O
leq.
KooffyeiÏÏ
ZWARÏICOP SHAMPODOR
V°°r,
Vicks Va-tro-nol
STEVIGE
STAMPPOTTEN
WAT ZULLEN WE
ETEN?
Tflooi haar valt op!
„Gisterenavond heeft
men j.e weer beWonderd-
de gegcuxuideecd niet-alkalische shampoon!
h'stfs qebr*>kta
verkol
37
le naald: 10 r., 2 av., 2 r., 2 av.,
2 r., 2 av. 2 r., 2 av. Vanaf her
halen en eindigen met 10 r.
2e naald: we breien r. boven r. gn
av. boven av.
Deze naalden herhalen we nu voort
durend.
Aan het begin en einde van de 20e
naald en aan het begin en einde van
iedere volgende 7e naald (dus 27e, 34e
naald enz.) zetten we er 1 st. bij op tot
we in totaal 96 steken op de naald heb
ben. We hebben dan 146 naalden gebreid.
Voor den kop kanten we aan het
begin van de 173e, 174e, 175e en 176e
naald telkens 2 st. af (88 st. over). Aan
het begin van de 177e naald en aan het
begin van iedere volgende naald kanten
we vervolgens 1 st. af, tot we nog 33
steken op de naald hebben. Deze kanten
we bij de volgende naald in één keer af.
De zakjes.
Voor elk der beide achterkanten van
de zakjes zetten we 21 st. op en breien
hierboven in tricotsteek (bij de heen
gaande oneven naalden steeds recht, bij
de teruggaande even naalden steeds
averecht). Aan het begin van de 33e en
aan het begin van iedere volgende oneven
naald kanten we telkens 3 st. af tot
alle steken gebruikt zijn.
Voor elk der beide voorkanten van de
zakjes zetten we 15 steken op. Voor het
overige breien we ze precies eender als
de onderste helften.
We persen nu de verschillende dee-
len van het vestje luchtig onder een
vochtigen doek op en zetten ze in elkaar.
Langs de halsopening en de randen haken
we met de grijze wol een toer vasten,
terwijl we om de splitjes voor de zakjes
een toer vasten met de roode wol haken.
Ten slotte naaien we de zes knoopen
tegenover de knoopsgaten.
STAMPPOT VAN SPINAZIE
(4 PERSONEN)
2 kg. aardappelen, 1 kg. winterspina-
zie, 300 gr. versche worst, zout, 1/1 liter
melk, water.
Wasch de spinazie in ruim water tot
al het zand is verdwenen, zet de groente
daarna op met het aanhangende water
en zout en kook ze gaar; hak ze fijn.
Zet de aardappelen vervolgens op
met een bodem water, leg hierop de
spinazie en de worst, kook alles samen
nog ruim y2 uur. Neem de worst uit de
pan en stamp de rest door elkaar. Giet
er vervolgens de melk bij en maak den
stamppot met zout op smaak en presen
teer den stamppot in een dekschaal.
Leg de worst er op.
STAMPPOT VAN TOMATEN
(4 PERSONEN)
2 kg. aardappelen, 1 kg. tomaten, een
paar uien, 400 gr. poulet van schapen-
vleesch, zout, peper, 50 gr. vet of boter.
Kook het vleesch gaar in weinig wa
ter met zout. Schil de aardappelen,
snipper de uien en wasch de tomaten.
Smelt de boter en laat de uien fruiten,
giet er daarna den bouillon van het
vleesch bij, kook hierin de aardappelen
gedurende 1 kwartier. Snijd er dan de
tomaten bij en laat alles samen nog onge
veer 1 kwartier koken. Stamp de massa
door elkaar en roer er het vleesch door.
Maak den stamppot op smaak met zout
en peper.
STAMPPOT VAN SAVOYE-
KOOL MET CAPUCIJNERS
(4 PERSONEN)
1 kg. aardappelen, 1 savoyekool, 250
gr. capucijners, 50 gr. vet of boter,
lU liter melk, liter water, een scheutje
soja of wat bouillonaroma.
Week de capucijners een nacht in het
water en zet ze den volgenden dag met
het weekwater op. Kook ze ongeveer y2
uur. Schil intusschen de aardappelen en
snijd de kool in smalle reepen. Leg de
kool en de aardappelen op de boonen en
laat den stamppot nog ongeveer 3 kwar
tier doorkoken. Stamp vervolgens alles
door elkaar en maak den stamppot op
smaak met het zout, de melk en de
soja of het boiullonaroma.
STAMPPOT VAN ROODEKOOL
(4 PERSONEN)
2 kg. aardappelen, 1 roodekool, 1
uitje, 6 zure appels, zout, een paar
kruidnagelen, een scheutje azijn, 50 gr.
suiker, 75 gr. vet.
