NU ER ZOOVEEL TOMATEN ZIJN HAAR Fairs O ZWARTKOP SHAMPODOR Verwij der Dai word! kejltjf een aardig kiekje! WAT ZULLEN WL ETEN (fèeneesmtböelen cn #eneesUnjun r de gegacartdeetxl niel alkalische shampoon! 39 GEVULDE TOMATEN (4 PERSONEN) •4 tomaten (van middelmatige grootte), 2 ons garnalen, mayonnaise, fijngehakte peterselie, een paar slablaadjes, zout, peper. Wasch de tomaten en snijd de kapjes er af. Hol ze uit en bewaar het vrucht- vleesch voor het maken van soep. Be strooi de tomaten met zont en peper en laat ze een tijdje staan. Vermeng de garnalen nadat ze zorgvuldig gewas- schen en gedroogd zijn met de mayon naise, en vul hiermee de tomaten. Gar neer dén bovenkant met fijngehakte peterselie. AVaseh de slablaadjes, sla ze droog en schik ze op een schotel. Zet de tomaten hierop en presenteer ze als voor gerecht of in plaats van vleescli en groen te met gebakken aardappelen. TOMATENSOEP (4 PERSONEN) 1 pond tomaten, 1 liter water, 45 gr. boter, 40 gr. bloem. 1 ui, 1 laurierblad, zout, peper, enkele druppels bouillon- aroma. Waseh de tomaten schoon, snijd ze in vieren en zet ze op met het water en het zout. Kook ze gaar in ongeveer 'n half uur. Zeef de massa. Smelt de boter, voeg hierbij den gesnipperden ui en het laurier blaadje en laat dit samen enkele minu ten smoren. Strooi er daarna de bloem door en roer alles tot een glad papje. Giet bet kookvocht er roerende bij en. laat de soep onder voortdurend roeren doorkoken en binden. Zeef ze daarna nogmaals en maak ze op smaak met peper en enkele druppels bouillonaroma. GES IOOFDE TOMATEN (4 PERSONEN) 1 kg. tomaten, 25 gr. boter, zout, peper, fijngehakte peterselie, wat ge stampte beschuit of paneermeel. Dompel de tomaten even in kokend water en verwijder daarna de schil. Bestrooi ze met zout en peper en laat ze een tijdje staan. Zet ze vervolgens in een vuurvast schoteltje, leg op den bo dem de boter in klontjes en strooi er wat gestampte beschuit of paneermeel op. Zet het schoteltje in den oven en laat de tomaten in een niet te heeten oven gaar worden. Strooi er voor het presen teeren wat fijngehakte peterselie over. TOMATENPUREE 2 kg. tomaten. Wasch de tomaten en snijd ze in par ten. Zet ze op zonder water en kook ze tot moes. Wrijf ze vervolgens door een fijne zeef en kook de massa weer op tot puree-dikte. Giet de puree in goed schoon gemaakte flesschen en laat ze afkoelen. Giet boven op de puree een laagje sla olie en sluit de flesschen met een kurk Snijd deze gelijk met den hals van de flesch en lak ze, zoodat de puree van de lucht is afgesloten. PASTEURISEEREN VAN TOMATEN Tomaten, 5 gr. zout per liter water. Wasch de tomaten en prik de schil op verschillende plaatsen door. Schik ze in glazen zoo dicht mogelijk op elkaar. Giet er vervolgens kokend water op met zout, tot de flesschen een vingerbreed onder den rand gevuld zijn. Maak de randen van de glazen schoon, leg er vervolgens de ringen op die te voren zijn uitgekookt en sluit de glazen met de deksels af. Breng er de spanveeren op aan en zet de glazen in den ketel in water. Breng het op een temperatuurv van 90 gr. en laat de glazen 25 minuten pasteuriseeren. Neem den ketel van het. vuur en laat de glazen in het water of afgedekt onder een doek afkoelen. Ver wijder daarna de spanveeren en bewaar de glazen op een koele plaats. Controleer de inmaak geregeld. Zondag: Kerriesoep. Kalfsnierstuk. Gestoofde