H-O of Quahet* De sinaasappel, een gezonde vrucht Wat zullen we eten l i l t t E is het gezondste ontbijt, dal l 1 geven kunt voedzaam en heerlijk van smaak vail (ie 206e naald 20 st. af, aan het begin van de, 208e naald 10 st., aan het begin van de 210e naald 5 st. en aan liet begin van de 212e naald I st., ter wijl we de overige 6 st. bij de 213e naald ineens afkanten (voor den schouder). Het tweede dekstukje breien we nu op dezelfde doch tegengestelde wijze. We beginnen dus aan het begin van de 207e naald met afkanten. i Voor het kraagje zetten we met zwarte wol 92 st. op en breien hierboven als volgt le naald: recht. 2e naald: 3 r., omslaan. Vanaf de gelieele naald door herhalen, eindigen met 2 r. Se naald: lr.,* den steek vóór den omslag afhalen en daarbij tegelijkertijd den omslag van de naald laten glijden, 2 r. Vanaf de gelieele naald door herhalen, eindigen met 3 r. 4e naald: 3 av., 1 st. afhalen, 2 av. Vanaf de geheele naald door herhalen. Eindigen met 1 av. Se naald: recht en de afgehaalde ste ken nu weer afhalen zonder te breien. He naald: als de 4e. We herhalen nu deze 6 naalden ver der voortdurend. De 7e naald is dus gelijk aan de le naald enz. Hebben we in totaal 60 naalden ge breid, dan kanten we af (de kraag wordt dubbel aangezet). We persen nu de verschillende deelen van het jasje luchtig onder een voch- tigen doek op en zetten ze in elkaar. Bij het innaaien van het dekstukje van de revers denken we er aan, dat dit tot aan den boord doorloopt. Tot slot worden de drukknoopjes voor de sluiting en de acht, groote knoopen aangenaaid. SINAASAPPELCOMPOTE (4 PERSONEN) 6 sinaasappelen, suiker naar smaak, wat gehakte of gemalen noten, desver- kiezende een scheutje marasquin of cognac. Schil de vruchten en verwijder zorg vuldig alle witte velletjes. Snijd den sinaasappel met een roestvrij mesje of vruchtenmesje in dunne, dwarse, schijf jes en leg hiervan een laagje in een gla zen schotel. Strooi op dit laagje een lepel suiker, leg er weer een laagje si naasappelschijfjes op, enz. Strooi tns- scben de lagen wat gehakte of gemalen noten en maak de compote desverkie- zende geuriger met marasquin of cognac. SINAASAPPELVLA (4 PERSONEN) Het sap van 4 sinaasappelen, 1 ci troen, een glas witten wijn. 3 eieren, 4 eetlepels suiker. Vermeng het vruchtensap met den wijn. Roer de dooiers met de suiker schuimig, giet de vloeistof er ouder voortdurend roeren bij. Laat de vla onder roeren op een zacht vuurtje of au bain marie binden en blijf goed roe ren om schiften te voorkomen. Klop vervolgens het eiwit zeer stijf en schep het van hef vuur af door de gedeeltelijk afgekoelde vla. Schep de luchtige massa over in glazen of schaaltjes en garneer de vla met partjes sinaasappel. l)ien liet gerechtje direct op om zakken van het eiwit te voorkomen. SINAASAPPELVLA (4 PERSONEN) 3 sinaasappelen, 1 banaan, een paar schijfjes ananas, suiker naar smaak, een scheutje rum. Schil de sinaasappelen en verwijder de witte velletjes zorgvuldig. Snijd ze in schijfjes, schil de banaan en snijd ze in plakjes. Leg een laag vruchten in een glazen schaal, strooi er wat suiker over. Vul de schaal op deze wijze en druppel er wat rum over. Laat het slaatje een paar uur staan om den smaak te laten doortrekken. Garneer het desverkiezen- de met geslagen room of geef er koffie room bij. SINAASAPPELPUDDING (4 PERSONEN) Het sap van 4 sinaasappelen, 3 eieren, een stukje geraspte sinaasappelschil. 