r
SOEPEN
Hat zxmcll LI deen
ivaiivie&ï
WAT ZULLEN WE
ETEN
T-1 j—i A T A T f T T 7 A T 1 17 volgenden dag voor bached, ragout of
C C N V U U IJ i O C iets dergelijks.
Nu wij in dezen tijd allen zonder
twijfel tot versobering zullen overgaan,
lijkt het ons practisch om eenige een
voudige, maar voedzame gerechten te
publieeeren.
Wij laten enkele recepten van soepen
volgen, waarvan verschillende als
„hoofdschotel" kunnen worden gebruikt,
omdat zij zóó voedzaam zijn, dat ze de
aardappelen, vleesch en groenten ver
vangen, terwijl de andere soepen uit
stekend geschikt zijn om een minder
voedzamen maaltijd aan te vullen.
EENVOUDIGE AARDAPPEL
SOEP MET KERRIE
(4 PERSONEN)
P/4 liter water, 1/4 liter melk, 10
gekookte aardappelen van middelmatige
grootte, 1 ui, 1 wortel, wat selderijgroen
en peterselie, 45 gr. boter, een scheutje
bouillonaroma, een mespuntje kerrie,
zout.
Smelt de boter en voeg hierbij de
gesnipperde groenten (uitgezonderd de
peterselie en het selderijgroen) en de
kerrie. Laat dit samen ongeveer 10 mi
nuten op een zacht vuur smoren. Maak
intusschen de aardappelen fijn en ver
meng ze met de melk. Giet bij de boter
liet water en laat de soep nog ongeveer
20 minuten koken. Voeg er dan de melk
met de aardappelen en het selderijgroen
bij en laat alles samen nog even koken.
Maak de soep vervolgens op smaak met
zout en een scheutje bouillonaroma en
roer er wat gehakte peterselie door. Geef
desverkiezend blokjes gebakken brood
bij deze soep.
PIKANTE SOEP VAN
CAPUCUNERS
(4 PERSONEN)
300 gr. capucijners, 2 liter water, 2
uien, 45 gr. boter, 40 gr. bloem, zout,
kruidnagel, 1 laurierblad, Spaansche pe
per, desverkiezend wat bouillonaroma
of soja.
Laat de capucijners een nacht in
water weeken en kook ze den volgenden
dag met het weekwater gaar in ongeveer
2 uur. Wrijf ze vervolgens door een zeef.
Smelt de boter, voeg hierbij de gesnip
perde uien en de kruiden en laat deze
samen ongeveer tien minuten fruiten.
Voeg er de bloem bij en laat deze onder
goed roeren bruin branden. Giet er dan
voorzichtig het kookvocht bij en laat
de soep onder voortdurend roeren door
koken en gaar worden. Giet de soep dan
nogmaals door een zeef en maak ze ver
volgens met zout en een scheutje bouil
lonaroma of soja op smaak. Geef er des
verkiezend een paar sneetjes bruin
brood of gebakkon vierkantjes brood bij.
HAVERMOUTSOEP
(4 PERSONEN)
250 gr. soepvleesch, 1% liter water,
zout, 1 groote ui, 1 wortel, wat prei, 1
laurierblad, 25 gr. havermout, bouillon
aroma.
Snijd het vleesch in stukjes en zet het
met het water, het zont, de kruiden en
de gesnipperde groenten op. Laat de
soep aan de kook komen en daarna een
paar uur trekken. Verwijder vervolgens
het laurierblad en voeg er de havermout
bij. Laat de soep nog ongeveer y2 uur
koken en maak ze daarna op smaak met
bouillonaroma. Laat het vleesch als
vulsel in de soep of gebruik het een
SAGOSOEP
(4 PERSONEN)
1 y2 liter water, 5 tomaten van middel
matige grootte, 1 groote ui, selderijknol,
selderijgroen, prei, petersolie, 35 gr.
sago of tapioca, zout, een scheutje
bouillonaroma, 4 bouillonblokjes of een
paar theelepeltjes bouillonpasta.
Wasch de groenten en zot ze op met
het water en het zout. Laat alles samen
ongeveer \/2 uur a 3 kwartier koken.
Zeef de soep vervolgens en wrijf de
groenten fijn. Voeg de sago of de tapioca
bij de soep en laat deze nog ongeveer
14 uur koken. Maak de soep vervolgens
op smaak met de bouillonblokjes of bouil
lonpasta, voeg er desverkiezend nog wat
zout bij en een scheutje bouillonaroma.
