HAAGSCHE KUCH
Een zee van kuchjes: dertig
duizend worden er dagelijks
in deze eene Haagsche bak
kerij afgeleverd.
Ja, mi zijn er in 's-Gravenbage een massa hongerige magen, mi is er
waarlijk dezer dagen een deugdelijke appetijt! Nu kan men eerst met
reden praten over een eetlust boven mate, nu zulk een toevloed
van soldaten hier luncht, soupeert, dan wel ontbijt! Al deze stoere
pootelingen, hier in Den Haag en Scheveningen, zijn héél gevoelig voor die
dingeneen degelijke boterham. Het zijn geen groene grasparkietjes, ze
zoeken niet naar schrale sprietjes, ze willen méér dan wat biscuitjes, zij
hebben méér op hun program. Hun motor draait op volle toeren, dus kunnen
wij geen eitje roeren, maar dienen
ze goed vet te voeren met worst
en vleeseh en ui en peen. Ze
moeten wéten, dat ze eten, want
het zijn proviandathleten, waarin
reeds allerlei verdween. Wanneer
je zulke lui wilt spijzen, dan kun
je je gelukkig prijzen, wanneer ze
Holle-Bolle-Gijzen, wanneer ze
bikken, stoor en stug. Je zou
pardoes een baksteen stoven, of
achtentachtig korenschooven, maar
niets kan toch de glorie doovén
van de onsterfelijke kuch!
O, kuch, daar ben je weer ter
plaatse! Moog' mijn gedicht je
roem weerkaatsen Jij bent de
steeds 18-karaatsche, het onvol
prezen bruine brood! Jij bent het
voedsel voor de reuzen, jij bent
het goede, glorieuze,Levc de
kuch" is weer do leuze.... Jij maakt,
de kleinste menschen grootJij met
je bruin gebrande korstje, belegd
met kaas, of met een worstje.
Ach, wie verspilt jou, of vermorst
je? Je bent een feestelijk product.
Ik at je zelf met smaak en gratie
1 Van don meelzolder worden de balen
tarwemeel over een zeef en door een koker
onmiddellijk in de kneedmachine gestort.
Uit één baal komen precies honderd kuchjes,
en in deze .bakkerij worden dagelijks drie
honderd balen tot kuchjes verwerkt.
In die bakblikken maakt het deeg nog weer 'ns een reis van drie kwartier door de verwarmde
rijskast (boven) en komt dan in den 25 meter langen gas-kettingoven om daar ónder
een temperatuur van 250 a 260 graden C. gedurende 45 a 48 minuten gebakken te worden.