 1 pond rogge
meel, 4 ons spek, zout, peper, gemalen
kruidnagel, darmen of katoenen zakjes.
Voeg het meel en de kruiden bij de
bloem, snijd het spek in dobbelsteentjes
en kneed het door het mengsel. Vul
hiermee de darmen of zakjes, stop ze
echter niet te vast om het barsten van
de worst te voorkomen. Bind de uit
einden dicht en kook de worst anderhalf
uur onder water. Prik ze in om te eon-
troleeren of ze gaar is (er mag dan geen
bloed meer uitvloeien), haal ze uit de
pan en laat ze bekoelen.
Balkenbry
3 liter water of water waarin worst
gekookt is, 1 liter bloed, 1 pond kaan
tjes, zout, peper, kruidnagelgruis, 4
pond boekweitemeel.
Zet het water met de kaantjes, het
zout, de peper en de nootmuskaat op.
Voeg het meel en het bloed er bij en roer
de massa tot ze gaar en geheel stijf is
(gedurende ruim 1 kwartier). Schep ze
vervolgens in schalen, die met meel zijn
bestrooid. Druk de massa stevig aan
en strooi bovenop eveneens wat bloem.
Gebruik ze een a twee dagen na het
koken, om den smaak van de kruiden
beter te laten uitkomen. Bak ze dan in
heet vet knappend. Presenteer ze warm
met peper en zout of bestrooid met
suiker.
Wat zullen we eten?
Zondag: Witte soep.
Gebraden konijn.
Maandag:
Aardappelen.
Flensjestaart.
Konijnenpeper.
Koode kool.
Aardappelen.
Gebakken grutjes.
Kalfslapjes.
Spruitjes.
Aardappelen.
Karnemelksclie pap.
Kerriesoep.
Gehakt.
Gestoofde andijvie.
Aardappelen.
Donderdag: Hachee.
Koolraap.
Aardappelen.
Griesmeelvla.
Vrijdag: Magere witte-boonensoep.
Spiegeleieren.
Sla.
Gebakken aardappelen.
Zaterdag: Varkenslapjes.
Snijboonen uit het zout.
Aardappelen.
Wentelteefjes.
Deze twee goede receptjes kan elke huis
vrouw in een paar minuten gemakkelijk
zelf klaarmaken
MET DIT RECEPTJE MAAKT U
EEN KWART LITER PRIMA
HOESTSIROOP
Geen enkel middel brengt spoediger
verlichting in gevallen van verkoudheid,
hoest, enz., dan dit eenvoudige recept,
dat door de hoogste medische autori
teiten werd goedgekeurd. Koopt bij Uv
apotheker of drogist een 30-grams
fleschje Vervus (dubbel geconcentreerd),
dat tegen den vastgestelden prijs van
75 cent verkocht wordt. Vermengt het
thuis met een kwart liter heet water en
een eetlepel suiker. Het resultaat is een
groote flesch met de sterkste en doel
matigste medicijn, zoo aangenaam van
smaak, dat zelfs de kinderen, die lastig
innemen, het graag lusten. Deze Vervus-
siroop doet onmiddellijk de hinderlijke
verkoudheid ophouden. De verstopte
neus wordt gereinigd, de ademhaling
vergemakkelijkt en het hoesten houdt
op. Zoo'n groote flesch van ruim een
kwart liter van deze uitstekende medi
cijn is natuurlijk zeer voordeelig. Ver
geet niet 30 gram Vervus bij Uw apothe-
MET DIT RECEPT MAAKT U
100 GRAM UITSTEKENDE
RHEUMATIEKOLIE
Om Uw rheumatiek-pijnen te verdrijven
is er niets beters dan dit middeltje.
Koopt 85 gram terpentijn en 15 gram
geconcentreerde Rheumagic-olie. Elke
apotheker of drogist kan U beide leveren.
Een 15 grams-fleschje Rheumagic-olie
(geconcentreerd) kost U maar 65 cent.
dus met de terpentijn bent U voor
ongeveer drie kwartjes klaar. Vermengt
deze twee bestanddeelen thuis in een
schoone flesch door goed te schudden.
Uw eigen rheumatiek-middeltje is dan
gereed. Het brengt onmiddellijk ver
lichting, omdat de Rheumagic-olie een
combinatie is van 5 krachtige pijn-
doodende bestanddeelen. Daarom moogt
U de Rheumagic-olie niet zuiver ge
bruiken. Ze moet vermengd worden met
de terpentijn, anders is ze te sterk. Dit
middeltje is wel een proef waard, als U
al lang aan rheumatiek lijdt. Haal van
daag nog 85 gram terpentijn en 15 gram
Rheumagic-olie (geconcentreerd) in
huis.
ker of drogist te halen.
Bewaart deze twee receptjes. Ze kunnen U goed te pas
komen nu de koude wintermaanden voor de deur staan