WAT DOEN WE MET
RIJPE APPELS?
yïï, doche
t.,uq
•a" 1
'^rend w "aar!
37
Wanneer we beide deelen van den druk
knoop later op elkaar drukken, kan
daartusscben bet ringetje met de
sleutels worden vastgezet (zie teeke-
ning 1 en 2). Strikt genomen boeven
we hier geen gebruik te maken van een
drukknoop. We zouden ook een paar
centimeter van bet verbreede uiteinde
van het reepje eenvoudig om kunnen
slaan en vaststikken, nadat daar tevoren
bet sleutelringetje tussohen was gescho
ven. Het nadeel van deze metbode is
alleen, dat we het sleutelringetje dan
niet zoo gemakkelijk geheel uit het
zakje kunnen verwijderen, wat wel eens
wenschelijk kan zijn.
De twee deelen van 't eigenlijke zakje
zijn nu aan de beurt. We stikken ze aan
één zijde aan elkaar. Van onderen blijft
het zakje (klokmodel) vanzelf geheel
open. Bovenaan sparen we een gleufje
van anderhalveu centimeter breedte uit,
waardoor liet reepje komt, dat immers
ook anderhalveu centimeter breed is. Dit
moet echter op zijn plaats worden ge
bracht, voordat we den tweeden zijkant
van het zakje in elkaar gaan stikken, om
dat het anders niet meer door het gleufje
zou kunnen worden gehaald, dat immers
niet berekend is op 't verbreede uiteinde.
Is het zakje aldus in elkaar gezet, dan
komen de twee deelen van den anderen
drukknoop aan de beurt. Het eene
(bovenste) deel wordt op het verbreede
gedeelte van het reepje gezet, dat door
het gleufje van het zakje gehaald is; het
onderste deel komt aan den achterkant
van het zakje, iets boven den rand'(zie
teekening II). De juiste plaats kunnen we
gemakkelijk bepalen, door het reepje
even zoo ver mogelijk aan te trekken
en om het zakje heen te vouwen.
We zien nu meteen, dat het zakje in
gesloten toestand de sleutels keurig her
bergt. Door den drukknoop weer te
openen en het handje te laten vieren,
zakken de sleutels naar beneden en kun
nen we ze dus gemakkelijk gebruiken,
ook zonder dat we het sleutelringetje
van het bandje losmaken.
Het drogen van appels.
Laat de appels, als ze goed rijp zijn,
nog 'n paar dagen op een droge plaats
liggen.
Schil ze daarna en boor ze. Snijd ze
in plakken of partjes en laat ze in een
matig warmen oven drogen. Keer de
schijfjes of partjes geregeld, zoodat het Appeljam.
vocht overal gelijkmatig kan verdam
pen. Bewaar de gedroogde appels in
blikken op een droge plaats.
schoongemaakte jampotjes. Laat. de
gelei onder een doek afkoelen en stijf
worden. Strooi er dan een laagje
suiker op of dek de gelei met een
papiertje af dat in alcohol is gedompeld.
Schroef er een deksel op of sluit de
potjes met perkamentpapier af.
t Pasteuriseeren van appelmoes.
Zure appels, suiker.
Schil de appels, snijd ze in vieren.
Verwijder de klokhuizen. Leg ze direct
in wat -water om het bruin worden
te voorkomen. Zet ze vervolgens met
een bodem water op en kook ze tot moes.
Maak het moes met een lepel fijn of
wrijf het door een zeef. Roer er dan
de suiker door (gebruik per kg. appels
ongeveer 250 gr. suiker). Doe het moes
in goed schoongemaakte flesscheu. Leg
den ring en het deksel er op en sluit
de flesscheu met een spanveer af.
Pasteuriseer het moes daarna 25 minuten
bij een temperatuur van 80 gr. C.
Laat deflessclien geheel afkoelen,
verwijder de spanveeren en bewaar
den inmaak op een koele plaats.
Appelgelei.
