WAT DOEN WE MET RIJPE APPELS? yïï, doche t.,uq •a" 1 '^rend w "aar! 37 Wanneer we beide deelen van den druk knoop later op elkaar drukken, kan daartusscben bet ringetje met de sleutels worden vastgezet (zie teeke- ning 1 en 2). Strikt genomen boeven we hier geen gebruik te maken van een drukknoop. We zouden ook een paar centimeter van bet verbreede uiteinde van het reepje eenvoudig om kunnen slaan en vaststikken, nadat daar tevoren bet sleutelringetje tussohen was gescho ven. Het nadeel van deze metbode is alleen, dat we het sleutelringetje dan niet zoo gemakkelijk geheel uit het zakje kunnen verwijderen, wat wel eens wenschelijk kan zijn. De twee deelen van 't eigenlijke zakje zijn nu aan de beurt. We stikken ze aan één zijde aan elkaar. Van onderen blijft het zakje (klokmodel) vanzelf geheel open. Bovenaan sparen we een gleufje van anderhalveu centimeter breedte uit, waardoor liet reepje komt, dat immers ook anderhalveu centimeter breed is. Dit moet echter op zijn plaats worden ge bracht, voordat we den tweeden zijkant van het zakje in elkaar gaan stikken, om dat het anders niet meer door het gleufje zou kunnen worden gehaald, dat immers niet berekend is op 't verbreede uiteinde. Is het zakje aldus in elkaar gezet, dan komen de twee deelen van den anderen drukknoop aan de beurt. Het eene (bovenste) deel wordt op het verbreede gedeelte van het reepje gezet, dat door het gleufje van het zakje gehaald is; het onderste deel komt aan den achterkant van het zakje, iets boven den rand'(zie teekening II). De juiste plaats kunnen we gemakkelijk bepalen, door het reepje even zoo ver mogelijk aan te trekken en om het zakje heen te vouwen. We zien nu meteen, dat het zakje in gesloten toestand de sleutels keurig her bergt. Door den drukknoop weer te openen en het handje te laten vieren, zakken de sleutels naar beneden en kun nen we ze dus gemakkelijk gebruiken, ook zonder dat we het sleutelringetje van het bandje losmaken. Het drogen van appels. Laat de appels, als ze goed rijp zijn, nog 'n paar dagen op een droge plaats liggen. Schil ze daarna en boor ze. Snijd ze in plakken of partjes en laat ze in een matig warmen oven drogen. Keer de schijfjes of partjes geregeld, zoodat het Appeljam. vocht overal gelijkmatig kan verdam pen. Bewaar de gedroogde appels in blikken op een droge plaats. schoongemaakte jampotjes. Laat. de gelei onder een doek afkoelen en stijf worden. Strooi er dan een laagje suiker op of dek de gelei met een papiertje af dat in alcohol is gedompeld. Schroef er een deksel op of sluit de potjes met perkamentpapier af. t Pasteuriseeren van appelmoes. Zure appels, suiker. Schil de appels, snijd ze in vieren. Verwijder de klokhuizen. Leg ze direct in wat -water om het bruin worden te voorkomen. Zet ze vervolgens met een bodem water op en kook ze tot moes. Maak het moes met een lepel fijn of wrijf het door een zeef. Roer er dan de suiker door (gebruik per kg. appels ongeveer 250 gr. suiker). Doe het moes in goed schoongemaakte flesscheu. Leg den ring en het deksel er op en sluit de flesscheu met een spanveer af. Pasteuriseer het moes daarna 25 minuten bij een temperatuur van 80 gr. C. Laat deflessclien geheel afkoelen, verwijder de spanveeren en bewaar den inmaak op een koele plaats. Appelgelei. 2 kg. zure appels, 750 gr. suiker, het sap van 1 citroen, de schil van 1 ci troen. Wasch de appels, snijd ze in vieren en zet ze met de klokhuizen en de schillen op met zooveel koud water tot ze juist onder staan en de schil van den citroen. Laat ze zachtjes gedurende ongeveer 1 uur koken, maal laat ze niet stuk koken. Leg in een ver giet een ouden doek en giet de massa er in. Laat de appels goed uitlekken. Zet het vocht daarna weer op en laat het ongeveer tot de helft inkoken. Voeg er dan de suiker bij en laat de vloeistof tot geleidikte inkoken. Controleer de dikte door een druppel van een lepel te laten vallen, blijft deze als een draadje aan den lepel hangen, dan is de gelei op goede dikte. Voeg er dan het citroen sap hij en doe de massa over in goed 2 kg. zure appels, 1 y2 kg. suiker, het sap van 1 citroen, de schil van 1 ci troen. Schil de appels en verwijder de klok huizen. Snijd de partjes in kleine stukjes en zet ze op met }/2 liter water en de citroenschil. Kook ze tot moes, wrijf het door een zeef en zet het daarna weer op tot het kookt. Laat het ongeveer 10 minuten doorkoken onder af en toe roeren om het aanbranden te voorko men. Voeg er dan de suiker bij en laat de massa doorkoken tot de jam zoo dik is dat een druppel als een draadje van den lepel valt. Voeg er dan het citroensap bij en doe de jam over in goed schoongemaakte jampotjes. Laat de jam onder een doek afkoelen en stijf worden. Strooi er dan een laagje suiker op of dek ze af met een papiertje dat in alcohol is gedompeld. Sluit de jampotjes af met een schroefdeksel of met perkamentpapier. Appelchutney. 1 kg. zure appels, 500 gr. witte basterd suiker, 500 gr. sultanen, 75 gr. gepelde hazelnoten, 1 klein uitje, 1 thee lepeltje gemberpoeder, een mespuntje peper, 60 gr. zout, een stukje Spaansche peper, ongeveer 1 liter inmaakaziju. Schil de appels, verwijder de klokhui zen en snijd de appels in stukjes. Voeg er de gemalen hazelnoten, de in lauw water gewasschen sultanen, de suiker en het gesnipperde uitje hij. Strooi er dan het gemberpoeder, de peper en het zout overheen, voeg ei- het stukje Spaansche peper bij, roer er beetje voor beetje den azijn doorheen doe alles in een pan en laat de massa op een zacht vuurtje onge veer 2 uur koken. Verwijder het stukje Spaansche peper en bewaar de chutney in kleine fleschjes met wijde halzen. Presenteer de saus hij varkensvleesch, witte boonen, linzen, enz. „11 Va-eer "1°'^; sto jt \j \at»ger Waarom IO"foodragel>i- Uiden aan .e toUerende He huidaandoen'"- \euk een Paar gen, ler*t0. voldoen- drupp^s m de ieuk te de »I» en de h»ld doen bedaren y gunt een heldere en vud ««T^ersterWnn hoid*eeW^ veVe ,a- verlriscbl roel re» toegepast ter succes roeg y geieem, striding vpuisf|es e» Zweren, huidaandoentn- andere b cent, gen- FUC°" :*>en Apotheker* tlorogvsten- gen. BENGER-RIBANA-Ondergoed gaat langer mee en is daardoor voordeelig. BENGER-RIBANA is elastisch aansluitend en kleedt U slank. Het blyft perfect in het model, ook na veelvuldig wasschen. Vrywel iedere goede speciaalzaak heeft Benger-Ribana in voorraad. boende d' P°°' druppe b°oden. Ooor haar 9ezo„d en f Z'<" VoJ. Oralle-s 8 f6 Suntf;ge kr°chf,g —den de So op 7^'"9

Tijdschriftenbank Zeeland

Ons Zeeland / Zeeuwsche editie | 1939 | | pagina 37