HJ5
slag. Den Haag heeft voor
raad ingeslagen! Wij dur
ven het hier wel op wagen,
ze kunnen nü wel wat ver
dragen, het is gedegen
kwaliteit! Hij, die de kuch
heeft uitgevonden, worde
geloofd uit duizend mon
den. 'k Zou hem een stand
beeld willen gronden (met
toestemming der overheid).
Het moet een dikke kerel
wezen. Zijn levensloop
eenmaal te lezen, zoodra dat
standbeeld is verrezen,
dunkt mij een wezenlijk
genot. O, kuch, moge je
nooit ontbreken! Je bent
mij het symbolisch teeken
van wat echt Hollandsch
is gebleken de zeven
korven overschot
Als het zóó met ons af
mag loopen: de maag ge
vuld, de ogen open, dan is
dat iets om op te hopen:
een zegen voor het gansche
volk. Dan deed de kuch
haar plicht in deze, dan
ging het ons weer naar den
vleeze, dan wordt ter kim
me teruggewezen: de som
ber-zwarte oorlogswolk
Eu dan zorgt de iourier wel, dat per gerequireerdeu wageu de kuchjes hun weg vinden naar de leger-underdeelen en naar
de soldatenmagen.
de vorige mobilisatie en vond je waarlijk een trac-
tatie, je bent zoo schitterend gelukt! Er wordt
hier voorraad ingeslagenKen je den weg naar grage
magen? Dan moet je zelf dien weg maar vragen, dan
kom je aanstonds aan het doel! De etenhalers komen
kijken en torsen, zonder te bezwijken; ze weten van
geen wankel wijken, ze loopen kaarsrecht naar 'tdoel
Nu staan de bakkers uit te blazen, ook zij zijn
hevig in extase, ze loopen door de kuch-oase en roepen
„D'r is brood genoeg!" Straks zullen deze meel-
kozakken nóg wel een zootje broodjes bakken, ze
krijgen nu den smaak te phkken en slaan de handen
aan den ploeg. Ze staan gezellig deeg te kneden, het
geurt naar duizend zaligheden, dat geeft een drukte
2 Bij zes balen tegelijk wordt in de kneed
machine in zeven minuten tijds het meel tot
een deeg verwerkt. Daar komen drie kilo
gist en 174 liter water bij te pas. Dat is
minder dan bij gewoon brood, maar de kuch
ontleent daar haar veel grootere vastheid,
betere houdbaarheid, langduriger verschheid
aan. Ze wordt dan ook pas ciroa drie
dagen na het bakken geconsumeerd.
hier ter stede, u hebt nog nooit zoqiets gezien! Een
ander gaat den oven stoken, daar kan de schoorsteen
wel van rooken, ze staan te porren en te poken, straks
brandt het zaakje aan misschien! Vier jaren heb ik
jou genoten, in je geheel, dan wel in mooten, met
honderdduizend lotgenooten, dat was toch heusch
geen gekke tijd. In Brabant met majoor van Ton
geren Nu zijn er weer een reeks van jóngeren
Ze zullen waarlijk niet verhongerenDe kuch blijft
versch, dat is een feit!
Wat zal ik d'r nog méér van zeggen? Er is veel eer
mee in te leggen, al wie een kuch weet op te dreggen,
die bikt solide, héél den dag. Je kunt er nog van over-
houen, op kuch en kérels kun je bouwen, je kunt ze
door en door vertrouwen,in voorspoed en bij tegen-
m
Op een enkelen middag moeten telkens die dertigduizend
('s Zaterdags zestigduizend) kuchjes gebakken en opgeslagen
worden; een hoeveelheid voor tien regimenten op oorlogssterkte.
3 Na in den trog een uur te hebben staan rij
zen, wordt het in den trechter van de verdeel-
machine uitgestort, die u hier op den achter
grond ziet. Die verdeelt het in de juiste hoe
veelheden en voert het naar de opbolmachine
op den voorgrond, waar ze een ronderen
vorm krijgen.
•1 Na gedurende tien minuten door 'n verwarm
de rijskast te zijn gevoerd, komen de aanmer
kelijk gerezen deegbollen over een loopen
den band nu op de opmaaktafels, waar ze
met de hand nog eens duchtig gekneed
worden en dan bij tweeën in de bakblik
ken worden gelegd.
5 Aan het eind van den oven wordt de
kuch snel uit de blikken gewipt. Uit dezelfde
blikken, waarin anders het gewone brood
van 800 gram gebakken wordt, komt nu
een dubbele kuch van J500 gram; zooveel
vaster en zwaarder is het brood voor mili
tair gebruik.