H WAT ZULLEN WIJ ETEN? Indanrhren -prijsvraag Wat is Indanthren met f.2000 aan prijzen Ons Menu VOORJAARS GERECHTEN [ndanthren 45 Zondag: Aspergesoep. Jonge haantjes. Appelmoes. Aardappelen. Custard met. chocoladesaus. Maa ndagV arkensfricandeau Brusselsch lof. Aardappelen. Wentelteefjes. Dinsdag: Kond vleesch. Raapstelen. Aardappelen. Griesmeelpudding. WoensdagKervelsoep. Gehakt. Snijboonen (uit blik). Aardappelen. Donderdag: Kalfscarbonade. Andijvie. Aardappelen. Sagosehoteltje. Vrijdag: Gekookte schelviseh. Molsla. Aardappelen. Drie in de pan. Zaterdag: Gebakken spek. Capueijners. Aardappelen. Sinaasappelen de sneetjes op een schaal, die met een vingerdoekje is gedekt. KERVEL wordt over het algemeen gebruikt als 1 groente voor soep, vooral kervelsoep met stukjes asperges of paling als vulsel is buitengewoon smakelijk. KERVELSOEP 4 personen 1 y2 liter water of bouillon, 40 gr. rijst, 5 eetlepels gehakte kervel, zout, desverkiezende enkele stukjes asperges of mootjes paling. Zet het water op met de rijst en het zout. Kook het mengsel gaar in ongeveer 20 minuten. Voeg de gehakte kervel er bij en laat de soep even doorkoken. Maak ze op smaak met zout. Zet bij gebruik van paling of asperges deze direct met het water en zout op, kook ze ongeveer vijf minuten eu voeg ver volgens de rijst er bij. Laat de rijst gaar koken en voeg er daarna de gehakte kervel bij. Maak de soep desverkiezende met. een scheutje bouillonaroma af. De eerste nieuwe voorjaarsgroenten zijn er en worden door ons huis vrouwen met vreugde begroet. Wij laten hieronder verschillende recepten van voorjaarsgerechten volgen en twijfelen er niet aan of de fijne smaak van de spijzen zal, als zij op deze wijze worden bereid, nog extra op den voor grond treden. RADIJS kan op verschillende manieren worden verwerkt. Men gebruikt ze zoowel als !>elegsel op het brood als voor garneering bij een fijne hors d'oeuvre. Verwijder, bij het klaarmaken van de radijsjes, de blaadjes en de worteltjes. Laat een klein stukje van de steeltjes aan de radijsjes, zoodat ze gemakkelijk kunnen worden vastgenomen. Wasch ze in ruim water, tot al het zand is ver dwenen en laat ze op een zeef uitlekken. Leg ze op een schaaltje met de steeltjes naar boven en presenteer ze met fijn tafelzout. RADIJS ALS GARNEERING VOOR HORS D'OEUVRE Maak de radijs op de gewone wijze schoon, maak een inkeping met een scherp mes over de schil en trek deze naar beneden, zoodat er kleine lipjes ontstaan. Leg de radijsjes hier en daar tusschen de hors d'oeuvre. RADIJSBROODJES Maak de radijsjes schoon en snijd ze in schijfjes, bestrooi ze met zout en peper. Verwijder van sneetjes witte brood de korstjes en verdeel ze in punten. Besmeer ze met boter en schik de schijfjes radijs op het brood. Presenteer ASPERGES zijn zoowel in soep als bij wijze van groente buitengewoon smakelijk, terwijl een koude aspergeschotel met mayon naise niet te versmaden is. GESTOOFDE ASPERGES (4 personen 800 gr. asperges, y2 liter melk, 40 gr. bloem, 45 gr. boter, zout, nootmuskaat. Schil de asperges zeer dun af en snijd de harde stukjes er af. Snijd ze ver volgens in stukjes van ongeveer 5 cm. lang, wasch ze in schoon water en kook I ze daarna met water en zout gaar. I Laat ze op een vergiet uitlekken en bewaar het kookvocht voor soep. Smelt voor de saus de boter, voeg de bloem er bij en onder goed roeren de melk. Laat de saus ongeveer vijf minuten door koken en maak ze op smaak met zout. Doe de asperges in de saus en laat de groente ongeveer vijf minuten op een zacht vuurtje stoven. Doe ze over in een dekschaal en rasp er nootmuskaat over. JONGE HAANTJES vormen in het voorjaar samen met de fijne jonge groente of compote heerlijke schotels, die door ieder zeer gewaardeerd worden. Over het algemeen worden de jonge haantjes gebraden, al of niet onder toevoeging van verschillende kruiden. GEBRADEN HAANTJES 4 personen 2 jonge haantjes, zout, 100 gr. boter. 1 lepel fijngehakte peterselie. Wasch de jonge haantjes onder stroo- inend water af, droog ze vervolgens met een doek en bestrooi ze van binnen met zout. Doe tevens wat boter en fijn gehakte peterselie in de haantjes. Smelt de rest van de boter in een pan of braadslede en laat ze bruineeren. leg de haantjes er in en bak ze bruin. Voeg dan een klein scheutje water bij de boter en leg een deksel op de pan of de braadslede en laat het gevogelte op een zacht vuurtje gaar worden in ongeveer tot 1 uur. Bedruip het vleesch geregeld met de boter. Neem de haantjes uit de boter, maak de jus af met water. Snijd de haantjes in stukken, leg ze op een verwarmde schaal eu giet er wat jus over. Het begrip INDANTHREN heeft thans in de geheele wereld burgerrecht verkregen, leder weet, dat stoffen en artikelen, INDANTHREN geverfd, onover troffen waschechtzonecht en weerecht zijn. Wat er al zoo van INDANTHREN-stoffen gemaakt wordt, kunt U zelf nagaan, indien U het fraai ge- illustreerde (gratis) stalenboekje aanvraagt bij Uw stoffen handelaar, manufacturier, woninginrichting of stoffeerder. Bovendien heeft U groote kans, dat Uw moeite beloond wordt met een der belangrijke geld- of andere prachtige prijzen, die wij voor de goede oplossers uitloven. Waar niet verkrijgbaar wende men zich tot de INDANTHREN-PROPAGANDA AFDEELING, Postbox 1022 Amsterdam. INDANTHREN, ONOVERTROFFEN WASCHECHT, ZONECHT, WEERECHTI

Tijdschriftenbank Zeeland

Ons Zeeland / Zeeuwsche editie | 1939 | | pagina 45