SMAKELIJKE GERECHTEN VAN HAVERMOUT FIJNGEWREVEN HAVER MOUT MET MELK OF VRUCHTENSAP Wat zulle eten zullen wij HAVERMOUT MET KARNEMELK HAVER MOUTKOEK JES HAVERMOUTSCHOTELTJE HAVERMOUT BALLETJES wam HHBii Dien de havermout op met wat zoete melk en suiker. Yan ha-vermout kunnen we een heerlijk schoteltje bereiden olie en bak de koekjes aan weerszijden lichtbruin en gaar. Leg ze op een scho tel en bestrooi ze met wat kristalsuiker of met wat basterdsuiker. Presenteer ze als een warm nagerecht. (4 PERSONEN) y2 I water, 40 g havermout, melk of vruchtensap (bessensap, tomatensap enz.), suiker. Breng de havermout met het water aan de kook en laat de vloeistof in een pan zonder deksel tot op de helft in koken. Wrijf de massa dooreen paarden haren zeef en vermeng ze met. melk of vruchtensap en suiker naar smaak. Zondag: VARKENSFRICANDEAU. SPERCIEBOONEN. AARDAPPELEN. VANILLE VLA. MaandagKOUD VLEESCH. GESTOOFDE TOMATEN. AARDAPPELEN. RIJSTEBRIJ. TOMATENSOEP. GEHAKT. APPELMOES. AARDAPPELEN. WoensdagBAKLAPJES. GESTOOFDE SLA. AARDAPPELEN. FRUIT. Donderdag: KOP BOUILLON. POULET. WORTELTJES. AARDAPPELEN. Vrijdag: HA VERMOUTBALLETJES. KOMKOMMERSLA. AARDAPPELEN. KARNEMELKSCHE PAP. Zaterdag: KRABBETJES. BIETEN. A A RD APPELEN WENTELTEEFJES. Presenteer deze havermoutballetjes in plaats van vleesch. J Je havermout staat op den bon, maar de hoeveel heid, die wij kunnen krijgen, valt nog mee. Nu de eerste schrik van de verschillende distributie- maatregelen is verdwenen, komt de huisvrouw tot de ontdekking, dat zij toch nog zooveel van de verschil lende voedingsmiddelen kan inslaan, dat zij ze geregeld op tafel kan brengen. Havermout wordt over het algemeen niet naar waarde geschat, en dit is jammer, want behalve een zeer groot percentage aan koolhydraten, die de voor naamste voedingswaarde van granen uitmaken, bevat havermout in vergelijking met de meeste meelspijzen bovendien nog veel vet en eiwit. Waar het er dus op aankomt, minder voedzame gerechten op een eenvoudige en voordeelige wijze aan te vullen, zullen we gaarne gebruik maken van dit kostelijk product, dat op verschillende manieren te verwerken is, zooals de volgende recepten aantoonen. (4 PERSONEN) 75 g havermout, wat zout, 1 1 karnemelk, een weinig zoete melk, desverkiezende wat suiker. Breng de karnemelk met het zout onder af en toe roeren aan de kook. Strooi er vervolgens de havermout onder roeren doorheen en breng de massa opnieuw aan de kook. Laat de pap onder af en toe roeren door koken tot ze gaar is en dien haar op met een weinig zoete melk en desverkie zende inet wat suiker. (4 PERSONEN) pijpkaneel. Roer de eierdooiers met de suiker tot een gladde massa. Klop het eiwit zeer stijf. Vermeng de havermout, wanneer ze eenigszins is afgekoeld, met de eierdooiers en schep er daarna zoo luchtig mogelijk het stijf geklopte eiwit doorheen. Doe 't mengsel over in een vuurvasten schotel en plaats dezen in een matig warmen oven. Laat den in houd van het schoteltje rijzen en dien het gerecht, zoodra het uit den oven genomen is, onmiddellijk bij wijze van toetje op. (4 PERSONEN) 125 g havermout, een eetlepel kaneel, of wat geraspte citroenschil, 2 a 3 eet lepels suiker, 3 kopjes lauw water, een mespuntje zout. Zet de ha vermout met de kaneel, de sui ker en het zout in het water te weeken gedurende 3 kwartier. Doe wat boter of slaolie in een koekenpan, zoodra het havermoutpapje dik begint te worden, laat deze beet worden. Leg met een lepel wat beslag in de heete boter of pier uitdruipen en dien ze op ter vervanging van vleesch, het liefst bij groene groenten als andijvie, stoofsla, postelein, spinazie enz. 150 g havermout, Y2 1 melk, 1 ei, 300 g aardappe len, 200 g geraspte kaas. zout, 1 eiwit, paneermeel, frituurvet of slaolie. Breng de melk aan de kook en giet deze over de havermout. Laat de massa vervolgens eenige uren weeken. Maak de aardap pelen, die, op de gewone wijze zijn gaar gekookt, fijn. Vermeng de geweekte havermout met de fijn ge maakte aardappelen, de ge raspte kaas, het ei en wat zout naar smaak. Vorm van het mengsel niet te groote balletjes, wentel deze door paneermeel, daarna door eiwit en nog eens opnieuw door paneermeel en bak ze in frituurvet of slaolie die zoo heet is gemaakt, dat de vloeistof begint te dampen, goudbruin en gaar. Laat de balletjes even op grauw pa- Havermowt, die in water gekookt is, wordt door een paardenharen zeef gewreven en dan vermengd met melk of vruchtensap. Het is een kostje, dat vooral voor kinderen en zieken is aan te bevelen. Bestrooi de havermoutkoekjes voor het presenteeren met suiker. (4 PERSONEN) 1 1 melk, 90 g havermout, 2 eieren, wat zout, een stukje pijpkaneel, 75 g suiker. Breng de melk met het zout en 'n stukje pijpkaneel langzaam aan de kook. Strooi er daarna roerende de havermout doorheen en laat deze onder af en toe roeren gaar koken. Verwijder vervolgens het stukje

Tijdschriftenbank Zeeland

Ons Zeeland / Zeeuwsche editie | 1940 | | pagina 28