ZOMERSCHE
GERECHTEN
HOE JAN
NUMMER ÉÉN
WERD
Ontbijt met Quaker,
het staalt Uw energie
CORRESPONDENTIE
H-O en OUAKER Havermout
WAT ZULLEN WE
ETEN?
Frisch en toch voedzaam
TANDEN als
de STERREN
van HOLLYWOOD
41
3tej. A. Z. te Abbekerk. De hars-
vlekken in het heerenpak wrijft u af met
een doekje met alcohol. Als het noodig
is verwarmt u den alcohol eerst au hain
marie. De kraag van een lichte falcon-
jas neemt u af met water met 'n scheutje
ammonia. Is de kraag vet, dan WTijft u
met een doekje met benzine na.
Mevr. E. H. te Den Kaag. De vet
vlekken in den bouclélooper neemt u af
met een doekje met benzine. Weest u
voorzichtig dat er geen kringen in den
looper achterblijven, gebruik daarom
niet te veel vlekkenmiddel ineens.
H-O OF QUAKER ONONTBEERLIJK VOOR UW ALLER GEZONDHEID,
want Quaker en H-O havermout zijn rijk aan Vitamine B, het edele element
van gezonde voeding. Het is onontbeerlijk voor uw algeheele gezondheid.
Dagelijks moet het lichaam Vitamine B krijgen, want het
kan er geen voorraad van maken. Quaker en H-O zijn
bovendien rijk aan eiwit voor stevige spieren en weelsels;
rijk aan belangrijke minerale stollen, ijzer en phosphorus,
voor krachtig bloed; krachtvoedsel, dat niet dik, maar
sterk en onvermoeibaar maakt. Quaker en H-O haver
mout, in elk opzicht gezond, besparen tijd en geld,
zijn smakelijk en licht verteerbaar. Neem vandaag
nog een pak in huis.
NEERLANDS POPULAIRE ZUINIGE ONTBIJT»
QUAKER
Zondag: Heldere bouillonsoep.
Roastbeef.
Doperwten.
Aardappelen.
Blanc manger.
Maandag: Koud vleesch.
Snijboonen.
Aardappelen.
Caramelvla..
Dinsdag:
Varkenslapjes.
Gestoofde sla.
Aardappelen.
Rijst met krenten.
Groentesoep.
Gebakken ham.
Tuinboonen.
Aardappelen.
Donderdag: Kalfskarbonade.
Gestoofde tomaten.
Aardappelen.
Sagosehoteltje.
Vrijdag:
Zaterdag
Magere tomatensoep.
Harde eieren.
Witte boonensla.
Gebakken aardap
pelen.
Krabbetjes.
Gestoofde pruimen.
Aardappelen.
Karnemelkvla.
KOUDE TOMATEN MET MELK
OF ROOM
(4 PERSONEN)
1 pond tomaten, 1 liter water, zout,
20 gr. bloem, ^er iri0lk of 1 dl. slag
room.
Wasch de tomaten en zet ze op met
hot zout. Kook ze gaar in ongeveer y2
uur en wrijf ze door een zeef. Maak do
bloem aan met een scheutje water en
giet het papje bij de soep. Laat deze
doorkoken en gaar worden. Neem de
pan van het vuur en koel de soep geheel
af. Roer er voor het presenteereu de
melk door of klop den room stijf en leg
dezen als vlokken op de soep.
ZOMERSCHOTEL
(4 PERSONEN)
400 gr. koud gebraden vleesch, 1 kg.
koude gekookte aardappelen, 3 tomaten,
1 groote komkommer, y2 bloemkool,
mayonnaise, peper, zout, peterselie,
wat sla. Maak de bloemkool schoon en
breek de groente in kleine stronkjes. Zet
ze op met water en zout en kook ze gaar.
Laat ze op een vergiet uitlekken en be
waar het kookvocht voor soep. Snijd de
komkommer in dunne schijfjes en leg ze
met peper en zout in een vergiet. Zet er
een bordje op en een zwaar voorwerp en
laat de komkommer een tijdje staan om
uit te lekken. Snijd de tomaten in plak
ken en bestrooi ze met peper en zout.
