CREME OUSON A onderhuid sche werking men van „jam weten moet WAT ZULLEN WE ETEN? Oud Sandel Water, 37 ingevet. Hierdoor wordt de lucht en het vocht van het metaal afgesloten, en het roesten wordt voorkomen. Een ijzeren koekenpan, die niet veel gebruikt wordt, wrijven we na het afwas- schen in met een spekzwoerd, dit heeft hetzelfde resultaat en de pannen hoe ven voor het gebruik niet meer wor den afgewasschen. Door het inwrijven met spekzwoerd voorkomen we tevens het te sterk ontvetten van de pan, waar door pannekoeken, flensjes enzoovoorts gemakkelijk uit de pan glijden. Roestvlekken op scharen sclmren we eveneens met fijn schuurpapier weg. Oude vlekken, die reeds diep in het metaal zijn doorgedrongen, weeken we ongeveer vierentwintig uur in petroleum, schuren ze dan met fijn schuurpapier af en wrijven ze met een laagje vaseline in. De schroef maken we vochtig met wat olie, zoodat de twee helften van de schaar weer gemakkelijk op en neer kun nen bewogen worden. Heeft de schaar een paar uur goed in het vet gestaan, dan wordt het grootste gedeelte van het vet weggewreven, om te voorkomen, dat het goed of het papier ook wordt ingevet. Het slot van een deur oliën we ge regeld met een spuitje, de sleutel kan dan steeds gemakkelijk in het slot wor den gestoken en we staan nooit voor het feit dat de deur niet meer gesloten of geopend kan worden. In zeer vele huishoudens is jam een gewilde dagelijksche gast op de ont bijttafel, waarvan jong en oud eengre - tig gebruik maken. En zulks terecht, want men kan vruchtenjam beschouwen als een combinatie van suiker, vitaminen en, als men het zoo maar eens noemen mag, „gecondenseerde zonnestralen". Het is dus een consumptiemiddel bij uitnemendheid, waarvan de bereiding en de uiteindelijke samenstelling gebonden zijn aan de voorschriften, die de „Waren wet" er voor aangeeft. In de practijk heeft men met twee kwaliteiten te ma ken en wel allereerst de zoogenaamde prima jam of marmelade en daar naast de goedkoopere, zoogenaamde huishoudjam. Onder „prima jam" verstaat men het product, dat men ver krijgt. wanneer deugdelijke, al of niet van pitten bevrijde vruchten met suiker tot eeri dikvloeibare of geleiachtige massa zoolang worden ingedampt, dat het watergehalte hoogstens 35 be draagt. Bij het indampen stijgt, de tem peratuur en proefondervindelijk is nu gebleken, dat, wanneer deze 105 gr. Cgeworden is, dan het vereischte maxi mum-watergehalte van 35 is bereikt. Voorgeschreven is dat andere vruchten dan op de verpakking ver meld staan afwezig moeten zijn; alleen is het toegestaan om in aardbeien-, abrikozen-, frambozen- en perzikenjam andere vruchten te verwerken en wel tot voor hoogstens 25 van het totale gewicht der tot jam verwerkte vruchten. Hiervoor gebruikt men aalbessen, prui men, kruisbessen en zeer in het bijzonder appelen, omdat deze het goedkoopst zijn. Men voegt deze appelen in den O"" van appelpulp (d.i. appelmoes zonder suiker) bij. Bij de fabricatie van kersen-, ananas- en morellenjam mag zelfs 40 van bovengenoemde vruch ten verwerkt, worden. Bij huishoudjam wordt 50 van de suiker vervangen door glucosestroop (d.i. bijv. aardappelzetmeelstroopBij deze soorten jam, waarvan het watergehaite evenals bij de prima jam hoogstens 35 mag bedragen, wordt nog veel meer met toevoeging van suikervrij appelmoes gewerkt, en dat gaat zoover, dat