KLOVEN
KRUSCHEN SALTS
Uit ons Menu
KLOOSTERBALSEM
WAT ZULLEN WE
ETEN?
37
We persen nu de verschillende deelen
luchtig onder een voclitigen doek op en
naaien ze in elkaar. Rondom deii hals
nemen we alle steken op en breien hier
boven met de donkerblauwe wol eerst
14 naalden steeds afwisselend 1 r., 1 av.
(we breien r. boven r. en av. boven
av.). Bij de derde naald breien we een
knoopsgat in, door 3 st. vanaf den kant
gerekend 2 st. af te kanten en deze bij
de volgende naald weer op te zetten.
Met de lichtblauwe wol breien we
vervolgens 6 naalden geheel recht (3
ribbels) en kanten daarna alle steken
af. Aan den achterkant bij het splitje
naaien we ten slotte drie knoopjes
tegenover de knoopsgaatjes.
KONINGINNESOEF
(4 PERSONEN)
F/4 liter water, resten van kip, 4
bouillonblokjes, 45 gr. boter, 40 gr.
bloem, zout, een scheutje melk, desver-
kiezende 1 eierdooier.
Zet het water op en los er de bouillon
blokjes in op. Smelt vervolgens de boter,
voeg de bloem er bij en roer liet samen
tot een glad papje. Giet er dan onder
voortdurend roeren den bouillon bij en
laat de soep doorkoken en bindeu. Voeg
er vervolgens de melk bij en de restjes
kip, die in stukjes worden gesneden;
maak de soep met wat zout op smaak.
Roer in de soepterrine den dooier los en
giet de soep onder goed kloppen er bij.
Presenteer ze daarna direct.
KIP MET RIJST
(4 PERSONEN)
l soepkip, zout, 1 stukje selderijknol,
1 ui, wat selderijgroen, 150 gr. rijst,
2 eetlepels tomatenpurée, 1 y2 eetlepel
boter, 3 eetlepels bloem, een scheutje
melk.
Maak de kip schoon en zet ze met
water, zout, den ui, het selderijgroen en
den selderijknol op. Kook ze in ongeveer
1 uur gaar. Neem ze daarna uit den
bouillon en haal het vleesch geheel van
de beentjes af; snijd het dan in stukjes.
Kook intusschen de rijst met water
en zout op de gewone wijze gaar en
droog in ongeveer 20 minuten. Druk deze
in een rijstrand en stort den rand op
een verwarmden schotel. Smelt voor de
saus de boter, voeg de bloem erbij en
vervolgens ongeveer 3 tot 3% dl. kip-
ponbouillon. Laat de saus doorkoken
en voeg er de tomatenpurée aan toe. -
Vermeng de stukjes kip met de saus en
giet dit mengsel in de opening van den
rijstrand. Presenteer dezen schotel met
doperwten of worteltjes of geef het ge
recht als warm pikant hapje bij de
lunch.
SPRUITJES MET KASTANJES
(4 PERSONEN)
1 kg. spruitjes, 250 gr. kastanjes,
zout, 50 gr. boter.
Verwijder van de spruitjes de buiten
ste blaadjes en snijd een stukje vin het
stronkje af. Wasch ze in ruim water en
zet ze vervolgens met het aanhangende
water en zout op. Kook ze gaar in onge
veer 25 minuten. Laat ze op een vergiet
uitlekken. Wasch intusschen de kastan
jes en maak over het platte gedeelte een
kruis met een scherp mes. Kook ze daarna
vlug gaar en snijd ze in stukken. Roer ze
door de spruitjes. Smelt de boter en Iaat
de groente hierin nog ongeveer 10 minu
ten stoven. j
WARME BIETENSLA
(4 PERSONEN)
1 kg. bieten, zout, peper, 2 eetlepels
slaolie, 4 eetlepels azijn.
Wasch de bieten en zet ze op met ruim
water. Kook ze gaar in ongeveer 2 tot
3 uur. Wrijf vervolgens de schil er af en
snijd de bieten in plakken. Verdeel deze
weer in stokjes. Vermeng de olie met den
azijn, het zout en de peper. Schep de
groente er door en laat den smaak even
goed doortrekken. Presenteer de sla
APPELTAART
200 gr. bloem, 150 gr. boter, 100 gr.
suiker, 1 ei, wat geraspte citroenschil,
een snufje zout, appelen, suiker, des-
verkiezend wat kaneel.
Doe de bloem in een kom met de
suiker, snijd de boter er door, voeg het
ei, het zout en de geraspte citroenschil
er bij en kneed alles samen tot een glad
deeg. Smeer een, springvorm in met
boter en voer dezen met het deeg. Vul
den vorm met de appelen, die geschild
en in schijfjes gesneden zijn. Strooi
tusschen de lagen een mengsel van ka
neel en suiker of alleen suiker. Garneer
den bovenkant met reepjes deeg, die
ruitsgewijs over de taart worden gelegd.
