CREME
OUSON
A
onderhuid
sche
werking
men van „jam
weten moet
WAT ZULLEN WE
ETEN?
Oud Sandel Water,
37
ingevet. Hierdoor wordt de lucht
en het vocht van het metaal afgesloten,
en het roesten wordt voorkomen.
Een ijzeren koekenpan, die niet veel
gebruikt wordt, wrijven we na het afwas-
schen in met een spekzwoerd, dit heeft
hetzelfde resultaat en de pannen hoe
ven voor het gebruik niet meer wor
den afgewasschen. Door het inwrijven
met spekzwoerd voorkomen we tevens
het te sterk ontvetten van de pan, waar
door pannekoeken, flensjes enzoovoorts
gemakkelijk uit de pan glijden.
Roestvlekken op scharen sclmren we
eveneens met fijn schuurpapier weg.
Oude vlekken, die reeds diep in het
metaal zijn doorgedrongen, weeken we
ongeveer vierentwintig uur in petroleum,
schuren ze dan met fijn schuurpapier af
en wrijven ze met een laagje vaseline in.
De schroef maken we vochtig met wat
olie, zoodat de twee helften van de
schaar weer gemakkelijk op en neer kun
nen bewogen worden. Heeft de schaar
een paar uur goed in het vet gestaan,
dan wordt het grootste gedeelte van het
vet weggewreven, om te voorkomen, dat
het goed of het papier ook wordt ingevet.
Het slot van een deur oliën we ge
regeld met een spuitje, de sleutel kan
dan steeds gemakkelijk in het slot wor
den gestoken en we staan nooit voor het
feit dat de deur niet meer gesloten of
geopend kan worden.
In zeer vele huishoudens is jam een
gewilde dagelijksche gast op de ont
bijttafel, waarvan jong en oud eengre -
tig gebruik maken. En zulks terecht,
want men kan vruchtenjam beschouwen
als een combinatie van suiker, vitaminen
en, als men het zoo maar eens noemen
mag, „gecondenseerde zonnestralen".
Het is dus een consumptiemiddel bij
uitnemendheid, waarvan de bereiding en
de uiteindelijke samenstelling gebonden
zijn aan de voorschriften, die de „Waren
wet" er voor aangeeft. In de practijk
heeft men met twee kwaliteiten te ma
ken en wel allereerst de zoogenaamde
prima jam of marmelade en daar
naast de goedkoopere, zoogenaamde
huishoudjam. Onder „prima jam"
verstaat men het product, dat men ver
krijgt. wanneer deugdelijke, al of niet
van pitten bevrijde vruchten met suiker
tot eeri dikvloeibare of geleiachtige
massa zoolang worden ingedampt, dat
het watergehalte hoogstens 35 be
draagt. Bij het indampen stijgt, de tem
peratuur en proefondervindelijk is nu
gebleken, dat, wanneer deze 105 gr.
Cgeworden is, dan het vereischte
maxi mum-watergehalte van 35 is
bereikt. Voorgeschreven is dat andere
vruchten dan op de verpakking ver
meld staan afwezig moeten zijn; alleen
is het toegestaan om in aardbeien-,
abrikozen-, frambozen- en perzikenjam
andere vruchten te verwerken en wel tot
voor hoogstens 25 van het totale
gewicht der tot jam verwerkte vruchten.
Hiervoor gebruikt men aalbessen, prui
men, kruisbessen en zeer in het bijzonder
appelen, omdat deze het goedkoopst
zijn. Men voegt deze appelen in den
O"" van appelpulp (d.i. appelmoes
zonder suiker) bij. Bij de fabricatie van
kersen-, ananas- en morellenjam mag
zelfs 40 van bovengenoemde vruch
ten verwerkt, worden.
Bij huishoudjam wordt 50 van de
suiker vervangen door glucosestroop (d.i.
bijv. aardappelzetmeelstroopBij deze
soorten jam, waarvan het watergehaite
evenals bij de prima jam hoogstens 35
mag bedragen, wordt nog veel meer met
toevoeging van suikervrij appelmoes
gewerkt, en dat gaat zoover, dat bij de
allergoedkoopste soorten van de vruch
ten, die op het etiket vermeld staan,
niet veel aanwezig is. Door de toevoeging
van glucosestroop in de plaats van suiker
wordt de voedingswaarde niet vermin
derd, maar wel daalt de prijs aanzienlijk,
omdat de hoog belaste suiker vervangen
werd door de veel minder belaste glucose.
