Wat maken wij van GRAPEFRUITS G irapefruit-frappé (vooral voor zieken) Grapefruit-frappé is een drank, die bijzonder verfrisschend en versterkend is en dien wij daarom speciaal voor zieken kunnen aanbevelen. De bereiding is als volgtklop 1 ei met 1 glad af gestreken eetlepel suiker tot een schuimige massa. Voeg hierbij het gezeefde sap van Y> grapefruit, doe de vloeistof in een glas en voeg er spuitwater naar smaak bij. Dien den drank in den zomer op met een stukje ijs. Jaffa-lHee Bereid op de gewone, bekende wijze niet te sterke thee. Giet deze in een liefst glazen pot, en sluit den pot met een propje papier of een kurk af om .zoo weinig mogelijk van het aroma der thee verloren te doen gaan. Verdeel een grapefruit met schil en al in vieren en snijd twee van deze vierde parten in kleine stukjes. Voeg deze bij de thee, voeg er ook nog een paar suikerklontjes naar smaak bij en roer met een langen lepel door de thee tot de suiker geheel is op gelost. Dien deze thee koud of warm. Grapefruit-marmelade (plm. 3 pond) 2 grapefruits, 2 citroenen, 3 pond suikerklontjes, 1 y2 liter water. Snijd de vruchten in helften en pers er het sap uit. Doe dit in een groote pan, snijd de goed geborstelde schillen (met het nog aanhangende vruclitvleesch) in heel fijne reepjes en voeg deze bij het sap. Giet er dan het water bij en laat de vloeistof een nacht in de toegedekte pan'staan. Breng den volgenden dag den inhoud der pan aan de kook en laat het meng sel 30 minuten koken. Voeg er dan de suiker bij en laat deze onder voort durend roeren in de heete massa oplossen. Breng nu het mengsel opnieuw aan de kook en laat de marmelade zoo lang in een pan zonder deksel inkoken tot eenige druppels ervan op een koud schoteltje niet meer uitvloeien (dit duurt plm. 3 kwartier a 1 uur). Verwijder het schuim, dat zich onder het koken vormt, met een schuimspaan.. Doe de marmelade, wanneer ze de vereischte dikte verkregen heeft, zoo heet mogelijk in goed schoon gemaakte jampotjes, strooi er, om bederf te voor komen, wat suiker op of bedek ze met een in alcohol gedrenkt papiertje. Sluit de potjes met een schroef deksel of vochtig perkamentpapier af. We sluiten de potjes grapefruit-marmelade met een vochtig perkamentpapiertje of met een schroefdeksel af. Grapefruit - custard met gelatine (4 personen) 5 dl. melk, een stukje dunne grape fruit-schil, 2 eierdooiers, 60 gram suiker, 3 blaadjes gelatine, 2 eiwitten, 1 grape fruit. Breng de melk met het smaakje lang zaam aan de kook. Boer intusschen de eierdooiers met de suiker tot een gladde massa. Voeg er, van het vuur, voor zichtig de kokende melk bij. J)oe alles in de pan terug en laat het mengsel, steeds roerende, eenigszins gebonden worden. Hebt u reeds kennis gemaakt met die heerlijke sappige vrucht, die door haar prachtige gele schil alleen al tot koopen en.eten lokt? Vooral de groote hoeveelheid sap, die de grapefruit ons levert, maakt, dat we deze vrucht- niet alleen graag als versch fruit eten, doch haar ook voor het bereiden van allerlei toetjes, dranken en zelfs voor marmelade met voorliefde gebruiken. Wat we zooal van grapefruits kunnen maken, leeren de volgende recepten. Hier werden de grapefruit-helften van het vruchtvleesch en de witte vezels ontdaan en daarna met een grapefruit-gelei gevuld. Ter garneering en verhooging van den smaak leg gen we op de gelei een lepelt je abrikozen ja/m. Grapefruit-frappé, een zeer verfrisschende en versterkende drank voor zieken. mogelijk door het custardmengsel, wanneer dit stijf begint te worden. Doe de custard in een vlascliaal en garneer den pudding met grapefruit-partjes, die eenigen tijd in wat suiker hebben gestaan. Jaffa-thee wordt koud of warm, zonder melk, opgediend. Grapefruit-custard met gelatine dienen toe het liefst op in een glazen schaaltje of in één-persoons-glazen. Gevulde Grapefruit-Helften (4 personen) Neem de pan, wanneer de vla zóó dik is, dat zij den bollen kant van een lepel eventjes bedekt, van het vuur en los er dan de blaadjes gelatine, d minstens een kwartier in koud water zijn geweekt en daarna uitgeknepen, in op. Klop de eiwitten zoo stijf mogelijk en schep deze zoo luchtig 3 groote sinaasappelen, 2 grapefruits, water, suiker naar smaak, 10 blaadjes witte gelatin^, wat abrikozenjam. Pers de vruchten uit en vul het sap aan met water tot een hoeveelheid vloeistof van 6 dl. verkregen is. Voeg er suiker naar smaak bij en los deze in het sap op door het mengsel even op een zacht vuurtje té plaatsen. Week de gelatine in koud water, knijp de blaadjes uit en los ze met het nog aanhangende water op een zacht vuurtje even op. Voeg ze bij het vruchtensap, dat van het vuur is genomen. Laat dit onder af en toe roeren eenigszins geleiachtig worden en vul er dan de grapefruit-helften, die te voren zorgvuldig van alle witte vezels moeten ontdaan zijn mee. Leg deze op een glazen schoteltje en leg vóór het opdienen in het midden van de gelei nog een lepeltje abrikozenjam. -

Tijdschriftenbank Zeeland

Ons Zeeland / Zeeuwsche editie | 1939 | | pagina 36