i
B
M
Uit
tri»--
LBKO
o ns
boonencroquetten CORRESPONDENTIE
Wat zullen we eten?
sC*8V^crba VeVoU"
37
PIKANTE
VARKENSROLLETJES
(4 PERSONEN)
400 g dun uitgesneden varkenslapjes,
zout, peper, mosterd, 40 g boter.
Bestrooi de varkenslapjes met zout
en peper, bestrijk het vleeseh aan een
kant met mosterd en rol de lapjes daar
na op. Bind ze met een touwtje vast.
Smelt de boter en laat ze bruineeren,
leg het vleeseh in de pan en laat het
bruin worden. Giet bij de jus een scheut
je water en laat het vleeseh ongeveer
t., UUr stoven. Maak de jus als het noo-
dig is met een scheutje water af.
GESTOOFDE
SCHEL V1SCHSTAART
(4 PERSONEN)
1 schelvischstaart van ongeveer 1 kg,
50 g boter, de schil van y2 citroen, een
paar schijfjes citroen, paneermeel, zout.
Wasch den schelvischstaart zorgvuldig
af. Leg de visch in een vuurvasten
schotel, leg op den bodem een gedeelte
van de boter en giet er een bodempje
water in. Kerf de visch op gelijke af
standen in en druppel er het citroensap
op. Strooi er paneermeel over en leg
er hier en daar een kluitje boter op, laat
de visch in den oven in ongeveer y2 uur
tot 3 kwartier gaar worden. Neem den
schotel uit den oven en zet in de inker
vingen van de visch schijfjes citroen.
paneermeel. Bak de croquetten in heet
P H Tl frituurvet bruin en gaar.
Laat ze in het vergiet even uitlekken
en stapel ze pyramidevormig op een
verwarmden schotel.
RABARBERCOMPOTE
(4 PERSONEN)
1 kg rabarber, 1l/2 water, 150 g
suiker.
Schil de rabarberstelen en snijd ze in
stukjes van ongeveer 3 cm lengte.
Zet het water op met de suiker en
kook dit samen tot een stroopje. Leg er
de stukjes rabarber in en kook ze tot ze
glazig en zacht zijn. Neem ze niet een
schuimspaan uit het suikerstroopje en
laat ze even uitlekken. Kook het stroop
je in tot een druppel als een draadje
aau den lepel blijft hangen en giet het
wanneer het is afgekoeld over de stukjes
rabarber. Presenteer de compote als
KARNEMELKSCHE PAP MET
HAVERMOUT
(4 PERSONEN)
1 liter karnemelk, 100 gram haver
mout, een snufje zout, stroop of bruine
suiker.
Breng de karnemelk met het zout
onder af en toe roeren aan de kook.
Strooi er de havermout door en kook
de pap onder geregeld roeren op een
zacht vuur gaar in ongeveer y2 uur.
Presenteer de pap met stroop of bruine
suiker.
(4 PERSONEN)
150 g gare bruine boonen, 150 g
gekookte aardappelen, 1 gesnipperde ui,
25 g boter, 1 ei, paneermeel, frituurvet,
een scheutje bouillonaroma.
Smelt de boter, voeg er den gesnipper-
den ui bij en laat dezen lichtbruin fruiten.
Maal de boonen en de aardappelen
fijn en voeg deze bij den ui, roer er den
eierdooier door en maak de massa op
smaak met een scheutje bouillonaroma.
Vorm van de massa croquetten, rol ze
door paneermeel, daarna door het los
geklopte eiwit en daarna nogmaals door
Zondag: Kerriesoep.
Roastbeef.
Spinazie.
Aardappelen.
Rabarbercompóte.
Maandag: Koud vleeseh.
Savoyekool.
Aardappelen.
Vanillevla.
DinsdagPikante varkensrolletjes.
Snijboonen (uit blik).
Aardappelen.
Griesmeelpudding.
Woensdag: Boonencroquetten.
Sla.
Aardappelen.
Broodschoteltje.
Donderdag: Kop bouillon.
Haché.