2 kg. zure appels, 750 gr. suiker,
het sap van 1 citroen, de schil van 1 ci
troen. Wasch de appels, snijd ze in
vieren en zet ze met de klokhuizen en de
schillen op met zooveel koud water
tot ze juist onder staan en de schil
van den citroen. Laat ze zachtjes
gedurende ongeveer 1 uur koken, maal
laat ze niet stuk koken. Leg in een ver
giet een ouden doek en giet de massa er
in. Laat de appels goed uitlekken. Zet
het vocht daarna weer op en laat het
ongeveer tot de helft inkoken. Voeg er
dan de suiker bij en laat de vloeistof
tot geleidikte inkoken. Controleer de
dikte door een druppel van een lepel
te laten vallen, blijft deze als een draadje
aan den lepel hangen, dan is de gelei
op goede dikte. Voeg er dan het citroen
sap hij en doe de massa over in goed
2 kg. zure appels, 1 y2 kg. suiker, het
sap van 1 citroen, de schil van 1 ci
troen.
Schil de appels en verwijder de klok
huizen. Snijd de partjes in kleine stukjes
en zet ze op met }/2 liter water en de
citroenschil. Kook ze tot moes, wrijf het
door een zeef en zet het daarna weer op
tot het kookt. Laat het ongeveer 10
minuten doorkoken onder af en toe
roeren om het aanbranden te voorko
men. Voeg er dan de suiker bij en laat
de massa doorkoken tot de jam zoo
dik is dat een druppel als een draadje
van den lepel valt. Voeg er dan het
citroensap bij en doe de jam over in
goed schoongemaakte jampotjes. Laat
de jam onder een doek afkoelen en
stijf worden. Strooi er dan een laagje
suiker op of dek ze af met een papiertje
dat in alcohol is gedompeld. Sluit de
jampotjes af met een schroefdeksel of
met perkamentpapier.
Appelchutney.
1 kg. zure appels, 500 gr. witte
basterd suiker, 500 gr. sultanen, 75 gr.
gepelde hazelnoten, 1 klein uitje, 1 thee
lepeltje gemberpoeder, een mespuntje
peper, 60 gr. zout, een stukje Spaansche
peper, ongeveer 1 liter inmaakaziju.
Schil de appels, verwijder de klokhui
zen en snijd de appels in stukjes. Voeg
er de gemalen hazelnoten, de in lauw
water gewasschen sultanen, de suiker en
het gesnipperde uitje hij. Strooi er dan
het gemberpoeder, de peper en het zout
overheen, voeg ei- het stukje Spaansche
peper bij, roer er beetje voor beetje den
azijn doorheen doe alles in een pan en
laat de massa op een zacht vuurtje onge
veer 2 uur koken. Verwijder het stukje
Spaansche peper en bewaar de chutney
in kleine fleschjes met wijde halzen.
Presenteer de saus hij varkensvleesch,
witte boonen, linzen, enz.
„11 Va-eer "1°'^; sto
jt \j \at»ger
Waarom IO"foodragel>i-
Uiden aan .e toUerende
He huidaandoen'"-
\euk een Paar
gen, ler*t0. voldoen-
drupp^s m de ieuk te
de »I» en de h»ld
doen bedaren y gunt
een heldere
en vud ««T^ersterWnn
hoid*eeW^ veVe ,a-
verlriscbl roel
re» toegepast ter
succes roeg y geieem,
striding vpuisf|es e»
Zweren, huidaandoentn-
andere b cent,
gen- FUC°" :*>en
Apotheker*
tlorogvsten-
gen.
BENGER-RIBANA-Ondergoed gaat langer mee en is daardoor
voordeelig. BENGER-RIBANA is elastisch aansluitend en kleedt
U slank. Het blyft perfect in het model, ook na veelvuldig wasschen.
Vrywel iedere goede speciaalzaak heeft Benger-Ribana in voorraad.
boende d' P°°' druppe
b°oden. Ooor haar 9ezo„d en f Z'<" VoJ.
Oralle-s 8 f6 Suntf;ge kr°chf,g
—den de So op 7^'"9