Bij de jamfabricage worden in ge
ringe mate kleurstof en conserveer
middelen gebruikt. Van dit laatste,waar
voor salicylzuur gebruikt wordt, neemt
men 1/*o Ook maakt de fabrikant
voor het verkrijgen van een goed uit
ziende jam gebruik van pectine, d.i.
een geleermiddel, dat alle vruchten
in meerdere of mindere mate bezitten.
Men voegt dit extra toe, omdat bij het
koken tot 105 gr. C. de vruchten him
geleerkrachten verliezen, waardoor de
jam min of meer dunvloeibaar blijft en
dan dus moeilijker verkoopbaar wordt.
Wanneer u zelf jam maakt, dames, let
u er dan vooral op, dat u de jam tot
goede dikte kookt, want wanneer het
watergehalte te groot is, gaat de jam
schimmelen, terwijl zulks anders uit
gesloten is. Als de jam nog heet is,
wordt ze in de potten gegoten, die op
een natten doek geplaatst zijn. Daarna
sluit u de potjes met een schroefdeksel
of vochtig perkamentpapier af. Sterili-
seeren is verder overbodig.
Ten slotte nog een aardige toepassing
van jam. Weet u bijv., wat een „inte
ressante boterham" is, waar vooral de
kinderen dol op zijn! Wel, dat is een
boterham, die voor de eerie helft met
bijv. frambozenjam en voor de andere
helft met abrikozenjam is bestreken. Dit
geeft, naast een aardig kleureffect, ook
twee smaken op één boterham. Deze
combinatie is natuurlijk voor allerlei
variatie vatbaar. Maar feit is, dat de
kinderen er steeds van smullen en dat
de eetlust er door toeneemt.
Zondag: Groentesoep.
Gevulde komkommers.
Aardappelen.
Griesmeelvla.
Maandag: Varkenskarbonade.
Roode kool.
Aardappelen.
Lammetjespap.
B ruineboonensoep
Gebakken niertjes.
Appelmoes.
Aardappelen.
Havermoutlapjes.
Witte kool.
Aardappelen.
Beschuit met
sap.
Donderdag: Aardappelsoep.
Drie in de pan.
Woensdag:
Vrijdag:
Zaterdag:
Spiegeleieren.
Sla.
Aardappelen.
Broodschoteltje.
Poulet.
Gesmoorde uien.
Aardappelen.
Fruit.
•w-..
Je (rlssüie ofhtenJ
n heerlijk verkwikkend zijn
ne pittige, even wrange geur de
edele houtsoorten geeft U een pret
tig frisch gevoel.
alleen echt met de brik
Flacons vanaf 90
Aan ieder*» huid ook aan de Uwe geeft
Creme Mouson een natuurlijke schoonheid
door haar onderhuidsche werking. I loe vlug
Creme Mouson door de/e werking de huid
verfraait en verjongt, kunt l zelf consta-
teeren: Wrijft l w gelaat en hals stevig met
Creme Mouson in. Na enkele seconden is
Creme Mouson in de huid gedrongen, na
enkele minuten is Lw gezicht jongen zacht
rose. Creme Mouson beperkt zich er niet toe,
alleen de huidoppervlakte
vet te maken of onregel
matigheden te bedekken.
CremeMouson verfraait
l w huid van binnenuit,
zij spant de huid. maakt
haar glad en soepel en geeft haar nieuw
leven. Ken strakke, lichtrose huid doet altijd
jong aan. Zoo geeft Creme Mouson U tegelij
kertijd schoonheid en de frischheid der jeugd
Ken regelmatige behandeling met Creme
Mouson maakt
L zoodoende
tot een be won-
derde vrouw.
Generaal-A ertegen woordigersF. L. Vollemans Zonen, Rotterdam, Utrecht, Amsterdam.