2 afgestreken eetlepels maizena, 75 gr. suiker, droge biscuits of wafels. Roer de eierdooiers met de suiker schuimig. Voeg er de maizena en het sinaasappelsap bij en laat dit mengsel met de geraspte schil op een zacht vuur onder goed roeren binden en doorkoken. Neem de pan van het vuur en roer er dan het grootste gedeelte van het stijf geklopte eiwit door. Giet den pudding in een met koud water oingespoelden vorm. Laat hem bekoelen en stijf wor den. Stort den pudding op een glazen schotel en garneer hem met wafels, biscuits en stijf geslagen eiwit. SINAASAPPELLIMONADE 6 sinaasappelen, 2 mandarijnen, 1 citroen, 1 kg. suiker, 25 gr. citroenzuur. Borstel de sinaasappelen goed af. Rasp van twee sinaasappelen de schil. I'ers de vruchten uit, zeef het sap en giet er zooveel water bij tot er in het ge heel S dl. vocht verkregen is. Voeg de geraspte schillen bij de suiker. Voeg hierbij het citroenzuur en giet er het vocht overheen. Dek de kom, waarin het vocht staat, toe. Roer af en toe tot alle suiker is opgelost. Giet de stroop door een doek van katoen en flanel of neteldoek en doe de stroop in goed schoongemaakte flesschen. Sluit de flesschen met uitgekookte kurken en lak ze daarna volkomen dicht. j l Zomlag: Kerriesoep. Kalfsoesters. Brusselsch lof. i Aardappelen. S Sinaasappelvla. j Maandag: Varkensschijf. 5 Wittekool. Aardappelen. Chocoladepudding. j E Dinsdag: Kop bouillon. j Koud vleesch. Gestoofde bieten. 1 t Aardappelen. Woensdag: Haché. 5 Gesmoorde uien. j Aardappelen. 5 l Drie in de pan. E Donderdag: Saucijsjes. 5 l Snijboonen met witte j boonenen aardappelen. 1 Griesmeelvla. j E Vrijdag: Watergruwel. 5 Gekookte schelviseh. Wortelen. Aardappelen. E Zaterdag: Krabbetjes. 1 Roodekool. j Aardappelen. 5 i ,l Broodschoteltje. ZE KREEG HIER OOK ELKEN OCHTEND ZOON VOEDZAAM BORD WAT ZIET ANNIE ER UITSTEKEND UIT, VEEL FLINKER Gezonder krijg IK HET THUIS OOK MOEDER: VIND QUAKER A ZOO LEKKER QUAKER Want H-O en Quaker zijn rijk aan Vitamine Bi. liet edele element van gezonde voeding. Dagelijks moet het lichaam Vitamine Bi krijgen, want het kan er geen voorraad van maken. H-O en Quaker zijn bovendien rijk aan eiwit voor stevige spieren en weefsels: rijk aan belangrijke minerale stoffen, ijzer en phosphorus, voor krachtig bloed: kracht- voedsel. dat niet dik, maar sterk en onvermoeibaar maakt. Bij het ontbijt, of als nagerecht, altijd Ismaakt H-O of Quaker even heerlijk. Dit 7 -LlJ tien keer geroosterd havermout wordt, volgens een speciaal procédé, gemaakt van de beste zongerijpte haver ter w ereld. Dat is de reden, dat alleen bij H-O en Quaker de volle voedingswaarde en de heerlijke smaak voor L' behouden blijven. Klaar in een paar minuten Xiet elk pak havermout Is eeliter H-O of Quaker Sta er dus op. dat men U het origineele pak geeft. Dan alleen kunt U er zeker van zijn. de onveranderde, ge waarborgde kwaliteit te ontvangen. Het lekkere H-O of Quaker bespaart U tijd en geld en uw geheele gezin smult er van. Denk er aanKoop van daag nog een pak bij uw kruidenier. GRATIS beschikbaar zoolang de voorraad strekt „Het Meesterboek der Toover- kunst' voor 2 Quaker of H-O mannetjes. Knip ze uit de OuakerH-O of Kwix pakken en zend ze gefrankeerd, met uw adres,aan Quaker, afd 6. Postbus 905, Rotterdam. NEERLANDS POPULAIRE, ZUINIGE ONTBIJT!

Tijdschriftenbank Zeeland

Ons Zeeland / Zeeuwsche editie | 1940 | | pagina 37