Binnen in den tunnel k weekt de Amerikaansche paddenstoelpionierzijn champignons. De temperatuur is ideaal in dit ondergrondse li verblijf, zij blijft het heele jaar door tussehen 52 en 56 graden Fahrenheit, terwijl men in andere paddenstoelenkweekerijeri ingewikkelde koel- en verwarmingssystemen moet inrichten. De ontvangsten van dit Ameri kaansche bedrijf bedragen zoowat honderd gulden per dag. Ik ken iemand, die eens als jeugdig paddenstoel - deskundige 't boscli inging om de familietafel op te luisteren met zelf gevonden champignons, die zoo duur waren, en, naar ruen zei, zoo lekker. Hij keek precies in een boekje na wat de kenmerken waren om niet bij vergissing met een groene knol zwam terug te komen, die beschreven werd als een buitengewoon arglistig exemplaar onder de giftige paddenstoelen, omdat men na vierentwintig uur eerst merkte zich vergist te hebben en dan was het te laat. Hij verzamelde keurig een mandje vol en gooide toen „voor alle zekerheid" de helft weg om, thuis gekomen, bestraft te worden voor het feit, dat hij te laat voor het eten was. Bovendien werd hij nog uitgelachen om zijn naïeveteit, dat hij zijn familie tot de paddenstoelen wilde bekeeren. Alle paddenstoelen waren immers vergiftig of als ze het niet waren, smaakten ze niet lekker. Dit vooroordeel tegen champignons is langen tijd in Nederland blijven bestaan en het was behalve mis schien in Frankrijk vrijwel algemeen het gevoelen van den gewonen burger. Eerst den laatsten tijd begint hierin verandering te komen. Maar in elk geval behoeven wij in dit verband niet te twijfelen aan de verhalen van den „paddenstoelpionier" der Vereenigde Staten, die dertig jaar geleden de Ameri kanen „aan de champignons" trachtte te brengen. Hij moest vijftien kilometer loopen voor hij zijn eerste mandje verkocht had voor twintig cent en een glas sodawater. Maar met het tweede mandje was hij ge lukkiger: dat bracht al een dollar op. Nu heeft hij 'n grooten paddenstoelenfarm in een verlaten spoor wegtunnel en verkoopt voor ongeveer honderd gul den per dag aan paddenstoelen. De ingang van den spoorwegtunnel, waar paddenstoe len gekweekt worden. Deze tunnel, die ongeveer 150 m. lang is, bleek bij uitstek geschikt voor het kweeken van champignons: koel, vochtig en donker, dat zijn de voorwaarden voor een goed product en deze nauwe gang door de aarde voldeed daar uitstekend aan. Links: Het begieten van de paddenstoelen, 's Zomers gebruikt men 'n „automatisch sproeisysteem" door de deur te openenDe warme lucht van buiten koelt af, waardoor de waterdamp gecondenseerd wordt en het water van den zolder ge stadig naar beneden druipt, 's Winters maakt men gebruik van een bron aan het einde van den tunnel. De paddenstoelen worden op een vrachtwagen geladen om vervoerd te worden. Het. plukken van de champignons. Een mandje weegt ongeveer 10 pond en eiken dag worden 10 mandjes geoogst. De kweeker verkoopt zijn paddenstoelen aan groote hotels en restaurants in St. Louis en krijgt 80 cent per pond in den winter en 1.20 per pond in den zomer.

Tijdschriftenbank Zeeland

Ons Zeeland / Zeeuwsche editie | 1939 | | pagina 5