i
UIT ONS MENU
Het was een dure wasmachine -
en toch kon zij haar was niet
helder krijgen!
CHARME
GESTOOFDE LEVER
HAM EN KAASSOUFFLÉ BRUINE PIKANTE SAUS
MACARONISCHOTEL
MET APPELSNIPPERS
LATER
KINDEREN HEBBEN
deze
BESCHERMING NOODIG
37
2 st. r. te zanten breien, 4 av. Vanaf
voortdurend herhaleneindigen met
2 st. r. te zanten breien, 8 r., 2 st. r. te
zanten breien, 2 av.
73e naald: 2 av., 2 st. r. te zanten
breien, 6 r., 2 st. r. te zanten breien,
4 av. Vanaf voortdurend herhalen;
eindigen niet 2 st. r. te zamen breien,
6 r., 2 st. r. te zanten breien, 2 av.
Bij de 87e naald kanten we alle st.
(60) af en neuten deze dadelijk daarna
opnieuw op, terwijl we er aan het begin
en het einde 1 st. bij opzetten. (Dit
afkanten dient om het uitrekken van
de taille te voorkomen.) Boven de62 st.,
die we nu op tie naald hebben, breien we
als volgt
le naald3 r., ontslaan, een over
haling (1 st. afhalen, 1 r., den af-
gehaalden st. over den gebr. st.
halen), 4 r. Vanaf voortdurend her
halen.
2e en alle even naalden: averecht.
3e naald1 r., 2 st. r. te Zanten breien,
ontslaan, 1 r., ontslaan, een over
haling, 1 r., 2 st. r. te zanten breien.
Vanaf voortdurend herhalen.
•5e naald: recht.
(ie naald: averecht.
Deze 6 naalden vormen het patroon
en we herhalen ze voortdurend.
Wanneer we 5 maal het patroontje
gebreid hebben (dus 30 naalden) kanten
we voor de armsgaten, aa n beide kanten
achtereenvolgens 2 maal 2 st. en 1
maal I st. af. We moeten er voor
zorgen, dat het patroontje steeds door
blijft gaan.
We hebben dan dus 52 st. op de
naald.
Nadat we dan weer 4 maal het
patroontje gebreid hebben (dus in het
geheel 9 patroontjes), kanten we voor
den hals de middelste 18 st. af.
Boven de laatste 17 st. breien we nu
(4 PERSONEN)
100 g magere rauwe ham, 50 g
geraspte kaas, 1 dl melk of bouillon,
eetlepel boter, 1 eetlepel bloent, zout,
peper, 2 eierdooiers, 2 eiwitten.
Smelt voor de saus de boter, voeg de
bloem er aan toe en onder goed roeren
de melk of den bouillon. Laat het sausje
even doorkoken. Maak het op smaak met
zout en peper. Hak de hatrt fijn en roer
het vleesch met de geraspte kaas dooi
de saus. Koer de dooiers schuimig en
voeg ze bij het sausje. Klop de eiwitten
luchtig en schep ze voorzichtig door de
massa. Vul de soufflépotjes ongeveer
half vol en laat den inhoud in den oven
bruin en gaar worden. Dien de soufflé on
middellijk op om zakken te voorkomen.
(4 PERSONEN)
406 g varkenslever, 1 ui, y2 liter
bouillon of water, 40 g boter, 30 g
bloem, zout. peper, een scheutje azijn.
Week de lever in koud water, snijd
het vleesch in dikke plakken. Smelt de
boter, voeg er den gesnipperde ui aan
toe en laat ze lichtbruin fruiten. Bak
daarna het vleesch, dat met zout is
ingewreven, bruin. Neem het uit de jus,
voeg de bloem er bij en bruineer deze on
der goed roeren. Giet den bouillon er bij
en laat de saus onder goed roeren door
koken. Voeg het vleesch er weer aan toe
maak de saus op smaak met zout, peper
en een scheut azijn en laat het gedurende
ongeveer 1uur stoven.
eerst den rechterschouder. We breien
hiervoor nog 3 maal het patroontje en
kanten dan voor den schouder aan het
begin van de teruggaande naalden
achtereenvolgens 8 en 9 st. af.
Bóven de overgebleven st., die we
nu nog op de naald hebben, breien we
den linkerschouder op dezelfde, doch
tegengestelde wijze.
Hel rugpand is gelijk aan het voor
pand, alleen kanten we nu pas de mid
delste 18 st. af, nadat we 10 maal het
patroontje gebreid hebben. Voor de
schouders breien we nu dus slechts
2 maal het patroontje-
De mouw.
