ER ZIJN WEER MOSSELEN
1
A i/ hunt U tveer dagelijhs
smullen van H-O en Quaher
Prijs onveranderd
in tlken;!£^.-k,aar
Wal zuil
en we
eten
CORRESPONDENTIE
-<•-
Cweef al uw liuisgciiooteii
dagelijks een bord heerlijk
H-O of Quaker
37
GEKOOKTE MOSSELEN
(4 PERSONEN)
2 kg. mosselen, een toefje peterselie,
1 ui, 2 laurierbladeren, een stukje wortel.
Waseh de mosselen zorgvuldig schoon
in koud water en zie de schelpen na of
ze open zijn. (Mosselen met open schel
pen zijn dood en kunnen niet meer wor
den gebruikt.) Zet koud water op met
de peterselie, den ui, den wortel en de
laurierbladerenen breng het aan de kook.
Doe de mosselen er in en laat ze ko
ken tot alle schelpen zijn opengespron
gen. Giet ze daarna in een vergiet en
laat ze uitlekken. Neem ze uit de schelp
en dien ze op een verwarmden schotel
met mosterdsaus, die op de volgende
wijze bereid wordt: smelt 25 gr. boter,
voeg er 20 gr. bloem aan toe en roer
dit samen tot een glad papje. Giet er
vervolgens 54 liter bouillon (of water)
bij onder voortdurend roeren en laat
het sausje doorkoken en gaar worden.
Maak het op smaak af met zout, peper
en V2 eetlepel mosterd.
GEBAKKEN MOSSELEN
(4 PERSONEN)
1 54 kg. mosselen, peper, 100 gr. bo
ter, paneermeel.
Kook de mosselen gaar en haal ze
uit de schelp. Wasch ze als ze zanderig
zijn in warm water af. Bestrooi ze
vervolgens met peper en laat deze er
even intrekken. Haal ze door paneer
meel en bak ze in de boter bruin. Ge
bruik desverkiezende in plaats van boter
frituurvet en bak ze in frituurvet zooals
pommes frites. Geef ze als warm hapje
bij de boterham of met a ard appel-
purée en sla.
GESTOOFDE MOSSELEN
(4 PERSONEN)
154 kg. mosselen, het sap van 54
citroen, 50 gr. boter, peper.
Kook de mosselen gaar zooals hier
boven is beschreven. Neem ze uit de
schelpen en controleer of er zand in de
Zondag Groentesoep.
Lamscoteletten
Worteltjes.
Aardappelen.'
Vruehtenslaatje.
Maandag Runderrollade.
Andijvie.
Aardappelen.
Beschuit met bes
sensap.
Dinsdag Kop bouillon.
Koud vleesch.
Wittekool,
Aardappelen.
Woensdag Haché.
Gesmoorde uien.
Aardappelen.
Griesmeelvla.
Donderdag Erwtensoep met
kluif.
Drie in de pan.
Vrijdag Magere kerriesoep.
Gebakken mosselen.
Sla.
Aardappelen.
Zaterdag Saucijsjes.
Roodekoolstamppot
Tapiocaschoteltje.
schelpen zit. Wasch ze dan in warm
water af. Leg de mosselen in een vuur
vast schoteltje en bestrooi ze met pe
per. Druppel het citroensap er bij en
leg er klontjes boter op. Giet er zooveel
water op tot de bodem van het schoteltje
ruim bedekt is. Strooi over het geheel
een laag paneermeel en leg er hier en
daar een klontje boter op. Laat het
schoteltje in den oven bruin worden.
Presenteer het als warm pikant hapje
bij de boterham.
MOSSELEN IN KAASSAUS
(4 PERSONEN)
1 kg. mosselen, zout, peper, 1 laurier
blaadje, wat tijm, 54 liter bouillon
of melk, ruim 1 lepel boter, 254 lepels
bloem, 25 gr. geraspte kaas, wat fijn
gehakte peterselie.
Kook de mosselen, nadat ze zorg
vuldig zijn schoongemaakt, gaar. Laat
ze op een vergiet uitlekken. Leg ze
dan in een vuurvast schoteltje met
het laurierblad, den tijm en de- fijn
gehakte peterselie. Smelt vervolgens
de boter voor het sausje, voeg de bloem
er bij en roer het tot een glad papje.
