ZOMERSCHE GERECHTEN HOE JAN NUMMER ÉÉN WERD Ontbijt met Quaker, het staalt Uw energie CORRESPONDENTIE H-O en OUAKER Havermout WAT ZULLEN WE ETEN? Frisch en toch voedzaam TANDEN als de STERREN van HOLLYWOOD 41 3tej. A. Z. te Abbekerk. De hars- vlekken in het heerenpak wrijft u af met een doekje met alcohol. Als het noodig is verwarmt u den alcohol eerst au hain marie. De kraag van een lichte falcon- jas neemt u af met water met 'n scheutje ammonia. Is de kraag vet, dan WTijft u met een doekje met benzine na. Mevr. E. H. te Den Kaag. De vet vlekken in den bouclélooper neemt u af met een doekje met benzine. Weest u voorzichtig dat er geen kringen in den looper achterblijven, gebruik daarom niet te veel vlekkenmiddel ineens. H-O OF QUAKER ONONTBEERLIJK VOOR UW ALLER GEZONDHEID, want Quaker en H-O havermout zijn rijk aan Vitamine B, het edele element van gezonde voeding. Het is onontbeerlijk voor uw algeheele gezondheid. Dagelijks moet het lichaam Vitamine B krijgen, want het kan er geen voorraad van maken. Quaker en H-O zijn bovendien rijk aan eiwit voor stevige spieren en weelsels; rijk aan belangrijke minerale stollen, ijzer en phosphorus, voor krachtig bloed; krachtvoedsel, dat niet dik, maar sterk en onvermoeibaar maakt. Quaker en H-O haver mout, in elk opzicht gezond, besparen tijd en geld, zijn smakelijk en licht verteerbaar. Neem vandaag nog een pak in huis. NEERLANDS POPULAIRE ZUINIGE ONTBIJT» QUAKER Zondag: Heldere bouillonsoep. Roastbeef. Doperwten. Aardappelen. Blanc manger. Maandag: Koud vleesch. Snijboonen. Aardappelen. Caramelvla.. Dinsdag: Varkenslapjes. Gestoofde sla. Aardappelen. Rijst met krenten. Groentesoep. Gebakken ham. Tuinboonen. Aardappelen. Donderdag: Kalfskarbonade. Gestoofde tomaten. Aardappelen. Sagosehoteltje. Vrijdag: Zaterdag Magere tomatensoep. Harde eieren. Witte boonensla. Gebakken aardap pelen. Krabbetjes. Gestoofde pruimen. Aardappelen. Karnemelkvla. KOUDE TOMATEN MET MELK OF ROOM (4 PERSONEN) 1 pond tomaten, 1 liter water, zout, 20 gr. bloem, ^er iri0lk of 1 dl. slag room. Wasch de tomaten en zet ze op met hot zout. Kook ze gaar in ongeveer y2 uur en wrijf ze door een zeef. Maak do bloem aan met een scheutje water en giet het papje bij de soep. Laat deze doorkoken en gaar worden. Neem de pan van het vuur en koel de soep geheel af. Roer er voor het presenteereu de melk door of klop den room stijf en leg dezen als vlokken op de soep. ZOMERSCHOTEL (4 PERSONEN) 400 gr. koud gebraden vleesch, 1 kg. koude gekookte aardappelen, 3 tomaten, 1 groote komkommer, y2 bloemkool, mayonnaise, peper, zout, peterselie, wat sla. Maak de bloemkool schoon en breek de groente in kleine stronkjes. Zet ze op met water en zout en kook ze gaar. Laat ze op een vergiet uitlekken en be waar het kookvocht voor soep. Snijd de komkommer in dunne schijfjes en leg ze met peper en zout in een vergiet. Zet er een bordje op en een zwaar voorwerp en laat de komkommer een tijdje staan om uit te lekken. Snijd de tomaten in plak ken en bestrooi ze met peper en zout. Vermeng de aardappelen, die eveneens in plakken worden gesneden, met zout, peper, wat mayonnaise en gehakte peterselie. Leg op een grooten, ovalen schotel een bedje van sla en schik de aardappelsla aan een der uiteinden, leg hiernaast een vak tomatenschijven, die met mayonnaise worden vermengd. Ver deel