i UIT ONS MENU Het was een dure wasmachine - en toch kon zij haar was niet helder krijgen! CHARME GESTOOFDE LEVER HAM EN KAASSOUFFLÉ BRUINE PIKANTE SAUS MACARONISCHOTEL MET APPELSNIPPERS LATER KINDEREN HEBBEN deze BESCHERMING NOODIG 37 2 st. r. te zanten breien, 4 av. Vanaf voortdurend herhaleneindigen met 2 st. r. te zanten breien, 8 r., 2 st. r. te zanten breien, 2 av. 73e naald: 2 av., 2 st. r. te zanten breien, 6 r., 2 st. r. te zanten breien, 4 av. Vanaf voortdurend herhalen; eindigen niet 2 st. r. te zamen breien, 6 r., 2 st. r. te zanten breien, 2 av. Bij de 87e naald kanten we alle st. (60) af en neuten deze dadelijk daarna opnieuw op, terwijl we er aan het begin en het einde 1 st. bij opzetten. (Dit afkanten dient om het uitrekken van de taille te voorkomen.) Boven de62 st., die we nu op tie naald hebben, breien we als volgt le naald3 r., ontslaan, een over haling (1 st. afhalen, 1 r., den af- gehaalden st. over den gebr. st. halen), 4 r. Vanaf voortdurend her halen. 2e en alle even naalden: averecht. 3e naald1 r., 2 st. r. te Zanten breien, ontslaan, 1 r., ontslaan, een over haling, 1 r., 2 st. r. te zanten breien. Vanaf voortdurend herhalen. •5e naald: recht. (ie naald: averecht. Deze 6 naalden vormen het patroon en we herhalen ze voortdurend. Wanneer we 5 maal het patroontje gebreid hebben (dus 30 naalden) kanten we voor de armsgaten, aa n beide kanten achtereenvolgens 2 maal 2 st. en 1 maal I st. af. We moeten er voor zorgen, dat het patroontje steeds door blijft gaan. We hebben dan dus 52 st. op de naald. Nadat we dan weer 4 maal het patroontje gebreid hebben (dus in het geheel 9 patroontjes), kanten we voor den hals de middelste 18 st. af. Boven de laatste 17 st. breien we nu (4 PERSONEN) 100 g magere rauwe ham, 50 g geraspte kaas, 1 dl melk of bouillon, eetlepel boter, 1 eetlepel bloent, zout, peper, 2 eierdooiers, 2 eiwitten. Smelt voor de saus de boter, voeg de bloem er aan toe en onder goed roeren de melk of den bouillon. Laat het sausje even doorkoken. Maak het op smaak met zout en peper. Hak de hatrt fijn en roer het vleesch met de geraspte kaas dooi de saus. Koer de dooiers schuimig en voeg ze bij het sausje. Klop de eiwitten luchtig en schep ze voorzichtig door de massa. Vul de soufflépotjes ongeveer half vol en laat den inhoud in den oven bruin en gaar worden. Dien de soufflé on middellijk op om zakken te voorkomen. (4 PERSONEN) 406 g varkenslever, 1 ui, y2 liter bouillon of water, 40 g boter, 30 g bloem, zout. peper, een scheutje azijn. Week de lever in koud water, snijd het vleesch in dikke plakken. Smelt de boter, voeg er den gesnipperde ui aan toe en laat ze lichtbruin fruiten. Bak daarna het vleesch, dat met zout is ingewreven, bruin. Neem het uit de jus, voeg de bloem er bij en bruineer deze on der goed roeren. Giet den bouillon er bij en laat de saus onder goed roeren door koken. Voeg het vleesch er weer aan toe maak de saus op smaak met zout, peper en een scheut azijn en laat het gedurende ongeveer 1uur stoven. eerst den rechterschouder. We breien hiervoor nog 3 maal het patroontje en kanten dan voor den schouder aan het begin van de teruggaande naalden achtereenvolgens 8 en 9 st. af. Bóven de overgebleven st., die we nu nog op de naald hebben, breien we den linkerschouder op dezelfde, doch tegengestelde wijze. Hel rugpand is gelijk aan het voor pand, alleen kanten we nu pas de mid delste 18 st. af, nadat we 10 maal het patroontje gebreid hebben. Voor de schouders breien we nu dus slechts 2 maal het patroontje- De mouw. We zetten 35 st. op en breien hier boven voor het boordje eerst 8 naalden geheel r., zoodat er dus 4 ribbels ont