Maak de roodekool schoon en snijd
haar in snippers, en zet haar op met de
kruidnagelen het zout, den gesnipperden
ui en de appels. Kook ze ongeveer 1 tot
iy2 uur. Leg er daarna de aardappels op
en het vet, kook den stamppot nog 3
kwartier. Stamp alles door elkaar en
maak den stamppot op smaak met de
suiker en den azijn. Verwijder de kruid
nagelen. Presenteer den roodekool-
stamppot met saucijsjes of krabbetjes.
STAMPPOT VAN PEREN
(4 PERSONEN)
1 y2 kg. aardappelen, iy2 kg. peren,
250 gr. doorregen spek, zout, een thee
lepel suiker, 3/4 liter water.
Schil de peren, snijd ze in parten en I
verwijder de klokhuizen. Zet ze op met
het water en kook ze ongeveer 3 kwar
tier tot een uur. Wasch het spek en leg
het daarna bij de peren. Laat dit samen
ongeveer y2 uur koken. Voeg er dan de
aardappelen bij en kook den stamppot
nogmaals y2 uur, stamp daarna alles
door elkaar. Neem hiervoor het spek er
eerst uit en snijd 'tin stukken. Maak den
stamppot vervolgens op smaak met zout,
suiker en vet. Doe den stamppot over in
een dekschaal en leg het spek er op.
Zondag:
Bruine soep.
Gebakken lever.
Gebakken appelen.
Aardappelen.
Chocolade vla.
Maandag:
Runderrolletjes.
Gestoofde tomaten.
Aardappelen.
Wentelteefjes.
Dinsdag:
Tomatensoep.
Varkenslapjes.
Savoyekool.
Aardappelen.
Woensdag:
Saucijsjes.
Andijvie.
Aardappelen.
Rijst met krenten.
Donderdag
Runderklapstuk.
Bietenstamppot.
Fruit.
Vrijdag:
Broodgehakt.
Sla.
Aardappelen.
Zaterdag:
Maïzenapudding.
Erwtensoep.
Pannekoeken.
Pakje 20 ct., flacons van
Wanneer U h"°S^'^rTorgd. j
^d'tTr Tkómen door^
ZhnZend ZWARTKOP
droogshampoc>s
,1e spoedhaarwassch' g
de sPoedj ",,r
i zonder water.
vooral je haar!" "Ik ben er ook trotsch op! Ik
heb niet voor niets altijd voor een bijzondere
behandeling gezorgd. Op die wijze doet men
in den loop der jaren ervaring op en wanneer
ik je een raad mag geven: Neem voor je haar
direct het juiste! Neem ZWARTKOP!"
Zwartkop-haarverzorging is steeds op de hoogte
der laatste wetenschappelijke onderzoekingen. Het
i haar blijft kalkzeepvrij en niet-alkalisch. Soepelheid,
schitterende glans en goed-zittend kapsel zijn het
teeken voor gezond, met Zwartkop verzorgd haar.
Een paar druppels in de
neusgaten, maakt snel een
einde aan verkoudheids-misère!
Nu is het gemakkelijk de ellendige
verstoptheid van een hoofdverkoud-
heid of neuscatarrh te laten verdwijnen.
Doe slechts een paar druppels Vicks
Va-tro-nol in beide neusgaten.
De verstoptheid houdt op, Uw neus
krijgt weer lucht en U kunt weer
vrjj ademen, omdat de tintelende ge
neeskrachtige werking het hinderlijke
slijm verwjjdert, de prikkeling ver
zacht, de zwelling der slijmvliezen ver
mindert en de neusholte schoonmaakt.
-Tiaar waarom wachten tot Uw
hoofd verstopt is? Wanneer U Va-
tro-nol bij het eerste niezen of snuiven
gebruikt, kunt U vele verkoudheden
voorkomen
Va-tro-nol is speciaal gemaakt voor
de „gevaarzóne" in neus en keel,
w aar 3 van de 4 verkoudheden
ontstaan. Wanneer Va-tro-nol zich
snel door de neuskanalen verspreidt,
kunt U als het ware voelen, hoe het
de natuur helpt de verkoudheid te
stoppen, alvorens zij doorzet.
Va-tro-nol is zoo gemakkelijk te ge
bruiken houd het bij de hand, thuis
en bij het werk. Brj alle apothekers en
drogisten verkrijgb., fl. 0.90 per flacon.
yraag proefflacon
Schrijf heden om een
proefflacon Vicks Va-tro-
nol. voldoende bevatten
de voor meerdere toepas
singen. Zend slechts Uw
naam en adres en sluit
10 cents postzegels bij
voor porto en verpakking,
aan Firma L. S. A. Bron,
Afd. 1 Scheepmakers-
haven 52, Rotterdam.
Vicks
Va-tro-nol