Uit den zak van Sinterklaas.. De borstplaatmassa moet uitgegoten worden in vormen, die eerst eenigen tijd in Met behulp van een speciale plank geeft men koud water hebbengestaan endaomaop eenmetboterbestreken papier zijn gelegd. aan het speculaasdeeg den vereischten vorm. Waarmee zullen wij dit jaar den zak van den goeden Sint vullen? Op de eerste plaats natuurlijk met eenige der bekende Sinterklaassnoeperijtjes, waarvoor wij borstplaat en speculaas gekozen hebben. Suikerdistributie, duurte van amandelen, boter enz. zullen het echter noodzakelijk maken, daarnaast ook nog naar andere lekkernijen uit te zien. Gelukkig is het fruit dit jaar voordeelig in prijs en niets belet ons dus. den een of ander met een aardig opgemaakt fruitmandje te vereeren. Zoo'n fruit- mandje doet niet alleen bizonder decoratief aan, maar is bovendien een lekkernij, die beslist altijd welkom zal zijn, want wie houdt er niet van fruit? Tot slot volgt dan nog een recept van zoute sten gels, die we kunnen maken van overgehouden stukjes bladerdeeg en die, op aardige wijze verpakt, vooral als verrassing voor den heer des huizes zullen kunnen dienen. BORSTPLAATHARTEN MET VRUCHTJES y2 pond suiker, 1 dl. melk, 50 gram Fransche vrachtjes, desverkiezend wat roode kleur stof. Breng de suiker met de melk in een goed geëmailleerd pan netje onder voortdurend roeren met een houten lepel aan de kook. Verwijder met een nat kwastje de kristallen, die zich onder bet koken langs de wan den van het pannetje afzetten, maar vergeet niet, toch telkens goed te blijven roeren. Zoute stengels kunnen van rest jes bladerdeeg gebakken worden. Voor dit aardige fruitmandje werd een aardbeienslofje gekozen, dat langs de randen met zachtgroen papier werd bekleed. N.B. Wil men chocoladeborstplaat maken, dan voegt men er vóór het koken voor ieder V2 pond suiker plm. 1 afgestreken eetlepel cacao bij, terwijl voor koffiëborstplaat in plaats van melk gedeeltelijk koffie-extraet wordt toegevoegd. Men kan de borstplaat ook geheel met water maken of-met water en room, terwijl men er, ombaar zachter te maken, zoodra de massa van het vuur genomen is, nog een klontje boter doorheen kan roeren. Essences, die toegevoegd worden, roert men er pas na het koken, dus even voor het uitgieten, doorheen. Laat de massa zóó lang inko ken tot ze een draad trekt. Dit kan men controleeren door eenige druppels langzaam van den lepel, die tamelijk hoog boven het pannetje gehouden wordt, te laten vallen, waarbij dan de laatste druppel een fijn, niet te kort draadje moet trek ken of door den lepel in 'n kom met waterte steken,eengestolden druppel van de suikermassa, die zich onderaan dien lepel bevindt, tusschen duim en wijsvinger te nemen, beide vingers van elkaar te bewegen en toe te zien of eb :iu een draadje vormt. Xeem het pannetje, wanneer het stroopje voldoende inge kookt is, van het vuur, roer er KLEINE SPECULAASJES 250 gram bloem, 150 gram basterdsuiker. 100 gram boter, ons amandelen of pinda's, 5 gram speculaaskruiden (waarvoor men een mengsel van gestampte kruidnagelen, fijne kaneel en wat noot muskaat door elkander kan mengen), een mespuntje dubbelkoolzure soda, dl. water, een snufje zout. Verwijder van de amandelen of de pinda's de bruine velletjes en hak ze in tamelijk grove stukken. Vermeng daarna alle ingrediënten goed met elkaar door ze op een steenen aanrecht of in een kom flink door elkaar te kneden en laat het deeg vervolgens liefst 24 uur op een koele plaats rusten. Steek daarna van het deeg met behulp van een speculaasplank, die met bloem bestrooid is, specu laasjes en leg deze op een met boter bestreken bakblik. Bak de koekjes in-plm. 25 minuten in een matig warmen oven bruin en gaar. Laat ze bekoelen en bewaar ze in een goed gesloten trommel. Eenige sierkalebassen doen het zeer fraai op onze opgemaakte fruitschaal. vlug de in stukken gesneden vruchtjes en desverkiezend wat roode kleurstof doorheen, blijf roeren tot de massa ondoor schijnend wordt en giet haar dan uit in de vormen, die eeni- gm tijd in koud water hebben gestaan en die daarna op een met boter bestreken stuk papier zijn gelegd. Zet de vormen, wanneer de massa stijf is, op hun kant, zoo- dat de borstplaat goed kan uit dampen en bewaar de figuren in goed gesloten trommels.

Tijdschriftenbank Zeeland

Ons Zeeland / Zeeuwsche editie | 1939 | | pagina 44