ER ZIJN WEER MOSSELEN 1 A i/ hunt U tveer dagelijhs smullen van H-O en Quaher Prijs onveranderd in tlken;!£^.-k,aar Wal zuil en we eten CORRESPONDENTIE -<•- Cweef al uw liuisgciiooteii dagelijks een bord heerlijk H-O of Quaker 37 GEKOOKTE MOSSELEN (4 PERSONEN) 2 kg. mosselen, een toefje peterselie, 1 ui, 2 laurierbladeren, een stukje wortel. Waseh de mosselen zorgvuldig schoon in koud water en zie de schelpen na of ze open zijn. (Mosselen met open schel pen zijn dood en kunnen niet meer wor den gebruikt.) Zet koud water op met de peterselie, den ui, den wortel en de laurierbladerenen breng het aan de kook. Doe de mosselen er in en laat ze ko ken tot alle schelpen zijn opengespron gen. Giet ze daarna in een vergiet en laat ze uitlekken. Neem ze uit de schelp en dien ze op een verwarmden schotel met mosterdsaus, die op de volgende wijze bereid wordt: smelt 25 gr. boter, voeg er 20 gr. bloem aan toe en roer dit samen tot een glad papje. Giet er vervolgens 54 liter bouillon (of water) bij onder voortdurend roeren en laat het sausje doorkoken en gaar worden. Maak het op smaak af met zout, peper en V2 eetlepel mosterd. GEBAKKEN MOSSELEN (4 PERSONEN) 1 54 kg. mosselen, peper, 100 gr. bo ter, paneermeel. Kook de mosselen gaar en haal ze uit de schelp. Wasch ze als ze zanderig zijn in warm water af. Bestrooi ze vervolgens met peper en laat deze er even intrekken. Haal ze door paneer meel en bak ze in de boter bruin. Ge bruik desverkiezende in plaats van boter frituurvet en bak ze in frituurvet zooals pommes frites. Geef ze als warm hapje bij de boterham of met a ard appel- purée en sla. GESTOOFDE MOSSELEN (4 PERSONEN) 154 kg. mosselen, het sap van 54 citroen, 50 gr. boter, peper. Kook de mosselen gaar zooals hier boven is beschreven. Neem ze uit de schelpen en controleer of er zand in de Zondag Groentesoep. Lamscoteletten Worteltjes. Aardappelen.' Vruehtenslaatje. Maandag Runderrollade. Andijvie. Aardappelen. Beschuit met bes sensap. Dinsdag Kop bouillon. Koud vleesch. Wittekool, Aardappelen. Woensdag Haché. Gesmoorde uien. Aardappelen. Griesmeelvla. Donderdag Erwtensoep met kluif. Drie in de pan. Vrijdag Magere kerriesoep. Gebakken mosselen. Sla. Aardappelen. Zaterdag Saucijsjes. Roodekoolstamppot Tapiocaschoteltje. schelpen zit. Wasch ze dan in warm water af. Leg de mosselen in een vuur vast schoteltje en bestrooi ze met pe per. Druppel het citroensap er bij en leg er klontjes boter op. Giet er zooveel water op tot de bodem van het schoteltje ruim bedekt is. Strooi over het geheel een laag paneermeel en leg er hier en daar een klontje boter op. Laat het schoteltje in den oven bruin worden. Presenteer het als warm pikant hapje bij de boterham. MOSSELEN IN KAASSAUS (4 PERSONEN) 1 kg. mosselen, zout, peper, 1 laurier blaadje, wat tijm, 54 liter bouillon of melk, ruim 1 lepel boter, 254 lepels bloem, 25 gr. geraspte kaas, wat fijn gehakte peterselie. Kook de mosselen, nadat ze zorg vuldig zijn schoongemaakt, gaar. Laat ze op een vergiet uitlekken. Leg ze dan in een vuurvast schoteltje met het laurierblad, den tijm en de- fijn gehakte peterselie. Smelt vervolgens de boter voor het sausje, voeg de bloem er bij en roer het tot een glad papje. Giet er dan den bouillon of de melk bij en laat het sausje onder voortdurend roeren doorkoken. Maak het op smaak met de geraspte kaas. Giet