W r! m !f
VIM reinigt alles
zacht
IflIUI reinigt zacht
krast nooit
WAT ZULLEN WIJ ETEN?
OVOM/lLTI
yiMi
Ons Menu
DOE ALS
IK
Wat een
leuk huis. Hoe
houd je het
zo helder?
Ik gebruik nooit
scherpe schuurmiddelen
Zondag Kerriesoep.
Biefstuk.
Doperwten.
Aardappelen.
Caramelpudding.
Maandag Koud vleesch.
Wittekool.
Aardappelen.
Gort met pruimen.
Dinsdag Kalfslapjes.
Gestoofde uien.
Aardappelen.
Pofferd.
1Voensdag Bruine ragoütsoep van brui
ne boonen.
Krabbetjes.
Bietenstamppot
Donderdag Saucijsjes.
Roodekool.
Aardappelen.
Sneeuwpudding.
Vrijdag Gebakken bokking.
Appelmoes.
Aardappelen.
Spaansche rijst.
Zaterdag Erwtensoep met kluif.
Flensjes.
Uit ons Menu
Bruine ragoutsoep van
bruine boonen
(4 pers.)
150 gr. bruine boonen, 1 y2 liter water,
zout, 1 ui, 1 kruidnagel, stukje Spaan
sche peper, laurierblad, 45 gr. boter,
25 gr. bloem, desverkiezend bouillon
aroma of soja.
Waseh de boonen en laat ze een nacht
in water weeken. Kook ze den volgenden
dag met het weekwater en het zout gaar
in ongeveer 2 uur. Wrijf ze door een zeef.
Smelt de boter, voeg de kruiden en den
in stukjes gesneden ui er bij en laat alles
op een zacht pitje smoren en lichtbruin
worden. Voeg de bloem er bij en laat
deze onder voortdurend roeren bruin
worden. Giet er vervolgens onder voort
durend roeren het vocht bij en laat de
soep doorkoken. Zeef de soep nogmaals
of verwijderde kruiden en den ui niet
een schuimspaan en maak de soep af
met zout. Voeg er desverkiezend een
scheutje bouillonaroma of soja bij.
Gestoofde uien
(4 pers.)
1 kg. uien, azijn, zout, peper,
een half theelepeltje suiker, 35 gr. boter,
1 y. dl. water.
Maak de uien goed schoon door de bui
tenste schil te verwijderen en ze goed te
wassehen. Zet ze vervolgens op met het
water, de suiker, zout, peper, de boter
en den azijn en laat de uien onder af
en toe omschudden gaar stoven in
12 uur a 3 kwartier. Laat de laatste vijf
minuten het deksel van de pan, zoodat
het water kan verdampen.
Bielenstamppot
(4 pers.)
1 /2 kg. aardappelen, 1 kg. bieten,
zout, 2 eetlepels azijn, 1 eetlepel suiker,
een snufje peper, 75 gr. vet.
Wasch de bieten en kook ze gaar in
ongeveer 2 uur. Wrijf de schil er af en
snijd ze in stukken. Schil de aardap
pelen en snijd deze eveneens in stukken.
Leg ze in een pan met dikken bodem,
waarin ongeveer y2 liter kokend water
is gedaan. Voeg de bieten er bij mcf het
vet, de suiker, den azijn, de peper en
het zout. Laat den stamppot nog 3
kwartier koken. Stamp daarna alles
door elkaar, dien den stamppot met vet
varkens vleesch.
Pofferd
(4 pers.)
750 gr. bloem, 2 eieren, 3 dl. melk,
zout, y2 pond krenten en rozijnen, 25 gr.
gist.
Doe de bloem in een kom, vermeng de
gist met een gedeelte van de lauwe melk
en voeg ze b\j de bloem. Kluts de eieren,
voeg ze bij het beslag en roer alles met
een houten lepel om tot een stijf maar
glad beslag is verkregen. Giet er daarna
de rest van de melk bij. Laat het beslag
dichtgedekt met een vochtigen doek op
een lauwwarme plaats s/4 uur rijzen.
