Uit ons Menu
,:/u 2 leuke
im
kl
WAT ZULLEN WE
ETEN?
yïiterman/ir
c Ajaahijd^
I
29
35e; zoodat we dan 30 gaatjes hebben. Haal de snijboonen af, wasch ze en
Bij den 36en toer haken we 2 gaatjes snipper ze. Smelt de boter, voeg er den
uit het le en 3e gaatje (32 gaatjes), gesnipperden ui bij. voeg er dan de snij-
Van den 53en toer haken we 25 gaatjes boonen en liet zout aan toe en laat ze
en daarna 8 lossen; dan haken we verder op een zacht vuur ongeveer >/2 uur-
in de rondte boven deze 25 gaatjes en smoren. Roer er daarna de, fijngehakte
8 lossenzoodat we verder haken boven peterselie, peperen nootmuskaat, door.
27 gaatjes, tot we in totaal 68 toeren
gehaakt hebben, waarna we beginnen
met de vingers. Voor den wijsvinger
haken we 4 gaatjes van den 69en toer,
dan haken we 4 lossen en daarna nog
4 gaatjes boven de laatste 4 gaatjes
van den vorigen toer. Boven de 4
GEHAKT
OP ITALIAANSCHE WIJZE
(4 PERSONEN)
400 g gehakt, (kalfs- en varkens
gehakt) zout, peper, nootmuskaat, 2
sneetjes oud brood, 2 sjalotten, peter-
lossen komt nu bij den volgenden toer seiie, tomatenpuree, 40 g boter, paneer
één gaatje, zoodat we den vinger haken meel.
boven 9 gaatjes. Op deze wijze haken Week het oud brood in kokend water,
we ongev. 24 toeren (soms iets meer, knijp het daarna uit en voeg het bij het
soms iets minder; dit hangt van de vleesch. Snipper de sjalotten en hak de
lengte van den vinger af). Bij den peterselie, vermeng deze eveneens met
25en (of volgenden) toer haken we steeds het vleesch en tevens "met de tomaten-
afwisselend 2 lossen, 1 vaste; bij den puree, het zout, de peper en de noot-
26en toer steeds afwisselend 1 losse, 1 muskaat. Kneed alles goed door elkaar,
vaste; daarna halen we een draad door Vorm van het vleesch kleine ballen en
de laatste lusjes, trekken dezen stevig ro[ ze <|oor paneermeel. Smelt de boter,
aan en hechten hem aan den binnenkant hak de gehaktballen bruin. Voeg daarna
af. een scheutje water aan de jus toe en laat
I)en middelvinger haken we boven het het gehakt ongeveer yt uur stoven,
bijgemaakte gaatje van den wijsvinger,
GEBAKKEN AARDAPPELEN
IN DE SCHIL
(4 PERSONEN)
l y2 kg aardappelen, slaolie, zout.
Wascli de rauwe aardappelen in water
zeer goed schoon. Snijd ze daarna in
dunne plakjes. Giet een bodem slaolie
in de koekenpan, leg de aardappelplakjes
erin en bestrooi ze met fijn zout. Bak ze
gaar en bruin. Laat ze even uitlekken.
CHOCOLADEGRIES
(4 PERSONEN)
y2 liter melk, Vi liter water, 35 g
4 gaatjes van den bovenkant en 3 gaatjes
van den onderkant van den handschoen,
terwijl we tussehen de gaatjes van
boven- en onderkant 4 lossen haken.
We krijgen dan in totaal weer 9 gaatjes
en haken hierboven 26 toeren, waarna
we den top vormen op dezelfde wijze
als bij den wijsvinger.
Den ringvinger haken we boven het
bijgemaakte gaatje van den middel
vinger, 3 gaatjes van den boven- en 3
gaatjes van den onderkant, terwijl we
tussehen de gaatjes van boven- en onder
kant weer 4 lossen haken. We krijgen
dan in totaal 8 gaatjes en haken liier-
boven 24 toeren, waarna we den top gnesmeel, een snufje zout, 35 g cacao,
vormen op de bekende wijze. 50 g suiker, 1 eiwit.
