•V,\ofod°ni
DOE UW
OUDEJAPONNEN
NIET
Gerechten, die
uleesch kunnen
vervangen
Wat zullen wij eten
Tandpasta
29
bekwame deskundigen kunnen toever
trouwen. Zij vertellen ons geregeld
van lioe groot belang de dagelijkscke
verzorging van onze tanden is.
Er zijn verschillende ziekten, die ons
gebit kunnen aantasten. Daar is het
tandbederf of caries, dat het hol worden
van tanden en kiezen veroorzaakt, de
para-dentox. welke de oorzaak is van
het los gaan staan van onze tanden en
ten slotte het tandsteen, een organisch
aanzetsel, bestaande uit bacteriën en
huidcellen, dat zich aan de achterzijde
der tanden vastzet. Wordt het tandsteen
niet geregeld verwijderd, dan dringt het
dieper tusschen tanden en tandvleesch
en ten slotte vallen de tanden uit. Het
groote gevaar van tandsteen is, dat vele
menschen, die de tanden geregeld poet
sen, een gebit hebben, dat aan de voor
zijde prachtig wit is en aan de achter
zijde niet tandsteen bedekt, zonder dat
deze menschen zich van dit euvel en het
hierdoor veroorzaakte gevaar bewust
zijn. De wetenschap heeft vastgesteld,
dat het gebit van zeven van de tien
menschen door tandsteen is aangetast
De dagelijksche verzorging van het
gebit is dus van groot belang, vooral
wanneer men weet, dat een slecht gebit
de oorzaak van allerlei ernstige lichaams
kwalen kan zijn. Wij moeten dus reeds in
onze prille jeugd dagelijks de tanden
poetsen met een goede tandpasta, die
deze euvels en vooral het tandsteen
bestrijdt.
HA VERMOUTKOEKJES
(4 PERSONEN)
150 g havermout, 1 eetlepel tomaten
puree, fijngehakte peterselie, 3 dl melk,
zout, peper, een scheutje bouillonaroma,
1 uitje, 1 ei, paneermeel, boter.
Week de havermout eenige uren in
de melk en breng daarna de massa aan
de kook. onder roeren, tot de brij stijf is.
Laat het mengsel afkoelen en roer er
dan de tomatenpuree, de dooiers, het
gesnipperde uitje, de peterselie, de
bouillonaroma, het zout en de peper
door en meng alles goed door elkaar
Klop het eiwit schuimig en schep het
luchtig door de massa. Vorm er daarna
ovale koekjes van, wentel ze door
paneermeel en bak ze in de heete boter
bruin en gaar. Maak de jus af met een
scheutje water en wat tomatenpuree.
RIJSTCROQUETTEN
(4 PERSONEN)
250 g rijst, 20 g boter, 1 ui, 25 g ge
raspte kaas, 1 ei, paneermeel, een
scheutje bouillonaroma, 1 1 groente
bouillon, zout en peper, paneermeel,
frituurvet.
Smelt de boter, voeg er den gesnipper-
den ui bij en de rijst en laat dit samen
fruiten. Voeg er dan den groentebouillon
aan toe en laat alles samen gaar koken
op een zacht vuurtje. Laat de massa
afkoelen, maak ze op smaak met zout,
peper en een scheut bouillonaroma.
Roer er de geraspte kaas door. Vorm er
met twee lepels croquetten van, rol ze
door paneermeel, daarna door het losge
klopte ei en dan nogmaals door paneer
meel. Bak de croquetten in het heete
vet bruin en knappend. Laat ze op een
grauw papier uitlekken en stapel ze
daarna pyramidevormig op een ver
warmden schotel.
ERWTENGEHAKT
(4 PERSONEN)
350 g koude gekookte groene erwten.
1 ui, 1 eetlepel fijngehakte peterselie, 1
ei, 25 g boter, een paar gekookte aard
appelen, een scheut bouillonaroma,
zout, peper, paneermeel, boter of vet.