het sausje over de mosselen en laat het gerecht in den oven bruin worden. Presenteer het als warm tusschengerecht of als pikant hapje bij de boterham. MOSSELEN IN AZIJN 3 kg. mosselen, 1 liter inmaakazijn, peperkorrels, laurierblaadjes, schijfjes ui. Kook de mosselen gaar en haal ze uit de schelpen. Wasch ze zorgvuldig af, zoodat de inmaak niet kan bederven door het vuil, dat op de mosselen is achtergebleven. Schik ze in een jam potje of stopflesch. Zet den azijn op met de kiuiden (behalve den ui) en laat het mengsel langzaam aan de kook komen, zoodat de smaak van de krui den in den azijn kan trekken. Giet den kokenden azijn over de mosselen, tot ze geheel onder staan, zorg ervoor dat in ieder potje enkele kruiden bijge voegd worden en leg er tevens een paar schijfjes ui in. Sluit de flessclien of potjes zorgvuldig af en bewaar ze op een fris- sche plaats. Controleer den inmaak geregeld en voeg er (als de mosselen veel azijn hebben opgenomen) nog wat nieuwen azijn bij. Mevr. W. G. te Egmond aan Zee. Hierbij laten wij een recept voor het bereiden van konijnenhuiden volgen: Ontdoe de binnenzijde van het nog aanwezige vleesch en zet ze gedurende 24 uur in het zout. Spijker het huidje vervolgens op een plankje en wrijf het in met een mengsel van twee deelen aluin en 1 deel zout. Laat de huid onge veer vier dagen op een droge winderige plaats liggen. Neem het huidje van het plankje af en wrijf het soepel. Wordt de huid soms nog vochtig wrijf ze dan flink in met aluinpoeder. Tot slot wordt de binnenzijde met krijtpoeder inge wreven. Verzoek genoteerd van: Mej. Wed. B. te Den Bosch. Voorraad maken van het heer lijke en voor Uw gezondheid on misbare H-O of Quaker is dus overbodig. Niet elk pak haver mout is H-O of Quaker. Sla er dus op, dat men U het origineele pak geeft. Dan alleen kunt L er zeker van zijn de onveranderde, gewaarborgde kwaliteit te out- vangen. Vlugkokend H-O of Quaker geeft U energie voor den heelen dag. Het bespaart U tijd en gas. Uw gezin vindt het heerlijk. GRATIS beschikbaar zoolang de voorraad strekt „Het meesterboek der Tooverkunst" voor 2 Quaker of H-O mannetjes. Knip ze uit de Quaker, H-O of Kwix pakken en_zend ze ge frankeerd, met uw adres, aan Quaker, afd. A, Postbus 905, Rotterdam. Aan één adres niet meer dan 2 boeken Wat ben jij een Jhnke ke rel {reu-orden, door dat da- gelijksehe bord Quaker. Denk er vooral aan. de onmisbare Vitamine B,- die zoo rijkelijk in Quaker voorkomt, dagelijks op nieuw door uw lichaam moet worden opgenomen hord Quaker maakt U „ie, dik 'T'r"W sPjere„ en weef' s evig, door zijn rijk aa» eiwit: uw bloed gezond door de belangrijke mineraJe stoff K 'Ke phosphorus Bjj het oiltbyt, of als nagerecht, altijd smaakt H-O of Quaker even heerlijk. Dit tien keer geroosterd havermout wordt gemaakt van de beste zongerjjpte haver ter wereld, volgens een speciaal procédé. Dit is de reden, dat alleen bjj Quaker en H-O de volle voedings waarde en de heerlijke smaak voor U be houden blijven. De lekkere H-O of Quaker, in elk opzicht gezond, besparen U tijd en geld en uw geheele gezin smult er van. Denk er aan koop vandaag nog een pak bjj uw kruidenier. -Prachtig "°g halfVo, f» Teep"^hr'„°nhe,e'' spaar, rijd m'"u,en. neêrlands populaire, zuinige ONTBIJTI

Tijdschriftenbank Zeeland

Ons Zeeland / Zeeuwsche editie | 1939 | | pagina 37