Kwix Uit ons Menu (jeef ons voortaan maar 'e/ken ochtend IS WAT ZULLEN WE ETEN? Het is het lekkerste ontbijt dot tie ooit geproefd hebben! CORRESPONDENTIE Luister Naar uw Tandarts Hij Zegt: KOLYNOS 37 Zondag: Tomatensoep. Kalfsnierstuk. Doperwten. Aardappelen. Gestoofde boschbessen. Maandag: Koud vleesch. Snijboonen. Aardappelen. Vanillévla. Dinsdag: Ham. Tuinboonen. Aardappelen. Kersenpannekoek. Woensdag: Runderlapjes. Gestoofde sla. Aardappelen. Broodpap. DonderdagGehakt. Kruisbessenmoes. Aardappelen. Rijst met bitterkoekjes Vrijdag: Magere groentesoep. Gebakken schol. Sla. Aardappelen. ZaterdagV arkenskarbonade. Bloemkool. Aardappelen. Griesmeelvla. MAGERE GROENTESOEP (4 PERSONEN) 1 liter water, verschillende soor ten groenten zooals: prei, bloemkool, wortel, doperwten, slaboontjes, selderij- groen, peterselie, zout, een scheutje bouillonaroma, 25 gr. boter, 20 gr. rijst. Smelt de boter, maak de groenten schoon, snijd ze in blokjes en hak het selderijgroen en de peterselie fijn. Voeg ze bij de boter en laat ze, behalve de selderij en peterselie, zachtjes smoren gedurende ongeveer 10 minuten. Voeg er vervolgens het water bij met het zout en laat de soep nog 15 minuten door koken. Strooi er dan de gewasschen rijst door en laat de soep nogmaals 20 minuten doorkoken. Roer de selderij en peterselie door de soep en maak ze op smaak met wat bouillonaroma. TUINBOONEN (4 PERSONEN) 5 pond tuinboonen, zout, boonen- kruid, 40 gr. boter, een paar plakjes rauwe ham. Dop de boonen en kook ze gaar in water met zout gedurende ongeveer a/4 uur. Giet ze in een vergiet om nit te lekken. Hak het boonenkruid fijn met de ham. Smelt de boter en laat het boonenkruid met de ham hier in fruiten. Voeg er dan de boonen bij en laat deze nog ongeveer 10 minuten op een zacht vuurtje stoven, zoodat de smaak van het boonenkruid de ham goed doortrekt. Dien ze op in een dek schaal. KRUISBESSENMOES (4 PERSONEN) 1 kg. onrijpe kruisbessen, 175 gr. suiker, 15 gr. sago, 1 eiwit. Verwijder van de kruisbessen de steeltjes en de kelkblaadjes, wasch de vruchten en zet ze op met het aan hangende water. Laat ze op een zacht vuur gaar en stuk koken en wrijf ze daarna door een paardenharen of email zeef om te voorkomen, dat een metaalsmaak het moes bederft. Voeg de suiker toe en laat het moes op een zacht vuur onder af en toe roeren warm worden. Maak de aardappelsago aan met een scheutje koud water en giet dit papje onder goed roeren bij het moes. Laat de sago binden en neem de pan van het vuur. Laat het moes grooten- deels afkoelen. Klop het eiwit zeer stijf en schep het door het moes. Pre senteer het in een glazen schaal. GESTOOFDE BOSCHBESSEN (4 PERSONEN) 500 gr. boschbessen, 100 gr. suiker, I eiwit of 1 dl. slagroom, watTaard- appelsago. Wasch de boschbessen en zet ze op met het aanhangende water. Laat ze even doorkoken en voeg er dan de suiker aan toe. Laat deze oplossen. Neem de vruchten vervolgens uit het vocht. Maak de aardappelsago aan met een scheutje koud water en giet ze roerende bij het kookvocht, laat het doorkoken en binden. Doe de bessen in een glazen schaal en giet het kook vocht, zoodra het is afgekoeld, er over. Klop het eiwit of den slagroom stijf en garneer er de boschbessen mee, alvorens ze te presenteeren. KERSENPANNEKOEK (4 PÉRSONEN) 300 gr. bloem, 2 eieren, y2 liter melk, een snufje zout, 1 pond kersen, suiker, vet om te bakken. Doe de bloem in een kom, voeg de eieren, het zout en de melk er bij en roer het deeg glad. Leg een kluitje vet in de pan en laat het smelten, giet een gedeelte van het deeg in de pan en strooi hierop een laag kersen, die te voren ontpit zijn. Giet hierover nog wat deeg, maar zorg dat de pannekoek niet te dik wordt. Bak het deeg aan één zijde bruin en gaar en laat den koek op een omgekeerd deksel van een pan schuiven. Keer den pannekoek om en laat den anderen kant eveneens bruin en gaar worden. Schuif den kersen pannekoek op een verwarinden schotel en strooi er een dikke laag suiker over. Kwix is kant en klaar. Strooi de porties zóó uit het pak op diepe bor den. Voeg daarna melk en desgewenscht wat suiker toe. Kwix smaakt ook heerlijk met vruch tensap, rabarber, aard beien, schijfjes banaan of gestoofde vruchten. je In ieder pak is een bon; verzamel ze voor een ketirigen, zwaar verzilverden, Oud-Hollandschen leiler-iheelepel. Mevr. J. O. te Botterdam. De doffe vlek op het gepolitoerd hout wrijft u af met een kurk en een papje van slaolie en sigarenasch. Na het ont vlekken wrijft u het hout glimmend met wat slaolie en een wollen doek. Mevr. A. R. te Maastricht. De roest vlekken belegt u met wat zuringzout; hierover giet u een scheutje kokeud water. Dit werkje herhaalt u tot de vlekken verdwenen zijn; daarna spoelt u met schoon water. Mevr. fl. S. te Schinnen. De lucht van benzine kunt u door wasschen niet ver wijderen. U moet geduld oefenen "en het goed veel buiten laten hangen tot de onaangename lucht geheel verdwenen is. Mej. A. D. te Wemeldinge. Het peau- de-pêche jasje kunt u weer aardig op knappen door het te stoomen boven den damp van kokend water en het daarna op te borstelen. Mej. A. D. te Haaksbergen. Zeer tot onze spijt kunnen wij onzen lezeressen niet persoonlijk patronen van allerlei handwerkjes toezenden. Wij hebben echter uw verzoek genoteerd en zullen t.z.t. eenige kruissteekmotieven voor kussens en dgl. in ons blad opnemen. I racteer uw gezin eiken dag bij het ontbijt op die brosse, goudgeel geroosterde vlokken. Zet een pak Kwix op talel en laat ze toe tasten, ze watertanden al als ze het zien Licht verteerbaar en buitengewoon gemak kelijk Niets te koken, niets te verwarmen, kost dus geen gas en geen tijdDe drie voudige verpakking houdt de lekkere Kwix steeds versch en croquant. U moet ze ook eens als nagerecht of 's avonds eten. De wetenschap zegt: Wat U met graagte eet, is dubbel goed voor U. Denk er om Koop het origineele, groote pak Kwix nog van daag bij uw kruidenier. QUAKER OATS-GRAANPRODUCTEN N.V. - ROTTERDAM Wegens zijn buitengewone wetenschappe lijke, onschadelijke reinigende werking. Gebruik Kolynos en U verkrijgt schitte rende tanden en een prettigen glimlach. toot KOLYNOS Uw GLIMLACH doen SCHITTEREN

Tijdschriftenbank Zeeland

Ons Zeeland / Zeeuwsche editie | 1939 | | pagina 37