Cieren op de T>aaschtafel
Voor deze mayonnaise-
eieren op Italiaansche
wijze ley! men in het
midden van een schotel
een Italiaansche sla en
leyt om deze sla een
krans van eieren, die
met mayonnaise over
trokken zijn.
Ook op het gebied van de keuken bestaat er
een traditie.
En zooals we ons den Sint-Nieolaastijd nier
kunnen voorstellen zonder borstplaat en speculaas
of een oudejaarsavond onbestaanbaar wordt ge
acht zonder oliebollen, appelflappen en dergelijke
heerlijkheden, zoo zou Pasehen geen Paschen zijn,
wanneer op tafel de eierschotels achterwege bleven.
Ten einde nu in onze gewone bekende eiergerechten
wat afwisseling te brengen, geven wij bier eenige
recepten van pikante, koude eierschotels, die bij de
lunch of als voorgerecht van een dineetje kunnen
worden opgediend. Het fleurig aanzien van deze
schotels zal er nog het zijne toe bijdragen om den
eetlust op te wekken, zoodat voor de huisvrouw, die
een van deze schotels bereidt, succes zeer zeker niet
achterwege zal blijven.
BIJOU-EIEREN
(4 personen)
8 eieren, 214 dl. tomatenpuree, zout, peper, I
klein fleschje ansjovis. Kook de eieren bard (plni. 7
minuten), snijd ze in de lengte doormidden en haal
er de dooiers voorzichtig uit. Wrijf deze laatste door
een zeef en vermeng ze met wat peper, zout. fijn ge
wreven ansjovis en wat tomatenpuree tot een samen
hangend mengsel. Spuit er dan met behulp van een
gekarteld spuitje kleine hoopjes van in de uitgeholde
eiwitten, garneer deze met een reepje ansjovis en
plaats de eieren op een schotel, die met tomatenpuree,
welke met wat peper en zout vermengd werd, is
bedekt. Dien het gerecht zoo koud mogelijk op.
CHAUDFROID-EIEREN MET GARNALEN
(4 personen)
8 eieren, 1 klein blikje truffels. 150 gram garnalen,
peper en zout. Voor de chaudfroid-saus: '21/2 dl. bouil
lon, 2 blaadjes witte gelatine, 30 gram bloem, 35 gram
boter. Voor de croutons: 8 dunne sneetjes oud brood.
Kook de eieren hard en snijd er in de lengte een
dun reepje af, zoodat ze op een
stukje brood blijven liggen.
Breng voor de saus boter en
bloem samen aan de kook, voeg
er den verwarmden bouillon bij,
blijf roeren tot. het sausje even
doorgekookt heeft en voeg er
van het vuur de in kond water
geweekte en uitgeknepen blaad
jes gelatine bij. Roer even door
het sausje en haal er dan de
eieren doorheen. Zorg dat deze
met een dikke laag van de saus
bedekt zijn en laat het sausje
koud en stijf worden, doch druk
er eerst nog eenige reepjes truffel
in (zie afbeelding). Leg de eieren
ten slotte op de sneetjes brood,
die in ruiten zijn gesneden en
geroosterd zijn of in boter goud
geel gebakken, en leg er de gar
nalen omheen, die met peperen
zout zijn bestrooid. Garneer den
-(•hotel met takjes peterselie.
Dit gerecht, „bijou-ei
eren" genaamd, is zeer
pikant en smakelijk.
Het wordt zoo koud
mogelijk opgediend als
voorgerecht oj als hapje
hij de koffietafel.
MAYONNAISE-EIEREN
OP ITALIAANSCHE WIJZE
(4 personen)
8 eieren, mayonnaise, peterselie, 1 to
maat.. Voor het slaatje: 1 ons macaroni,
75 gram gekookte ham, doperwtjes, wor
teltjes en aardappelen, olie, azijn, peper,
zout en mosterd.
Maak voor het slaatje een marinade
van wat olie, azijn, peper, zout en mos
terd. Hak de ham fijn, verdeel de gaai-
gekookte macaroni in stukjes, snijd de
worteltjes en aardappelen in kleine plak
jes of stukjes en laat alle ingrediënten
POTPOURRI-EIEREN
(4 personen)
11 eieren, mayonnaise, kervel en peterselie. 3
haringen. Kook de eieren hard. Bedek 8 eieren, waar
van een klein stukje is afgesneden, zoodat ze op een
schotel kunnen liggen, met mayonnaise. Maak de
dooiers der drie andere eieren fijn. Bestrooi de helft
van de eieren met de fijn gemaakte eierdooiers en de
andere helft met de fijn gehakte kervel en peterselie,
die met elkaar vermengd zijn. Garneer de eieren ver
der nog met rolletjes van smalle haringfilets en leg
in het midden een weinig van de eierdooiermassa en
eenige reepjes van de haringfilets bij
wijze van een ster.
Dien het gerecht koud op.
EIERDOPJESFANTASIE
(4 personen)
8 eieren, S tomaten, 1 klein blikje
zalm, peper, zout, mayonnaise, een
kropje sla of wat molsla.
Kook de eieren hard en snijd ze dwars
doormidden. Holde gewasschen toma
ten uit. vermeng het moes met de in
kl eine stukjes verdeelde zalm en ver
meng het zalmslaatje tevens met wat
mayonnaise, peper en zout. Vul met
dit mengsel de uitgeholde tomaten en
zet er telkens de spitse helften der
eieren bovenop. Plaats de tomaten op
een bed van sla. die op een schotel is
gelegd. Hak de overige helften der
eieren fijn, strooi er een weinig van
op het randje der tomaten en strooi
de rest over de sla.
eenigen tijd in de marinade trekken. Leg het slaatje
in het midden van een ronden schotel, rangschik er
de hard gekookte eieren omheen en bedek deze met
wat mayonnaise. Giet ook in de overgebleven ruimte
wat mayonnaise en garneer de eieren om en om met
een takje peterselie en een stukje tomaat. Dien het
gerecht zoo koud mogelijk op.
„Eierdopjesfantasie"de. tomaten zijn de dopjes, terwijl
de puntige helften van hard gekookte eieren er aardig
•bovenuit steken.
De eene heljt van de potpourri-eieren wordt met fijn
gehakte kervel en peterselie, de andere helft wordt
met lijn gemaakte eierdooiers bestrooid.
ChaudfroUl-eieren kan men zeer decoratie! gaineeren
door er eenige reepjes trujiel op te leggen.