O leq. KooffyeiÏÏ ZWARÏICOP SHAMPODOR V°°r, Vicks Va-tro-nol STEVIGE STAMPPOTTEN WAT ZULLEN WE ETEN? Tflooi haar valt op! „Gisterenavond heeft men j.e weer beWonderd- de gegcuxuideecd niet-alkalische shampoon! h'stfs qebr*>kta verkol 37 le naald: 10 r., 2 av., 2 r., 2 av., 2 r., 2 av. 2 r., 2 av. Vanaf her halen en eindigen met 10 r. 2e naald: we breien r. boven r. gn av. boven av. Deze naalden herhalen we nu voort durend. Aan het begin en einde van de 20e naald en aan het begin en einde van iedere volgende 7e naald (dus 27e, 34e naald enz.) zetten we er 1 st. bij op tot we in totaal 96 steken op de naald heb ben. We hebben dan 146 naalden gebreid. Voor den kop kanten we aan het begin van de 173e, 174e, 175e en 176e naald telkens 2 st. af (88 st. over). Aan het begin van de 177e naald en aan het begin van iedere volgende naald kanten we vervolgens 1 st. af, tot we nog 33 steken op de naald hebben. Deze kanten we bij de volgende naald in één keer af. De zakjes. Voor elk der beide achterkanten van de zakjes zetten we 21 st. op en breien hierboven in tricotsteek (bij de heen gaande oneven naalden steeds recht, bij de teruggaande even naalden steeds averecht). Aan het begin van de 33e en aan het begin van iedere volgende oneven naald kanten we telkens 3 st. af tot alle steken gebruikt zijn. Voor elk der beide voorkanten van de zakjes zetten we 15 steken op. Voor het overige breien we ze precies eender als de onderste helften. We persen nu de verschillende dee- len van het vestje luchtig onder een vochtigen doek op en zetten ze in elkaar. Langs de halsopening en de randen haken we met de grijze wol een toer vasten, terwijl we om de splitjes voor de zakjes een toer vasten met de roode wol haken. Ten slotte naaien we de zes knoopen tegenover de knoopsgaten. STAMPPOT VAN SPINAZIE (4 PERSONEN) 2 kg. aardappelen, 1 kg. winterspina- zie, 300 gr. versche worst, zout, 1/1 liter melk, water. Wasch de spinazie in ruim water tot al het zand is verdwenen, zet de groente daarna op met het aanhangende water en zout en kook ze gaar; hak ze fijn. Zet de aardappelen vervolgens op met een bodem water, leg hierop de spinazie en de worst, kook alles samen nog ruim y2 uur. Neem de worst uit de pan en stamp de rest door elkaar. Giet er vervolgens de melk bij en maak den stamppot met zout op smaak en presen teer den stamppot in een dekschaal. Leg de worst er op. STAMPPOT VAN TOMATEN (4 PERSONEN) 2 kg. aardappelen, 1 kg. tomaten, een paar uien, 400 gr. poulet van schapen- vleesch, zout, peper, 50 gr. vet of boter. Kook het vleesch gaar in weinig wa ter met zout. Schil de aardappelen, snipper de uien en wasch de tomaten. Smelt de boter en laat de uien fruiten, giet er daarna den bouillon van het vleesch bij, kook hierin de aardappelen gedurende 1 kwartier. Snijd er dan de tomaten bij en laat alles samen nog onge veer 1 kwartier koken. Stamp de massa door elkaar en roer er het vleesch door. Maak den stamppot op smaak met zout en peper. STAMPPOT VAN SAVOYE- KOOL MET CAPUCIJNERS (4 PERSONEN) 1 kg. aardappelen, 1 savoyekool, 250 gr. capucijners, 50 gr. vet of boter, lU liter melk, liter water, een scheutje soja of wat bouillonaroma. Week de capucijners een nacht in het water en zet ze den volgenden dag met het weekwater op. Kook ze ongeveer y2 uur. Schil intusschen de aardappelen en snijd de kool in smalle reepen. Leg de kool en de aardappelen op de boonen en laat den stamppot nog ongeveer 3 kwar tier doorkoken. Stamp vervolgens alles door elkaar en maak den stamppot op smaak met het zout, de melk en de soja of het boiullonaroma. STAMPPOT VAN ROODEKOOL (4 PERSONEN) 2 kg. aardappelen, 1 roodekool, 1 uitje, 6 zure appels, zout, een paar