DAS REICH ziet de wereld met ruimen blik GROENTERAGOUT IS VOEDZAAM EN GOEDKOOP GROENTEBALLEN GEVULDE KOMKOMMERS MET GROENTERAGOUT GROENTERAGOUT IN SCHELPEN GROENTESOUFFLÉ Waf zu Hen we eten 29 Bovengoed als van vleesch of visch kunnen we ook van een mengsel van jonge zomergroenten een heer lijken ragoüt maken, die als ..funda ment" voor tal van smakelijke gerechten kan dienen. Daar al die vitaminenrijke groenten onze gezondheid zoo bijzonder ten goede komen, verdient het, vooral in dezen tijd, aanbeveling, een goed gebruik van dit voedsel te maken en het zoo af en toe in plaats van vleesch of visch op te dienen, waarvoor bv. de groenteballen of de groenteragoüt zeer geschikt zijn, hetgeen echter niet zeggen wil, dat ook de andere, hier volgende hapjes niet in plaats van vleesch of visch kun nen gegeven worden. (4 PERSONEN) 400 gram groenten, die de tijd van het jaar oplevert, bv. doperwten, kleine stukjes bloemkool, dunne wortelplak jes, 4 y2 dl groentebouillon, 55 gram bloem, 50 gram boter, peper en zout, fijn gehakte peterselie, een zeer fijn gehakt uitje, 1 bouillonblokje of wat bouillonaroma, paneermeel, 1 eiwit, slaolie of frituurvet. Laat de goed schoon gemaakte groenten ongeveer tien minuten in een halven liter water met wat zout koken. Smelt de boter, voeg er de bloem bij en giet er 4% dl van den warmen bouil lon, waarin de bouillonblokjes even tueel zijn opgelost, onder voortdurend roeren bij. Laat het sausje even door koken en maak het op smaak met een weinig peper. Voeg daarna de fijn gehakte peter selie, de groenten, het Tijn gehakte uitje en, wanneer geen bouillonblokjes gebruikt zijn, wat bouillonaroma aan den ragoüt toe. Laat de massa op een koele plaats volkomen koud en stijf worden en vorm er daarna ballen van ter grootte van gehaktballen. Wentel deze door paneermeel, daarna door even losgeklopt eiwit, dat met 1 eetlepel water is vermengd, en vervolgens nog eens opnieuw door paneermeel. Laat het frituurvet of de slaolie zóó heet worden, dat de vloeistof begint te dampen, leg er de ballen in en bak deze goudbruin. Dien ze zoo warm mogelijk op. (4 PERSONEN) 2 komkommers (liefst groene); voor den ragoüt: zie 3e recept; verder nog i/2 pond tomaten, wat peper en zout, een stukje boter, paneermeel. Schil de komkommers, verwijder de punten, die bitter van smaak zijn en snijd ze daarna in de lengte doormidden. Verwijder het zaad mot een lepel en laat de komkommerhelften in weinig water met zout in plm. 10 minuten gaar koken. Schep ze daarna uit het vocht, vul ze met den ragout en leg ze in een vuurvasten schotel. Verwijder de kroon tjes der tomaten, wasoh ze en snijd ze in plakjes. Bedek den ragoüt met de plakjes tomaat, strooi er wat zout en peper op en tevens wat paneermeel. Leg hier en daar een klontje boter en laat er in een warmen oven een mooi bruin korstje op komen. N.B. Men kan de tomaten ook op het vuur tot moes laten koken, met zout en peper vermengen en daarna den ragoüt met het moes bedekken, waardoor het plaatsen in den oven overbodig wordt. (4 PERSONEN) 200 gram groenten, die de tijd van het jaar oplevert (zie le recept), 2% dl groentebouillon, 25 gram bloem, 20 gram boter, peper en zout, fijn gehakte peterselie, een zeer fijn gehakt uitje, 1 bouillonblokje of wat bouillonaroma, wat geraspte kaas. Bereid den ragoüt, zooals in het le recept werd beschreven. Vul er de met boter bestreken schelpjes mee, strooi er wat paneermeel overheen, plaats de schelpen in den oven en lhat er een mooi bruin korstje op komen. Geef de schelpjes als warm hapje bij den koffie maaltijd of, in plaats van soep, bij het middagmaal. (4 PERSONEN) Ingrediënten als in het le recept werd vermeld, doch in plaats van 55 gram bloem rekent men 45 gram. terwijl tevens nog 2 eieren voor dit gereoht noo- dig zijn. Bereid den ragoüt zooals in het le recept werd beschreven. Roer door de warme massa, van het vuur, voorzich tig de losgeklopte eierdooiers en schep er daarna de zeer stijf geklopte eiwitten doorheen. Doe het mengsel over in een vuurvasten schotel, die niet meer dan voor s/s mag gevuld worden. Plaats den schotel in een warmen oven, laat den inhoud rijzen en dien het gerecht onmiddellijk, wanneer het uit den oven genomen is, op in plaats van vleesch of als warm hapje bij de koffietafel. Zondag Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag Zaterdag Gehakt. Gestoofde tomaten. Aardappelen. Griesmeeltaart. Tomatensoep. Rollade. Andijvie. Aardappelen. Koud vleesch. Witte boonen. Aardappelen. Maïzenavla. Witte-boonensoep. Gestoofd poulet. Worteltjes. Aardappelen. Varkenslapjes. Gestoofde sla. Aardappelen. Macaronischotel Gebakken kaas. Komkommersla. Aardappelen. Beschuitpap. Groenteballen. Gesmoorde aardappelen. Drie in de pan. het groote weekblad in de Duitsche taal en geeft een veelomvattend beeld van het Duitsche leven en werken „DAS REICH" brengt in 32 pagina's: I. Een overzicht van het wereldgebeuren. In hoofdartikelen, commentaren en kantteekeningen, in vóór- en nabeschouwingen, verlucht met talrijke foto's en groote kaarten, geeft het een tot in de finesses begrijpelijk beeld der treffende hedendaagsche ge beurtenissen. II. Een blik achter de coulissen der politiek. De motieven en de achtergrond der politieke voor vallen en hun gevolgen worden getoetst en in leven- digen vorm behandeld. III. Den samenhang van het oorlogsverloop, zooals experts dezen zien. De krijgsverrichtingen worden door militaire deskun digen uiteengezet en nauwkeurig beoordeeld. IV. Brieven uit het rijk schilderen de levensgewoonten, karakteristieke eigen schappen en variëteiten der Duitsche landouwen. V. Brieven uit het binnenland vertellen van het leven in Berlijn, van de kunstzinnige evenementen te midden van het groote politieke gebeuren. VI. Het voornaamste op cultureel en letter kundig gebied. Cultureele prestaties - van de volkskunst tot de groote kunst - worden met begrip gewogen. VII. Aandachtig volgen der grondstoffen- markten. Economische oorlogsproblemen, economische buiten- landsche verhoudingen, handelsbetrekkingen en mone taire vraagstukken, krijgen een eerste plaats in de beschouwingen. VIII. Ontspanning en mode voor de vrouw. Goede verhalen, allerlei op het terrein der mode en interessante bijdragen over de positie der vrouw in de maatschappij. IX. Sportberichten en -kronieken. Behandeling van alles wat op sportgebied plaatsvindt. VOOR 15 CENT OVERAL VERKRIJGBAAR ADV.

Tijdschriftenbank Zeeland

Ons Zeeland / Zeeuwsche editie | 1940 | | pagina 29