NU ER ZOOVEEL
TOMATEN ZIJN
HAAR
Fairs
O
ZWARTKOP SHAMPODOR
Verwij der
Dai word! kejltjf
een aardig kiekje!
WAT ZULLEN WL ETEN
(fèeneesmtböelen
cn
#eneesUnjun
r
de gegacartdeetxl niel alkalische shampoon!
39
GEVULDE TOMATEN
(4 PERSONEN)
•4 tomaten (van middelmatige grootte),
2 ons garnalen, mayonnaise, fijngehakte
peterselie, een paar slablaadjes, zout,
peper.
Wasch de tomaten en snijd de kapjes
er af. Hol ze uit en bewaar het vrucht-
vleesch voor het maken van soep. Be
strooi de tomaten met zont en peper en
laat ze een tijdje staan. Vermeng de
garnalen nadat ze zorgvuldig gewas-
schen en gedroogd zijn met de mayon
naise, en vul hiermee de tomaten. Gar
neer dén bovenkant met fijngehakte
peterselie. AVaseh de slablaadjes, sla ze
droog en schik ze op een schotel. Zet de
tomaten hierop en presenteer ze als voor
gerecht of in plaats van vleescli en groen
te met gebakken aardappelen.
TOMATENSOEP
(4 PERSONEN)
1 pond tomaten, 1 liter water, 45 gr.
boter, 40 gr. bloem. 1 ui, 1 laurierblad,
zout, peper, enkele druppels bouillon-
aroma.
Waseh de tomaten schoon, snijd ze in
vieren en zet ze op met het water en het
zout. Kook ze gaar in ongeveer 'n half
uur. Zeef de massa. Smelt de boter, voeg
hierbij den gesnipperden ui en het laurier
blaadje en laat dit samen enkele minu
ten smoren. Strooi er daarna de bloem
door en roer alles tot een glad papje.
Giet bet kookvocht er roerende bij en.
laat de soep onder voortdurend roeren
doorkoken en binden. Zeef ze daarna
nogmaals en maak ze op smaak met
peper en enkele druppels bouillonaroma.
GES IOOFDE TOMATEN
(4 PERSONEN)
1 kg. tomaten, 25 gr. boter, zout,
peper, fijngehakte peterselie, wat ge
stampte beschuit of paneermeel.
Dompel de tomaten even in kokend
water en verwijder daarna de schil.
Bestrooi ze met zout en peper en laat
ze een tijdje staan. Zet ze vervolgens in
een vuurvast schoteltje, leg op den bo
dem de boter in klontjes en strooi er wat
gestampte beschuit of paneermeel op.
Zet het schoteltje in den oven en laat
de tomaten in een niet te heeten oven
gaar worden. Strooi er voor het presen
teeren wat fijngehakte peterselie over.
TOMATENPUREE
2 kg. tomaten.
Wasch de tomaten en snijd ze in par
ten. Zet ze op zonder water en kook ze
tot moes. Wrijf ze vervolgens door een
fijne zeef en kook de massa weer op tot
puree-dikte. Giet de puree in goed schoon
gemaakte flesschen en laat ze afkoelen.
Giet boven op de puree een laagje sla
olie en sluit de flesschen met een kurk
Snijd deze gelijk met den hals van de
flesch en lak ze, zoodat de puree van
de lucht is afgesloten.
PASTEURISEEREN VAN
TOMATEN
Tomaten, 5 gr. zout per liter water.
Wasch de tomaten en prik de schil op
verschillende plaatsen door. Schik ze in
glazen zoo dicht mogelijk op elkaar.
Giet er vervolgens kokend water op met
zout, tot de flesschen een vingerbreed
onder den rand gevuld zijn. Maak de
randen van de glazen schoon, leg er
vervolgens de ringen op die te voren zijn
uitgekookt en sluit de glazen met de
deksels af. Breng er de spanveeren op
aan en zet de glazen in den ketel in
water. Breng het op een temperatuurv
van 90 gr. en laat de glazen 25 minuten
pasteuriseeren. Neem den ketel van het.
vuur en laat de glazen in het water of
afgedekt onder een doek afkoelen. Ver
wijder daarna de spanveeren en bewaar
de glazen op een koele plaats. Controleer
de inmaak geregeld.
Zondag:
Kerriesoep.
Kalfsnierstuk.
Gestoofde tomaten.
