sa-»* üDQ 4 w. 8 15 IETS OVER CITROENEN CORRESPONDENTIE U; Elaslisch Kleur eclii/ I w "oor/ »oorUZat VOOrk^'^:Z 37 Er zijn weinig vruchten, die zoo slecht in een huishouden gemist kunnen worden als de citroenen. Voor alle doeleinden zijn ze te ge bruiken: in de keukeu; als schoon heidsmiddel; als middel om vlekken te verwijderen, ja zelfs als geneesmiddel zijn ze dikwijls onontbeerlijk. Zijn aromatische geur en smaak maakt den citroen tot een van de ge wichtigste bestanddeelen in gebak en allerlei andere spijzen. Dan kan hij nog dienen tot 't bereiden van heerlijke limonades en verder als versiering van verschillende schotels. Omdat de prijs van citroenen den meesten tijd van het jaar maar heel laag is, kunnen we er gemakkelijk voor zorgen, dat we steeds wat van deze vruchten in huis hebben, daar ze langen tijd bewaard kunnen blijven, zonder te bederven. Het kan b.v. gebeuren, dat we plot seling een zieke hebben; dat we dadelijk een citroen noodig hebben voor het uit maken van vlekken en dan zal het een groot gemak en voordeel zijn, wanneer we wat in voorraad hebben. Maar nu zijn er huisvrouwtjes, die weieens hier of daar een paar druppels citroensap voor zouden willen gebruiken, .maar", zeggen ze, „dat is toeh werke lijk jammer, om voor zoo'n paar drup peltjes een citroen aan te snijden en dan de rest maar te laten bederven." Dit euvel kan heel gemakkelijk ver holpen worden, wanneer we den doorge sneden citroen maar op een vlak scho teltje leggen en een glas, bij wijze van stolp, er overheen plaatsen en dus zoo doende den citroen van de lucht af sluiten. Voor schimmelen of uitdrogen be staat op deze manier geen kans! Ook azijn kunnen we voor dit doel gebruiken. Men legt den aangesneden citroen op een glas, dat half met azijn is gevuld. Zoo kan hij langen tijd be waard blijven zonder te bederven. In beide gevallen moet men er natuur lijk wel voor zorgen, dat de citroen dan pas van het schoteltje of glas wordt genomen, als hij gebruikt moet worden, daar hij nu veel gemakkelijker aan be derf onderhevig is. Zijn de vruchten door het lange liggen erg uitgedroogd, dan kan men hun weer den normalen vorm teruggeven, door ze in heet, echter niet, kokend water te Na 2 uur droogt uien ze af, laat ze goed koud worden en kan ze gebruiken alsof het versche waren. Men zal erover verwonderd zijn, hoe veel sap er nog uit zoo'n uitgedroogde vrucht komt! Ook zelfs de geraspte, schil van dezen citroen kunnen we nog voor allerlei doel einden gebruiken. Citroenlimonade is altijd een gelief koosde drank. Het eenvoudigste kan men deze maken door den citroen uit te persen en sniker en water bij te voegen. Om een bijzonder lekkere en aroma tische limonade te verkrijgen, wordt een citroen goed afgewreven, doorgesneden en met de schil in een glas gelegd, waar na hij flink met suiker wordt bestrooid en eenige uren moet blijven staan. Het sap hoeft niet gefiltreerd te worden, maar met suiker en water aangelengd, zal het een koele, en Verrukkelijke limo nade ziju. Vooral voor zieken is deze bijzonder aan te bevelen. Als garneering en ter verhooging van den smaak is de citroen ook niet te ver vangen. Vooral bij ragouts en viseh- gerechten wordt hij, én om het sap én ter versiering, bijna altijd gebruikt. Men kan langwerpige of dwarse schijfjes op de schotels leggen, ook staat het