de rest van den schotel in drie vak ken en vul deze met de komkommersla, het koude vleesch en de bloemkool. Garneer den schotel met mayonnaise en fijngehakte peterselie. GROENTEN IN GELEI (4 PERSONEN) y2 liter water, 1 ui, peterselie, 1 lau rierblad, 1 peperkorrel, 1 kruidnagel, 5 blaadjes gelatine, 1 eiwit, 1 eierschaal,een scheut j e so j a .wortelt j es.doperwtenlkrop sla,mayonnaise. Zet het water op met het zout, de kruiden, den ui, de gelatine, het eiwit en de eierschaal. Klop de vloeistof tot ze kookt en neem ze daarna direct van het vuur. Leg een doek die vochtig gemaakt is in een zeef en schep het schuim van de gelei in de zeef. Giet de vloeistof daarna in de zeef en laat ze langzaam in een kom druipen. Maak de gelei op smaak met een scheutje soja. Giet een gedeelte van de gelei in een puddingvorm en laat ze afkoelen en stijf worden. Vul den vorm daarna met de worteltjes en de doperwten en giet er de gelei op. Laat de gelei geheel koud en stijf worden. Schik de schoongemaakte sla op een schotel en stort de gelei er op. Garneer den schotel met mayonnaise. HANGOP (4 PERSONEN) 4 liter karnemelk, bruine suiker, be schuit, desverkiezende wat kaneel. Maak een niet te dunnen doek vochtig met koud water en spreid hem in een vergiet Wees niet jaloersch op de mooie tanden van de filmsterren. Ook U kunt schit terende tanden en een prettigen glim lach hebben. U behoeft alleen maar Kolynos te gebruikende tandcream, die door duizenden tandartsen wordt aanbevolen wegens haar opmerkelijke onschadelijke en reinigende werking. Laat KOLYNOS Uw GLIMLACH doen SCHITTEREN uit. Zet de vergiet in een diepen bak en giet de karnemelk in de vergiet. Zorg, dat het waterachtig gedeelte van de karnemelk zeer langzaam door den doek druppelt. Laat alles een nacht staan en schep het dikke gedeelte daarna uit den doek in een kom. Klop het met een garde of vork roomig en glad en doe het over in een glazen schaal. Presenteer den hangop met bruine suiker, gekruimelde beschuit en desverkiezend kaneel. VRUCHTENSLA (4 PERSONEN) 200 gr. roode bessen, 250 gr. kerseu zonder pit, 1 sinaasappel, 1 banaan, 100 gr. frambozen, 1 appel, 200 gr. basterd suiker, het sap van y2 citroen, desver kiezende 1 dl. slagroom. Ris de roode bessen af en wasch ze, laat ze op een ver giet uitlekken. Vermeng ze met de ker sen, die gewassohen en ontpit zijn, de gewasschen frambozen, den sinaasappel, die in stukjes is gesneden, de in schijfjes gesneden banaan en den appel, die ge schild en in blokjes verdeeld is. Bestrooi het mengsel met de basterdsuiker en giet het citroensap er bij, schep de vruch ten door elkaar. Laat het slaatje een paar uur staan en doe het over in een glazen schaal. Garneer het desverkie zend met geslagen room. Een scholier Dat lukt 'm nooit, daar is-ie veel te slap voor. Leeraar: Wacht maar, dat komt nog wel, daar zullen we wel voor zorgen. Moeder: Je moet geregeld Quaker havermout eten, Jan, dan word je groot en sterk. Jan's Moeder: Jan zou graag de beste willen zijn, maar hij is niet sterk genoeg. SportlesraarLet U wel voldoende op de voeding? In de groeiperiode is lichte, voedzame kost, zooals Quaker, noodig, die rijk is aan Vitamine B. Leeraar: Zoo gaat-ie goed, Jan. Je zal nog eens een kei in 'i turnen worden.

Tijdschriftenbank Zeeland

Ons Zeeland / Zeeuwsche editie | 1939 | | pagina 41