HAAGSCHE KUCH Een zee van kuchjes: dertig duizend worden er dagelijks in deze eene Haagsche bak kerij afgeleverd. Ja, mi zijn er in 's-Gravenbage een massa hongerige magen, mi is er waarlijk dezer dagen een deugdelijke appetijt! Nu kan men eerst met reden praten over een eetlust boven mate, nu zulk een toevloed van soldaten hier luncht, soupeert, dan wel ontbijt! Al deze stoere pootelingen, hier in Den Haag en Scheveningen, zijn héél gevoelig voor die dingeneen degelijke boterham. Het zijn geen groene grasparkietjes, ze zoeken niet naar schrale sprietjes, ze willen méér dan wat biscuitjes, zij hebben méér op hun program. Hun motor draait op volle toeren, dus kunnen wij geen eitje roeren, maar dienen ze goed vet te voeren met worst en vleeseh en ui en peen. Ze moeten wéten, dat ze eten, want het zijn proviandathleten, waarin reeds allerlei verdween. Wanneer je zulke lui wilt spijzen, dan kun je je gelukkig prijzen, wanneer ze Holle-Bolle-Gijzen, wanneer ze bikken, stoor en stug. Je zou pardoes een baksteen stoven, of achtentachtig korenschooven, maar niets kan toch de glorie doovén van de onsterfelijke kuch! O, kuch, daar ben je weer ter plaatse! Moog' mijn gedicht je roem weerkaatsen Jij bent de steeds 18-karaatsche, het onvol prezen bruine brood! Jij bent het voedsel voor de reuzen, jij bent het goede, glorieuze,Levc de kuch" is weer do leuze.... Jij maakt, de kleinste menschen grootJij met je bruin gebrande korstje, belegd met kaas, of met een worstje. Ach, wie verspilt jou, of vermorst je? Je bent een feestelijk product. Ik at je zelf met smaak en gratie 1 Van don meelzolder worden de balen tarwemeel over een zeef en door een koker onmiddellijk in de kneedmachine gestort. Uit één baal komen precies honderd kuchjes, en in deze .bakkerij worden dagelijks drie honderd balen tot kuchjes verwerkt. In die bakblikken maakt het deeg nog weer 'ns een reis van drie kwartier door de verwarmde rijskast (boven) en komt dan in den 25 meter langen gas-kettingoven om daar ónder een temperatuur van 250 a 260 graden C. gedurende 45 a 48 minuten gebakken te worden.

Tijdschriftenbank Zeeland

Ons Zeeland / Zeeuwsche editie | 1939 | | pagina 2