Aardappelen.
Hopjespuddhig.
Maandag:
Koud vleesch.
Savovekool.
Aardappelen
Flensjes.
Dinsdag
Gehakt.
Bloemkool.
Aardappelen.
Vanillevla.
Woensdag:
Bloemkoolsoep.
Runderlapjes.
Worteltjes.
Aardappelen.
Donderdag
Gebakken hersenen
Gestoofde peertjes.
Aardappelen.
Griesmeelvla.
Vrijdag:
.Melksoep.
Gevulde tomaten.
Gebakken aardappelen.
Zaterdag:
Varkenslapjes.
Gestoofde bieten.
Aardappelen.
Tapiocapap.
CORRESPONDENTIE
Mej. A. B. K. te A. De olievlekken
uit uw stoffen japon kunt u verwijderen
met behulp van tetra. U doet daar wat-
van op een watje of op een lapje van
dezelfde stof en wrijf steeds in het rond,
tot alle vocht, verdampt is. Anders ont
staan kringen. Het verdient aanbeve
ling, een opgevouwen badhanddoek of
iets dergelijks onder de stof te leggen.
Blijven er nog vlekken achter, dan be
handelt li die met wat'alcohol, die zoo
noodig als de vlekken verouderd
ziju verwarmd moet worden. Dit
mag echter nooit op het vuur gebeuren,
doch zgn. au bain tnarie, dus door het
fleschje een poos in een kommetje met
warm water te zetten.
Mevr. St. te Haarlem. De kraagjes en
jabots kunt u zoowel stijven in suiker
water als in een stijfselpapje. U moet een
sterke oplossing van de suiker maken
(ongeveer één ons suiker op' één liter
water) en het water zóóver verwarmen
tot de suiker volkomen is opgelost. Dan
kunt u den jabot of het kraagje er door
halen, het vervolgens even uitknijpen
en verder laten drogen. Wat het stijven
met behulp van gewone stijfsel betreft,
hiervoor dient u nauwkeurig de ge
bruiksaanwijzing op het pakje te volgen.
zonder
Scheermessen,
Electrische
Naalden of
onaangenaam
riekende
Ontharingsmiddelen
Verbazingwekkende nieu-
Neem deze We uitvinding! Een fijne.
3MINUTEN wqtte welriekende Crème!
PROEF Rechtstreeks uit de tube
te gebruiken. Met gewoon water
afwasschen. Elk spoor van haar
is verdwenen! De huid blijft
blank, elastisch en zacht als fluweel.
Geen stoppels, zooals een scheermes
achterlaat. Geen grove wederaan-
groei. Overal verkrijgbaar onder het
handelsmerk Nieuwe ,,VlETO".
Scheermessen doen het haar slechts
sneller en grover aangroeien. De
snelle, eenvoudige, aangename ma
nier om U voor altijd te bevrijden
van den last van overtollig haar is
Nieuwe „VIETO". In tuben van
85 cent en f 1.50 bij drogisten,
kappers en parfumeriezaken.
A ii nonces
betreffende
worden 111 di
t blad sieebts
opgenomen, in
dien zij voorat
voorzien zijn v
an bet stempel
„Geen bezwaar teijen de
plaatsing, afgegeven door de
de Aanprijzing van Genees
middelen en
Geneeswijzen,
waarvan liet
Secretariaat is
gevestigd iSegbroekiaan 53,
s-Grav
enliage.
Voor blond boar:
KÏÏampodor blond
Pakje 20 et. flacons canaj
Voor
ZWARTKOP SHMP" 5ct
Pakje 20cl., flacons vana]
Bii Uut kapper-
Een haarwaïft'AU
N°enn^lisch!
zeepvnj en nie
l^thm j-eer. Kamille
Hoe zijde-achtig je haar schittert en glanst
een prachtfoto!" "Weet je ook hoe dat
komt? 't Is heel eenvoudig: Mijn haar is
zoo mooi geworden en het kapsel houdt
zoo goed, sedert ik het regelmatig met
ZWARTKOP verzorg!""
Zwartkop-haarverzorging is steeds op de
hoogte der laatste wetenschappelijke onder
zoekingen. Het haar blijft kalkzeepvrij en
niet-alkalisch. Soepelheid, schitterende glans
en een goed-zittend kapsel zijn het teeken
voor gezond, met "Zwartkop" verzorgd haar.