H a maandenlange problemen, wat we toch iederen dag opnieuw weer moesten eten. is de keuze in jonge groenten thans zóó groot, dat het ons weinig moeite zal kosten het dagelijksche menu samen te stellen. Wat het Voorjaar brengt Ons Menu la Een typischej doch daarom niet minder sma kelijke combinatie is deze voorjaarsslabestaande uit gewone groene sla en postelein. Een ileurig en appetijtelijk aanzien krijgt komkommer - slawanneer we er wat in plakjes gesneden radijsjes aan toevoegen. Over jonge groenten en nieuwe aardappelen Vooreerst hebben we de gezonde en heerlijke bladgroenten als: spinazie, andijvie, sla, stoofsla. postelein enz. en dan valt er tevens nog rijkelijk te kiezen uit talrijke andere soorten, waaronder asper ges, bloemkool, peultjes, worteltjes en komkommer wel zeer voorname plaatsen innemen. De nieuwe aardappelen, die momenteel nog wel prijzig zijn, maar bij sommige gelegenheden toeli reeds op tafel zullen verschijnen, laten zich bij al deze groenten uitstekend smaken, vooral wanneer we ze in hun geheel bakken, zooals in een der volgende recepten wordt aangegeven. Voorjaarssla (4 PERSONEN) 3 kroppen sla, 350 gram postelein. Voor de mari nade: 2 eieren, 1 gaar gekookte aardappel, 2 *A eet lepel slaolie, 4 eetlepels azijn, 1 theelepel mosterd, peper, zout. desverkiezend een fijn gesnipperd uitje. Kook de eieren hard. pel ze en maak ze met den aardappel fijn. Vermeng ze met de slaolie, den azijn, den mosterd, de peper, het zout en liet uitje. Ontdoe de sla van de dorre en minder mooie bla deren en harde deelen. Verwijder de steeltjes van de postelein. Wasch de groenten meerdere malen in schoon water, laat ze flink uitdruipen, sla ze zoo droog mogelijk uit en vermeng ze met de marinade. Dien de sla in een slabak of glazen kom. Komk oi me t a di 1 5 j e s s (4 PERSONEN) 2 komkommers. 1 bosje radijs, wat zout. Voor de ma rinade 2 V2 eet lepel slaolie. 4 eet lepels azijn.' wal peper. Schil de kom kommers, snijd er de bittere punten af en schaaf ze ver volgens in plakjes. Leg deze in een vergiet, bestrooi de groente met wat zout, bedek ze inet een bordje waarop een zwaar voorwerp wordt geplaatst en laat de komkommer eenige uren staan. Ver meng ze dan met de mari nade, die van olie, azijn en peper is gemaakt en leg er de gewasschen radijsjes, die in plakjes gesneden zijn. bovenop, hetgeen een bi zonder fleurig en appetijtelijk aanzien aan de sla geeft. C/evarieerde groenteschotel (4 PERSONEN) 1 klein bloemkooltje, 250 gram worteltjes. 250 gram peultjes, 250 gram asperges, boter. Kook de groenten elk afzonderlijk gaar, na de asperges tevoren in tweeën te hebben gebroken. Stoof ze in wat boter, leg ze, volgens afbeelding, in vakjes van een hors d'oeuvreschotel en strooi er wat fijn gehakte peterselie overheen. Dien den schotel bij fijn vleescli. b.v. kalfsnierstuk, ossenhaas, lams bout enz. Msperges au gratin <4 PERSONEN) 1 kg. asperges, zont, 2% dl. aspergenat, 20 gram bloem, 25 gram boter, 50 gram geraspte kaas, 1 eier dooier, desverkiezend een scheutje room. boter. Schil de asperges voorzichtig, selirap de kopjes af en kook ze in ruim water met zout in plm. 3 kwartier gaar. Neem ze met 'n schuimspaan uit de pan, leg ze alle met de kopjes naar één kant in een met boter be streken vuurvasten schotel. Breng de boter met. de bloem aan de kook, IK J voeg er 2 dl. van liet warme asperge- nat (de rest kan voor aspergesoep gebruikt worden) roerende bij en laat liet sausje even ko ken: Roer er van het vuur voorzich tig den geklopten eierdooier, die des verkiezend met wat room vermengd is, Voor gebakken nieuwe aardappelen die in hun geheel moeten worden op- gediend, kiezen tee bij voorkeurli klein soort. Deze jonge groenten worden gegeven bij een of andere soort f ijn vleesch, tri'. ossenhaas, kalfsfricandeau enz. Door de geraspte kaas, die over de asperges met saus ge strooid wordt, krijgt het gerecht, wan neer het in den oven wordt geplaatst, een mooi bruin korstje. doorheen. Vermeng de saus met een gedeelte van de kaas. giet ze over de asperges en strooi er de rest van de kaas overheen, hiei» en daar een klontje boter, plaats het schoteltje boven in een warmen oven (met hoven- warmte) en laat er een mooi bruin korstje op komen. J\ieuwe gebakken Aardappeltjes (4 PERSONEN) 750 gram kleine nieuwe aardappelen, wat slaolie, boter. Krab de nieuwe aardappelen zorgvuldig schoon en waseli ze meerdere malen. Droog ze in 'n schoonen doek. Laat de slaolie in een koekepan goed heet worden, voeg er een stukje boter bij en laat liet mengsel bruin worden. Leg er dan de aardappelen in, schud deze telkens onder liet bakken om, zoodat ze niet aanbranden, bestrooi ze met fijn zout en dien ze bij jonge groenten. SOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO<KI Zondag KERRIESOEP KALFSFRICANDEAU POSTELEIN AARDAPPELEN GEVULDE SINAASAPPELEN jVÏaandag koud Vleesch SNIJBOONEN AARDAPPELEN RIJSTEBRIJ Dinsdag: GEHAKT GEFRUITE UIEN AARDAPPELEN BESCHUIT MET BESSENSAP Woensdag ASPERGESOEP RUNDERLAPJES RABARBER AARDAPPELEN Donderdag VARKENSKARBONA DE STOOFSLA AARDAPPELEN MAIZENAPUDDING Vrijdag GEBAKKEN .SCHOL KOMKOMMERSLA MET RADIJS AARDAPPELEN VE R M rCEL LISCH OTE LT J E Zaterdag KOP BOUILLON GESTOOFDE POULET ZURING AARDAPPELEN 0 6OOOOOOÖOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOÓ

Tijdschriftenbank Zeeland

Ons Zeeland / Zeeuwsche editie | 1939 | | pagina 36