Solvolifh
ZWARTKOP SHAMP0D0R
Eftértsisz
WAT ZULLEN
WE ETEN?
Als het vleesch
duurder wordt
Een actief middel
tegen tandsteen,
de aartsvijand van
het gebit.
'Ceuk <zie j_e er uit
g&Jtuxindeecd niet-alkalische shampoon
CORRESPONDENTIE
37
Zondag
Maandag:
Dinsdag:
Woensdag:
Donderdag
Vrijdag:
Zaterdag:
Witte soep.
Lamseoteletten
Worteltjes.
Aardappelen.
Chocolade vla.
Gebakken lever.
Gestoofde appeltjes.
Aardappelen.
Rijstebrij.
Gehakt.
Gesmoorde tomaten.
Aardappelen.
Maïzenapudding.
Tomatensoep.
Runderlapjes.
Savoyekool.
Aardappelen.
.- Krabbetjes.
Stamppot van andijvie.
Fruit.
Magere erwtensoep.
Harde eieren.
Sla.
Aardappelen.
Varkenslapjes.
Gestoofde bieten.
Aardappelen.
Beschuit met bessen-
(4 PERSONEN)
Y2 pond tomaten of een eetlepel to-
matenpurée, 150 gr. boter, 50 gr. vet,
zout, peper, een scheutje soja, wat bloem
of maïzena.
Smelt liet vet, snijd de tomaten in
partjes, strooi er zout en peper op en
laat ze in het vet gaar smoren. Zeef ze
daarna door een zeef, zoodat de schil
letjes en de pitten achterblijven. Smelt
vervolgens de boter en laat deze bruin
worden, voeg er de tomatenpuree bij en
laat deze een tijdje meebraden. Giet er
dan wat water of melk bij en roer de
massa door zoodat alles goed vermengd
is. Maak de jus op smaak met zout, pe
per en een scheutje soja. Bind ze desver-
kiezende met wat aangemengde maïzena
of bloem.
U I E N J U S
(4 PERSONEN)
2 uien, 200 gr. boter of vet, een
scheutje soja, 1/4 liter melk, 1/i liter
water, zout, peper, desverkiezende wat
bloem of maïzena.
Smelt de boter en voeg daarbij de ge
snipperde uien. Laat ze bruin braden en
neem ze dan met een schuimspaan uit
de boter. Laat de boter verder bruin
braden en giet er vervolgens de melk bij.
Laat deze onder goed roeren bruineeren
en giet er daarna bet water bij. Maak de
jus op smaak met een scheutje soja, zout
en peper. Voeg de uitjes er weer bij
en bind de jus desverkiezende met wat
bloem of maïzena.
KRUIDENJUS
Tusschen de tandenop onbereikbare plaatsen en verwijdering van dien gevaarlijken vijand van
speciaal aan de achterzijde van de tanden zet zich het gebit wordt gezorgd,
het tandsteen af. Eerst is het een weeke sub- Verzorg Uw tanden met Solvolith, de eenige
stantie, die editer langzamerhand harder wordt tandpasta, die het natuurlijke Harlsbader bron-
en het tandvleesch tot ontsteking brengt. I)e ge- zout bevat, het bekende afweermiddel tegen
vreesde zakken' ontstaan en
het tandsteen gaat voort zich op
den tandhals vast te zetten.
De steeds verdergaande ont
steking van het tandvleesch
leidt tot het gaan loszitten en
ten slotte tot het uitvallen van
de tanden, tenzij bijtijds voor de
tandsteen. Solvolith, extra
zacht en een ware weldaad voor
gevoelig tandvleesch, is het ide
ale middel voor de dagelijhsche
mon (/verzorging en wordt door
re okers gebruikt ter verwijde
ring en voorkoming van nico-
line-aanslag.
TOMATENJUS
DROOGSHAM'
de spoedhaarwa:
issching
Pakje 20 d.. flacons vanaf
Pakje 20ct.. flacons vanaf diet
{wanne^U haast Hebt.
met dien lichten strik! En wat heb je aan je
haar gedaan, dat het zoo mooi glanst?"
Dat heeft mammie gisteren gewasschen.
