Hollanders op .lava was er nog geen sprake van meer stabiel en loonend werd en zich tot groote
een suikernijverheid. Kerst na langen tijd, toen hoogte kon ontwikkelen.
de handel in suiker uit China, Siam, Formosa en Men vindt de suikerondernemingen op Java uit-
Benfalen goede voordeelen opleverde en het niet sluitend in het midden en het oosten, zulks in ver-
steeds mogelijk bleek uit die landen suiker te ver- band niet de grondgesteldheid en de klimaattoe-
krijgen, besloot de Oost-Indische Compagnie zich standen. Suikerriet vraagt een scherpe tegenstelling
van den buitenlandsclien aanvoer onafhankelijk te t-usschen een vochtig jaargetijde, waarin het riet
maken en op eigen terrein suikermolens op te richten. groeit, en een droog, waarin het riet rijpt en ver-
Geleidelijk trok de regeering zich in den loop der jaren werkt wordt.
van de suikerindustrie terug 0111 haar ten slotte ge- Op Java wordt de rietcultuur gewoonlijk gedreven
heel aan particulieren over te laten, waardoor zij op grond, die niet het eigendom van den planter is,
doch door dezen van
de bevolking wordt
Bet verbruikte riet wordt door carrier van rollen uit. den moten weggevoerd. Javaan- jnffeiiuura voorkor
te vrouwen ntaan gereed om 't onmiddellijk naar de orens te brengen. of |angftm pe
gen. Er is derhalve een wisselbouw noodig, die
zoodanig is. dat men in den regel eenmaal in dc
drie jaren met riet op denzelfden grond terugkomt.
Gedurende den tijd, dat er geen riet geplant is
wordt de grond voor andere producten gebruikt.
liet riet wordt geplant als de gronden voldoende
zijn uitgezuurd. Een uitvoerige besehrijvimr zou
ons te ver voeren, wij volstaan daarom met *-nkele
beknopte omschrijvingen. Na het planten i« m-r de
kunst van den planter om het jonge riet met behulp
van liet irrigatiewater in het leven te houden en
langzaam te doen groeien, totdat het bij het invallen
van den regentijd volop water krijgt en dan snel
zijn volledigen wasdom bereikt. Dan bloeit het riet
en ziet men over het veld een zee van wuivende riet
pluimen. De pluimen vallen, het riet neemt in suiker
gehalte toe en het tijdstip nadert, waarop 't. geoogst
wordt.
Bij liet oogsten graven de rietsnijders de 0111 de
stokken geworpen aarde open, totdat zij de oude stek
hebben bereikt, rukken de rietstokken uit, schrapen
de aarde en de rietwortels van de ondereinden af, kap
pen den top met de groene bladeren af en binden de
stokken tot bundels. Het snij volk laadt de bundels op
karren en brengt den oogst met transporteurs over
een railbaan naar de fabriek. Daar worden de rail
wagens gewogen om den oogst te bepalen.
Nadat het riet machinaal gekneusd is, gaat het
naar de molens, sterke stalen of ijzeren walsmachines
tusschen welker zware cylinders het riet wordt ge
grepen en uitgeperst. Het rietsap uit de molens
wordt daarna gezeefd en gekookt. Het enkele malen
gezuiverde sap wordt dan ingedampt tot een stroop
van ongeveer 50% vaste stof of gehalte, welke nog
eens gefiltreerd en gezuiverd wordt om ten slotte
geconcentreerd te worden tot een dikke massa van
.suikerkristallen en daaraan klevende zware stroop.
In centrifuges slingert, men deze stroop van de
kristallen af. De suiker wordt daarna gedroogd en in
zakken verpakt. Men heeft natuurlijk talrijke soor
ten, wij noemen daarvan o.m. superieure hoofd
suiker, superieure stroopsuiker, hoofdsuiker, stroop-
suiker, melassesuiker en zaksuiker.
Een ontspoorde lorrie wordt met vereende krachten weer in de raih gebraeht.