Vermeng de aardappelen, die eveneens in
plakken worden gesneden, met zout,
peper, wat mayonnaise en gehakte
peterselie. Leg op een grooten, ovalen
schotel een bedje van sla en schik de
aardappelsla aan een der uiteinden, leg
hiernaast een vak tomatenschijven, die
met mayonnaise worden vermengd. Ver
deel de rest van den schotel in drie vak
ken en vul deze met de komkommersla,
het koude vleesch en de bloemkool.
Garneer den schotel met mayonnaise en
fijngehakte peterselie.
GROENTEN IN GELEI
(4 PERSONEN)
y2 liter water, 1 ui, peterselie, 1 lau
rierblad, 1 peperkorrel, 1 kruidnagel, 5
blaadjes gelatine, 1 eiwit, 1 eierschaal,een
scheut j e so j a .wortelt j es.doperwtenlkrop
sla,mayonnaise. Zet het water op met het
zout, de kruiden, den ui, de gelatine, het
eiwit en de eierschaal. Klop de vloeistof
tot ze kookt en neem ze daarna direct
van het vuur. Leg een doek die vochtig
gemaakt is in een zeef en schep het
schuim van de gelei in de zeef. Giet de
vloeistof daarna in de zeef en laat ze
langzaam in een kom druipen. Maak de
gelei op smaak met een scheutje soja.
Giet een gedeelte van de gelei in een
puddingvorm en laat ze afkoelen en
stijf worden. Vul den vorm daarna met
de worteltjes en de doperwten en giet er
de gelei op. Laat de gelei geheel koud en
stijf worden. Schik de schoongemaakte
sla op een schotel en stort de gelei er op.
Garneer den schotel met mayonnaise.
HANGOP
(4 PERSONEN)
4 liter karnemelk, bruine suiker, be
schuit, desverkiezende wat kaneel. Maak
een niet te dunnen doek vochtig met
koud water en spreid hem in een vergiet
Wees niet jaloersch op de mooie tanden
van de filmsterren. Ook U kunt schit
terende tanden en een prettigen glim
lach hebben. U behoeft alleen maar
Kolynos te gebruikende tandcream,
die door duizenden tandartsen wordt
aanbevolen wegens haar opmerkelijke
onschadelijke en reinigende werking.
Laat KOLYNOS
Uw GLIMLACH
doen SCHITTEREN
uit. Zet de vergiet in een diepen bak en
giet de karnemelk in de vergiet. Zorg,
dat het waterachtig gedeelte van de
karnemelk zeer langzaam door den doek
druppelt. Laat alles een nacht staan en
schep het dikke gedeelte daarna uit den
doek in een kom. Klop het met een garde
of vork roomig en glad en doe het over
in een glazen schaal. Presenteer den
hangop met bruine suiker, gekruimelde
beschuit en desverkiezend kaneel.
VRUCHTENSLA
(4 PERSONEN)
200 gr. roode bessen, 250 gr. kerseu
zonder pit, 1 sinaasappel, 1 banaan, 100
gr. frambozen, 1 appel, 200 gr. basterd
suiker, het sap van y2 citroen, desver
kiezende 1 dl. slagroom. Ris de roode
bessen af en wasch ze, laat ze op een ver
giet uitlekken. Vermeng ze met de ker
sen, die gewassohen en ontpit zijn, de
gewasschen frambozen, den sinaasappel,
die in stukjes is gesneden, de in schijfjes
gesneden banaan en den appel, die ge
schild en in blokjes verdeeld is. Bestrooi
het mengsel met de basterdsuiker en
giet het citroensap er bij, schep de vruch
ten door elkaar. Laat het slaatje een
paar uur staan en doe het over in een
glazen schaal. Garneer het desverkie
zend met geslagen room.
Een scholier Dat lukt 'm nooit, daar is-ie
veel te slap voor.
Leeraar: Wacht maar, dat komt nog wel,
daar zullen we wel voor zorgen.
Moeder: Je moet geregeld Quaker
havermout eten, Jan, dan word je groot
en sterk.
Jan's Moeder: Jan zou graag de beste
willen zijn, maar hij is niet sterk genoeg.
SportlesraarLet U wel voldoende op de
voeding? In de groeiperiode is lichte,
voedzame kost, zooals Quaker, noodig,
die rijk is aan Vitamine B.
Leeraar: Zoo gaat-ie goed, Jan. Je zal
nog eens een kei in 'i turnen worden.