EEN PICKNICK
IN DE VACANTIE
P.U.
Een verfrisschende en
dorststillende drank is
koude thee met citroen en
suiker. Wij kunnen deze
thee meenemen in thermos-
flesschen of in gewone fles
schen, die we eerst zorgvul
dig hebben schoongemaakt.
Het vleesch wordt in
plakken gesneden en in
vetvrij pa/pier verpakt.
De aardappelsla en de
tomatensla nemen we mee
in een emmertje, dat met
vetvrij papier gevoerd is.
Voor den picknick gebruiken we kartonnen bordjes, schaal
tjes en bekers, die wij na het gebruik kunnen weggooien.
Een picknick is en blijft voor klein en groot
steeds een feest, omdat wij dan eens anders
kunnen doen dan gewoon, 's Morgens vroeg
trekken we naar buiten en kunnen den gelieelen dag
genieten van de heerlijke natuur. Om den inwendigen
menscli te versterken, nemen we voldoenden voor
raad mee, zoodat wij niet naar tijd en uur behoeven
te zien en den dag zoo lang mogelijk kunnen rekken.
Het vraagt voor de huisvrouw wel eenig werk om
een picknick goed te laten slagen, maar de gezelligheid
en het plezier van een dergelijk tochtje wegen op
tegen de zorgen, die er nu eenmaal aan verbonden zijn.
De laatste jaren zijn er mooie picknickkoffers in
den handel, die buitengewoon practisch zijn inge
richt en in een kleine ruimte het grootst mogelijke
comfort bieden. Jammer genoeg zijn deze koffers
tamelijk prijzig en dus zullen de meesten van ons er
niet over denken om voor de enkele maal, dat zij
gaan picknicken, een dergelijke uitgave te doen. Wij
kunnen echter zelf een picknickkoffer inrichten, die
natuurlijk niet met de echte koffers kan vergeleken
worden, maar toch zijn dienst goed zal doen. Het is
tevens een aardige sport, zelf practische ideetjes te
vinden, om onze bagage, welke we moeten meenemen,
zoo klein mogelijk te houden en toch niets te ver
geten.
Bij het samenstellen van den koffer en van den
mondvoorraad houden we steeds het aantal gasten
in het oog, zoodat we later niet voor het onaange
name feit komen te staan, dat wij van het een of ander
iets te kort hebben. We leggen alles wat wij mee
moeten nemen klaar en beginnen daarna met den
koffer zoo practisch mogelijk te pakken. Vooriederen
gast moeten wij het volgende reserveereneen mes,
vork en lepel, ten minste als wij een uitgebreiden
maaltijd, zoover daar bij 'n picknick sprake van is,
willen geven. Presenteeren we alleen sandwiches,
klein gebak, bonbons e.d., dan zijn die attributen
overbodig. Het „servies", dat wij moeten meenemen,
bestaat uit kartonnen bordjes, bekers en schaaltjes.
Het aantal hangt af van de hoeveelheid gerechten,
die wij willen geven. De papieren servetjes, het tafel
laken en een rol vetvrij papier, dat wij gebruiken bij
het voeren van de kartonnen schaaltjes om het slap
worden van het karton te voorkomen, mogen we
niet vergeten, terwijl flesschen voor een frisschen
drank, een stroop- of jamemmertje voor aardappelsla
en groenten tevens op ons lijstje moeten vo'orkomen.
De zware voorwerpen, als de flesschen en het
emmertje, leggen we onder in den koffer en we
zorgen dat zij niet kunnen verschuiven, zoodat het
karton niet gedeukt wordt. De borden en schaaltjes
schuiven we in elkaar, zoodat ze zoo weinig mogelijk
plaats innemende vorken, messen en lepels gebrui
ken we voor opvulmateriaal in een of ander vergeten
hoekje; de servetjes, het papieren tafellaken en het
vetvrij papier leggen we bovenop om kreuken te
voorkomen. Moet de koffer ver gedragen worden,
dan is het meer aan te raden, alle benoodigdheden in
twee koffers te pakken, om te voorkomen dat de last,
te zwaar zou worden.
Tot slot willen wij een klein menuutje bespreken,
dat als voorbeeld kan dienen. Iedere huisvrouw kan
dit zelf naar eigen idee veranderen
en uitbreiden.
Wij geven b.v. koud gebraden
vleesch, aardappelsla, tomatensla en
tot slot een frisschen bessenpudding.
Het gebraden vleesch laten we ge
heel koud worden en snijden het daarna
in plakken. Het vleesch kunnen wre in
vetvrij papier verpakken.
De aardappelsla bestaat uit afge
koelde, gekookte aardappelen, die in
schijven worden gesneden en daarna
vermengd met peper, zout, olie en
azijn. We kunnen er, om het gerecht
wat fleuriger te maken, wat gehakte
peterselie doorroeren.
Voor de tomatensla verdeelen we
de tomaten in plakken en vermengen
ze met zout, peper, olie en azijn. De
aardappel- en tomatensla kunnen we
samen in het met vetvrij papier ge
voerde emmertje meenemen.
De kartonnen schaaltjes vullen we
met de bessensapgelei en sluiten ze af
met een kartonnen dekseltje.
Een keurig gedekte picknicktafel.