ZWARTKOP
Eenvoudige gerechten
van kruisbessen
en aalbessen
zullen we
eten
SHAMPODOR
SHAMP0D0R-BL0ND
Qzltert
^Ajaaizijdi
mamis
29
1 av., 1 r., 1 av., 1 v., uit den vol
genden st. 3 st. breien, 1 r., 1 av., 1 r.,
1 av., 1 r., 1 av., 1 r., 2 st. r. te zamen
breien. Vanaf steeds herhalen.
4e naald: r. boven r. en av. boven av.,
terwijl wede 3 st., uit één st, gebreid,
nu 1 r., 1 av., 1 r. breien.
Deze laatste 4 naalden vormen het
patroon en we herhalen ze nu voort
durend. Bij de 201e naald kanten we af.
Het rugpand breien we geheel op
dezelfde wijze, doch met de witte wol.
De schouderbandjes
Met de rose wol zetten we 10 st. op
en breien hierboven in ribbelpatroon
(alle naalden recht). Bij de 94e naald
kanten we voor het knoopsgat de mid
delste 2 st. af; bij de volgende naald
zetten we deze st. er dan weer bij op.
Aan het begin van de 96e en alle vol
gende naalden breien we 2 st. te zamen,
tot we nog 3 st. over hebben, waarna
we deze 3 st. te zamen breien.
We persen de verschillende deelen nu
luchtig onder een vochtigen doek op.
Nu haken we langs de zijkanten van
het voorpand en eveneens langs de
schuine strepen met de witte wol steeds
afwisselend 1 vaste, 1 losse (alleen langs
het gedeelte in patroon gebreid), waar
na we de verschillende deelen in elkaar
naaienook de onderkanten naaien we
aan elkaar. De knoopsgaatjes feston-
neeren we, terwijl we de knoopen op
het voorpand naaien. Door den gaatjes-
toer rijgen we een koord gehaakt van
vasten (4 draden gebruiken). Aan de
uiteinden van dit koord bevestigen we
daarna een rose en een wit kwastje.
KLEINE
KRUISBESSENPUDDINKJES
(4 PERSONEN)
154 pond kruisbessen, 150 g glucose,
50 g suiker, 10 blaadjes gelatine. Wasch
de kruisbessen en verwijder de kleine
blaadjes. Zet ze op met een bodem water
en laat de vruchten tot moes koken.
Voeg er dan de glucose en de suiker bij
en laat alles samen nog even doorkoken.
Week de gelatine in ruim koud water,
knijp ze uit en voeg ze van het vuur af
bij het kruisbessenmoes. Laat den pud
ding onder af en toe omroeren gelei
achtig worden en doe de massa over in
een met koud water omgespoelden
puddingvorm. Stort den pudding, zoo-
dra hij stijf én koud is op een glazen
schotel, die met water is afgespoeld
en presenteer er desverkiezende een
vanillesaus bij.
KRUISBESSENMOES
(4 PERSONEN)
1 kg kruisbessen, 150 g glucose, 50 g
suiker, wat aardappelsago, Wasch de
kruisbessen en laat ze op een vergiet
uitlekken. Zet ze daarna op in een pan
met dikken bodem en laat ze op een
zacht vuurtje koken. Roer geregeld in
de pan om aanbranden te voorkomen.
Wrijf de massa, zoodra de vruchten
gaar zijn, door een fijne zeef. Vermeng
ze met de glucose en de suiker. Zet het
moes nog even op het vuur. Maak de
aardappelsago aan met een scheutje
water en roer dit papje door het moes.
Laat het onder voortdurend roeren
doorkoken en gaar worden. Doe het
moes over in een glazen schaal en gar
neer het desverkiezend met wat schuim
pjes.
KOUDE SOEP VAN ROODE
BESSEN
(4 PERSONEN)
1 y2 kg roode bessen, 100 g glucose,
50 g suiker, wat aardappelsago of aard
appelmeel, ®/4 1 water.
Wasch de bessen en ris ze af. Zet
1 kg op met het water en kook de
mas^a tot de bessen geheel zijn stuk-
gekookt. Zeef de vloeistof door een
fijne zeef en wrijf de vruchten er door.
Vermeng ze daarna met de suiker en
de glucose, maak het aardappelmeel
of de aardappelsago aan met een
scheutje water, roer het papje door de
soep en laat deze onder roeren door
koken. Koel de soep af, schep ze in
diepe borden en voeg aan ieder bord een
gedeelte van de achtergehouden bessen
toe.
VRUCHTENSAPVLA
(4 PERSONEN)
1 kg bessen, 50 g maïzena, 75 g glu
cose, 50 g suiker, water. Wasch de
bessen en breng ze met het aanhangende
water aan de kook. Wrijf ze vervolgens
door een fijne zeef. Voeg aan het moes
zooveel water toe tot ongeveer een hoe
veelheid van 3/t 1 is verkregen. Strooi
er de suiker door en voeg er de glucose
bij. Maak de maïzena aan met een
scheutje water. Voeg dit papje bij de
vloeistof en laat de vla onder voort
durend roeren doorkoken en gaar
worden. Doe ze in een glazen schaal
en garneer ze desverkiezende met wat
stijfgeklopt eiwit of met een paar
schuimpjes.
VRUCHTENSLAATJE
(4 PERSONEN)
1 pond roode bessen, 1 pond kruis
bessen, 2 dl limonadestroop, wat suiker.
Ris de roode bessen af en wasch ze,
maak de kruisbessen schoon, wasch ze
eveneens. Schep de vruchten door el
kaar. Giet er de limonadestroop over
en voeg er 1 a 2 eetlepels suiker bij. Laat
het slaatje een paar uur staan, schep
het geregeld om, zoodat de smaken
goed door kunnen trekken. Doe het
daarna op in een glazen schaal. Geef
er desverkiezende een droog biscuitje bij.
Zondag:
Dinsdag
Woensdag
Kerriesoep.
V arkensf ricandeau
Snijboonen.
Aardappelen.
Koud vleesch.
Postelein.
Aardappelen.
Bessenvla,
Zomererwtensoep.
Gebakken beschuit.
Krabbetjes.
Rabarber.
Aardappelen.
Rijstebrij.
Donderdag: Runderlapjes.
Worteltjes.
Aardappelen.
Maïzenapudding.
Vrijdag:
Zaterdag:
Magere macaronisoep.
Harde eieren.
Sla.
Aardappelen.
Gebakken spek.
Capucijners.
Aardappelen.
V ermicellipap.
Let op het
handelsmerk:
liet schaakbord
Het hierbij afgebeelde sportpakje voor
meisjes van 8 tot 11 jaar kunt U zelf
maken uit 2 m linnen van 70 cm breed.
Zooals U weet, hebt U voor het
koopen van zomerstof geen stamkaart
noodig en het knippatroon ligt al
klaar voor directe levering uit voorraad.
Beitellingen kunnen geschieden bij Uw agent of bezor
ger door girostorting op no. 293631door toezending
üan het bedrag per postwissel of in postzegels aan
PATRONENKANTOOR PANORA
Nassauplein 1 Haarlem
KNIPPATRONEN
verkrijgbaar in de
maten 72-76. Prijs:
20 CENT PER STUK
No. 1387