EEN PICKNICK IN DE VACANTIE P.U. Een verfrisschende en dorststillende drank is koude thee met citroen en suiker. Wij kunnen deze thee meenemen in thermos- flesschen of in gewone fles schen, die we eerst zorgvul dig hebben schoongemaakt. Het vleesch wordt in plakken gesneden en in vetvrij pa/pier verpakt. De aardappelsla en de tomatensla nemen we mee in een emmertje, dat met vetvrij papier gevoerd is. Voor den picknick gebruiken we kartonnen bordjes, schaal tjes en bekers, die wij na het gebruik kunnen weggooien. Een picknick is en blijft voor klein en groot steeds een feest, omdat wij dan eens anders kunnen doen dan gewoon, 's Morgens vroeg trekken we naar buiten en kunnen den gelieelen dag genieten van de heerlijke natuur. Om den inwendigen menscli te versterken, nemen we voldoenden voor raad mee, zoodat wij niet naar tijd en uur behoeven te zien en den dag zoo lang mogelijk kunnen rekken. Het vraagt voor de huisvrouw wel eenig werk om een picknick goed te laten slagen, maar de gezelligheid en het plezier van een dergelijk tochtje wegen op tegen de zorgen, die er nu eenmaal aan verbonden zijn. De laatste jaren zijn er mooie picknickkoffers in den handel, die buitengewoon practisch zijn inge richt en in een kleine ruimte het grootst mogelijke comfort bieden. Jammer genoeg zijn deze koffers tamelijk prijzig en dus zullen de meesten van ons er niet over denken om voor de enkele maal, dat zij gaan picknicken, een dergelijke uitgave te doen. Wij kunnen echter zelf een picknickkoffer inrichten, die natuurlijk niet met de echte koffers kan vergeleken worden, maar toch zijn dienst goed zal doen. Het is tevens een aardige sport, zelf practische ideetjes te vinden, om onze bagage, welke we moeten meenemen, zoo klein mogelijk te houden en toch niets te ver geten. Bij het samenstellen van den koffer en van den mondvoorraad houden we steeds het aantal gasten in het oog, zoodat we later niet voor het onaange name feit komen te staan, dat wij van het een of ander iets te kort hebben. We leggen alles wat wij mee moeten nemen klaar en beginnen daarna met den koffer zoo practisch mogelijk te pakken. Vooriederen gast moeten wij het volgende reserveereneen mes, vork en lepel, ten minste als wij een uitgebreiden maaltijd, zoover daar bij 'n picknick sprake van is, willen geven. Presenteeren we alleen sandwiches, klein gebak, bonbons e.d., dan zijn die attributen overbodig. Het „servies", dat wij moeten meenemen, bestaat uit kartonnen bordjes, bekers en schaaltjes. Het aantal hangt af van de hoeveelheid gerechten, die wij willen geven. De papieren servetjes, het tafel laken en een rol vetvrij papier, dat wij gebruiken bij het voeren van de kartonnen schaaltjes om het slap worden van het karton te voorkomen, mogen we niet vergeten, terwijl flesschen voor een frisschen drank, een stroop- of jamemmertje voor aardappelsla en groenten tevens op ons lijstje moeten vo'orkomen. De zware voorwerpen, als de flesschen en het emmertje, leggen we onder in den koffer en we zorgen dat zij niet kunnen verschuiven, zoodat het karton niet gedeukt wordt. De borden en schaaltjes schuiven we in elkaar, zoodat ze zoo weinig mogelijk plaats innemende vorken, messen en lepels gebrui ken we voor opvulmateriaal in een of ander vergeten hoekje; de servetjes, het papieren tafellaken en het vetvrij papier leggen we bovenop om kreuken te voorkomen. Moet de koffer ver gedragen worden, dan is het meer aan te raden, alle benoodigdheden in twee koffers te pakken, om te voorkomen dat de last, te zwaar zou worden. Tot slot willen wij een klein menuutje bespreken, dat als voorbeeld kan dienen. Iedere huisvrouw kan dit zelf naar eigen idee veranderen en uitbreiden. Wij geven b.v. koud gebraden vleesch, aardappelsla, tomatensla en tot slot een frisschen bessenpudding. Het gebraden vleesch laten we ge heel koud worden en snijden het daarna in plakken. Het vleesch kunnen wre in vetvrij papier verpakken. De aardappelsla bestaat uit afge koelde, gekookte aardappelen, die in schijven worden gesneden en daarna vermengd met peper, zout, olie en azijn. We kunnen er, om het gerecht wat fleuriger te maken, wat gehakte peterselie doorroeren. Voor de tomatensla verdeelen we de tomaten in plakken en vermengen ze met zout, peper, olie en azijn. De aardappel- en tomatensla kunnen we samen in het met vetvrij papier ge voerde emmertje meenemen. De kartonnen schaaltjes vullen we met de bessensapgelei en sluiten ze af met een kartonnen dekseltje. Een keurig gedekte picknicktafel.

Tijdschriftenbank Zeeland

Ons Zeeland / Zeeuwsche editie | 1939 | | pagina 40