heel leuk, als we ze heel eventjes uitkartelen of er kleine sterren van maken. Vooral bij zoetwaterviseh legt men graag zulke uitgekartelde rondjes. In verschillende gevallen zullen onze gasten het ook zeer apprecieeren. wan neer we een citroenpers met een halven citroen op tafel plaatsen, waarvan men zich dan naar smaak kan bedienen. Vooral bij compote en pikante gerechten zullen een paar druppels citroensap altijd heel welkom zijn. Mevr. T. .J. H. ie Den Haag. Het al basten beeld neemt u af met. lauw sop. Wordt het daardoor niet geheel wit dan kunt u het na het afsoppen vochtig maken met een doekje met waterstof- superoxyde (3 U laat het beeld een tijdje in de zon staan en maakt het ge regeld vochtig. Als het noodig is, wrijft u het na het drogen met wat witte was. Mevr. 1'v. Kte Den Raag. Ketel steen kunt Ti uit een email ketel ver wijderen door dezen uit te koken met water en azijn of water met zoutzuur. Na het uitkoken spoelt u met ruim schoon water en kookt den ketel een paar maal met schoon water uit. Een aluminium ketel kunt u niet met een zuur uitkoken, want het metaal wordt er door aangetast. Deze ketels kunt u het beste droog opzetten. Door de droge verhitting springt de ketelsteen en kan gemakkelijk verwijderd worden. Mevr. Aft. te Breda. Wij raden u aan de vochtvlekken boven den damp van kokend water te stoomen. Het ap- prêt wordt daardoor weer gelijk ver deeld en de vlekken verdwijnen. Mej. te Deventer. Uitgesmolten vet kunt u 't beste in een goed sehoonge- maakteu Keulschen pot gieten; daarna laten afkoelen en afsluiten met per kamentpapier. U bewaart'het vet op een koele, donkere plaats. Mevr. v. O. te Breda. Het bruin wor den van de boonen is inderdaad zeer moeilijk te verhelpen. Het beste kunt u in het water een fliuken scheut melk gieten; dit heeft over het algemeen wel resultaat. Mevr. v. M. te K wintsheul. Vetvlek ken wrijft u voorzichtig af met een doekje met benzine of tetra. Gebruikt u niet te veel vlekkenmiddel ineens om te voorkomen dat er kringen in het goed achterblijven. Mevr. L. S.e. M. te U. Uw pitrie ten wieg kunt u schoonmaken met zout water of met een borax-oplossing. Aan alle abonné's. Brieven dienen steeds vergezeld te gaan van volledigen naam en adres. Is er haast bij de beant woordiug, dan gelieve men een postzegel in te sluiten. v M D-D-0 's,e „rt geneesmtd- ..„■v. huid heett bekend ge ,c huid heelt Een ge®>nd een iraa.e van nature held5- te.nt- Geen set ge. ^l^tuur* char teint. uv, ge- middel ka"rUjke char ily laat die na h=t ge- me geven, vo,u„men 1| Sid n-D.D. roe pen voiro»»— v°lg 'isva.n dd.D. ee° gave huTd.^ diediep doodt. Het versterM e" 1 veririscht de huidv-ceiscls- reedstaiva» D.D-D ,s e d „eneestnid- iaren del tegen t idaan- ies en »nd£etiseengoert doeningen- avond de g^" \uiveren met U» huld pHpnde recept dit Dennis, dat de van Dr- en de na- huid verh*'kl va„ uw tuurüiM charm gelaat verhoogh t z-hO. hü Apoth-enOrog- doodt. Het S" T hI Z- d0ende om uTï ee" Paar druppe, houden. D00r w 9ez°"d e- v°< Dra"e's Ber, de gunstige °ct"'9 ,e w°rde„ de So er op 7erki"9 vQn w°rdt de orfe|r »e,„, ho°fdhu,d derd- «ovendCÏ!ke 9r°ei van heth e" haaruit es*riidT °°r bevor w°rden er »cht J do9'lijktche behfeedS W"lverz°rgd 9hnzend met door

Tijdschriftenbank Zeeland

Ons Zeeland / Zeeuwsche editie | 1939 | | pagina 37