tomaten. Aardappelen. Hopjespuddhig. Maandag: Koud vleesch. Savovekool. Aardappelen Flensjes. Dinsdag Gehakt. Bloemkool. Aardappelen. Vanillevla. Woensdag: Bloemkoolsoep. Runderlapjes. Worteltjes. Aardappelen. Donderdag Gebakken hersenen Gestoofde peertjes. Aardappelen. Griesmeelvla. Vrijdag: .Melksoep. Gevulde tomaten. Gebakken aardappelen. Zaterdag: Varkenslapjes. Gestoofde bieten. Aardappelen. Tapiocapap. CORRESPONDENTIE Mej. A. B. K. te A. De olievlekken uit uw stoffen japon kunt u verwijderen met behulp van tetra. U doet daar wat- van op een watje of op een lapje van dezelfde stof en wrijf steeds in het rond, tot alle vocht, verdampt is. Anders ont staan kringen. Het verdient aanbeve ling, een opgevouwen badhanddoek of iets dergelijks onder de stof te leggen. Blijven er nog vlekken achter, dan be handelt li die met wat'alcohol, die zoo noodig als de vlekken verouderd ziju verwarmd moet worden. Dit mag echter nooit op het vuur gebeuren, doch zgn. au bain tnarie, dus door het fleschje een poos in een kommetje met warm water te zetten. Mevr. St. te Haarlem. De kraagjes en jabots kunt u zoowel stijven in suiker water als in een stijfselpapje. U moet een sterke oplossing van de suiker maken (ongeveer één ons suiker op' één liter water) en het water zóóver verwarmen tot de suiker volkomen is opgelost. Dan kunt u den jabot of het kraagje er door halen, het vervolgens even uitknijpen en verder laten drogen. Wat het stijven met behulp van gewone stijfsel betreft, hiervoor dient u nauwkeurig de ge bruiksaanwijzing op het pakje te volgen. zonder Scheermessen, Electrische Naalden of onaangenaam riekende Ontharingsmiddelen Verbazingwekkende nieu- Neem deze We uitvinding! Een fijne. 3MINUTEN wqtte welriekende Crème! PROEF Rechtstreeks uit de tube te gebruiken. Met gewoon water afwasschen. Elk spoor van haar is verdwenen! De huid blijft blank, elastisch en zacht als fluweel. Geen stoppels, zooals een scheermes achterlaat. Geen grove wederaan- groei. Overal verkrijgbaar onder het handelsmerk Nieuwe ,,VlETO". Scheermessen doen het haar slechts sneller en grover aangroeien. De snelle, eenvoudige, aangename ma nier om U voor altijd te bevrijden van den last van overtollig haar is Nieuwe „VIETO". In tuben van 85 cent en f 1.50 bij drogisten, kappers en parfumeriezaken. A ii nonces betreffende worden 111 di t blad sieebts opgenomen, in dien zij voorat voorzien zijn v an bet stempel „Geen bezwaar teijen de plaatsing, afgegeven door de de Aanprijzing van Genees middelen en Geneeswijzen, waarvan liet Secretariaat is gevestigd iSegbroekiaan 53, s-Grav enliage. Voor blond boar: KÏÏampodor blond Pakje 20 et. flacons canaj Voor ZWARTKOP SHMP" 5ct Pakje 20cl., flacons vana] Bii Uut kapper- Een haarwaïft'AU N°enn^lisch! zeepvnj en nie l^thm j-eer. Kamille Hoe zijde-achtig je haar schittert en glanst een prachtfoto!" "Weet je ook hoe dat komt? 't Is heel eenvoudig: Mijn haar is zoo mooi geworden en het kapsel houdt zoo goed, sedert ik het regelmatig met ZWARTKOP verzorg!"" Zwartkop-haarverzorging is steeds op de hoogte der laatste wetenschappelijke onder zoekingen. Het haar blijft kalkzeepvrij en niet-alkalisch. Soepelheid, schitterende glans en een goed-zittend kapsel zijn het teeken voor gezond, met "Zwartkop" verzorgd haar.

Tijdschriftenbank Zeeland

Ons Zeeland / Zeeuwsche editie | 1939 | | pagina 39