Cieren op de T>aaschtafel Voor deze mayonnaise- eieren op Italiaansche wijze ley! men in het midden van een schotel een Italiaansche sla en leyt om deze sla een krans van eieren, die met mayonnaise over trokken zijn. Ook op het gebied van de keuken bestaat er een traditie. En zooals we ons den Sint-Nieolaastijd nier kunnen voorstellen zonder borstplaat en speculaas of een oudejaarsavond onbestaanbaar wordt ge acht zonder oliebollen, appelflappen en dergelijke heerlijkheden, zoo zou Pasehen geen Paschen zijn, wanneer op tafel de eierschotels achterwege bleven. Ten einde nu in onze gewone bekende eiergerechten wat afwisseling te brengen, geven wij bier eenige recepten van pikante, koude eierschotels, die bij de lunch of als voorgerecht van een dineetje kunnen worden opgediend. Het fleurig aanzien van deze schotels zal er nog het zijne toe bijdragen om den eetlust op te wekken, zoodat voor de huisvrouw, die een van deze schotels bereidt, succes zeer zeker niet achterwege zal blijven. BIJOU-EIEREN (4 personen) 8 eieren, 214 dl. tomatenpuree, zout, peper, I klein fleschje ansjovis. Kook de eieren bard (plni. 7 minuten), snijd ze in de lengte doormidden en haal er de dooiers voorzichtig uit. Wrijf deze laatste door een zeef en vermeng ze met wat peper, zout. fijn ge wreven ansjovis en wat tomatenpuree tot een samen hangend mengsel. Spuit er dan met behulp van een gekarteld spuitje kleine hoopjes van in de uitgeholde eiwitten, garneer deze met een reepje ansjovis en plaats de eieren op een schotel, die met tomatenpuree, welke met wat peper en zout vermengd werd, is bedekt. Dien het gerecht zoo koud mogelijk op. CHAUDFROID-EIEREN MET GARNALEN (4 personen) 8 eieren, 1 klein blikje truffels. 150 gram garnalen, peper en zout. Voor de chaudfroid-saus: '21/2 dl. bouil lon, 2 blaadjes witte gelatine, 30 gram bloem, 35 gram boter. Voor de croutons: 8 dunne sneetjes oud brood. Kook de eieren hard en snijd er in de lengte een dun reepje af, zoodat ze op een stukje brood blijven liggen. Breng voor de saus boter en bloem samen aan de kook, voeg er den verwarmden bouillon bij, blijf roeren tot. het sausje even doorgekookt heeft en voeg er van het vuur de in kond water geweekte en uitgeknepen blaad jes gelatine bij. Roer even door het sausje en haal er dan de eieren doorheen. Zorg dat deze met een dikke laag van de saus bedekt zijn en laat het sausje koud en stijf worden, doch druk er eerst nog eenige reepjes truffel in (zie afbeelding). Leg de eieren ten slotte op de sneetjes brood, die in ruiten zijn gesneden en geroosterd zijn of in boter goud geel gebakken, en leg er de gar nalen omheen, die met peperen zout zijn bestrooid. Garneer den -(•hotel met takjes peterselie. Dit gerecht, „bijou-ei eren" genaamd, is zeer pikant en smakelijk. Het wordt zoo koud mogelijk opgediend als voorgerecht oj als hapje hij de koffietafel. MAYONNAISE-EIEREN OP ITALIAANSCHE WIJZE (4 personen) 8 eieren, mayonnaise, peterselie, 1 to maat.. Voor het slaatje: 1 ons macaroni, 75 gram gekookte ham, doperwtjes, wor teltjes en aardappelen, olie, azijn, peper, zout en mosterd. Maak voor het slaatje een marinade van wat olie, azijn, peper, zout en mos terd. Hak de ham fijn, verdeel de gaai- gekookte macaroni in stukjes, snijd de worteltjes en aardappelen in kleine plak jes of stukjes en laat alle ingrediënten POTPOURRI-EIEREN (4 personen) 11 eieren, mayonnaise, kervel en peterselie. 3 haringen. Kook de eieren hard. Bedek 8 eieren, waar van een klein stukje is afgesneden, zoodat ze op een schotel kunnen liggen, met mayonnaise. Maak de dooiers der drie andere eieren fijn. Bestrooi de helft van de eieren met de fijn gemaakte eierdooiers en de andere helft met de fijn gehakte kervel en peterselie, die met elkaar vermengd zijn. Garneer de eieren ver der nog met rolletjes van smalle haringfilets en leg in het midden een weinig van de eierdooiermassa en eenige reepjes van de haringfilets bij wijze van een ster. Dien het gerecht koud op. EIERDOPJESFANTASIE (4 personen) 8 eieren, S tomaten, 1 klein blikje zalm, peper, zout, mayonnaise, een kropje sla of wat molsla. Kook de eieren hard en snijd ze dwars doormidden. Holde gewasschen toma ten uit. vermeng het moes met de in kl eine stukjes verdeelde zalm en ver meng het zalmslaatje tevens met wat mayonnaise, peper en zout. Vul met dit mengsel de uitgeholde tomaten en zet er telkens de spitse helften der eieren bovenop. Plaats de tomaten op een bed van sla. die op een schotel is gelegd. Hak de overige helften der eieren fijn, strooi er een weinig van op het randje der tomaten en strooi de rest over de sla. eenigen tijd in de marinade trekken. Leg het slaatje in het midden van een ronden schotel, rangschik er de hard gekookte eieren omheen en bedek deze met wat mayonnaise. Giet ook in de overgebleven ruimte wat mayonnaise en garneer de eieren om en om met een takje peterselie en een stukje tomaat. Dien het gerecht zoo koud mogelijk op. „Eierdopjesfantasie"de. tomaten zijn de dopjes, terwijl de puntige helften van hard gekookte eieren er aardig •bovenuit steken. De eene heljt van de potpourri-eieren wordt met fijn gehakte kervel en peterselie, de andere helft wordt met lijn gemaakte eierdooiers bestrooid. ChaudfroUl-eieren kan men zeer decoratie! gaineeren door er eenige reepjes trujiel op te leggen.

Tijdschriftenbank Zeeland

Ons Zeeland / Zeeuwsche editie | 1939 | | pagina 36