bij de allergoedkoopste soorten van de vruch ten, die op het etiket vermeld staan, niet veel aanwezig is. Door de toevoeging van glucosestroop in de plaats van suiker wordt de voedingswaarde niet vermin derd, maar wel daalt de prijs aanzienlijk, omdat de hoog belaste suiker vervangen werd door de veel minder belaste glucose. Bij de jamfabricage worden in ge ringe mate kleurstof en conserveer middelen gebruikt. Van dit laatste,waar voor salicylzuur gebruikt wordt, neemt men 1/*o Ook maakt de fabrikant voor het verkrijgen van een goed uit ziende jam gebruik van pectine, d.i. een geleermiddel, dat alle vruchten in meerdere of mindere mate bezitten. Men voegt dit extra toe, omdat bij het koken tot 105 gr. C. de vruchten him geleerkrachten verliezen, waardoor de jam min of meer dunvloeibaar blijft en dan dus moeilijker verkoopbaar wordt. Wanneer u zelf jam maakt, dames, let u er dan vooral op, dat u de jam tot goede dikte kookt, want wanneer het watergehalte te groot is, gaat de jam schimmelen, terwijl zulks anders uit gesloten is. Als de jam nog heet is, wordt ze in de potten gegoten, die op een natten doek geplaatst zijn. Daarna sluit u de potjes met een schroefdeksel of vochtig perkamentpapier af. Sterili- seeren is verder overbodig. Ten slotte nog een aardige toepassing van jam. Weet u bijv., wat een „inte ressante boterham" is, waar vooral de kinderen dol op zijn! Wel, dat is een boterham, die voor de eerie helft met bijv. frambozenjam en voor de andere helft met abrikozenjam is bestreken. Dit geeft, naast een aardig kleureffect, ook twee smaken op één boterham. Deze combinatie is natuurlijk voor allerlei variatie vatbaar. Maar feit is, dat de kinderen er steeds van smullen en dat de eetlust er door toeneemt. Zondag: Groentesoep. Gevulde komkommers. Aardappelen. Griesmeelvla. Maandag: Varkenskarbonade. Roode kool. Aardappelen. Lammetjespap. B ruineboonensoep Gebakken niertjes. Appelmoes. Aardappelen. Havermoutlapjes. Witte kool. Aardappelen. Beschuit met sap. Donderdag: Aardappelsoep. Drie in de pan. Woensdag: Vrijdag: Zaterdag: Spiegeleieren. Sla. Aardappelen. Broodschoteltje. Poulet. Gesmoorde uien. Aardappelen. Fruit. •w-.. Je (rlssüie ofhtenJ n heerlijk verkwikkend zijn ne pittige, even wrange geur de edele houtsoorten geeft U een pret tig frisch gevoel. alleen echt met de brik Flacons vanaf 90 Aan ieder*» huid ook aan de Uwe geeft Creme Mouson een natuurlijke schoonheid door haar onderhuidsche werking. I loe vlug Creme Mouson door de/e werking de huid verfraait en verjongt, kunt l zelf consta- teeren: Wrijft l w gelaat en hals stevig met Creme Mouson in. Na enkele seconden is Creme Mouson in de huid gedrongen, na enkele minuten is Lw gezicht jongen zacht rose. Creme Mouson beperkt zich er niet toe, alleen de huidoppervlakte vet te maken of onregel matigheden te bedekken. CremeMouson verfraait l w huid van binnenuit, zij spant de huid. maakt haar glad en soepel en geeft haar nieuw leven. Ken strakke, lichtrose huid doet altijd jong aan. Zoo geeft Creme Mouson U tegelij kertijd schoonheid en de frischheid der jeugd Ken regelmatige behandeling met Creme Mouson maakt L zoodoende tot een be won- derde vrouw. Generaal-A ertegen woordigersF. L. Vollemans Zonen, Rotterdam, Utrecht, Amsterdam.

Tijdschriftenbank Zeeland

Ons Zeeland / Zeeuwsche editie | 1939 | | pagina 37