Uit den zak van Sinterklaas..
De borstplaatmassa moet uitgegoten worden in vormen, die eerst eenigen tijd in Met behulp van een speciale plank geeft men
koud water hebbengestaan endaomaop eenmetboterbestreken papier zijn gelegd. aan het speculaasdeeg den vereischten vorm.
Waarmee zullen wij dit jaar den zak van den
goeden Sint vullen?
Op de eerste plaats natuurlijk met eenige
der bekende Sinterklaassnoeperijtjes, waarvoor wij
borstplaat en speculaas gekozen hebben.
Suikerdistributie, duurte van amandelen, boter
enz. zullen het echter noodzakelijk maken, daarnaast
ook nog naar andere lekkernijen uit te zien.
Gelukkig is het fruit dit jaar voordeelig in prijs en
niets belet ons dus. den een of ander met een aardig
opgemaakt fruitmandje te vereeren. Zoo'n fruit-
mandje doet niet alleen bizonder decoratief aan,
maar is bovendien een lekkernij, die beslist altijd
welkom zal zijn, want wie houdt er niet van
fruit?
Tot slot volgt dan nog een recept van zoute sten
gels, die we kunnen maken van overgehouden stukjes
bladerdeeg en die, op aardige wijze verpakt, vooral als
verrassing voor den heer des huizes zullen kunnen
dienen.
BORSTPLAATHARTEN
MET VRUCHTJES
y2 pond suiker, 1 dl. melk,
50 gram Fransche vrachtjes,
desverkiezend wat roode kleur
stof.
Breng de suiker met de melk
in een goed geëmailleerd pan
netje onder voortdurend roeren
met een houten lepel aan de
kook. Verwijder met een nat
kwastje de kristallen, die zich
onder bet koken langs de wan
den van het pannetje afzetten,
maar vergeet niet, toch telkens
goed te blijven roeren.
Zoute stengels kunnen van rest
jes bladerdeeg gebakken worden.
Voor dit aardige fruitmandje werd een aardbeienslofje
gekozen, dat langs de randen met zachtgroen papier
werd bekleed.
N.B. Wil men chocoladeborstplaat maken, dan
voegt men er vóór het koken voor ieder V2 pond
suiker plm. 1 afgestreken eetlepel cacao bij, terwijl
voor koffiëborstplaat in plaats van melk gedeeltelijk
koffie-extraet wordt toegevoegd.
Men kan de borstplaat ook geheel met water
maken of-met water en room, terwijl men er, ombaar
zachter te maken, zoodra de massa van het vuur
genomen is, nog een klontje boter doorheen kan
roeren. Essences, die toegevoegd worden, roert men
er pas na het koken, dus even voor het uitgieten,
doorheen.
Laat de massa zóó lang inko
ken tot ze een draad trekt. Dit
kan men controleeren door
eenige druppels langzaam van
den lepel, die tamelijk hoog
boven het pannetje gehouden
wordt, te laten vallen, waarbij
dan de laatste druppel een fijn,
niet te kort draadje moet trek
ken of door den lepel in 'n kom
met waterte steken,eengestolden
druppel van de suikermassa, die
zich onderaan dien lepel bevindt,
tusschen duim en wijsvinger te
nemen, beide vingers van elkaar
te bewegen en toe te zien of
eb :iu een draadje vormt.
Xeem het pannetje, wanneer
het stroopje voldoende inge
kookt is, van het vuur, roer er
KLEINE SPECULAASJES
250 gram bloem, 150 gram basterdsuiker. 100
gram boter, ons amandelen of pinda's, 5 gram
speculaaskruiden (waarvoor men een mengsel van
gestampte kruidnagelen, fijne kaneel en wat noot
muskaat door elkander kan mengen), een mespuntje
dubbelkoolzure soda, dl. water, een snufje
zout.
Verwijder van de amandelen of de pinda's de
bruine velletjes en hak ze in tamelijk grove stukken.
Vermeng daarna alle ingrediënten goed met elkaar
door ze op een steenen aanrecht of in een kom flink
door elkaar te kneden en laat het deeg vervolgens
liefst 24 uur op een koele plaats rusten.
Steek daarna van het deeg met behulp van een
speculaasplank, die met bloem bestrooid is, specu
laasjes en leg deze op een met boter bestreken
bakblik. Bak de koekjes in-plm. 25 minuten in een
matig warmen oven bruin en gaar. Laat ze bekoelen
en bewaar ze in een goed gesloten trommel.
Eenige sierkalebassen doen het
zeer fraai op onze opgemaakte
fruitschaal.
vlug de in stukken gesneden
vruchtjes en desverkiezend wat
roode kleurstof doorheen, blijf
roeren tot de massa ondoor
schijnend wordt en giet haar
dan uit in de vormen, die eeni-
gm tijd in koud water hebben
gestaan en die daarna op een
met boter bestreken stuk papier
zijn gelegd.
Zet de vormen, wanneer de
massa stijf is, op hun kant, zoo-
dat de borstplaat goed kan uit
dampen en bewaar de figuren
in goed gesloten trommels.