Wat maken wij van
GRAPEFRUITS
G irapefruit-frappé
(vooral voor zieken)
Grapefruit-frappé is een drank, die bijzonder
verfrisschend en versterkend is en dien wij daarom
speciaal voor zieken kunnen aanbevelen.
De bereiding is als volgtklop 1 ei met 1 glad af
gestreken eetlepel suiker tot een schuimige massa.
Voeg hierbij het gezeefde sap van Y> grapefruit,
doe de vloeistof in een glas en voeg er spuitwater
naar smaak bij. Dien den drank in den zomer op
met een stukje ijs.
Jaffa-lHee
Bereid op de gewone, bekende wijze niet te sterke
thee. Giet deze in een liefst glazen pot, en sluit den
pot met een propje papier of een kurk af om .zoo
weinig mogelijk van het aroma der thee verloren te
doen gaan. Verdeel een grapefruit met schil en al in
vieren en snijd twee van deze vierde parten in kleine
stukjes. Voeg deze bij de thee, voeg er ook nog een
paar suikerklontjes naar smaak bij en roer met een
langen lepel door de thee tot de suiker geheel is op
gelost.
Dien deze thee koud of warm.
Grapefruit-marmelade
(plm. 3 pond)
2 grapefruits, 2 citroenen, 3 pond suikerklontjes,
1 y2 liter water.
Snijd de vruchten in helften en pers er het sap uit.
Doe dit in een groote pan, snijd de goed geborstelde
schillen (met het nog aanhangende vruclitvleesch)
in heel fijne reepjes en voeg deze bij het sap. Giet
er dan het water bij en laat de vloeistof een nacht
in de toegedekte pan'staan. Breng den volgenden
dag den inhoud der pan aan de kook en laat het meng
sel 30 minuten koken.
Voeg er dan de suiker bij en laat deze onder voort
durend roeren in de heete massa oplossen. Breng
nu het mengsel opnieuw aan de kook en laat de
marmelade zoo lang in een pan zonder deksel inkoken
tot eenige druppels ervan op een koud schoteltje
niet meer uitvloeien (dit duurt plm. 3 kwartier a 1
uur). Verwijder het schuim, dat zich onder het koken
vormt, met een schuimspaan..
Doe de marmelade, wanneer ze de vereischte dikte
verkregen heeft, zoo heet mogelijk in goed schoon
gemaakte jampotjes, strooi er, om bederf te voor
komen, wat suiker op of bedek ze met een in alcohol
gedrenkt papiertje. Sluit de potjes met een schroef
deksel of vochtig perkamentpapier af.
We sluiten de potjes grapefruit-marmelade met een
vochtig perkamentpapiertje of met een schroefdeksel af.
Grapefruit - custard
met gelatine (4 personen)
5 dl. melk, een stukje dunne grape
fruit-schil, 2 eierdooiers, 60 gram suiker,
3 blaadjes gelatine, 2 eiwitten, 1 grape
fruit.
Breng de melk met het smaakje lang
zaam aan de kook. Boer intusschen de
eierdooiers met de suiker tot een gladde
massa. Voeg er, van het vuur, voor
zichtig de kokende melk bij. J)oe alles in
de pan terug en laat het mengsel, steeds
roerende, eenigszins gebonden worden.
Hebt u reeds kennis gemaakt met die heerlijke
sappige vrucht, die door haar prachtige gele schil
alleen al tot koopen en.eten lokt? Vooral de
groote hoeveelheid sap, die de grapefruit ons
levert, maakt, dat we deze vrucht- niet alleen
graag als versch fruit eten, doch haar ook voor het
bereiden van allerlei toetjes, dranken en zelfs voor
marmelade met voorliefde gebruiken.
Wat we zooal van grapefruits kunnen
maken, leeren de volgende recepten.
Hier werden de grapefruit-helften van het
vruchtvleesch en de witte vezels ontdaan en
daarna met een grapefruit-gelei gevuld. Ter
garneering en verhooging van den smaak leg
gen we op de gelei een lepelt je abrikozen ja/m.
Grapefruit-frappé, een zeer verfrisschende
en versterkende drank voor zieken.
mogelijk door het custardmengsel, wanneer dit stijf
begint te worden. Doe de custard in een vlascliaal
en garneer den pudding met grapefruit-partjes, die
eenigen tijd in wat suiker hebben gestaan.
Jaffa-thee wordt koud of warm, zonder melk, opgediend.
Grapefruit-custard met gelatine dienen toe het liefst
op in een glazen schaaltje of in één-persoons-glazen.
Gevulde Grapefruit-Helften
(4 personen)
Neem de pan, wanneer de vla zóó dik is, dat zij
den bollen kant van een lepel eventjes bedekt, van
het vuur en los er dan de blaadjes gelatine,
d minstens een kwartier in koud water zijn
geweekt en daarna uitgeknepen, in op. Klop de
eiwitten zoo stijf mogelijk en schep deze zoo luchtig
3 groote sinaasappelen, 2 grapefruits, water,
suiker naar smaak, 10 blaadjes witte gelatin^, wat
abrikozenjam.
Pers de vruchten uit en vul het sap aan met water
tot een hoeveelheid vloeistof van 6 dl. verkregen is.
Voeg er suiker naar smaak bij en los deze in het sap
op door het mengsel even op een zacht vuurtje té
plaatsen. Week de gelatine in koud water, knijp de
blaadjes uit en los ze met het nog aanhangende water
op een zacht vuurtje even op. Voeg ze bij het
vruchtensap, dat van het vuur is genomen. Laat dit
onder af en toe roeren eenigszins geleiachtig worden
en vul er dan de grapefruit-helften, die te voren
zorgvuldig van alle witte vezels moeten ontdaan zijn
mee. Leg deze op een glazen schoteltje en leg vóór
het opdienen in het midden van de gelei nog een
lepeltje abrikozenjam. -