Hollanders op .lava was er nog geen sprake van meer stabiel en loonend werd en zich tot groote een suikernijverheid. Kerst na langen tijd, toen hoogte kon ontwikkelen. de handel in suiker uit China, Siam, Formosa en Men vindt de suikerondernemingen op Java uit- Benfalen goede voordeelen opleverde en het niet sluitend in het midden en het oosten, zulks in ver- steeds mogelijk bleek uit die landen suiker te ver- band niet de grondgesteldheid en de klimaattoe- krijgen, besloot de Oost-Indische Compagnie zich standen. Suikerriet vraagt een scherpe tegenstelling van den buitenlandsclien aanvoer onafhankelijk te t-usschen een vochtig jaargetijde, waarin het riet maken en op eigen terrein suikermolens op te richten. groeit, en een droog, waarin het riet rijpt en ver- Geleidelijk trok de regeering zich in den loop der jaren werkt wordt. van de suikerindustrie terug 0111 haar ten slotte ge- Op Java wordt de rietcultuur gewoonlijk gedreven heel aan particulieren over te laten, waardoor zij op grond, die niet het eigendom van den planter is, doch door dezen van de bevolking wordt Bet verbruikte riet wordt door carrier van rollen uit. den moten weggevoerd. Javaan- jnffeiiuura voorkor te vrouwen ntaan gereed om 't onmiddellijk naar de orens te brengen. of |angftm pe gen. Er is derhalve een wisselbouw noodig, die zoodanig is. dat men in den regel eenmaal in dc drie jaren met riet op denzelfden grond terugkomt. Gedurende den tijd, dat er geen riet geplant is wordt de grond voor andere producten gebruikt. liet riet wordt geplant als de gronden voldoende zijn uitgezuurd. Een uitvoerige besehrijvimr zou ons te ver voeren, wij volstaan daarom met *-nkele beknopte omschrijvingen. Na het planten i« m-r de kunst van den planter om het jonge riet met behulp van liet irrigatiewater in het leven te houden en langzaam te doen groeien, totdat het bij het invallen van den regentijd volop water krijgt en dan snel zijn volledigen wasdom bereikt. Dan bloeit het riet en ziet men over het veld een zee van wuivende riet pluimen. De pluimen vallen, het riet neemt in suiker gehalte toe en het tijdstip nadert, waarop 't. geoogst wordt. Bij liet oogsten graven de rietsnijders de 0111 de stokken geworpen aarde open, totdat zij de oude stek hebben bereikt, rukken de rietstokken uit, schrapen de aarde en de rietwortels van de ondereinden af, kap pen den top met de groene bladeren af en binden de stokken tot bundels. Het snij volk laadt de bundels op karren en brengt den oogst met transporteurs over een railbaan naar de fabriek. Daar worden de rail wagens gewogen om den oogst te bepalen. Nadat het riet machinaal gekneusd is, gaat het naar de molens, sterke stalen of ijzeren walsmachines tusschen welker zware cylinders het riet wordt ge grepen en uitgeperst. Het rietsap uit de molens wordt daarna gezeefd en gekookt. Het enkele malen gezuiverde sap wordt dan ingedampt tot een stroop van ongeveer 50% vaste stof of gehalte, welke nog eens gefiltreerd en gezuiverd wordt om ten slotte geconcentreerd te worden tot een dikke massa van .suikerkristallen en daaraan klevende zware stroop. In centrifuges slingert, men deze stroop van de kristallen af. De suiker wordt daarna gedroogd en in zakken verpakt. Men heeft natuurlijk talrijke soor ten, wij noemen daarvan o.m. superieure hoofd suiker, superieure stroopsuiker, hoofdsuiker, stroop- suiker, melassesuiker en zaksuiker. Een ontspoorde lorrie wordt met vereende krachten weer in de raih gebraeht.

Tijdschriftenbank Zeeland

Ons Zeeland / Zeeuwsche editie | 1940 | | pagina 4