Solvolifh ZWARTKOP SHAMP0D0R Eftértsisz WAT ZULLEN WE ETEN? Als het vleesch duurder wordt Een actief middel tegen tandsteen, de aartsvijand van het gebit. 'Ceuk <zie j_e er uit g&Jtuxindeecd niet-alkalische shampoon CORRESPONDENTIE 37 Zondag Maandag: Dinsdag: Woensdag: Donderdag Vrijdag: Zaterdag: Witte soep. Lamseoteletten Worteltjes. Aardappelen. Chocolade vla. Gebakken lever. Gestoofde appeltjes. Aardappelen. Rijstebrij. Gehakt. Gesmoorde tomaten. Aardappelen. Maïzenapudding. Tomatensoep. Runderlapjes. Savoyekool. Aardappelen. .- Krabbetjes. Stamppot van andijvie. Fruit. Magere erwtensoep. Harde eieren. Sla. Aardappelen. Varkenslapjes. Gestoofde bieten. Aardappelen. Beschuit met bessen- (4 PERSONEN) Y2 pond tomaten of een eetlepel to- matenpurée, 150 gr. boter, 50 gr. vet, zout, peper, een scheutje soja, wat bloem of maïzena. Smelt liet vet, snijd de tomaten in partjes, strooi er zout en peper op en laat ze in het vet gaar smoren. Zeef ze daarna door een zeef, zoodat de schil letjes en de pitten achterblijven. Smelt vervolgens de boter en laat deze bruin worden, voeg er de tomatenpuree bij en laat deze een tijdje meebraden. Giet er dan wat water of melk bij en roer de massa door zoodat alles goed vermengd is. Maak de jus op smaak met zout, pe per en een scheutje soja. Bind ze desver- kiezende met wat aangemengde maïzena of bloem. U I E N J U S (4 PERSONEN) 2 uien, 200 gr. boter of vet, een scheutje soja, 1/4 liter melk, 1/i liter water, zout, peper, desverkiezende wat bloem of maïzena. Smelt de boter en voeg daarbij de ge snipperde uien. Laat ze bruin braden en neem ze dan met een schuimspaan uit de boter. Laat de boter verder bruin braden en giet er vervolgens de melk bij. Laat deze onder goed roeren bruineeren en giet er daarna bet water bij. Maak de jus op smaak met een scheutje soja, zout en peper. Voeg de uitjes er weer bij en bind de jus desverkiezende met wat bloem of maïzena. KRUIDENJUS Tusschen de tandenop onbereikbare plaatsen en verwijdering van dien gevaarlijken vijand van speciaal aan de achterzijde van de tanden zet zich het gebit wordt gezorgd, het tandsteen af. Eerst is het een weeke sub- Verzorg Uw tanden met Solvolith, de eenige stantie, die editer langzamerhand harder wordt tandpasta, die het natuurlijke Harlsbader bron- en het tandvleesch tot ontsteking brengt. I)e ge- zout bevat, het bekende afweermiddel tegen vreesde zakken' ontstaan en het tandsteen gaat voort zich op den tandhals vast te zetten. De steeds verdergaande ont steking van het tandvleesch leidt tot het gaan loszitten en ten slotte tot het uitvallen van de tanden, tenzij bijtijds voor de tandsteen. Solvolith, extra zacht en een ware weldaad voor gevoelig tandvleesch, is het ide ale middel voor de dagelijhsche mon (/verzorging en wordt door re okers gebruikt ter verwijde ring en voorkoming van nico- line-aanslag. TOMATENJUS DROOGSHAM' de spoedhaarwa: issching Pakje 20 d.. flacons vanaf Pakje 20ct.. flacons vanaf diet {wanne^U haast Hebt. met dien lichten strik! En wat heb je aan je haar gedaan, dat het zoo mooi glanst?" Dat heeft mammie gisteren gewasschen. ZWARTKOP nemen wij daarvoor. Mammie zegt, dat U het ook gebruikt tante en dat daarom Uw haar altijd zoo mooi