Bestrijk ze met geklopt ei en bak de
taart vervolgens in een warmen oven
gedurende ongeveer Vó uur. Laat het
gebak opstijven en neem het daarna
uit den vorm. Laat de taart op een treet
je uitwasemen.
Gesprongen handen zijn pijnlijk,lastig en
leelijk om te zienMaar daaraan sukkelen
is nu niet- meer noodig! Ge behoeft ze niet
te krijgen en Ge kunt er dadelijk af
zijn, mits Ge Uw handen met den
verzachtenden Kloosterbalsem verzorgt.
Kloosterbalscni is een bijzondere balsem,
die heerlijk verzacht en die Uw huid
prachtig glad en gaai maakt, dank zij d<
aromatische en lmidgenczeude bestand
deelen die Uw huid als 't ware verjongen.
Kloosterbalsem dringt diep in de weef
sels en maakt deze weer gezond en soepel.
Akker's Ivloostcrbalsem bijt niet, zooal-
andere middelen, en is ook niet te ver
gelijken niet geparfumeerde crèmes, dit
wel aaugenaam ruiken, maar niet genezen
Onovertroffen als hnidgenezeud middel
bij brandwonden, schaafwonden, schrab
huid. open huid, kloven en wintervoeten.
A Ifk'PQ'q
Een oude juffrouw in Dedemsvaart
Was beroemd om haar heerlijke
moccataart.
Ze zei: „Mijn succes
Komt door Buisman's G.S.
Zoon busje in huis, dat is goud waard!"
Zondag
Maandag
Dinsdag
Woensdag
Donderdag
Vrijdag:
Zaterdag
Tomatensoep.
Kip met rijst.
Doperwten.
Appeltaart.
Koninginnesoep.
Varkensfricandeau.
Wittekool.
Aardappelen.
Koud vleesch.
Andijvie.
Griesmeelvla.
Kop bouillon.
Gestoofde poulet.
Gesmoorde uien.
Saucijsjes.
Roodekool.
Aardappelen.
Gebakken grutjes.
Gebakken schol.
Warme bietensla.
Aardappelen.
Vermicellipap.
Krabbetjes.
Spruitjes met kas
tanjes.
Aardappelen.
Fruit.
Per pot van -1 Cr. f 0.62
pot van 00 Gr. f 1.0
(AyrvèV
Reeeptenbaekje wordt op aanvraag gratis
gezonden door de fabrielc te Zwartsluis.
Wie weet wat Rheumattek is, uit barre
ervaring, die weet óók dat deze ver
schrikkelijke kwaal, met zijn chagrijnige,
steeds weerkcerende pijnen, een mensch
zijn heele leven vergalt. Dagen en nachten
pijn in lijf en leden en als de pijnen eens
een oogenblik afnemen, dan is dat om
straks zoo ongelegen mogelijk
weer terug te keeren in heviger kracht.
Rheumatiek is een sloopende pijn, die
ontstaat omdat schadelijke zuren zich
ophoopen en vastzetten in spieren en spier
weefsels, nu hier dan daar. Rheumatiek
uit zich in vele vormen, maar de oorzaak
is altijd onzuiver bloed, zooals de gevolgen
altijd snerpende pijnen zijn. Die pijnen te
verzachten, die oorzaak weg te nemen,
dat is de taak van Kruschen Salts. De zes
minerale zouten waaruit dit heilzaam
preparaat is samengesteld, bestrijden Uw
kwaal in zijn oorzaak: ze zuiveren hei
bloed. Dat wordt vrijgemaakt van
Kruschen zal U goed doen en weer de
bewegingen. En ge zult zoo dankbaar
de onmetelijke ellende die Uw kwaal
die pij 11 verwekkende, schadelijke zuren.
op volmaakt natuurlijke wijze.
De wonderlijk weldadige uitwerking van
Kruschen Salts, regelmatig gebruikt, is
een gevolg van de verhoogde actie die
daardoor uitgaat van Uw lever, nieren en
ingewanden. Naarmate die weer tot
verjongde actie komen en dat kan
niet uitblijven met Kruschen Salts!
zuiveren en filteren ze weer net als vroe
ger, alle schadelijke zuren uit Uw bloed.
Tot nu toe zetten die zich vast en veroor
zaakten Uw pijn maar dan worden
ze afgevoerd langs natuurlijken weg,
zooais dat hoort in ieder normaal
gezond gestel.
Volg toch het voorbeeld van die dui
zenden en duizenden dankbare gebruikers
van Kruschen Salts. Begin er óók mee!
lederen morgen bij het opstaan de beroem
de kleine dosis, zoovéél als er op een cent
gaat.
oude maken vrij van pijn, vrij in Uw
zijnVoor Uwe wondere redding van
anders nog ten gevolge zal hebben.
is verkrijgbaar bij apothekers en drogisten u f 0.40, f 0.7.1 en f 1.60 (extra groot pak),
rubnkanten: K. Griffiths Hughes Ltd., Manchester (Engeland). Opgericht 1756.