r SOEPEN Hat zxmcll LI deen ivaiivie&ï WAT ZULLEN WE ETEN T-1 j—i A T A T f T T 7 A T 1 17 volgenden dag voor bached, ragout of C C N V U U IJ i O C iets dergelijks. Nu wij in dezen tijd allen zonder twijfel tot versobering zullen overgaan, lijkt het ons practisch om eenige een voudige, maar voedzame gerechten te publieeeren. Wij laten enkele recepten van soepen volgen, waarvan verschillende als „hoofdschotel" kunnen worden gebruikt, omdat zij zóó voedzaam zijn, dat ze de aardappelen, vleesch en groenten ver vangen, terwijl de andere soepen uit stekend geschikt zijn om een minder voedzamen maaltijd aan te vullen. EENVOUDIGE AARDAPPEL SOEP MET KERRIE (4 PERSONEN) P/4 liter water, 1/4 liter melk, 10 gekookte aardappelen van middelmatige grootte, 1 ui, 1 wortel, wat selderijgroen en peterselie, 45 gr. boter, een scheutje bouillonaroma, een mespuntje kerrie, zout. Smelt de boter en voeg hierbij de gesnipperde groenten (uitgezonderd de peterselie en het selderijgroen) en de kerrie. Laat dit samen ongeveer 10 mi nuten op een zacht vuur smoren. Maak intusschen de aardappelen fijn en ver meng ze met de melk. Giet bij de boter liet water en laat de soep nog ongeveer 20 minuten koken. Voeg er dan de melk met de aardappelen en het selderijgroen bij en laat alles samen nog even koken. Maak de soep vervolgens op smaak met zout en een scheutje bouillonaroma en roer er wat gehakte peterselie door. Geef desverkiezend blokjes gebakken brood bij deze soep. PIKANTE SOEP VAN CAPUCUNERS (4 PERSONEN) 300 gr. capucijners, 2 liter water, 2 uien, 45 gr. boter, 40 gr. bloem, zout, kruidnagel, 1 laurierblad, Spaansche pe per, desverkiezend wat bouillonaroma of soja. Laat de capucijners een nacht in water weeken en kook ze den volgenden dag met het weekwater gaar in ongeveer 2 uur. Wrijf ze vervolgens door een zeef. Smelt de boter, voeg hierbij de gesnip perde uien en de kruiden en laat deze samen ongeveer tien minuten fruiten. Voeg er de bloem bij en laat deze onder goed roeren bruin branden. Giet er dan voorzichtig het kookvocht bij en laat de soep onder voortdurend roeren door koken en gaar worden. Giet de soep dan nogmaals door een zeef en maak ze ver volgens met zout en een scheutje bouil lonaroma of soja op smaak. Geef er des verkiezend een paar sneetjes bruin brood of gebakkon vierkantjes brood bij. HAVERMOUTSOEP (4 PERSONEN) 250 gr. soepvleesch, 1% liter water, zout, 1 groote ui, 1 wortel, wat prei, 1 laurierblad, 25 gr. havermout, bouillon aroma. Snijd het vleesch in stukjes en zet het met het water, het zont, de kruiden en de gesnipperde groenten op. Laat de soep aan de kook komen en daarna een paar uur trekken. Verwijder vervolgens het laurierblad en voeg er de havermout bij. Laat de soep nog ongeveer y2 uur koken en maak ze daarna op smaak met bouillonaroma. Laat het vleesch als vulsel in de soep of gebruik het een SAGOSOEP (4 PERSONEN) 1 y2 liter water, 5 tomaten van middel matige grootte, 1 groote ui, selderijknol, selderijgroen, prei, petersolie, 35 gr. sago of tapioca, zout, een scheutje bouillonaroma, 4 bouillonblokjes of een paar theelepeltjes bouillonpasta. Wasch de groenten en zot ze op met het water en het zout. Laat alles samen ongeveer \/2 uur a 3 kwartier koken. Zeef de soep vervolgens en wrijf de groenten fijn. Voeg de sago of de tapioca bij de soep en laat deze nog ongeveer 14 uur koken. Maak de soep vervolgens op smaak met de bouillonblokjes of bouil