sa-»* üDQ
4
w.
8
15
IETS OVER CITROENEN
CORRESPONDENTIE
U;
Elaslisch Kleur eclii/
I w "oor/
»oorUZat VOOrk^'^:Z
37
Er zijn weinig vruchten, die zoo
slecht in een huishouden gemist kunnen
worden als de citroenen.
Voor alle doeleinden zijn ze te ge
bruiken: in de keukeu; als schoon
heidsmiddel; als middel om vlekken
te verwijderen, ja zelfs als geneesmiddel
zijn ze dikwijls onontbeerlijk.
Zijn aromatische geur en smaak
maakt den citroen tot een van de ge
wichtigste bestanddeelen in gebak en
allerlei andere spijzen. Dan kan hij nog
dienen tot 't bereiden van heerlijke
limonades en verder als versiering van
verschillende schotels.
Omdat de prijs van citroenen den
meesten tijd van het jaar maar heel
laag is, kunnen we er gemakkelijk voor
zorgen, dat we steeds wat van deze
vruchten in huis hebben, daar ze langen
tijd bewaard kunnen blijven, zonder te
bederven.
Het kan b.v. gebeuren, dat we plot
seling een zieke hebben; dat we dadelijk
een citroen noodig hebben voor het uit
maken van vlekken en dan zal het een
groot gemak en voordeel zijn, wanneer
we wat in voorraad hebben.
Maar nu zijn er huisvrouwtjes, die
weieens hier of daar een paar druppels
citroensap voor zouden willen gebruiken,
.maar", zeggen ze, „dat is toeh werke
lijk jammer, om voor zoo'n paar drup
peltjes een citroen aan te snijden en dan
de rest maar te laten bederven."
Dit euvel kan heel gemakkelijk ver
holpen worden, wanneer we den doorge
sneden citroen maar op een vlak scho
teltje leggen en een glas, bij wijze van
stolp, er overheen plaatsen en dus zoo
doende den citroen van de lucht af
sluiten.
Voor schimmelen of uitdrogen be
staat op deze manier geen kans!
Ook azijn kunnen we voor dit doel
gebruiken. Men legt den aangesneden
citroen op een glas, dat half met azijn
is gevuld. Zoo kan hij langen tijd be
waard blijven zonder te bederven.
In beide gevallen moet men er natuur
lijk wel voor zorgen, dat de citroen dan
pas van het schoteltje of glas wordt
genomen, als hij gebruikt moet worden,
daar hij nu veel gemakkelijker aan be
derf onderhevig is.
Zijn de vruchten door het lange liggen
erg uitgedroogd, dan kan men hun weer
den normalen vorm teruggeven, door ze
in heet, echter niet, kokend water te
Na 2 uur droogt uien ze af, laat ze
goed koud worden en kan ze gebruiken
alsof het versche waren.
Men zal erover verwonderd zijn, hoe
veel sap er nog uit zoo'n uitgedroogde
vrucht komt!
Ook zelfs de geraspte, schil van dezen
citroen kunnen we nog voor allerlei doel
einden gebruiken.
Citroenlimonade is altijd een gelief
koosde drank. Het eenvoudigste kan
men deze maken door den citroen uit te
persen en sniker en water bij te voegen.
Om een bijzonder lekkere en aroma
tische limonade te verkrijgen, wordt een
citroen goed afgewreven, doorgesneden
en met de schil in een glas gelegd, waar
na hij flink met suiker wordt bestrooid
en eenige uren moet blijven staan. Het
sap hoeft niet gefiltreerd te worden,
maar met suiker en water aangelengd,
zal het een koele, en Verrukkelijke limo
nade ziju. Vooral voor zieken is deze
bijzonder aan te bevelen.
Als garneering en ter verhooging van
den smaak is de citroen ook niet te ver
vangen. Vooral bij ragouts en viseh-
gerechten wordt hij, én om het sap én
ter versiering, bijna altijd gebruikt. Men
kan langwerpige of dwarse schijfjes op de
schotels leggen, ook staat het heel leuk,
als we ze heel eventjes uitkartelen of er
kleine sterren van maken. Vooral bij
zoetwaterviseh legt men graag zulke
uitgekartelde rondjes.