We zetten 35 st. op en breien hier
boven voor het boordje eerst 8 naalden
geheel r., zoodat er dus 4 ribbels ont
staan. Bij de laatste naald van het
boordje breien we uit iederen steek 2 st.,
zoodat we dan dus 70 st. op de naald
hebben. Hierboven breien we nu 4 maal
het kantpatroontje. Voor den kop kan
ten we aan het begin van de 2 volgende
naalden 3 st. en aan liet begin van iedere
daaropvolgende naald 2 st. af, totdat
we nog 18 st. op «1e naald hebben. (We
breien intusschen steeds in het kant
patroon.) Bij de nu volgende naald
kanten we alle st. inééns af.
We persen nu de verschillende deelen
luchtig onder een vochtigen doek op en
naaien ze in elkaar. Indien noodig,laten
we een gedeelte van de schoudertjes
open. haken aan den voorkant een
paar lusjes en naaien aan den achter
kant hiertegenover een paar knoopjes.
Langs het halsje haken we één toer
vasten. Voor de versiering draaien we
2 koorden van ong. 70- 75 cm lengte
(zesdraads) en bevestigen deze op het
lijfje, zooals de foto duidelijk laat
zien. Aan de uiteinden maken we 2
kwastjes.
Y2 liter bouillon, 25 g boter. 25 g
bloem. 1 ui, 1 laurierblad, 1 stukje
Spaansche peper, 1 toefje peterselie.
1 stukje wortel, zout, een scheutje soja.
desverkiezende een scheutje madera.
Smelt de boter, voeg de kruiden, do
peterselie, tien wortel en den gesnip-
perden ui er aan toe en laat alles samen
ongeveer tien minuten op een zaclit
vuurtje lichtbruin fruiten. Strooi er dan
de bloem door en fruit deze eveneens
bruin. Giet dan den bouillon er bij en
laat de saus onder goed roeren door
koken. Zeef de saus en maak ze op smaak
met zout, een scheutje soja en desver
kiezende wat madera. Geef deze saus
bij donker vleesch of wild.
(4 PERSONEN)
l liter melk, 75 g macaroni, een snuf
je zout, 75 g suiker, 1 ei, geraspte ci
troenschil, 3 zure appelen, paneermeel,
boter.
Breng de melk met het zout aan de
kook. Breek de macaroni in stukjes,
voeg deze aan de kokende melk toe en
kook de pap in ongeveer 1 uur gaar.
Roer den dooier met de suiker, voeg de
geraspte citroenschil er bij en roer dit
mengsel door de macaronipap. Klop het
eiwit zeer stijf en schep liet door de
maSsa. Schil de appelen, snijd ze in
dunne snippers en voeg ze aan de massa
toe. Doe het mengsel over in een bebo
terd vuurvast schoteltje. Strooi er wat
paneermeel en wat suiker over. Leg er
hier en daar een kluitje boter op en laat
het schoteltje in den oven bruin worden.
zonder crème of poeder
Dat lijkt kaast niet mogelijk en toch
is de wetenschap erin geslaagd,
voor U een wonderbaarlijk product
te creëeren, n.l. Velouty de Dixor.
VELOUTY DE DIXOR
vervangt crème en poeder
maakt Uw teint mat en donzig
geeft Uw gezicht 'n bekoorlijk, natuurlijk
6 Modekleuren: blanche, naturelle,
ivoire, ocre, pêche, soleil-doré
Zend ons 25 ets. aan postzegels en I
U ontvangt een etui met 3 tuben I
van de 3 voornaamste kleuren.
voor Nederland
d. Laak en's Handel Mij. Amsterdam. Laidschekade 98. TeL 36372
UBS HAP GEUJK.
HST IS ESN UIT9TE
KENDE WASMACHINE
-maa« ionper HET
OVERVETTERlNSO
SOP KRUG IK. MIJN
WITTE SN BONTE
WAS NOOIT
KRAAKHELDER
Uw nieuwe wasmachine heeft U heel wat geld
gekost maar als U de verkeerde zeep ge
bruikt, krijgt U nog geen heldere was. Wist
U, dat Rinso speciaal gefabriceerd wordt
voor gebruik in de wasmachine? De „over-
vette" Rinso geeft een overvloedig, vast schuim,
dat al het vuil uit het weefsel trekt, zonder
van het bonte goed de
kleuren aan te tasten.
II Linnengoed komt
I hagelwit uit het sop.
onveranderde prijs
SLECHTS
Zij hebben Kolynos noodig Het
reinigt de tanden beter en onscha
delijk en het vernietigt kiemen, die
de tanden aantasten en bederf
veroorzaken.
Laat KOLYNOS Uw GLIMLACH
doen SCHITTEREN