SMAKELIJKE GERECHTEN VAN
HAVERMOUT
FIJNGEWREVEN HAVER
MOUT MET MELK OF
VRUCHTENSAP
Wat zulle
eten
zullen wij
HAVERMOUT MET KARNEMELK
HAVER MOUTKOEK JES
HAVERMOUTSCHOTELTJE
HAVERMOUT
BALLETJES
wam
HHBii
Dien de havermout op met wat zoete melk en suiker.
Yan ha-vermout kunnen we een heerlijk
schoteltje bereiden
olie en bak de koekjes aan weerszijden
lichtbruin en gaar. Leg ze op een scho
tel en bestrooi ze met wat kristalsuiker
of met wat basterdsuiker. Presenteer ze
als een warm nagerecht.
(4 PERSONEN)
y2 I water, 40 g havermout, melk of
vruchtensap (bessensap, tomatensap
enz.), suiker.
Breng de havermout met het water
aan de kook en laat de vloeistof in een
pan zonder deksel tot op de helft in
koken. Wrijf de massa dooreen paarden
haren zeef en vermeng ze met. melk of
vruchtensap en suiker naar smaak.
Zondag: VARKENSFRICANDEAU.
SPERCIEBOONEN.
AARDAPPELEN.
VANILLE VLA.
MaandagKOUD VLEESCH.
GESTOOFDE TOMATEN.
AARDAPPELEN.
RIJSTEBRIJ.
TOMATENSOEP.
GEHAKT.
APPELMOES.
AARDAPPELEN.
WoensdagBAKLAPJES.
GESTOOFDE SLA.
AARDAPPELEN.
FRUIT.
Donderdag: KOP BOUILLON.
POULET.
WORTELTJES.
AARDAPPELEN.
Vrijdag: HA VERMOUTBALLETJES.
KOMKOMMERSLA.
AARDAPPELEN.
KARNEMELKSCHE PAP.
Zaterdag:
KRABBETJES.
BIETEN.
A A RD APPELEN
WENTELTEEFJES.
Presenteer deze havermoutballetjes in plaats van vleesch.
J Je havermout staat op den bon, maar de hoeveel
heid, die wij kunnen krijgen, valt nog mee. Nu
de eerste schrik van de verschillende distributie-
maatregelen is verdwenen, komt de huisvrouw tot de
ontdekking, dat zij toch nog zooveel van de verschil
lende voedingsmiddelen kan inslaan, dat zij ze
geregeld op tafel kan brengen.
Havermout wordt over het algemeen niet naar
waarde geschat, en dit is jammer, want behalve een
zeer groot percentage aan koolhydraten, die de voor
naamste voedingswaarde van granen uitmaken, bevat
havermout in vergelijking met de meeste meelspijzen
bovendien nog veel vet en eiwit.
Waar het er dus op aankomt, minder voedzame
gerechten op een eenvoudige en voordeelige wijze aan
te vullen, zullen we gaarne gebruik maken van dit
kostelijk product, dat op verschillende manieren te
verwerken is, zooals de volgende recepten aantoonen.
(4 PERSONEN)
75 g havermout, wat zout, 1 1 karnemelk, een
weinig zoete melk, desverkiezende wat suiker.
Breng de karnemelk met het zout onder af en toe
roeren aan de kook. Strooi er vervolgens de havermout
onder roeren doorheen en breng de massa opnieuw
aan de kook. Laat de pap onder af en toe roeren door
koken tot ze gaar is en dien haar op met een weinig
zoete melk en desverkie
zende inet wat suiker.
(4 PERSONEN)
pijpkaneel. Roer de eierdooiers met de
suiker tot een gladde massa. Klop het
eiwit zeer stijf. Vermeng de havermout,
wanneer ze eenigszins is afgekoeld, met
de eierdooiers en schep er daarna zoo
luchtig mogelijk het stijf geklopte eiwit
doorheen. Doe 't mengsel over in een
vuurvasten schotel en plaats dezen in
een matig warmen oven. Laat den in
houd van het schoteltje rijzen en dien
het gerecht, zoodra het uit den oven
genomen is, onmiddellijk bij wijze van
toetje op.
(4 PERSONEN)
125 g havermout, een eetlepel kaneel,
of wat geraspte citroenschil, 2 a 3 eet
lepels suiker, 3 kopjes lauw water, een
mespuntje zout.
Zet de ha vermout met de kaneel, de sui
ker en het zout in het water te weeken
gedurende 3 kwartier. Doe wat boter of
slaolie in een koekenpan, zoodra het
havermoutpapje dik begint te worden,
laat deze beet worden. Leg met een
lepel wat beslag in de heete boter of
pier uitdruipen en dien ze op ter vervanging van
vleesch, het liefst bij groene groenten als andijvie,
stoofsla, postelein, spinazie enz.
150 g havermout, Y2 1
melk, 1 ei, 300 g aardappe
len, 200 g geraspte kaas.
zout, 1 eiwit, paneermeel,
frituurvet of slaolie.
Breng de melk aan de
kook en giet deze over de
havermout. Laat de massa
vervolgens eenige uren
weeken. Maak de aardap
pelen, die, op de gewone
wijze zijn gaar gekookt,
fijn. Vermeng de geweekte
havermout met de fijn ge
maakte aardappelen, de ge
raspte kaas, het ei en wat
zout naar smaak. Vorm van
het mengsel niet te groote
balletjes, wentel deze door
paneermeel, daarna door
eiwit en nog eens opnieuw
door paneermeel en bak ze
in frituurvet of slaolie die
zoo heet is gemaakt, dat de
vloeistof begint te dampen,
goudbruin en gaar. Laat de
balletjes even op grauw pa-
Havermowt, die in water gekookt is, wordt door
een paardenharen zeef gewreven en dan vermengd
met melk of vruchtensap. Het is een kostje, dat
vooral voor kinderen en zieken is aan te bevelen.
Bestrooi de havermoutkoekjes voor het
presenteeren met suiker.
(4 PERSONEN)
1 1 melk, 90 g havermout, 2 eieren, wat zout, een
stukje pijpkaneel, 75 g suiker.
Breng de melk met het zout en 'n stukje pijpkaneel
langzaam aan de kook. Strooi er daarna roerende de
havermout doorheen en laat deze onder af en toe
roeren gaar koken. Verwijder vervolgens het stukje