W r! m !f VIM reinigt alles zacht IflIUI reinigt zacht krast nooit WAT ZULLEN WIJ ETEN? OVOM/lLTI yiMi Ons Menu DOE ALS IK Wat een leuk huis. Hoe houd je het zo helder? Ik gebruik nooit scherpe schuurmiddelen Zondag Kerriesoep. Biefstuk. Doperwten. Aardappelen. Caramelpudding. Maandag Koud vleesch. Wittekool. Aardappelen. Gort met pruimen. Dinsdag Kalfslapjes. Gestoofde uien. Aardappelen. Pofferd. 1Voensdag Bruine ragoütsoep van brui ne boonen. Krabbetjes. Bietenstamppot Donderdag Saucijsjes. Roodekool. Aardappelen. Sneeuwpudding. Vrijdag Gebakken bokking. Appelmoes. Aardappelen. Spaansche rijst. Zaterdag Erwtensoep met kluif. Flensjes. Uit ons Menu Bruine ragoutsoep van bruine boonen (4 pers.) 150 gr. bruine boonen, 1 y2 liter water, zout, 1 ui, 1 kruidnagel, stukje Spaan sche peper, laurierblad, 45 gr. boter, 25 gr. bloem, desverkiezend bouillon aroma of soja. Waseh de boonen en laat ze een nacht in water weeken. Kook ze den volgenden dag met het weekwater en het zout gaar in ongeveer 2 uur. Wrijf ze door een zeef. Smelt de boter, voeg de kruiden en den in stukjes gesneden ui er bij en laat alles op een zacht pitje smoren en lichtbruin worden. Voeg de bloem er bij en laat deze onder voortdurend roeren bruin worden. Giet er vervolgens onder voort durend roeren het vocht bij en laat de soep doorkoken. Zeef de soep nogmaals of verwijderde kruiden en den ui niet een schuimspaan en maak de soep af met zout. Voeg er desverkiezend een scheutje bouillonaroma of soja bij. Gestoofde uien (4 pers.) 1 kg. uien, azijn, zout, peper, een half theelepeltje suiker, 35 gr. boter, 1 y. dl. water. Maak de uien goed schoon door de bui tenste schil te verwijderen en ze goed te wassehen. Zet ze vervolgens op met het water, de suiker, zout, peper, de boter en den azijn en laat de uien onder af en toe omschudden gaar stoven in 12 uur a 3 kwartier. Laat de laatste vijf minuten het deksel van de pan, zoodat het water kan verdampen. Bielenstamppot (4 pers.) 1 /2 kg. aardappelen, 1 kg. bieten, zout, 2 eetlepels azijn, 1 eetlepel suiker, een snufje peper, 75 gr. vet. Wasch de bieten en kook ze gaar in ongeveer 2 uur. Wrijf de schil er af en snijd ze in stukken. Schil de aardap pelen en snijd deze eveneens in stukken. Leg ze in een pan met dikken bodem, waarin ongeveer y2 liter kokend water is gedaan. Voeg de bieten er bij mcf het vet, de suiker, den azijn, de peper en het zout. Laat den stamppot nog 3 kwartier koken. Stamp daarna alles door elkaar, dien den stamppot met vet varkens vleesch. Pofferd (4 pers.) 750 gr. bloem, 2 eieren, 3 dl. melk, zout, y2 pond krenten en rozijnen, 25 gr. gist. Doe de bloem in een kom, vermeng de gist met een gedeelte van de lauwe melk en voeg ze b\j de bloem. Kluts de eieren, voeg ze bij het beslag en roer alles met een houten lepel om tot een stijf maar glad beslag is verkregen. Giet er daarna de rest van de melk bij. Laat het beslag dichtgedekt met een vochtigen doek op een lauwwarme plaats s/4 uur rijzen. Roer er daarna de gewasschen krenten en rozijnen en het zout door. Doe de massa over in een ijzeren pan die met boter is ingesmeerd en laat het deeg in een warmen oven in ongeveer 1 uur gaar worden. Presenteer de pofferd met stroop of met boter en suiker. Caramelpudding van gelatine (4 pers.) 1 liter melk, 250 gr. suiker, 1 ei, 10 blaadjes gelatine. Laat 200 gr. van de suiker in een pan met dikken bodem onder roeren bruin branden. Breng de melk aan de kook en giet ze bij de caramelsuiker onder voort durend roeren. Laat deze oplossen op een zacht vuur. Roer de eierdooiers met de rest van de suiker door elkaar en giet de massa bij de caramel. Laat het meng sel binden, maar niet doorkoken. Los er vervolgens de in koud water j geweekte en goed uitgeknepen gelatine in op en neem den pudding van het vuur. Laat de massa een beetje afkoelen en iets geleiachtig worden. Klop het eiwit zeer stijf en schep het luchtig door den pudding. Doe dezen over in 'n met koud water omgespoelden vorm en laat hem geheel afkoelen. Stort hem op een glazen schaal en garneer hem desverkiezend met wat achtergehouden stijfgeklopt eiwit. CORRESPONDENTIE Mevr. C. K. te Amsterdam. U kunt in de keuken op den cementen vloer ge rust zeil leggen, als u maar als eerste laag viltpapier gebruikt en hierop het zeil legt. Het viltpapier zuigt het vocht op en voorkomt schimmelen. Het lijkt ons practischer den vloer at te nemen met een vet zeepsop en daar na met schoon water na te spoelen Bleekwater bleekt alleen, maar neemt geen vet en vuil van den vloer weg. Mej. R. te Amsterdam. Wij raden u aan over het verven van verto-matten een vakman te raadplegen; dit werkje kan een leek niet met goed succes vol brengen. Mej. D. F. te Cuyk. Grijze glacé handschoenen zijn zeer moeilijk te rei nigen, daar grijs een teere kleur is Mogelijk kunt u ze reeds opknappen door ze bij te werken met wat witte was en ze daarna met zachte doeken uit te wrijven. Hebt u hiermede geen resultaat, dan raden wij u aan bij een chemische inrichting te informeeren: dergelijke inrichtingen verven hand j schoenen keurig bij. iv A.' U1 dagelijks OVO Afwisselend dag- en nachtdienst en toch altijd vroolijk en opgewekt, dat is een taak, die niet meevaltBovendien stelt 't moderne leven met z'n jagend tempo enorme eischen aan lichaam en geest. Dat is dan ook de reden, dat duizenden jonge werken de vrouwen begrepen hebben, dat zij naast hun gewo ne, dagelijksche voeding iets extra's noodig hebben. Dat „extra" is hun dagelijksche kop Ovomaltine, s morgens bij het ontbijt en 's avonds voor het naar bed gaan. Ovo geeft energie voor den heelen dag en U slaapt er 's avonds heerlijk op. Ga eens een tijdje Ovo gebruiken en U zult dat gevoel van door en door gezond zijn weer leeren kennen levenskracht 60 tint ot~[ Vele huisvrouwen beginnen in te zien, hoe gevaarlijk het is om scherpe schuurmiddelen te gebruiken. Want hierdoor ont staan krassen, die vet en vuil vasthouden. Maar door de be roemde dubbele werking van Vim wordt het vuil losgemaakt, waardoor het zeer gemakkelijk verwijderd wordt. Gebruik daarom uitsluitend Vim voor houtwerk, schilderwerk, potten, pannen, tegels alles met een glanzend oppervlak. OP ELKE BUS EEN BON VOOR GESCHENKEN

Tijdschriftenbank Zeeland

Ons Zeeland / Zeeuwsche editie | 1939 | | pagina 35