kruidnagelen, een scheutje azijn, 50 gr. suiker, 75 gr. vet. Maak de roodekool schoon en snijd haar in snippers, en zet haar op met de kruidnagelen het zout, den gesnipperden ui en de appels. Kook ze ongeveer 1 tot iy2 uur. Leg er daarna de aardappels op en het vet, kook den stamppot nog 3 kwartier. Stamp alles door elkaar en maak den stamppot op smaak met de suiker en den azijn. Verwijder de kruid nagelen. Presenteer den roodekool- stamppot met saucijsjes of krabbetjes. STAMPPOT VAN PEREN (4 PERSONEN) 1 y2 kg. aardappelen, iy2 kg. peren, 250 gr. doorregen spek, zout, een thee lepel suiker, 3/4 liter water. Schil de peren, snijd ze in parten en I verwijder de klokhuizen. Zet ze op met het water en kook ze ongeveer 3 kwar tier tot een uur. Wasch het spek en leg het daarna bij de peren. Laat dit samen ongeveer y2 uur koken. Voeg er dan de aardappelen bij en kook den stamppot nogmaals y2 uur, stamp daarna alles door elkaar. Neem hiervoor het spek er eerst uit en snijd 'tin stukken. Maak den stamppot vervolgens op smaak met zout, suiker en vet. Doe den stamppot over in een dekschaal en leg het spek er op. Zondag: Bruine soep. Gebakken lever. Gebakken appelen. Aardappelen. Chocolade vla. Maandag: Runderrolletjes. Gestoofde tomaten. Aardappelen. Wentelteefjes. Dinsdag: Tomatensoep. Varkenslapjes. Savoyekool. Aardappelen. Woensdag: Saucijsjes. Andijvie. Aardappelen. Rijst met krenten. Donderdag Runderklapstuk. Bietenstamppot. Fruit. Vrijdag: Broodgehakt. Sla. Aardappelen. Zaterdag: Maïzenapudding. Erwtensoep. Pannekoeken. Pakje 20 ct., flacons van Wanneer U h"°S^'^rTorgd. j ^d'tTr Tkómen door^ ZhnZend ZWARTKOP droogshampoc>s ,1e spoedhaarwassch' g de sPoedj ",,r i zonder water. vooral je haar!" "Ik ben er ook trotsch op! Ik heb niet voor niets altijd voor een bijzondere behandeling gezorgd. Op die wijze doet men in den loop der jaren ervaring op en wanneer ik je een raad mag geven: Neem voor je haar direct het juiste! Neem ZWARTKOP!" Zwartkop-haarverzorging is steeds op de hoogte der laatste wetenschappelijke onderzoekingen. Het i haar blijft kalkzeepvrij en niet-alkalisch. Soepelheid, schitterende glans en goed-zittend kapsel zijn het teeken voor gezond, met Zwartkop verzorgd haar. Een paar druppels in de neusgaten, maakt snel een einde aan verkoudheids-misère! Nu is het gemakkelijk de ellendige verstoptheid van een hoofdverkoud- heid of neuscatarrh te laten verdwijnen. Doe slechts een paar druppels Vicks Va-tro-nol in beide neusgaten. De verstoptheid houdt op, Uw neus krijgt weer lucht en U kunt weer vrjj ademen, omdat de tintelende ge neeskrachtige werking het hinderlijke slijm verwjjdert, de prikkeling ver zacht, de zwelling der slijmvliezen ver mindert en de neusholte schoonmaakt. -Tiaar waarom wachten tot Uw hoofd verstopt is? Wanneer U Va- tro-nol bij het eerste niezen of snuiven gebruikt, kunt U vele verkoudheden voorkomen Va-tro-nol is speciaal gemaakt voor de „gevaarzóne" in neus en keel, w aar 3 van de 4 verkoudheden ontstaan. Wanneer Va-tro-nol zich snel door de neuskanalen verspreidt, kunt U als het ware voelen, hoe het de natuur helpt de verkoudheid te stoppen, alvorens zij doorzet. Va-tro-nol is zoo gemakkelijk te ge bruiken houd het bij de hand, thuis en bij het werk. Brj alle apothekers en drogisten verkrijgb., fl. 0.90 per flacon. yraag proefflacon Schrijf heden om een proefflacon Vicks Va-tro- nol. voldoende bevatten de voor meerdere toepas singen. Zend slechts Uw naam en adres en sluit 10 cents postzegels bij voor porto en verpakking, aan Firma L. S. A. Bron, Afd. 1 Scheepmakers- haven 52, Rotterdam. Vicks Va-tro-nol

Tijdschriftenbank Zeeland

Ons Zeeland / Zeeuwsche editie | 1939 | | pagina 35