lonpasta, voeg er desverkiezend nog wat zout bij en een scheutje bouillonaroma. GROENTESOEP MET GRIESMEELBALLETJES (4 PERSONEN) 1 kleine bloemkool of restjes bloem kool, P/4 liter water, zout, peper, noot muskaat, 1 selderijknol, peterselie, selderijgroen, een paar druppels bouil lonaroma, 25 gr. rijst. Voor de balletjes: 2 dl. water, 1 dl. griesmcel, zout, peper, een kluitje boter, Y> ei. Zet het water op met de in kleine stukjes verdeelde bloemkool, de stukjes selderijknol (indien de tijd van het jaar deze oplevert) en het zout. Laat de soep ongeveer y2 ,,ur koken, voeg er de rijst bij en laat dé soep nogmaals y2 uur doorkoken. Zet voor de balletjes intus schen het water op met het zout. Strooi, zoodra dit kookt, het griesmeel er door en kook het papje tot het griesmeel gaar is. Klop er vervolgens het y2 ei, de boter en de peper door. Vorm er met twee lepeltjes balletjes van en laat ze in de soep glijden. Strooi er tevens het selderij groen door en laat de soep nog even doorkoken. Maak ze vervolgens op smaak met peper en bouillonaroma. Zondag: Maandag: Dinsdag Woensdag: Donderdag: Vrijdag: Zaterdag Varkenslapjes. Appelmoes. Aardappelen. Vanillevla. Saucijsjes. Roodekool. Aardappelen. Wentelteefjes. Runderlapjes. Andijvie. Aardappelen. Fruit. Groentesoep met griesmeelballetjes. Gestoofde poulet. Gesmoorde uien. Aardappelen. Kalfslapjes. Gestoofde komkommers. Aardappelen. Vermicellischoteltje. Aardappelsoep met kerrie. Drie in de pan. Gebakken niertjes. Wittekool. Aardappelen. Lammetjespap. 37 Rechtop en ordelijk, het een naast het ander, staan de boeken in Uw bibliotheek. U neemt er een uit en ontdekt dat wel de rug netjes afge stoft is, maar op de vergulde boven zijde dikke vlokken stof liggen. Wat zoudt U in zoo'n geval doen Zeer zeker zoudt U over Uw dienstmeisje erg ontevreden zijn en haar volkomen terecht een verwijt maken. Maakt U zich echter zeil" ook dertjelijke verwijten? dege 's ochtends, 's middags en 's avonds, opdat alle etensrestjes zelfs uit de kleinste gespoeld worden. Een eenvoudige regel: Gorgel steeds met ODOL ook tusschen de tanden. ODOL doodt de voor de gezondheid schadelijke bacteriën en desinfecteert mond en keel. Gebruik steeds ODOL voor het naar bed gaan en geniet 's morgens van de verkwikkende werking van een mondspoeling met ODOL. U zult dan den heelen dag een prettig en opgewekt gevoel hebben Met Odol paart U Zindelijkheid aan Schoonheid! ODOL, het antiseptische mondwater is een Nederlandsch fabrikaat van prima kwaliteit en in flacons voor resp./1,25 en/1,95 overal verkrijg baar Het nieuwsteeen handige reisflacon a/0,75 Belangrijker dan de reiniging Uwer boeken, is de zorg voor Uw gezondheid. Gaat U zelf niet even lichtvaardig te werk bij de ver zorging van Uw tanden Zoo lichtvaardig als een dienstmeisje bij het schoonmaken van Uw bibliotheek? Want niet het voor het oog prachtig uiter lijke beslist over het lot Uwer tanden, waarvan veel meer afhangt dan de wer king van Uw glim lach op anderen, doch: een behaaglijk gevoel, gezondheid en het besparen van vele rekeningen. Slechts de grondige reiniging kan Uw gebit in stand hou den. Wetenschappe- lij ke onderzoekingen hebben geleerd, dat slechte tanden dik wijls de oorzaak van gevaarlijke sluipende ziekten zijn. Reinig Uw tanden grondig! Spoel Uw mond ter ook tusschen de tanden, hoekjes en gaatjes weg-

Tijdschriftenbank Zeeland

Ons Zeeland / Zeeuwsche editie | 1939 | | pagina 37