Roer er daarna de gewasschen krenten
en rozijnen en het zout door. Doe de
massa over in een ijzeren pan die met
boter is ingesmeerd en laat het deeg
in een warmen oven in ongeveer 1 uur
gaar worden. Presenteer de pofferd met
stroop of met boter en suiker.
Caramelpudding van gelatine
(4 pers.)
1 liter melk, 250 gr. suiker, 1 ei,
10 blaadjes gelatine.
Laat 200 gr. van de suiker in een pan
met dikken bodem onder roeren bruin
branden. Breng de melk aan de kook en
giet ze bij de caramelsuiker onder voort
durend roeren. Laat deze oplossen op
een zacht vuur. Roer de eierdooiers met
de rest van de suiker door elkaar en giet
de massa bij de caramel. Laat het meng
sel binden, maar niet doorkoken.
Los er vervolgens de in koud water j
geweekte en goed uitgeknepen gelatine
in op en neem den pudding van het vuur.
Laat de massa een beetje afkoelen en
iets geleiachtig worden. Klop het eiwit
zeer stijf en schep het luchtig door den
pudding. Doe dezen over in 'n met koud
water omgespoelden vorm en laat hem
geheel afkoelen. Stort hem op een glazen
schaal en garneer hem desverkiezend
met wat achtergehouden stijfgeklopt
eiwit.
CORRESPONDENTIE
Mevr. C. K. te Amsterdam. U kunt
in de keuken op den cementen vloer ge
rust zeil leggen, als u maar als eerste
laag viltpapier gebruikt en hierop het
zeil legt. Het viltpapier zuigt het vocht
op en voorkomt schimmelen.
Het lijkt ons practischer den vloer at
te nemen met een vet zeepsop en daar
na met schoon water na te spoelen
Bleekwater bleekt alleen, maar neemt
geen vet en vuil van den vloer weg.
Mej. R. te Amsterdam. Wij raden u
aan over het verven van verto-matten
een vakman te raadplegen; dit werkje
kan een leek niet met goed succes vol
brengen.
Mej. D. F. te Cuyk. Grijze glacé
handschoenen zijn zeer moeilijk te rei
nigen, daar grijs een teere kleur is
Mogelijk kunt u ze reeds opknappen
door ze bij te werken met wat witte
was en ze daarna met zachte doeken
uit te wrijven. Hebt u hiermede geen
resultaat, dan raden wij u aan bij een
chemische inrichting te informeeren:
dergelijke inrichtingen verven hand j
schoenen keurig bij.
iv A.' U1
dagelijks
OVO
Afwisselend dag- en nachtdienst en toch altijd
vroolijk en opgewekt, dat is een taak, die niet
meevaltBovendien stelt 't moderne leven met z'n
jagend tempo enorme eischen aan lichaam en geest.
Dat is dan ook de reden, dat duizenden jonge werken
de vrouwen begrepen hebben, dat zij naast hun gewo
ne, dagelijksche voeding iets extra's noodig hebben.
Dat „extra" is hun dagelijksche kop Ovomaltine,
s morgens bij het ontbijt en 's avonds voor het
naar bed gaan. Ovo geeft energie voor den heelen
dag en U slaapt er 's avonds heerlijk op. Ga eens
een tijdje Ovo gebruiken en U zult dat gevoel van
door en door gezond zijn weer leeren kennen
levenskracht
60 tint ot~[
Vele huisvrouwen beginnen in te zien, hoe gevaarlijk het is
om scherpe schuurmiddelen te gebruiken. Want hierdoor ont
staan krassen, die vet en vuil vasthouden. Maar door de be
roemde dubbele werking van Vim wordt het vuil losgemaakt,
waardoor het zeer gemakkelijk verwijderd wordt. Gebruik
daarom uitsluitend Vim voor houtwerk, schilderwerk, potten,
pannen, tegels alles met een glanzend oppervlak.
OP ELKE BUS
EEN BON VOOR
GESCHENKEN