Maal de erwten met de schillen fijn.
vermeng zo met de fijngemaakte aard
appelen, het ei, het gesnipperd uitje, de
peterselie, zout, peper en een scheut
bouillonaroma. Vorm van de massa
balletjes, wentel ze door paneermeel en
bak ze daarna in de heete boter of het
heete vet bruin. Maak de jus af met een
scheutje water en voeg er desverkiezen
de wat tomatenpuree bij.
GEBAKKEN KAAS
(4 PERSONEN)
8 plakken kaas, ieder van 25 g, wat
bloem, een scheutje melk, paneermeel,
boter of vet om te bakken.
Snij de korstjes van de plakken kaas
af. Vermeng de bloem met het scheutje
melk en roer dit mengsel tot een glad
papje. Haal de plakken kaas er door,
wentel ze daarna door paneermeel. Bak
de kaasplakken in de heete boter of het
vet vlug aan beide zijden bruin. Maak
de jus af met een scheutje water, wat
soja en wat tomatenpuree.
BRUINE BOONENGEHAKT
(4 PERSONEN)
250 g koude gekookte bruine boonen,
t ui, 25 g boter, een "scheutje melk, een
paar fijngewreven aardappelen, een
scheutje bouillonaroma, wat soja, des-
verkiezende wat tomatenpuree, zout en
peper, boter om te bakken, paneermeel.
Maak de koude boonen fijn, vermeng
ze met het gesnipperde en gefruite uitje,
de melk, de fijngewreven aardappelen,
de bouillonaroma, de soja, zout, peper
en wat tomatenpuree. Vorm van de
massa balletjes, rol _ze door paneermeel
en bak ze in de boter bruin. Maak de jus
af met een scheutje soja en wat water.
Bind ze desverkiezende met wat aange
mengde maïzena of aardappelmeel.
ZondagGroentesoep
Roast beef.
gestoofde komkom
mers.
Aardappelen.
MaandagKoud vleesch.
Andijvie.
Aardappelen.
Griesmeelvla.
Dinsdag
Woensdag
Do nderdag
Vrijdag
Zaterdag
Erwtengehakt.
Wittekool.
Aardappelen.
Sneeuwpudding.
LTiensoep.
Gebakken beschuit.
Saucijsjes.
Roodekool.
Aardappelen.
Fruit.
Gebakken kaas.
Sla,
Aardappelen.
Lammetjespap.
Gebakken spek.
Capucijners.
Aardappelen.
Maizenapudding.
LET OP HET HANDELSMERK: HET SCHAAK RORDI
Men rekt een zijden draad en een andere tegelijker
tijd steeds meer en meer uit, totdat ten slotte één
draad breekt en dat is altijd „de andere".
..Winterweelde" zal U straks vertellen, hoe
U, met 'n kleine verandering, van oud nieuw
kunt maken. Wat U dit aan punten op Uw
textielkaart bespaart, zult U begrijpen.
Binnen korten tijd zal ..Winterweelde 1941"
verschijnen. Er zijn ruim 350 prachtige
modellen voor U en de kinderen in ver
zameld, welke geheel zijn ingesteld op de
kleedingproblemen van dezen tijd.
U kunt het nü reeds bestellen. Zoodra
het uitkomt, zenden we het U dan toe.
De prijs bedraagt slechts60 cent.
1Bestellingen Runnen gescbie U weet, dat van
den bif Uw agent. Uw bezor alle modellen steeds
ge r of den boekhandeldoor knippatronen in
giroslorting op no. 293631; alle gebruikelijke ma-
door toezending v. h. bedrag ten verkrijgbaar zijn.
p. postwissel of in postzegels. Prijzen 20, 35 en 50 ct.
PATRONENKANTOOR PANORA
Nassauplein 1 Haarlem
mander
MOOIE WITTE
TANDEN met
GEEFT U 'N ZUIVER
FRISSCHEN ADEM.
NEDERLANDSCH FABRIKAAT.
TUBE 25 ct. - GROOTE TUBE 45 ct.