In verschillende gevallen zullen onze
gasten het ook zeer apprecieeren. wan
neer we een citroenpers met een halven
citroen op tafel plaatsen, waarvan men
zich dan naar smaak kan bedienen.
Vooral bij compote en pikante gerechten
zullen een paar druppels citroensap
altijd heel welkom zijn.
Mevr. T. .J. H. ie Den Haag. Het al
basten beeld neemt u af met. lauw sop.
Wordt het daardoor niet geheel wit dan
kunt u het na het afsoppen vochtig
maken met een doekje met waterstof-
superoxyde (3 U laat het beeld een
tijdje in de zon staan en maakt het ge
regeld vochtig. Als het noodig is, wrijft
u het na het drogen met wat witte was.
Mevr. 1'v. Kte Den Raag. Ketel
steen kunt Ti uit een email ketel ver
wijderen door dezen uit te koken met
water en azijn of water met zoutzuur.
Na het uitkoken spoelt u met ruim
schoon water en kookt den ketel een
paar maal met schoon water uit. Een
aluminium ketel kunt u niet met een
zuur uitkoken, want het metaal wordt
er door aangetast. Deze ketels kunt
u het beste droog opzetten. Door de
droge verhitting springt de ketelsteen
en kan gemakkelijk verwijderd worden.
Mevr. Aft. te Breda. Wij raden u
aan de vochtvlekken boven den damp
van kokend water te stoomen. Het ap-
prêt wordt daardoor weer gelijk ver
deeld en de vlekken verdwijnen.
Mej. te Deventer. Uitgesmolten
vet kunt u 't beste in een goed sehoonge-
maakteu Keulschen pot gieten; daarna
laten afkoelen en afsluiten met per
kamentpapier. U bewaart'het vet op
een koele, donkere plaats.
Mevr. v. O. te Breda. Het bruin wor
den van de boonen is inderdaad zeer
moeilijk te verhelpen. Het beste kunt
u in het water een fliuken scheut melk
gieten; dit heeft over het algemeen wel
resultaat.
Mevr. v. M. te K wintsheul. Vetvlek
ken wrijft u voorzichtig af met een
doekje met benzine of tetra. Gebruikt
u niet te veel vlekkenmiddel ineens om
te voorkomen dat er kringen in het
goed achterblijven.
Mevr. L. S.e. M. te U. Uw pitrie
ten wieg kunt u schoonmaken met zout
water of met een borax-oplossing.
Aan alle abonné's. Brieven dienen
steeds vergezeld te gaan van volledigen
naam en adres. Is er haast bij de beant
woordiug, dan gelieve men een postzegel
in te sluiten.
v M D-D-0 's,e „rt geneesmtd-
..„■v. huid heett bekend ge
,c huid heelt
Een ge®>nd een iraa.e
van nature held5-
te.nt- Geen set ge.
^l^tuur* char
teint. uv, ge-
middel ka"rUjke char
ily laat die na h=t ge-
me geven, vo,u„men
1| Sid n-D.D.
roe pen voiro»»—
v°lg 'isva.n dd.D. ee°
gave huTd.^ diediep
doodt. Het
versterM e" 1
veririscht de
huidv-ceiscls-
reedstaiva»
D.D-D ,s e d „eneestnid-
iaren
del tegen t idaan-
ies en »nd£etiseengoert
doeningen- avond
de g^" \uiveren met
U» huld pHpnde recept
dit Dennis, dat de
van Dr- en de na-
huid verh*'kl va„ uw
tuurüiM charm
gelaat verhoogh
t z-hO. hü
Apoth-enOrog-
doodt. Het S" T
hI
Z-
d0ende om uTï ee" Paar druppe,
houden. D00r w 9ez°"d e- v°<
Dra"e's Ber, de gunstige °ct"'9 ,e
w°rde„ de So er op 7erki"9 vQn
w°rdt de orfe|r »e,„, ho°fdhu,d
derd- «ovendCÏ!ke 9r°ei van heth
e" haaruit es*riidT °°r bevor
w°rden er »cht J
do9'lijktche behfeedS W"lverz°rgd 9hnzend
met door