staan. Bij de laatste naald van het boordje breien we uit iederen steek 2 st., zoodat we dan dus 70 st. op de naald hebben. Hierboven breien we nu 4 maal het kantpatroontje. Voor den kop kan ten we aan het begin van de 2 volgende naalden 3 st. en aan liet begin van iedere daaropvolgende naald 2 st. af, totdat we nog 18 st. op «1e naald hebben. (We breien intusschen steeds in het kant patroon.) Bij de nu volgende naald kanten we alle st. inééns af. We persen nu de verschillende deelen luchtig onder een vochtigen doek op en naaien ze in elkaar. Indien noodig,laten we een gedeelte van de schoudertjes open. haken aan den voorkant een paar lusjes en naaien aan den achter kant hiertegenover een paar knoopjes. Langs het halsje haken we één toer vasten. Voor de versiering draaien we 2 koorden van ong. 70- 75 cm lengte (zesdraads) en bevestigen deze op het lijfje, zooals de foto duidelijk laat zien. Aan de uiteinden maken we 2 kwastjes. Y2 liter bouillon, 25 g boter. 25 g bloem. 1 ui, 1 laurierblad, 1 stukje Spaansche peper, 1 toefje peterselie. 1 stukje wortel, zout, een scheutje soja. desverkiezende een scheutje madera. Smelt de boter, voeg de kruiden, do peterselie, tien wortel en den gesnip- perden ui er aan toe en laat alles samen ongeveer tien minuten op een zaclit vuurtje lichtbruin fruiten. Strooi er dan de bloem door en fruit deze eveneens bruin. Giet dan den bouillon er bij en laat de saus onder goed roeren door koken. Zeef de saus en maak ze op smaak met zout, een scheutje soja en desver kiezende wat madera. Geef deze saus bij donker vleesch of wild. (4 PERSONEN) l liter melk, 75 g macaroni, een snuf je zout, 75 g suiker, 1 ei, geraspte ci troenschil, 3 zure appelen, paneermeel, boter. Breng de melk met het zout aan de kook. Breek de macaroni in stukjes, voeg deze aan de kokende melk toe en kook de pap in ongeveer 1 uur gaar. Roer den dooier met de suiker, voeg de geraspte citroenschil er bij en roer dit mengsel door de macaronipap. Klop het eiwit zeer stijf en schep liet door de maSsa. Schil de appelen, snijd ze in dunne snippers en voeg ze aan de massa toe. Doe het mengsel over in een bebo terd vuurvast schoteltje. Strooi er wat paneermeel en wat suiker over. Leg er hier en daar een kluitje boter op en laat het schoteltje in den oven bruin worden. zonder crème of poeder Dat lijkt kaast niet mogelijk en toch is de wetenschap erin geslaagd, voor U een wonderbaarlijk product te creëeren, n.l. Velouty de Dixor. VELOUTY DE DIXOR vervangt crème en poeder maakt Uw teint mat en donzig geeft Uw gezicht 'n bekoorlijk, natuurlijk 6 Modekleuren: blanche, naturelle, ivoire, ocre, pêche, soleil-doré Zend ons 25 ets. aan postzegels en I U ontvangt een etui met 3 tuben I van de 3 voornaamste kleuren. voor Nederland d. Laak en's Handel Mij. Amsterdam. Laidschekade 98. TeL 36372 UBS HAP GEUJK. HST IS ESN UIT9TE KENDE WASMACHINE -maa« ionper HET OVERVETTERlNSO SOP KRUG IK. MIJN WITTE SN BONTE WAS NOOIT KRAAKHELDER Uw nieuwe wasmachine heeft U heel wat geld gekost maar als U de verkeerde zeep ge bruikt, krijgt U nog geen heldere was. Wist U, dat Rinso speciaal gefabriceerd wordt voor gebruik in de wasmachine? De „over- vette" Rinso geeft een overvloedig, vast schuim, dat al het vuil uit het weefsel trekt, zonder van het bonte goed de kleuren aan te tasten. II Linnengoed komt I hagelwit uit het sop. onveranderde prijs SLECHTS Zij hebben Kolynos noodig Het reinigt de tanden beter en onscha delijk en het vernietigt kiemen, die de tanden aantasten en bederf veroorzaken. Laat KOLYNOS Uw GLIMLACH doen SCHITTEREN

Tijdschriftenbank Zeeland

Ons Zeeland / Zeeuwsche editie | 1940 | | pagina 37