Den pink haken we boven het bijge- Breng de melk met het water en het
maakte gaatje van den ringvinger en zout aan de kook. Vermeng de cacao met
de overige 6 gaatjes. We krijgen dus de suiker en bet. griesmeel en strooi dit
in totaal 7 gaatjes en haken hierboven mengsel door de kokende vloeistof. Laat
18 toeren, waarna den top. den pudding ongeveer tien minuten
Den duim haken we boven de over- onder voortdurend roeren doorkoken,
gebleven 7 gaatjes van den 52en toer Neem de pan dan van het vuur en laat
en de 8 bijgemaakte lossen, zoodat we de vla afkoelen. Klop het eiwit st,-jf en
in totaal 9 gaatjes krijgen. We haken schep het luchtig door de afgekoelde vla.
hierboven 18 toeren, waarna den top. Doe de massa over in een glazen schaal
Vanaf den 19en toer stoppen we nu en garneer ze désverkiezende met wat
volgens schema de gaatjes met de z.g. achtergehouden eiwit,
linnenstop door (zooals de kousenstop)
we moeten de gaatjes 2 maal in beide
richtingen doorstoppen.
Den linkerhandschoen haken we op
dezelfde, doch tegengestelde wijze. We
haken nu dus bij den 36en toer 2 gaatjes
uit het 28e en 30e gaatje, zoodat de
meerderingen voor den duim nu aan den
anderen kant vallen.
SNIJBOONENSOEP
(4 PERSONEN)
250 g gekookte snijboonen, 1 y2 liter
water, 45 g boter, 25 g bloem, 50 g
vermicelli, zout, peper, bouillonaroma.
Smelt de boter, voeg er de bloem bij
en roer dit mengsel tot een glad papje.
Giet er dan het water bij onder voort
durend roeren en laat de soep even door
koken. Voeg er daarna de snijboonen en
de vermicelli bij en laat de soep nog
ongeveer 25 minuten zachtjes doorkoken.
Maak ze daarna op smaak met zout,
peper en een/ scheutje bouillonaroma.
GESMOORDE SNIJBOONEN
(4 PERSONEN)
1 kg snijboonen, 1 ui, 1 eetlepel fijn
gehakte peterselie, zout, peper, noot
muskaat. 25 g boter.
Zondag: Runderlapjes.
Snijboonen.
Aardappelen.
Choeoladegries.
Maandag: Snijboonensoep.
Krabbetjes.
Andijvie.
Aardappelen.
Dinsdag: Schapenbout.
Worteltjes.
Aardappelen.
Rijstebrij.
Woensdag: Koud vleesch.
Oapucijners.
Aardappelen.
Maizenapudding.
Donderdag: Groentesoep.
Gehakt op It. wijze.
Postelein.
Gebakken aardappelen.
Vrijdag: Harde eieren.
Tomatensla.
Aardappelen.
Gebakken grutjes.
Zaterdag: Kop bouillon,
Poulet.
Gestoofde kruisbessen.
Aardappelen.
STERK
ELASTISCH
KLEURECHT
Let op hel
handelsmerk:
Het schaakbord
No. 33
Ruime taille, klokkende rokjes, kortom
vlotte modellen, welke het zoo goed
doen in mat-crêpe of een gebloemd
zomerstofje. Vlotte modellen, welke ook
gemakkelijk zèlf'te maken zijn. In de
maten 40-42-44 - 46 leveren wij U het
KNIPPATROON a 15 CENT
afgehaald aan onze bureaux). Ingeval
/an toezending per post, 5 cent extra
voor portokosten.
Bestellingen kunnen geschieden hij Uw agent. Uw
bezorger of den boekhandeldoor girostorting op
no. 29>63f door toezending ran het bedrag per
postwissel of in postzegels aan het onderstaand adres
Patronenkantoor Panora - Nassauplein 1 - Haarlem
No. 34
t