WAT ZULLEN WE ETEN? Ons Menu CORRESPONDENTIE fèeneeömtbbelen en <§etueëtoij?en te 37 Zondag Bouillon met mergballe- tjes. Gevulde kalfsborst. Abrikozencompote. Aardappelen. Montagne russe. Maandag: Koud vleesch. Gestoofde wortelen. Aardappelen. Custard. Dinsdag: Zuurkoolschotel. Drie in de pan. 1Yoensdag: Bruine-boonensoep. Varkenslapjes. Gestoofde ])rei. Aardappelen. Donderdag Maak de niertjes sehoon en zet ze op met koud water. Breng ze aan de kook en neem ze daarna direct van liet vuur. Snijd ze in plakjes. Smelt de boter en bestrooi ze met zout en peper. Voeg er den gewasschen en gesnipper- den ui bij. Laat hem even smoren. Leg het vleesch in de boter en laat de plakjes bruin braden. Voeg het citroensap toe. Maak de bloem aan met een gedeelte van het water, giet de rest van het water bij de jus met de aangemengde bloem eu laat de saus onder goed roeren doorkoken. Stoof de niertjes gaar in ongeveer 20 minuten. Maak de saus desverkiezend met wat room af. Eiercroquetten (4 pers.) 4 hardgekookte eieren, 2 dl. melk, 2 lepels bloem, 1 lepel boter, 2 blaadjes gelatine, zout, peper, nootmuskaat, een scheutje bouillonaroma, 1 ei, paneer meel, frituurvet, desverkiezend een eetlepel fijngehakte peterselie. Smelt de boter, voeg de bloem toe en giet er onder voortdurend roeren de melk bij. Laat liet sausje doorkoken en maak het op smaak met zout, peper, nootmuskaat en wat bouillonaroma. Los de in koud water geweekte en goed uitgeknepen gelatine in de saus op. Voeg er de fijngehakte peterselie, aan toe met. de in stukjes gesneden eieren. Laat de massa afkoelen. Vorm er daarna met twee lepels croquetten van en rol ze door paneermeel. Klop het ei los met een lepel water en haal de croquetten er door, rol ze daarna nogmaals door het paneermeel en bak ze in het heete frituurvet. Laat ze op grauw papier even uitlekken en presenteer ze warm bij de boterham of bij sla en gebakken aardappelen of pommes frites. Gebakken griesmeelschijven (4 pers.) 1 liter melk, 100 gr. griesmeel, 100 gr. suiker, 1 ei, een stukje citroenschil, paneermeel, boter. Breng de melk met het citroenschil letje langzaam aan de kook. Vermeng de suiker met het griesmeel en strooi het mengsel in de kokende melk. Laat de massa roerende ongeveer 10 minuten doorkoken. Klop den eierdooier los en roer hem van het vuur door den pud ding. Klop het eiwit zeer stijf en schep het luchtig door de massa. Giet het mengsel op een platte schaal en laat het afkoelen. Neem er het citroenschilletje uit. Snijd de massa in dikke schijven en wentel ze door paneermeel. Laat de boter bruin worden en bak de schijven aan beide kanten bruin. Presenteer ze warm. Strooi er wat suiker over en geef er jam bij, maar neem in het eerste geval voor het griesmeel zelf wat min der suiker. Mevr. van K. te Nijmegen. U kunt uw pitrieten wieg het beste schoonmaken met een borstel en een zeepsopje. Ver volgens spoelt u met helder water na. Is het riet wat geeL- geworden, behandel het dan met waterstofsuperoxyde (3 Gesmoorde varkensniertjes Mei'de H' te BerS^- De levertraan- vlek in het wollen truitje kunt u ver- (4 pers.) wijderen door het te wassclren in een 4 varkensniertjes, 1 ui, zout, peper, zeer vet lauw sopje van een onschuldige het sap van y2 citroen, 45 gr. boter, zeepsoort, waaraan dan eventueel nog 3b gr. bloem, y2 liter water, desverkie- een scheutje benzine kan worden toe zend.. een scheutje room. gevoegd. Runderrolletjes. Savovekool. Aardappelen. Beschuit met bessensap. VrijdagEiercroquetten Sla van andijvie. Aardappelen. Gebakken griesmeelschij ven. Zaterdag: Aardappelsoep. Gesmoorde varkensnier tjes. Koolraap. Aardappelen. Uit ons Menu Mergbailetjes (4 pers.) 1 mergpijp, 1 ei, 2 sneetjes oud witte brood, peper, zout, een paar druppels bouillonaroma. Kook het merg in water gaar en neem het uit liet been. Maak het met een vork fijn. Week het brood in melk of water en druk het zeer goed uit. Vermeng het met het merg, voeg het ei, het zout, de peper en de bouillonaroma er bij. Rol van de massa kleine balletjes en kook ze in den bouillon gaar. Gevulde kalfsborst (4 pers.) I kg. kalfsborst, V2 pond kalfsgehakt, zout, 1 ei. een scheutje madera, 100 gr. boter, 1 ui. Maak het gehakt aan met den eier dooier, het zout en de madera en werk het goed door elkaar. Snijd het vleesch van de kalfsborst aan drie kanten in en zout het aan den binnenkant. Laat dit er even intrekken. Smeer den binnen kant met het losgeklopte eiwit. Vul de kalfsborst daarna niet te stijf op met het gehakt en naai het vleesch dicht met een groven draad of een dun touw. Smelt de boter, maak den ui schoon, en laat hem in boter braden. Leg het vleesch er bij en schroei het aan alle kanten dicht. Braad het daarna bruin en gaar in 5 kwartier il iy2 uur. Maak de jus af met een scheut water. Ver wijder den ui voor het opdienen. Indien U de soepele kwaliteiten, de vlijende, slankmakende lijn van de ten deele nauw aan sluitende, of in het Fransche genre gewerkte „Venus"-mo- dellen, waarbij onze weef- techniek voortdurend voor nieuwe, blijde verrassingen zorgt, kende, dan zoudt U in de betere zaken steeds de wensch uiten: „geef mij maar Venus- ondergoed!" Vraagt koste- looze toezending van onze nieuwe prospectus „Venus - mode 1939" bij de N.V. TEWEHA, Rotterdam - W 216. Adres in blokletters s.v.p. f Anno; betrettende worden in dit blad slechts opgenomen, indien zij vooraf voorzien zijn van liet stempel ,,Geen bezwaar" tegen de plaatsing, afgegeven door de Commissie van Controle op de Aanprijzing van Genees middelen en Geneeswijzen, waarvan liet tSecretariaat is gevestigd tSegbroeklaan 33, s-Gravenhage. Gewone schuurmiddelen veroorzaken krassen, waar vet en vuil in blijven zitten. Maar Vim reinigt veilig en grondig, zonder te krassen. Voorwerpen met een gepolijst oppervlak b.v. badkuipen, gootstenen, emaille pannen, teilen en braadpannen worden alleen volkomen veilig gereinigd door Vim. Vim reinigt vlugger, grondiger en krast niet!

Tijdschriftenbank Zeeland

Ons Zeeland / Zeeuwsche editie | 1939 | | pagina 37