DE LORD MAYOR VA A LONDEN
GEEFT EEN BANKET
i
Keuken- j
batterijen j
in actie j
Een banket, aange-
boden door den
Lord Mayor, van
Londen vormt een
evenement van be-
lang. De voorberei-
ding ervan neemt j
ettelijke weken in
beslag en er wordt
met man en macht
gewerkt om het ge- t
hemelte der honder-
den gasten op de j
meest vernuftige en
aangename wijze te
streelen. Onze foto-
serie geeft U een J
aardig idee van al-
les wat er bij zoo'n
Lucullus-festijn te
pas komt.
Onder de gewelven van Guildhall, waar alles nog precies is, zooals het was honderden jaren geleden. De
eerste toebereidselen voor het grootseh opgezette banket in vollen gang.
Het hanteeren van de zware
lendestukken de hoofd
motieven van het menu
vereischt de eendrachtige sa
menwerking van drie chef
koks. Het stuk wordt eerst
omwikkeld met vetvrij papier,
waaromheen een dikke laag
deeg komt. Vervolgens nog
enkele lagen papier, waarna
't stuk 7 uur in den oven moet.
schitterende militaire uniformen. Sinds onheuglijke
tijden werd het banket verzorgd door de chefs van
de proviandmeesters, firma's, die de diners der city
steeds officieel verzorgen en die behooren tot een
instelling waarvan de roem en de faam terugloopt tot
1669. Het origineele bedrijf der firma van Cornhill
staat op den dag van vandaag nog steeds te kijk in
het museum van Zuid-Kensington. De chef dezer
firma, die thans Ring en Brymer wordt genoemd,
vertelde ons dat lendestukken altijd koud moesten
worden gegeten en dat de stukken voor het banket
van November afkomstig waren van speciaal uit
gezocht Angus- vee, dat veertien dagen vóór het festijn
was vetgemest. Natuurlijk kwamen er ook allerlei
èt groote banket dat in den loop van
November in Guildhall te Londen door
den lord mayor aan honderden voor
name gasten werd aangeboden, heeft ge
heel in de lijn gestaan van de oude En-
gelsche traditie. Ongeveer zeshonderd meter tafel
doek en 2500 stuks tafel linnen waren er speciaal voor
uitgezocht, terwijl men zeshonderd voet aparte tafel-
gelegenheid onder de gewelven had uitgelegd. Het
glaswerk bestond uit niet minder dan 8500 stuks,
waarbij het prachtig porseleinen servies liefst 15300
deelen in beslag nam. Veertig stoere kruiers hadden
de verschillende benoodigdheden naar Guildhall
gebracht en zesendertig ervaren koks toonden hun
vaardigheid in het hanteeren der tweehonderden-
vijftig potten en pannen. Tweehonderdenzestig
kellners zorgden dat de gasten niets te kort kwamen
en zesenvijftig opperschenkers lieten het fonkelen
de nat in de bekers schuimen.
Toch waren de verschillende gangen en menu's
nog betrekkelijk eenvoudig in verhouding tot soort
gelijke gebeurtenissen onder koning George III en
koningin Charlotte in 1761 of andere festijnen, die
als weergaloos in de culinaire geschiedenis geboekt
staan. Maar hoe betrekkelijk eenvoudig ook, het was
en bleef, traditiegetrouw, een weerspiegeling, een
embleem van de weelde en
den rijkdom van de city zelf.
De eerste Engelsche vor
sten, die een banket in
Guildhall bijwoonden, waren
William en Marv, die in een
staatsiekoets en onder luis
terrijke praal door de prach
tig versierde straten van
Londen reden, daarbij ge
ëscorteerd door het flon
kerend oranje-rood van
De wildpasteitjes worden gevuld, maar de smakelijke
inhoud wordt er eerst ingedaan, nadat de omhulsels
knappend heerlijk in den oven zijn gebakken.