DAS REICH
ziet de wereld
met ruimen blik
GROENTERAGOUT IS VOEDZAAM
EN GOEDKOOP
GROENTEBALLEN
GEVULDE KOMKOMMERS
MET GROENTERAGOUT
GROENTERAGOUT
IN SCHELPEN
GROENTESOUFFLÉ
Waf zu Hen we eten
29
Bovengoed als van vleesch of visch
kunnen we ook van een mengsel
van jonge zomergroenten een heer
lijken ragoüt maken, die als ..funda
ment" voor tal van smakelijke gerechten
kan dienen.
Daar al die vitaminenrijke groenten
onze gezondheid zoo bijzonder ten goede
komen, verdient het, vooral in dezen
tijd, aanbeveling, een goed gebruik van
dit voedsel te maken en het zoo af en
toe in plaats van vleesch of visch op te
dienen, waarvoor bv. de groenteballen
of de groenteragoüt zeer geschikt zijn,
hetgeen echter niet zeggen wil, dat
ook de andere, hier volgende hapjes
niet in plaats van vleesch of visch kun
nen gegeven worden.
(4 PERSONEN)
400 gram groenten, die de tijd van
het jaar oplevert, bv. doperwten, kleine
stukjes bloemkool, dunne wortelplak
jes, 4 y2 dl groentebouillon, 55 gram
bloem, 50 gram boter, peper en zout,
fijn gehakte peterselie, een zeer fijn
gehakt uitje, 1 bouillonblokje of wat
bouillonaroma, paneermeel, 1 eiwit,
slaolie of frituurvet.
Laat de goed schoon gemaakte
groenten ongeveer tien minuten in een
halven liter water met wat zout koken.
Smelt de boter, voeg er de bloem bij en
giet er 4% dl van den warmen bouil
lon, waarin de bouillonblokjes even
tueel zijn opgelost, onder voortdurend
roeren bij. Laat het sausje even door
koken en maak het op smaak met een
weinig peper.
Voeg daarna de fijn gehakte peter
selie, de groenten, het Tijn gehakte
uitje en, wanneer geen bouillonblokjes
gebruikt zijn, wat bouillonaroma aan
den ragoüt toe. Laat de massa op een
koele plaats volkomen koud en stijf
worden en vorm er daarna ballen van
ter grootte van gehaktballen. Wentel
deze door paneermeel, daarna door even
losgeklopt eiwit, dat met 1 eetlepel
water is vermengd, en vervolgens nog
eens opnieuw door paneermeel. Laat het
frituurvet of de slaolie zóó heet worden,
dat de vloeistof begint te dampen, leg
er de ballen in en bak deze goudbruin.
Dien ze zoo warm mogelijk op.
(4 PERSONEN)
2 komkommers (liefst groene); voor
den ragoüt: zie 3e recept; verder nog
i/2 pond tomaten, wat peper en zout,
een stukje boter, paneermeel.
Schil de komkommers, verwijder de
punten, die bitter van smaak zijn en
snijd ze daarna in de lengte doormidden.
Verwijder het zaad mot een lepel en
laat de komkommerhelften in weinig
water met zout in plm. 10 minuten gaar
koken. Schep ze daarna uit het vocht,
vul ze met den ragout en leg ze in een
vuurvasten schotel. Verwijder de kroon
tjes der tomaten, wasoh ze en snijd ze in
plakjes. Bedek den ragoüt met de plakjes
tomaat, strooi er wat zout en peper op
en tevens wat paneermeel. Leg hier en
daar een klontje boter en laat er in een
warmen oven een mooi bruin korstje op
komen.
N.B. Men kan de tomaten ook op het
vuur tot moes laten koken, met zout en
peper vermengen en daarna den ragoüt
met het moes bedekken, waardoor het
plaatsen in den oven overbodig wordt.
(4 PERSONEN)
200 gram groenten, die de tijd van het
jaar oplevert (zie le recept), 2% dl
groentebouillon, 25 gram bloem, 20
gram boter, peper en zout, fijn gehakte
peterselie, een zeer fijn gehakt uitje, 1
bouillonblokje of wat bouillonaroma,
wat geraspte kaas.