Giet er dan den bouillon of de melk bij
en laat het sausje onder voortdurend
roeren doorkoken. Maak het op smaak
met de geraspte kaas. Giet het sausje
over de mosselen en laat het gerecht in
den oven bruin worden. Presenteer
het als warm tusschengerecht of als
pikant hapje bij de boterham.
MOSSELEN IN AZIJN
3 kg. mosselen, 1 liter inmaakazijn,
peperkorrels, laurierblaadjes, schijfjes
ui. Kook de mosselen gaar en haal ze
uit de schelpen. Wasch ze zorgvuldig
af, zoodat de inmaak niet kan bederven
door het vuil, dat op de mosselen is
achtergebleven. Schik ze in een jam
potje of stopflesch. Zet den azijn op
met de kiuiden (behalve den ui) en
laat het mengsel langzaam aan de kook
komen, zoodat de smaak van de krui
den in den azijn kan trekken. Giet den
kokenden azijn over de mosselen, tot
ze geheel onder staan, zorg ervoor dat
in ieder potje enkele kruiden bijge
voegd worden en leg er tevens een paar
schijfjes ui in. Sluit de flessclien of potjes
zorgvuldig af en bewaar ze op een fris-
sche plaats. Controleer den inmaak
geregeld en voeg er (als de mosselen
veel azijn hebben opgenomen) nog wat
nieuwen azijn bij.
Mevr. W. G. te Egmond aan Zee.
Hierbij laten wij een recept voor het
bereiden van konijnenhuiden volgen:
Ontdoe de binnenzijde van het nog
aanwezige vleesch en zet ze gedurende
24 uur in het zout. Spijker het huidje
vervolgens op een plankje en wrijf het
in met een mengsel van twee deelen
aluin en 1 deel zout. Laat de huid onge
veer vier dagen op een droge winderige
plaats liggen. Neem het huidje van het
plankje af en wrijf het soepel. Wordt
de huid soms nog vochtig wrijf ze dan
flink in met aluinpoeder. Tot slot wordt
de binnenzijde met krijtpoeder inge
wreven.
Verzoek genoteerd van: Mej. Wed.
B. te Den Bosch.
Voorraad maken van het heer
lijke en voor Uw gezondheid on
misbare H-O of Quaker is dus
overbodig. Niet elk pak haver
mout is H-O of Quaker. Sla er
dus op, dat men U het origineele
pak geeft. Dan alleen kunt L er
zeker van zijn de onveranderde,
gewaarborgde kwaliteit te out-
vangen. Vlugkokend H-O of
Quaker geeft U energie voor
den heelen dag. Het bespaart
U tijd en gas. Uw gezin vindt
het heerlijk.
GRATIS beschikbaar zoolang
de voorraad strekt „Het meesterboek
der Tooverkunst" voor 2 Quaker of
H-O mannetjes. Knip ze uit de Quaker,
H-O of Kwix pakken en_zend ze ge
frankeerd, met uw adres, aan Quaker,
afd. A, Postbus 905, Rotterdam. Aan
één adres niet meer dan 2 boeken
Wat ben jij een Jhnke ke
rel {reu-orden, door dat da-
gelijksehe bord Quaker.
Denk er vooral aan.
de onmisbare Vitamine B,-
die zoo rijkelijk in Quaker
voorkomt, dagelijks op
nieuw door uw lichaam
moet worden opgenomen
hord
Quaker maakt U „ie, dik
'T'r"W sPjere„ en weef'
s evig, door zijn rijk
aa» eiwit: uw bloed
gezond door de belangrijke
mineraJe stoff K 'Ke
phosphorus
Bjj het oiltbyt, of als nagerecht, altijd smaakt
H-O of Quaker even heerlijk. Dit tien keer
geroosterd havermout wordt gemaakt van de
beste zongerjjpte haver ter wereld, volgens
een speciaal procédé. Dit is de reden, dat
alleen bjj Quaker en H-O de volle voedings
waarde en de heerlijke smaak voor U be
houden blijven. De lekkere H-O of Quaker,
in elk opzicht gezond, besparen U tijd en geld
en uw geheele gezin smult er van. Denk er aan
koop vandaag nog een pak bjj uw kruidenier.
-Prachtig
"°g halfVo, f»
Teep"^hr'„°nhe,e''
spaar, rijd m'"u,en.
neêrlands populaire, zuinige ONTBIJTI