GROENTESOEP MET
GRIESMEELBALLETJES
(4 PERSONEN)
1 kleine bloemkool of restjes bloem
kool, P/4 liter water, zout, peper, noot
muskaat, 1 selderijknol, peterselie,
selderijgroen, een paar druppels bouil
lonaroma, 25 gr. rijst.
Voor de balletjes: 2 dl. water, 1 dl.
griesmcel, zout, peper, een kluitje boter,
Y> ei.
Zet het water op met de in kleine
stukjes verdeelde bloemkool, de stukjes
selderijknol (indien de tijd van het jaar
deze oplevert) en het zout. Laat de soep
ongeveer y2 ,,ur koken, voeg er de rijst
bij en laat dé soep nogmaals y2 uur
doorkoken. Zet voor de balletjes intus
schen het water op met het zout. Strooi,
zoodra dit kookt, het griesmeel er door
en kook het papje tot het griesmeel gaar
is. Klop er vervolgens het y2 ei, de boter
en de peper door. Vorm er met twee
lepeltjes balletjes van en laat ze in de
soep glijden. Strooi er tevens het selderij
groen door en laat de soep nog even
doorkoken. Maak ze vervolgens op smaak
met peper en bouillonaroma.
Zondag:
Maandag:
Dinsdag
Woensdag:
Donderdag:
Vrijdag:
Zaterdag
Varkenslapjes.
Appelmoes.
Aardappelen.
Vanillevla.
Saucijsjes.
Roodekool.
Aardappelen.
Wentelteefjes.
Runderlapjes.
Andijvie.
Aardappelen.
Fruit.
Groentesoep met
griesmeelballetjes.
Gestoofde poulet.
Gesmoorde uien.
Aardappelen.
Kalfslapjes.
Gestoofde
komkommers.
Aardappelen.
Vermicellischoteltje.
Aardappelsoep
met kerrie.
Drie in de pan.
Gebakken niertjes.
Wittekool.
Aardappelen.
Lammetjespap.
37
Rechtop en ordelijk, het een naast
het ander, staan de boeken in Uw
bibliotheek. U neemt er een uit en
ontdekt dat wel de rug netjes afge
stoft is, maar op de vergulde boven
zijde dikke vlokken stof liggen. Wat
zoudt U in zoo'n geval doen Zeer
zeker zoudt U over Uw dienstmeisje
erg ontevreden zijn en haar volkomen terecht een verwijt maken.
Maakt U zich echter zeil" ook dertjelijke verwijten?
dege 's ochtends, 's middags en 's avonds,
opdat alle etensrestjes zelfs uit de kleinste
gespoeld worden.
Een eenvoudige regel:
Gorgel steeds met ODOL ook tusschen de tanden. ODOL doodt
de voor de gezondheid schadelijke bacteriën en desinfecteert mond
en keel. Gebruik steeds ODOL voor het naar bed gaan en geniet
's morgens van de verkwikkende werking van een mondspoeling met
ODOL. U zult dan den heelen dag een prettig en opgewekt gevoel hebben
Met Odol paart U Zindelijkheid
aan Schoonheid!
ODOL, het antiseptische mondwater is een
Nederlandsch fabrikaat van prima kwaliteit en in
flacons voor resp./1,25 en/1,95 overal verkrijg
baar Het nieuwsteeen handige reisflacon a/0,75
Belangrijker dan de reiniging Uwer boeken, is de zorg voor Uw
gezondheid. Gaat U zelf niet even lichtvaardig te werk bij de ver
zorging van Uw tanden Zoo lichtvaardig als een dienstmeisje
bij het schoonmaken van Uw bibliotheek? Want niet het voor het
oog prachtig uiter
lijke beslist over het
lot Uwer tanden,
waarvan veel meer
afhangt dan de wer
king van Uw glim
lach op anderen,
doch: een behaaglijk
gevoel, gezondheid
en het besparen van
vele rekeningen.
Slechts de grondige
reiniging kan Uw
gebit in stand hou
den. Wetenschappe-
lij ke onderzoekingen
hebben geleerd, dat
slechte tanden dik
wijls de oorzaak van
gevaarlijke sluipende
ziekten zijn. Reinig
Uw tanden grondig!
Spoel Uw mond ter
ook tusschen de tanden,
hoekjes en gaatjes weg-