zit!" Zwartkop-haarverzorging is steeds op de hoogte der laatste wetenschappelijke onder zoekingen. Het haar blijft kalkzeepvrij en niet-alkalisch. Soepelheid, schitterende glans en een goed-zittend kapsel zijn het teeken voor gezond, met "Zwartkop" verzorgd haar. rweemaal vleesch", driemaal ,,jus". HAVERMOUT-,,BIEFSTUKJES" (4 PERSONEN) 300 gr. havermout, 150 gr. bloem, 2 dl. water, een snufje zout, peper, 1 hardgekookt ei, 1 rauw ei, een scheutje soja of bouillonaroma, 75 gr. boter, paneermeel. Week de havermout een paar uur in het water, voeg er daarna de bloem, het zout, de peper, het scheutje soja of bouillonaroma, het fijngehakte hard gekookte ei en het rauwe ei bij en meng alles tot een gladde massa. Vorm er ver volgens kleine „biefstukjes" van en wen tel ze door paneermeel. Smelt de boter en laat ze goed heet worden. Bak de lapjes aan beide kanten mooi bruin en gaar in ongeveer y2 uur a 3 kwartier. Maak de jus daarna af met een scheutje melk en wat soja. Presenteer de bief stukjes met aardappelen en groenten. GEBAKKEN GRIESMEELPLAKKEN (4 PERSONEN) 54 liter melk, 140 gr. griesmeel, 75 gr. boter, wat zout, 1 eiwit, paneermeel. Breng de melk met het zout en 25 gram van de boter aan de kook, strooi er roerende het griesmeel in en laat deze gaar koken. Giet de griesineelpap in een schaal en laat haar koud en stijf worden. s"ijd er dan schijven van, wentel deze door paneermeel, dan door eiwit en nog eens opnieuw door paneermeel en laat de schijven in de rest van de boter aan weerskanten goudbruin bakken. Dien ze warm op met sla, koolraap, Brusselsch lof of andijvie en aardappelen. (4 PERSONEN) 1 geraspte wortel, 1 geraspte selderij- knol of een fijngehakte prei, fijngehakte peterselie en selderijgroen, 150 gr. boter. 2 eetlepels bloem, 1/i liter melk, 1/t liter water, wat soja of bouillonaroma, zout. peper. Smelt de boter, laat hierin den gerasp- ten wortel en selderijknol of prei fruiten, neem deze daarna met een schuimspaan uit de boter en strooi er de bloem door. Laat de bloem egaal bruin branden. Giet er vervolgens liet water en de melk bij en laat de saus doorkoken. Maak ze op smaak met soja of bouillonaroma, zout en peper. Roer er de gefruite groen - ten, de peterselie en het selderiigroen door. Mevr. J. K.—M. te Soesterberg. Zeer waarschijnlijk zijn de vlierbessen, die in uw tuin staan, geschikt voor jamu kunt ze gerust gebruiken. Het recept is als volgt: 2 kg. vlierbessen, 3 pond suiker, des- verkiezend wat citroensap. Ontdoe de vlierbessen van de steeltjes, zoek ze zorgvuldig uit en wasch ze meer dere malen in telkens schoon water. Doe ze daarna in een pan, druk ze een weinig fijn en breng ze met deksel op de pan aan de kook. Laat ze vervolgens zonder deksel tot a/3 van de oorspronke lijke hoeveelheid inkoken en voeg er daarna de suiker bij. Laat de jam nu nog zoolang inkoken tot een druppel er van, die op een koud schoteltje wordt gedaan, niet meer uitvloeit. Roer er des verkiezend van het vuur wat citroen sap doorheen en vul er daarna onmid dellijk goed schoongemaakte jampotjes mee. Bedek de jam met een in alcohol gedrenkt papiertje en sluit de potjes j met vochtig perkamentpapier af.

Tijdschriftenbank Zeeland

Ons Zeeland / Zeeuwsche editie | 1939 | | pagina 37