H a maandenlange problemen, wat we toch
iederen dag opnieuw weer moesten eten. is
de keuze in jonge groenten thans zóó groot, dat
het ons weinig moeite zal kosten het dagelijksche
menu samen te stellen.
Wat het
Voorjaar
brengt
Ons Menu
la
Een typischej doch daarom niet minder sma
kelijke combinatie is deze voorjaarsslabestaande
uit gewone groene sla en postelein.
Een ileurig en appetijtelijk
aanzien krijgt komkommer -
slawanneer we er wat in
plakjes gesneden radijsjes aan
toevoegen.
Over jonge groenten en nieuwe aardappelen
Vooreerst hebben we de gezonde en heerlijke
bladgroenten als: spinazie, andijvie, sla, stoofsla.
postelein enz. en dan valt er tevens nog rijkelijk te
kiezen uit talrijke andere soorten, waaronder asper
ges, bloemkool, peultjes, worteltjes en komkommer
wel zeer voorname plaatsen innemen.
De nieuwe aardappelen, die momenteel nog wel
prijzig zijn, maar bij sommige gelegenheden toeli
reeds op tafel zullen verschijnen, laten zich bij al
deze groenten uitstekend smaken, vooral wanneer
we ze in hun geheel bakken, zooals in een der volgende
recepten wordt aangegeven.
Voorjaarssla
(4 PERSONEN)
3 kroppen sla, 350 gram postelein. Voor de mari
nade: 2 eieren, 1 gaar gekookte aardappel, 2 *A eet
lepel slaolie, 4 eetlepels azijn, 1 theelepel mosterd,
peper, zout. desverkiezend een fijn gesnipperd
uitje.
Kook de eieren hard. pel ze en maak ze met den
aardappel fijn. Vermeng ze met de slaolie, den
azijn, den mosterd, de peper, het zout en liet
uitje.
Ontdoe de sla van de dorre en minder mooie bla
deren en harde deelen. Verwijder de steeltjes van de
postelein. Wasch de groenten meerdere malen in
schoon water, laat ze flink uitdruipen, sla ze zoo
droog mogelijk uit en vermeng ze met de marinade.
Dien de sla in een slabak of glazen kom.
Komk oi
me t
a di
1 5 j e s s
(4 PERSONEN)
2 komkommers.
1 bosje radijs, wat
zout. Voor de ma
rinade 2 V2 eet
lepel slaolie. 4 eet
lepels azijn.' wal
peper.
Schil de kom
kommers, snijd er
de bittere punten
af en schaaf ze ver
volgens in plakjes.
Leg deze in een
vergiet, bestrooi de
groente met wat
zout, bedek ze inet een
bordje waarop een zwaar
voorwerp wordt geplaatst
en laat de komkommer
eenige uren staan. Ver
meng ze dan met de mari
nade, die van olie, azijn en
peper is gemaakt en leg er
de gewasschen radijsjes,
die in plakjes gesneden zijn. bovenop, hetgeen een bi
zonder fleurig en appetijtelijk aanzien aan de sla geeft.
C/evarieerde groenteschotel
(4 PERSONEN)
1 klein bloemkooltje, 250 gram worteltjes. 250 gram
peultjes, 250 gram asperges, boter.
Kook de groenten elk afzonderlijk gaar, na de
asperges tevoren in tweeën te hebben gebroken.
Stoof ze in wat boter, leg ze, volgens afbeelding, in
vakjes van een hors d'oeuvreschotel en strooi er wat
fijn gehakte peterselie overheen. Dien den schotel
bij fijn vleescli. b.v. kalfsnierstuk, ossenhaas, lams
bout enz.
Msperges au gratin
<4 PERSONEN)
1 kg. asperges, zont, 2% dl. aspergenat, 20 gram
bloem, 25 gram boter, 50 gram geraspte kaas, 1 eier
dooier, desverkiezend een scheutje room. boter.
Schil de asperges voorzichtig, selirap de kopjes af
en kook ze in ruim water met zout in plm. 3 kwartier
gaar. Neem ze met 'n schuimspaan uit de pan, leg ze
alle met de kopjes naar één kant in een met boter be
streken vuurvasten schotel. Breng de boter met. de
bloem aan de kook,
IK J voeg er 2 dl. van
liet warme asperge-
nat (de rest kan
voor aspergesoep
gebruikt worden)
roerende bij en laat
liet sausje even ko
ken: Roer er van
het vuur voorzich
tig den geklopten
eierdooier, die des
verkiezend met wat
room vermengd is,
Voor gebakken
nieuwe aardappelen
die in hun geheel
moeten worden op-
gediend, kiezen tee
bij voorkeurli klein
soort.
Deze jonge groenten worden gegeven bij een of andere
soort f ijn vleesch, tri'. ossenhaas, kalfsfricandeau enz.
Door de geraspte
kaas, die over de
asperges met saus ge
strooid wordt, krijgt
het gerecht, wan
neer het in den oven
wordt geplaatst, een
mooi bruin korstje.
doorheen. Vermeng
de saus met een
gedeelte van de
kaas. giet ze over
de asperges en
strooi er de rest van
de kaas overheen,
hiei» en daar een
klontje boter, plaats het
schoteltje boven in een
warmen oven (met hoven-
warmte) en laat er een
mooi bruin korstje op
komen.
J\ieuwe gebakken Aardappeltjes
(4 PERSONEN)
750 gram kleine nieuwe aardappelen, wat slaolie,
boter.
Krab de nieuwe aardappelen zorgvuldig schoon
en waseli ze meerdere malen. Droog ze in 'n schoonen
doek. Laat de slaolie in een koekepan goed heet
worden, voeg er een stukje boter bij en laat liet
mengsel bruin worden. Leg er dan de aardappelen in,
schud deze telkens onder liet bakken om, zoodat ze
niet aanbranden, bestrooi ze met fijn zout en dien ze
bij jonge groenten.
SOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO<KI
Zondag
KERRIESOEP
KALFSFRICANDEAU
POSTELEIN
AARDAPPELEN
GEVULDE SINAASAPPELEN
jVÏaandag
koud Vleesch
SNIJBOONEN
AARDAPPELEN
RIJSTEBRIJ
Dinsdag:
GEHAKT
GEFRUITE UIEN
AARDAPPELEN
BESCHUIT MET BESSENSAP
Woensdag
ASPERGESOEP
RUNDERLAPJES
RABARBER
AARDAPPELEN
Donderdag
VARKENSKARBONA DE
STOOFSLA
AARDAPPELEN
MAIZENAPUDDING
Vrijdag
GEBAKKEN .SCHOL
KOMKOMMERSLA MET
RADIJS
AARDAPPELEN
VE R M rCEL LISCH OTE LT J E
Zaterdag
KOP BOUILLON
GESTOOFDE POULET
ZURING
AARDAPPELEN
0
6OOOOOOÖOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOÓ