Kwix
Uit ons Menu
(jeef ons
voortaan maar
'e/ken ochtend
IS
WAT ZULLEN WE
ETEN?
Het is het lekkerste
ontbijt dot tie ooit
geproefd hebben!
CORRESPONDENTIE
Luister Naar
uw Tandarts
Hij Zegt: KOLYNOS
37
Zondag: Tomatensoep.
Kalfsnierstuk.
Doperwten.
Aardappelen.
Gestoofde boschbessen.
Maandag: Koud vleesch.
Snijboonen.
Aardappelen.
Vanillévla.
Dinsdag: Ham.
Tuinboonen.
Aardappelen.
Kersenpannekoek.
Woensdag: Runderlapjes.
Gestoofde sla.
Aardappelen.
Broodpap.
DonderdagGehakt.
Kruisbessenmoes.
Aardappelen.
Rijst met bitterkoekjes
Vrijdag: Magere groentesoep.
Gebakken schol.
Sla.
Aardappelen.
ZaterdagV arkenskarbonade.
Bloemkool.
Aardappelen.
Griesmeelvla.
MAGERE GROENTESOEP
(4 PERSONEN)
1 liter water, verschillende soor
ten groenten zooals: prei, bloemkool,
wortel, doperwten, slaboontjes, selderij-
groen, peterselie, zout, een scheutje
bouillonaroma, 25 gr. boter, 20 gr. rijst.
Smelt de boter, maak de groenten
schoon, snijd ze in blokjes en hak het
selderijgroen en de peterselie fijn. Voeg
ze bij de boter en laat ze, behalve de
selderij en peterselie, zachtjes smoren
gedurende ongeveer 10 minuten. Voeg
er vervolgens het water bij met het zout
en laat de soep nog 15 minuten door
koken. Strooi er dan de gewasschen
rijst door en laat de soep nogmaals
20 minuten doorkoken. Roer de selderij
en peterselie door de soep en maak ze
op smaak met wat bouillonaroma.
TUINBOONEN
(4 PERSONEN)
5 pond tuinboonen, zout, boonen-
kruid, 40 gr. boter, een paar plakjes
rauwe ham. Dop de boonen en kook ze
gaar in water met zout gedurende
ongeveer a/4 uur. Giet ze in een vergiet
om nit te lekken. Hak het boonenkruid
fijn met de ham. Smelt de boter en
laat het boonenkruid met de ham hier
in fruiten. Voeg er dan de boonen bij
en laat deze nog ongeveer 10 minuten
op een zacht vuurtje stoven, zoodat de
smaak van het boonenkruid de ham
goed doortrekt. Dien ze op in een dek
schaal.
KRUISBESSENMOES
(4 PERSONEN)
1 kg. onrijpe kruisbessen, 175 gr.
suiker, 15 gr. sago, 1 eiwit.
Verwijder van de kruisbessen de
steeltjes en de kelkblaadjes, wasch de
vruchten en zet ze op met het aan
hangende water. Laat ze op een zacht
vuur gaar en stuk koken en wrijf ze
daarna door een paardenharen of
email zeef om te voorkomen, dat een
metaalsmaak het moes bederft. Voeg
de suiker toe en laat het moes op een
zacht vuur onder af en toe roeren warm
worden. Maak de aardappelsago aan
met een scheutje koud water en giet dit
papje onder goed roeren bij het moes.
Laat de sago binden en neem de pan
van het vuur. Laat het moes grooten-
deels afkoelen. Klop het eiwit zeer
stijf en schep het door het moes. Pre
senteer het in een glazen schaal.
GESTOOFDE BOSCHBESSEN
(4 PERSONEN)
500 gr. boschbessen, 100 gr. suiker,
I eiwit of 1 dl. slagroom, watTaard-
appelsago.
Wasch de boschbessen en zet ze op
met het aanhangende water. Laat ze
even doorkoken en voeg er dan de
suiker aan toe. Laat deze oplossen.
Neem de vruchten vervolgens uit het
vocht. Maak de aardappelsago aan met
een scheutje koud water en giet ze
roerende bij het kookvocht, laat het
doorkoken en binden. Doe de bessen
in een glazen schaal en giet het kook
vocht, zoodra het is afgekoeld, er over.
Klop het eiwit of den slagroom stijf en
garneer er de boschbessen mee, alvorens
ze te presenteeren.
KERSENPANNEKOEK
(4 PÉRSONEN)
300 gr. bloem, 2 eieren, y2 liter melk,
een snufje zout, 1 pond kersen, suiker,
vet om te bakken.
Doe de bloem in een kom, voeg de
eieren, het zout en de melk er bij en
roer het deeg glad. Leg een kluitje vet
in de pan en laat het smelten, giet een
gedeelte van het deeg in de pan en
strooi hierop een laag kersen, die te
voren ontpit zijn. Giet hierover nog
wat deeg, maar zorg dat de pannekoek
niet te dik wordt. Bak het deeg aan
één zijde bruin en gaar en laat den koek
op een omgekeerd deksel van een pan
schuiven. Keer den pannekoek om en
laat den anderen kant eveneens bruin
en gaar worden. Schuif den kersen
pannekoek op een verwarinden schotel
en strooi er een dikke laag suiker over.
Kwix is kant en klaar.
Strooi de porties zóó uit
het pak op diepe bor
den. Voeg daarna melk
en desgewenscht wat
suiker toe. Kwix smaakt
ook heerlijk met vruch
tensap, rabarber, aard
beien, schijfjes banaan
of gestoofde vruchten.
je In ieder pak is
een bon; verzamel ze
voor een ketirigen,
zwaar verzilverden,
Oud-Hollandschen
leiler-iheelepel.
Mevr. J. O. te Botterdam. De doffe
vlek op het gepolitoerd hout wrijft u af
met een kurk en een papje van slaolie
en sigarenasch. Na het ont vlekken
wrijft u het hout glimmend met wat
slaolie en een wollen doek.
Mevr. A. R. te Maastricht. De roest
vlekken belegt u met wat zuringzout;
hierover giet u een scheutje kokeud
water. Dit werkje herhaalt u tot de
vlekken verdwenen zijn; daarna spoelt
u met schoon water.
Mevr. fl. S. te Schinnen. De lucht van
benzine kunt u door wasschen niet ver
wijderen. U moet geduld oefenen "en het
goed veel buiten laten hangen tot de
onaangename lucht geheel verdwenen is.
Mej. A. D. te Wemeldinge. Het peau-
de-pêche jasje kunt u weer aardig op
knappen door het te stoomen boven
den damp van kokend water en het
daarna op te borstelen.
Mej. A. D. te Haaksbergen. Zeer tot
onze spijt kunnen wij onzen lezeressen
niet persoonlijk patronen van allerlei
handwerkjes toezenden. Wij hebben
echter uw verzoek genoteerd en zullen
t.z.t. eenige kruissteekmotieven voor
kussens en dgl. in ons blad opnemen.
I racteer uw gezin eiken dag bij het ontbijt
op die brosse, goudgeel geroosterde vlokken.
Zet een pak Kwix op talel en laat ze toe
tasten, ze watertanden al als ze het zien
Licht verteerbaar en buitengewoon gemak
kelijk Niets te koken, niets te verwarmen,
kost dus geen gas en geen tijdDe drie
voudige verpakking houdt de lekkere Kwix
steeds versch en croquant. U moet ze ook
eens als nagerecht of 's avonds eten. De
wetenschap zegt: Wat U met graagte eet,
is dubbel goed voor U. Denk er om Koop
het origineele, groote pak Kwix nog van
daag bij uw kruidenier.
QUAKER OATS-GRAANPRODUCTEN N.V. - ROTTERDAM
Wegens zijn buitengewone wetenschappe
lijke, onschadelijke reinigende werking.
Gebruik Kolynos en U verkrijgt schitte
rende tanden en een prettigen glimlach.
toot KOLYNOS
Uw GLIMLACH
doen SCHITTEREN