Appelmoes.
Aardappelen.
Vrijdag. Gest. schelvischstaart.
Komkommersla.
Aardappelen.
I Karnemelksche pap.
Zaterdag: Magere aardappelsoep.
Drie in de pan.
Mevr. 6. van W. te Helmand. Het
recept van saucijzebroodjes (Brabantsche
worstebroodjes) laten wij volgen:
4 eetlepels boter, 8 eetlepels melk, een
paar druppels citroensap, een snufje
zout, 3 ons patentbloem. Voor het vul
sel: plm. 200 gram half varkens-half
runder- of kalfsgehakt, peper, zout en
nootmuskaat, 2 a 3 sneetjes oud brood
zonder korst, 1 eierdooier.
Roer de boter tot room. Zeef het meel
en doe dit bij de boter, zoo ook het zout,
de melk en het citroensap.
Kneed het deeg in een koele ruimte
zoo vlug mogelijk door elkaar tot een
stevig mengsel en laat het daarna plm.
y2 uur op een koele plaats rusten. Rol
het vervolgens op een met bloem be
strooide keukentafel met een met bloem
bestrooide deegrol uit tot een lap ter
dikte van plm. 3 inm. Vorm van deze
deeglap rechthoekige lapjes ter grootte
van plm. 10 x 16 cm. Maak het gehakt
op de gewone wijze met zout, kruiden en
geweekt (en weer uitgeknepen) oud
brood aan. Vorm er rolletjes van en leg
deze in het midden op de deeglapjes.
Vouw de deeglapjes dicht, plak de ran
den met water op elkaar en leg de brood
jes op een met boter bestreken bakblik.
Bestrijk ze met even losgeklopten eier
dooier en plaats het bakblik in de bo
venste helft van den oven. Bak de
broodjes (plm. 10 stuks) bij 'n heet vuur
in plni. 20 minuten goudbruin en gaar.
In Panorama nr. 23, 1939 kunt u een
aardig patroontje van een truitje met
boordje voor een jongetje van 2 jaar
vinden. Is dit nummer niet in uw bezit,
dan kunt u het verkrijgen bij de admi
nistratie van ons blad tegen den prijs
van 15 cent.
Aan alle abonné's. Brieven dienen
steeds vergezeld te gaan van volledigen
naam en adres. Anonieme brieven ko
men niet. voor beantwoording in aan-
merking. Is er haast bij de beant
woording, dan gelieve men eenjpostzegel
in te sluiten.
men
zoo nonchalant zijn t
Men zou kunnen zeggen, dat deze jonge dame haar
goede opvoeding vergeet. Maar dat i- niei zoo. Wanneer
men zich heel alleen iu den tuin in een hangmat
eens heerlijk uitrekt, kan men er dan steeds aan denken,
dat de rok in geen geval 2 em boven de knie ntag
schuiven? Maar aan iets anders moet men in ieder
gevaj denken dat een kous. w elke het been zoo goed
doet uitkomen, meestal erg teer is. tenzij men Elbeo-
kousen draagt. Deze is niet alleen buitengewoon
elastisch, zoodat ze behoorlijk uitgerekt kan worden,
maar i- ook bijzonder fijn van weefsel. Wanneer
men Elbeo-kouseu draagt, behoeft men niet zoo op
te passen dat er een ladder of opgehaalde steek ut
komt. De Elbeo-kons heeft extra-versterkingen en
is buitengewoon goed wasohbaar. Wilt l de „Elbeo
Alpha" of de ..Elbeo 55" niet eens probeeren?
Elbeo-kuusen zijn in alle goede zaken verkrijgbaar.
ton** cre rfel mo*-
erin
de 0W»f* ot 0\%OR
VEkOVJj e0 p
kaH&t+t,
Zend ons 25 ets.
aan postzegels
en U ontvangt
een etui met
3 tuben van de
3 voornaamste
kleuren.
Imp. voor Nederland
N.V. v. d. Laaken's Hendel Mij.,
Amsterdam, Leidschekade 98, Tel. -