6. Na in een waschmolen grondig van het vuil te zijn ontdaan, worden de bieten, ook weer machinaal, gesneden, en de snijdsels vervoerd naar de ketels van de diffusie batterijen, waar het sap eraan onttrokken wordt. Hier ziet u de snijdsels den ketel inglijden. 9. In de zoogenaamde kookpannen, enorme ketels, wordt dan de suiker uit de massa gekristalliseerd, en de suikerkoker heep het in de hand, de massa zoo lang of zoo kort te bewerken, tot hij korrels van de benoodigde grootte bereikt. Hij controleert dat op een glasplaat voor een lampje. er is geen werklooze meer in de kleistreken, man en vrouw helpen op 't land, geen schipper hoeft om vracht verlegen te zijn, de bieten eischen alle hens aan dek. Heel geleidelijk is de suikerbiet zoo'n rol gaan spelen in den Zeeuwschen landbouw. Ze stamt uit midden-Europa, waar oorspronkelijk een éénjarige wilde biet werd aangetroffen, welke door veredeling onzen beetwortel opleverde, die een tweejarige plant is. Na een jaar groeien bevat de wortel echter reeds voldoende suikerbestanddeelen, die bij doorgroeien in het tweede jaar als reservevoedsel aan de plant zouden afgestaan worden. Na het eerste jaar wordt hij dus geoogst. Pas tweehonderd jaar geleden werd ontdekt, dat de bietwortel kristalliseerende suiker bevat en op het laatst der achttiende eeuw wist men deze sui kei- in de praktijk ook te winnen. En Napoleon's conti nentale stelsel, dat aanvoer van rietsuiker onmogelijk maakte, deed de beetwortelsuikerfabrieken als paddestoelen uit den grond verrijzen. Maar na den Napoleontischen tijd kwijnden de fabricage en de cultuur weer: de winningsmethoden waren niet rendabel genoeg tegenover die van de rietsuiker. Pas in de tweede helft van de vorige eeuw leefden zij, door verbetering van het fabricageproces, weer op. En daar profiteerden de Zeeuwen dankbaar van, omdat de beetwortel zich prachtig ertoe leent om in afwisseling met de tarwe in onze kleistreken geteeld te worden. Het einde der vorige eeuw gaf dan ook het aanzijn aan twee Zeeuwsche suiker- abrieken, beide te Sas van Gent; groote hoeveel heden Zeeuwsche bieten worden ook aan Brabant geleverd. Drie maanden per jaar slechts werkt een suiker - abriek, October, November en December. En eer 7. Op een temperatuur van 75 graden wordt het 6. Dan wordt het diffusiesap in de verdamznngs- sap uit de snijdsels geloogd en dit diffusiesap stroomt afdeeling ingedikt of geconcentreerd tot 'het een ge- met een gehalte van ongeveer 40 procent suiker, na halte van 60 d 65 procent suiker bereikt heep, om diverse bewerkingen, als een helder geelachtige vloei- dan naar het hierboven afgebeelde kookstation ge- stof de kranen uit. voerd te worden. I -die onmiddellijk verladen worden en het heele land. doorgevoerd ter distributie, om in het dreigende tijdelijk tekort, te voorzien. de fabricage kan aanvangen, moet er gezorgd zijn, dat al millioenen bieten gereed liggen, opdat geen vertraging in den aanvoer oorzaak zou kunnen worden, dat het werk zou moeten worden stopgezet. In zeven uur tijds toch worden de bieten in suiker omgezet; dag en nacht wordt doorgewerkt aan de machtige batterijen van ketels. U kunt het proces volgen aan de foto's, die wij ervan mochten maken in de Beetwortelsuikerfabriek Sas van Gent. Daar varen al de schepen, volbeladen met balen en balen vol van het glinsterende, blanke, onmisbare product het heele land door. En overal staan de huismoeders al te wachten om haar nog maar al te schaarsche portie in ontvangst te nemen. De Zeeuwsche bieteuboeren hebben haar juist bjjtijds van het dreigende tekort gered. in de centrif uges de stroop, die aanzien geep, verwijderd worden; gevoerd en de witte korrels blijven verder gevoerd naar de 10. Nu moet nog aam de korrels kleep en ze een geel de stroop wordt door een zeef af in den trommel over en worden dan koelers en drogers 11. Rechts: om daaruit ten slotte in de zakken te worden gestort

Tijdschriftenbank Zeeland

Ons Zeeland / Zeeuwsche editie | 1939 | | pagina 25