HJ5 slag. Den Haag heeft voor raad ingeslagen! Wij dur ven het hier wel op wagen, ze kunnen nü wel wat ver dragen, het is gedegen kwaliteit! Hij, die de kuch heeft uitgevonden, worde geloofd uit duizend mon den. 'k Zou hem een stand beeld willen gronden (met toestemming der overheid). Het moet een dikke kerel wezen. Zijn levensloop eenmaal te lezen, zoodra dat standbeeld is verrezen, dunkt mij een wezenlijk genot. O, kuch, moge je nooit ontbreken! Je bent mij het symbolisch teeken van wat echt Hollandsch is gebleken de zeven korven overschot Als het zóó met ons af mag loopen: de maag ge vuld, de ogen open, dan is dat iets om op te hopen: een zegen voor het gansche volk. Dan deed de kuch haar plicht in deze, dan ging het ons weer naar den vleeze, dan wordt ter kim me teruggewezen: de som ber-zwarte oorlogswolk Eu dan zorgt de iourier wel, dat per gerequireerdeu wageu de kuchjes hun weg vinden naar de leger-underdeelen en naar de soldatenmagen. de vorige mobilisatie en vond je waarlijk een trac- tatie, je bent zoo schitterend gelukt! Er wordt hier voorraad ingeslagenKen je den weg naar grage magen? Dan moet je zelf dien weg maar vragen, dan kom je aanstonds aan het doel! De etenhalers komen kijken en torsen, zonder te bezwijken; ze weten van geen wankel wijken, ze loopen kaarsrecht naar 'tdoel Nu staan de bakkers uit te blazen, ook zij zijn hevig in extase, ze loopen door de kuch-oase en roepen „D'r is brood genoeg!" Straks zullen deze meel- kozakken nóg wel een zootje broodjes bakken, ze krijgen nu den smaak te phkken en slaan de handen aan den ploeg. Ze staan gezellig deeg te kneden, het geurt naar duizend zaligheden, dat geeft een drukte 2 Bij zes balen tegelijk wordt in de kneed machine in zeven minuten tijds het meel tot een deeg verwerkt. Daar komen drie kilo gist en 174 liter water bij te pas. Dat is minder dan bij gewoon brood, maar de kuch ontleent daar haar veel grootere vastheid, betere houdbaarheid, langduriger verschheid aan. Ze wordt dan ook pas ciroa drie dagen na het bakken geconsumeerd. hier ter stede, u hebt nog nooit zoqiets gezien! Een ander gaat den oven stoken, daar kan de schoorsteen wel van rooken, ze staan te porren en te poken, straks brandt het zaakje aan misschien! Vier jaren heb ik jou genoten, in je geheel, dan wel in mooten, met honderdduizend lotgenooten, dat was toch heusch geen gekke tijd. In Brabant met majoor van Ton geren Nu zijn er weer een reeks van jóngeren Ze zullen waarlijk niet verhongerenDe kuch blijft versch, dat is een feit! Wat zal ik d'r nog méér van zeggen? Er is veel eer mee in te leggen, al wie een kuch weet op te dreggen, die bikt solide, héél den dag. Je kunt er nog van over- houen, op kuch en kérels kun je bouwen, je kunt ze door en door vertrouwen,in voorspoed en bij tegen- m Op een enkelen middag moeten telkens die dertigduizend ('s Zaterdags zestigduizend) kuchjes gebakken en opgeslagen worden; een hoeveelheid voor tien regimenten op oorlogssterkte. 3 Na in den trog een uur te hebben staan rij zen, wordt het in den trechter van de verdeel- machine uitgestort, die u hier op den achter grond ziet. Die verdeelt het in de juiste hoe veelheden en voert het naar de opbolmachine op den voorgrond, waar ze een ronderen vorm krijgen. •1 Na gedurende tien minuten door 'n verwarm de rijskast te zijn gevoerd, komen de aanmer kelijk gerezen deegbollen over een loopen den band nu op de opmaaktafels, waar ze met de hand nog eens duchtig gekneed worden en dan bij tweeën in de bakblik ken worden gelegd. 5 Aan het eind van den oven wordt de kuch snel uit de blikken gewipt. Uit dezelfde blikken, waarin anders het gewone brood van 800 gram gebakken wordt, komt nu een dubbele kuch van J500 gram; zooveel vaster en zwaarder is het brood voor mili tair gebruik.

Tijdschriftenbank Zeeland

Ons Zeeland / Zeeuwsche editie | 1939 | | pagina 3