DE LORD MAYOR VA A LONDEN GEEFT EEN BANKET i Keuken- j batterijen j in actie j Een banket, aange- boden door den Lord Mayor, van Londen vormt een evenement van be- lang. De voorberei- ding ervan neemt j ettelijke weken in beslag en er wordt met man en macht gewerkt om het ge- t hemelte der honder- den gasten op de j meest vernuftige en aangename wijze te streelen. Onze foto- serie geeft U een J aardig idee van al- les wat er bij zoo'n Lucullus-festijn te pas komt. Onder de gewelven van Guildhall, waar alles nog precies is, zooals het was honderden jaren geleden. De eerste toebereidselen voor het grootseh opgezette banket in vollen gang. Het hanteeren van de zware lendestukken de hoofd motieven van het menu vereischt de eendrachtige sa menwerking van drie chef koks. Het stuk wordt eerst omwikkeld met vetvrij papier, waaromheen een dikke laag deeg komt. Vervolgens nog enkele lagen papier, waarna 't stuk 7 uur in den oven moet. schitterende militaire uniformen. Sinds onheuglijke tijden werd het banket verzorgd door de chefs van de proviandmeesters, firma's, die de diners der city steeds officieel verzorgen en die behooren tot een instelling waarvan de roem en de faam terugloopt tot 1669. Het origineele bedrijf der firma van Cornhill staat op den dag van vandaag nog steeds te kijk in het museum van Zuid-Kensington. De chef dezer firma, die thans Ring en Brymer wordt genoemd, vertelde ons dat lendestukken altijd koud moesten worden gegeten en dat de stukken voor het banket van November afkomstig waren van speciaal uit gezocht Angus- vee, dat veertien dagen vóór het festijn was vetgemest. Natuurlijk kwamen er ook allerlei èt groote banket dat in den loop van November in Guildhall te Londen door den lord mayor aan honderden voor name gasten werd aangeboden, heeft ge heel in de lijn gestaan van de oude En- gelsche traditie. Ongeveer zeshonderd meter tafel doek en 2500 stuks tafel linnen waren er speciaal voor uitgezocht, terwijl men zeshonderd voet aparte tafel- gelegenheid onder de gewelven had uitgelegd. Het glaswerk bestond uit niet minder dan 8500 stuks, waarbij het prachtig porseleinen servies liefst 15300 deelen in beslag nam. Veertig stoere kruiers hadden de verschillende benoodigdheden naar Guildhall gebracht en zesendertig ervaren koks toonden hun vaardigheid in het hanteeren der tweehonderden- vijftig potten en pannen. Tweehonderdenzestig kellners zorgden dat de gasten niets te kort kwamen en zesenvijftig opperschenkers lieten het fonkelen de nat in de bekers schuimen. Toch waren de verschillende gangen en menu's nog betrekkelijk eenvoudig in verhouding tot soort gelijke gebeurtenissen onder koning George III en koningin Charlotte in 1761 of andere festijnen, die als weergaloos in de culinaire geschiedenis geboekt staan. Maar hoe betrekkelijk eenvoudig ook, het was en bleef, traditiegetrouw, een weerspiegeling, een embleem van de weelde en den rijkdom van de city zelf. De eerste Engelsche vor sten, die een banket in Guildhall bijwoonden, waren William en Marv, die in een staatsiekoets en onder luis terrijke praal door de prach tig versierde straten van Londen reden, daarbij ge ëscorteerd door het flon kerend oranje-rood van De wildpasteitjes worden gevuld, maar de smakelijke inhoud wordt er eerst ingedaan, nadat de omhulsels knappend heerlijk in den oven zijn gebakken.

Tijdschriftenbank Zeeland

Ons Zeeland / Zeeuwsche editie | 1939 | | pagina 6