i B M Uit tri»-- LBKO o ns boonencroquetten CORRESPONDENTIE Wat zullen we eten? sC*8V^crba VeVoU" 37 PIKANTE VARKENSROLLETJES (4 PERSONEN) 400 g dun uitgesneden varkenslapjes, zout, peper, mosterd, 40 g boter. Bestrooi de varkenslapjes met zout en peper, bestrijk het vleeseh aan een kant met mosterd en rol de lapjes daar na op. Bind ze met een touwtje vast. Smelt de boter en laat ze bruineeren, leg het vleeseh in de pan en laat het bruin worden. Giet bij de jus een scheut je water en laat het vleeseh ongeveer t., UUr stoven. Maak de jus als het noo- dig is met een scheutje water af. GESTOOFDE SCHEL V1SCHSTAART (4 PERSONEN) 1 schelvischstaart van ongeveer 1 kg, 50 g boter, de schil van y2 citroen, een paar schijfjes citroen, paneermeel, zout. Wasch den schelvischstaart zorgvuldig af. Leg de visch in een vuurvasten schotel, leg op den bodem een gedeelte van de boter en giet er een bodempje water in. Kerf de visch op gelijke af standen in en druppel er het citroensap op. Strooi er paneermeel over en leg er hier en daar een kluitje boter op, laat de visch in den oven in ongeveer y2 uur tot 3 kwartier gaar worden. Neem den schotel uit den oven en zet in de inker vingen van de visch schijfjes citroen. paneermeel. Bak de croquetten in heet P H Tl frituurvet bruin en gaar. Laat ze in het vergiet even uitlekken en stapel ze pyramidevormig op een verwarmden schotel. RABARBERCOMPOTE (4 PERSONEN) 1 kg rabarber, 1l/2 water, 150 g suiker. Schil de rabarberstelen en snijd ze in stukjes van ongeveer 3 cm lengte. Zet het water op met de suiker en kook dit samen tot een stroopje. Leg er de stukjes rabarber in en kook ze tot ze glazig en zacht zijn. Neem ze niet een schuimspaan uit het suikerstroopje en laat ze even uitlekken. Kook het stroop je in tot een druppel als een draadje aau den lepel blijft hangen en giet het wanneer het is afgekoeld over de stukjes rabarber. Presenteer de compote als KARNEMELKSCHE PAP MET HAVERMOUT (4 PERSONEN) 1 liter karnemelk, 100 gram haver mout, een snufje zout, stroop of bruine suiker. Breng de karnemelk met het zout onder af en toe roeren aan de kook. Strooi er de havermout door en kook de pap onder geregeld roeren op een zacht vuur gaar in ongeveer y2 uur. Presenteer de pap met stroop of bruine suiker. (4 PERSONEN) 150 g gare bruine boonen, 150 g gekookte aardappelen, 1 gesnipperde ui, 25 g boter, 1 ei, paneermeel, frituurvet, een scheutje bouillonaroma. Smelt de boter, voeg er den gesnipper- den ui bij en laat dezen lichtbruin fruiten. Maal de boonen en de aardappelen fijn en voeg deze bij den ui, roer er den eierdooier door en maak de massa op smaak met een scheutje bouillonaroma. Vorm van de massa croquetten, rol ze door paneermeel, daarna door het los geklopte eiwit en daarna nogmaals door Zondag: Kerriesoep. Roastbeef. Spinazie. Aardappelen. Rabarbercompóte. Maandag: Koud vleeseh. Savoyekool. Aardappelen. Vanillevla. DinsdagPikante varkensrolletjes. Snijboonen (uit blik). Aardappelen. Griesmeelpudding. Woensdag: Boonencroquetten. Sla. Aardappelen. Broodschoteltje. Donderdag: Kop bouillon. Haché. Appelmoes. Aardappelen. Vrijdag. Gest. schelvischstaart. Komkommersla. Aardappelen. I Karnemelksche pap. Zaterdag: Magere aardappelsoep. Drie in de pan. Mevr. 6. van W. te Helmand. Het recept van saucijzebroodjes (Brabantsche worstebroodjes) laten wij volgen: 4 eetlepels boter, 8 eetlepels melk, een paar druppels citroensap, een snufje zout, 3 ons patentbloem. Voor het vul sel: plm. 200 gram half varkens-half runder- of kalfsgehakt, peper, zout en nootmuskaat, 2 a 3 sneetjes oud brood zonder korst, 1 eierdooier. Roer de boter tot room. Zeef het meel en doe dit bij de boter, zoo ook het zout, de melk en het citroensap. Kneed het deeg in een koele ruimte zoo vlug mogelijk door elkaar tot een stevig mengsel en laat het daarna plm. y2 uur op een koele plaats rusten. Rol het vervolgens op een met bloem be strooide keukentafel met een met bloem bestrooide deegrol uit tot een lap ter dikte van plm. 3 inm. Vorm van deze deeglap rechthoekige lapjes ter grootte van plm. 10 x 16 cm. Maak het gehakt op de gewone wijze met zout, kruiden en geweekt (en weer uitgeknepen) oud brood aan. Vorm er rolletjes van en leg deze in het midden op de deeglapjes. Vouw de deeglapjes dicht, plak de ran den met water op elkaar en leg de brood jes op een met boter bestreken bakblik. Bestrijk ze met even losgeklopten eier dooier en plaats het bakblik in de bo venste helft van den oven. Bak de broodjes (plm. 10 stuks) bij 'n heet vuur in plni. 20 minuten goudbruin en gaar. In Panorama nr. 23, 1939 kunt u een aardig patroontje van een truitje met boordje voor een jongetje van 2 jaar vinden. Is dit nummer niet in uw bezit, dan kunt u het verkrijgen bij de admi nistratie van ons blad tegen den prijs van 15 cent. Aan alle abonné's. Brieven dienen steeds vergezeld te gaan van volledigen naam en adres. Anonieme brieven ko men niet. voor beantwoording in aan- merking. Is er haast bij de beant woording, dan gelieve men eenjpostzegel in te sluiten. men zoo nonchalant zijn t Men zou kunnen zeggen, dat deze jonge dame haar goede opvoeding vergeet. Maar dat i- niei zoo. Wanneer men zich heel alleen iu den tuin in een hangmat eens heerlijk uitrekt, kan men er dan steeds aan denken, dat de rok in geen geval 2 em boven de knie ntag schuiven? Maar aan iets anders moet men in ieder gevaj denken dat een kous. w elke het been zoo goed doet uitkomen, meestal erg teer is. tenzij men Elbeo- kousen draagt. Deze is niet alleen buitengewoon elastisch, zoodat ze behoorlijk uitgerekt kan worden, maar i- ook bijzonder fijn van weefsel. Wanneer men Elbeo-kouseu draagt, behoeft men niet zoo op te passen dat er een ladder of opgehaalde steek ut komt. De Elbeo-kons heeft extra-versterkingen en is buitengewoon goed wasohbaar. Wilt l de „Elbeo Alpha" of de ..Elbeo 55" niet eens probeeren? Elbeo-kuusen zijn in alle goede zaken verkrijgbaar. ton** cre rfel mo*- erin de 0W»f* ot 0\%OR VEkOVJj e0 p kaH&t+t, Zend ons 25 ets. aan postzegels en U ontvangt een etui met 3 tuben van de 3 voornaamste kleuren. Imp. voor Nederland N.V. v. d. Laaken's Hendel Mij., Amsterdam, Leidschekade 98, Tel. -

Tijdschriftenbank Zeeland

Ons Zeeland / Zeeuwsche editie | 1940 | | pagina 37