Bereid den ragoüt, zooals in het le
recept werd beschreven. Vul er de met
boter bestreken schelpjes mee, strooi er
wat paneermeel overheen, plaats de
schelpen in den oven en lhat er een
mooi bruin korstje op komen. Geef de
schelpjes als warm hapje bij den koffie
maaltijd of, in plaats van soep, bij het
middagmaal.
(4 PERSONEN)
Ingrediënten als in het le recept werd
vermeld, doch in plaats van 55 gram
bloem rekent men 45 gram. terwijl
tevens nog 2 eieren voor dit gereoht noo-
dig zijn.
Bereid den ragoüt zooals in het le
recept werd beschreven. Roer door de
warme massa, van het vuur, voorzich
tig de losgeklopte eierdooiers en schep
er daarna de zeer stijf geklopte eiwitten
doorheen. Doe het mengsel over in een
vuurvasten schotel, die niet meer dan
voor s/s mag gevuld worden. Plaats
den schotel in een warmen oven, laat
den inhoud rijzen en dien het gerecht
onmiddellijk, wanneer het uit den oven
genomen is, op in plaats van vleesch of
als warm hapje bij de koffietafel.
Zondag
Maandag
Dinsdag
Woensdag
Donderdag
Vrijdag
Zaterdag
Gehakt.
Gestoofde tomaten.
Aardappelen.
Griesmeeltaart.
Tomatensoep.
Rollade.
Andijvie.
Aardappelen.
Koud vleesch.
Witte boonen.
Aardappelen.
Maïzenavla.
Witte-boonensoep.
Gestoofd poulet.
Worteltjes.
Aardappelen.
Varkenslapjes.
Gestoofde sla.
Aardappelen.
Macaronischotel
Gebakken kaas.
Komkommersla.
Aardappelen.
Beschuitpap.
Groenteballen.
Gesmoorde
aardappelen.
Drie in de pan.
het groote weekblad in de Duitsche taal
en geeft een veelomvattend beeld
van het Duitsche leven en werken
„DAS REICH" brengt in 32 pagina's:
I. Een overzicht van het wereldgebeuren.
In hoofdartikelen, commentaren en kantteekeningen,
in vóór- en nabeschouwingen, verlucht met talrijke
foto's en groote kaarten, geeft het een tot in de finesses
begrijpelijk beeld der treffende hedendaagsche ge
beurtenissen.
II. Een blik achter de coulissen der politiek.
De motieven en de achtergrond der politieke voor
vallen en hun gevolgen worden getoetst en in leven-
digen vorm behandeld.
III. Den samenhang van het oorlogsverloop,
zooals experts dezen zien.
De krijgsverrichtingen worden door militaire deskun
digen uiteengezet en nauwkeurig beoordeeld.
IV. Brieven uit het rijk
schilderen de levensgewoonten, karakteristieke eigen
schappen en variëteiten der Duitsche landouwen.
V. Brieven uit het binnenland
vertellen van het leven in Berlijn, van de kunstzinnige
evenementen te midden van het groote politieke
gebeuren.
VI. Het voornaamste op cultureel en letter
kundig gebied.
Cultureele prestaties - van de volkskunst tot de groote
kunst - worden met begrip gewogen.
VII. Aandachtig volgen der grondstoffen-
markten.
Economische oorlogsproblemen, economische buiten-
landsche verhoudingen, handelsbetrekkingen en mone
taire vraagstukken, krijgen een eerste plaats in de
beschouwingen.
VIII. Ontspanning en mode voor de vrouw.
Goede verhalen, allerlei op het terrein der mode en
interessante bijdragen over de positie der vrouw in de
maatschappij.
IX. Sportberichten en -kronieken.
Behandeling van alles wat op sportgebied plaatsvindt.
VOOR 15 CENT OVERAL VERKRIJGBAAR
ADV.