ZWARTKOP nemen wij daarvoor. Mammie
zegt, dat U het ook gebruikt tante en dat
daarom Uw haar altijd zoo mooi zit!"
Zwartkop-haarverzorging is steeds op de
hoogte der laatste wetenschappelijke onder
zoekingen. Het haar blijft kalkzeepvrij en
niet-alkalisch. Soepelheid, schitterende glans
en een goed-zittend kapsel zijn het teeken
voor gezond, met "Zwartkop" verzorgd haar.
rweemaal vleesch", driemaal ,,jus".
HAVERMOUT-,,BIEFSTUKJES"
(4 PERSONEN)
300 gr. havermout, 150 gr. bloem,
2 dl. water, een snufje zout, peper, 1
hardgekookt ei, 1 rauw ei, een scheutje
soja of bouillonaroma, 75 gr. boter,
paneermeel.
Week de havermout een paar uur
in het water, voeg er daarna de bloem,
het zout, de peper, het scheutje soja of
bouillonaroma, het fijngehakte hard
gekookte ei en het rauwe ei bij en meng
alles tot een gladde massa. Vorm er ver
volgens kleine „biefstukjes" van en wen
tel ze door paneermeel. Smelt de boter
en laat ze goed heet worden. Bak de
lapjes aan beide kanten mooi bruin en
gaar in ongeveer y2 uur a 3 kwartier.
Maak de jus daarna af met een scheutje
melk en wat soja. Presenteer de bief
stukjes met aardappelen en groenten.
GEBAKKEN
GRIESMEELPLAKKEN
(4 PERSONEN)
54 liter melk, 140 gr. griesmeel, 75
gr. boter, wat zout, 1 eiwit, paneermeel.
Breng de melk met het zout en 25
gram van de boter aan de kook, strooi
er roerende het griesmeel in en laat deze
gaar koken. Giet de griesineelpap in een
schaal en laat haar koud en stijf worden.
s"ijd er dan schijven van, wentel deze
door paneermeel, dan door eiwit en nog
eens opnieuw door paneermeel en laat
de schijven in de rest van de boter aan
weerskanten goudbruin bakken. Dien
ze warm op met sla, koolraap, Brusselsch
lof of andijvie en aardappelen.
(4 PERSONEN)
1 geraspte wortel, 1 geraspte selderij-
knol of een fijngehakte prei, fijngehakte
peterselie en selderijgroen, 150 gr. boter.
2 eetlepels bloem, 1/i liter melk, 1/t liter
water, wat soja of bouillonaroma, zout.
peper.
Smelt de boter, laat hierin den gerasp-
ten wortel en selderijknol of prei fruiten,
neem deze daarna met een schuimspaan
uit de boter en strooi er de bloem door.
Laat de bloem egaal bruin branden.
Giet er vervolgens liet water en de melk
bij en laat de saus doorkoken. Maak ze
op smaak met soja of bouillonaroma,
zout en peper. Roer er de gefruite groen -
ten, de peterselie en het selderiigroen
door.
Mevr. J. K.—M. te Soesterberg. Zeer
waarschijnlijk zijn de vlierbessen, die in
uw tuin staan, geschikt voor jamu kunt
ze gerust gebruiken. Het recept is als
volgt:
2 kg. vlierbessen, 3 pond suiker, des-
verkiezend wat citroensap.
Ontdoe de vlierbessen van de steeltjes,
zoek ze zorgvuldig uit en wasch ze meer
dere malen in telkens schoon water.
Doe ze daarna in een pan, druk ze een
weinig fijn en breng ze met deksel op
de pan aan de kook. Laat ze vervolgens
zonder deksel tot a/3 van de oorspronke
lijke hoeveelheid inkoken en voeg er
daarna de suiker bij. Laat de jam nu
nog zoolang inkoken tot een druppel er
van, die op een koud schoteltje wordt
gedaan, niet meer uitvloeit. Roer er
des verkiezend van het vuur wat citroen
sap doorheen en vul er daarna onmid
dellijk goed schoongemaakte jampotjes
mee. Bedek de jam met een in alcohol
gedrenkt papiertje en sluit de potjes j
met vochtig perkamentpapier af.