ZWARTKOP Eenvoudige gerechten van kruisbessen en aalbessen zullen we eten SHAMPODOR SHAMP0D0R-BL0ND Qzltert ^Ajaaizijdi mamis 29 1 av., 1 r., 1 av., 1 v., uit den vol genden st. 3 st. breien, 1 r., 1 av., 1 r., 1 av., 1 r., 1 av., 1 r., 2 st. r. te zamen breien. Vanaf steeds herhalen. 4e naald: r. boven r. en av. boven av., terwijl wede 3 st., uit één st, gebreid, nu 1 r., 1 av., 1 r. breien. Deze laatste 4 naalden vormen het patroon en we herhalen ze nu voort durend. Bij de 201e naald kanten we af. Het rugpand breien we geheel op dezelfde wijze, doch met de witte wol. De schouderbandjes Met de rose wol zetten we 10 st. op en breien hierboven in ribbelpatroon (alle naalden recht). Bij de 94e naald kanten we voor het knoopsgat de mid delste 2 st. af; bij de volgende naald zetten we deze st. er dan weer bij op. Aan het begin van de 96e en alle vol gende naalden breien we 2 st. te zamen, tot we nog 3 st. over hebben, waarna we deze 3 st. te zamen breien. We persen de verschillende deelen nu luchtig onder een vochtigen doek op. Nu haken we langs de zijkanten van het voorpand en eveneens langs de schuine strepen met de witte wol steeds afwisselend 1 vaste, 1 losse (alleen langs het gedeelte in patroon gebreid), waar na we de verschillende deelen in elkaar naaienook de onderkanten naaien we aan elkaar. De knoopsgaatjes feston- neeren we, terwijl we de knoopen op het voorpand naaien. Door den gaatjes- toer rijgen we een koord gehaakt van vasten (4 draden gebruiken). Aan de uiteinden van dit koord bevestigen we daarna een rose en een wit kwastje. KLEINE KRUISBESSENPUDDINKJES (4 PERSONEN) 154 pond kruisbessen, 150 g glucose, 50 g suiker, 10 blaadjes gelatine. Wasch de kruisbessen en verwijder de kleine blaadjes. Zet ze op met een bodem water en laat de vruchten tot moes koken. Voeg er dan de glucose en de suiker bij en laat alles samen nog even doorkoken. Week de gelatine in ruim koud water, knijp ze uit en voeg ze van het vuur af bij het kruisbessenmoes. Laat den pud ding onder af en toe omroeren gelei achtig worden en doe de massa over in een met koud water omgespoelden puddingvorm. Stort den pudding, zoo- dra hij stijf én koud is op een glazen schotel, die met water is afgespoeld en presenteer er desverkiezende een vanillesaus bij. KRUISBESSENMOES (4 PERSONEN) 1 kg kruisbessen, 150 g glucose, 50 g suiker, wat aardappelsago, Wasch de kruisbessen en laat ze op een vergiet uitlekken. Zet ze daarna op in een pan met dikken bodem en laat ze op een zacht vuurtje koken. Roer geregeld in de pan om aanbranden te voorkomen. Wrijf de massa, zoodra de vruchten gaar zijn, door een fijne zeef. Vermeng ze met de glucose en de suiker. Zet het moes nog even op het vuur. Maak de aardappelsago aan met een scheutje water en roer dit papje door het moes. Laat het onder voortdurend roeren doorkoken en gaar worden. Doe het moes over in een glazen schaal en gar neer het desverkiezend met wat schuim pjes. KOUDE SOEP VAN ROODE BESSEN (4 PERSONEN) 1 y2 kg roode bessen, 100 g glucose, 50 g suiker, wat aardappelsago of aard appelmeel, ®/4 1 water. Wasch de bessen en ris ze af. Zet 1 kg op met het water en kook de mas^a tot de bessen geheel zijn stuk- gekookt. Zeef de vloeistof door een fijne zeef en wrijf de vruchten er door. Vermeng ze daarna met de suiker en de glucose, maak het aardappelmeel of de aardappelsago aan met een scheutje water, roer het papje door de soep en laat deze onder roeren door koken. Koel de soep af, schep ze in diepe borden en voeg aan ieder bord een gedeelte van de achtergehouden bessen toe. VRUCHTENSAPVLA (4 PERSONEN) 1 kg bessen, 50 g maïzena, 75 g glu cose, 50 g suiker, water. Wasch de bessen en breng ze met het aanhangende water aan de kook. Wrijf ze vervolgens door een fijne zeef. Voeg aan het moes zooveel water toe tot ongeveer een hoe veelheid van 3/t 1 is verkregen. Strooi er de suiker door en voeg er de glucose bij. Maak de maïzena aan met een scheutje water. Voeg dit papje bij de vloeistof en laat de vla onder voort durend roeren doorkoken en gaar worden. Doe ze in een glazen schaal en garneer ze desverkiezende met wat stijfgeklopt eiwit of met een paar schuimpjes. VRUCHTENSLAATJE (4 PERSONEN) 1 pond roode bessen, 1 pond kruis bessen, 2 dl limonadestroop, wat suiker. Ris de roode bessen af en wasch ze, maak de kruisbessen schoon, wasch ze eveneens. Schep de vruchten door el kaar. Giet er de limonadestroop over en voeg er 1 a 2 eetlepels suiker bij. Laat het slaatje een paar uur staan, schep het geregeld om, zoodat de smaken goed door kunnen trekken. Doe het daarna op in een glazen schaal. Geef er desverkiezende een droog biscuitje bij. Zondag: Dinsdag Woensdag Kerriesoep. V arkensf ricandeau Snijboonen. Aardappelen. Koud vleesch. Postelein. Aardappelen. Bessenvla, Zomererwtensoep. Gebakken beschuit. Krabbetjes. Rabarber. Aardappelen. Rijstebrij. Donderdag: Runderlapjes. Worteltjes. Aardappelen. Maïzenapudding. Vrijdag: Zaterdag: Magere macaronisoep. Harde eieren. Sla. Aardappelen. Gebakken spek. Capucijners. Aardappelen. V ermicellipap. Let op het handelsmerk: liet schaakbord Het hierbij afgebeelde sportpakje voor meisjes van 8 tot 11 jaar kunt U zelf maken uit 2 m linnen van 70 cm breed. Zooals U weet, hebt U voor het koopen van zomerstof geen stamkaart noodig en het knippatroon ligt al klaar voor directe levering uit voorraad. Beitellingen kunnen geschieden bij Uw agent of bezor ger door girostorting op no. 293631door toezending üan het bedrag per postwissel of in postzegels aan PATRONENKANTOOR PANORA Nassauplein 1 Haarlem KNIPPATRONEN verkrijgbaar in de maten 72-76. Prijs: 20 CENT PER STUK No. 1387

Tijdschriftenbank Zeeland

Ons Zeeland / Zeeuwsche editie | 1940 | | pagina 29