•V,\ofod°ni DOE UW OUDEJAPONNEN NIET Gerechten, die uleesch kunnen vervangen Wat zullen wij eten Tandpasta 29 bekwame deskundigen kunnen toever trouwen. Zij vertellen ons geregeld van lioe groot belang de dagelijkscke verzorging van onze tanden is. Er zijn verschillende ziekten, die ons gebit kunnen aantasten. Daar is het tandbederf of caries, dat het hol worden van tanden en kiezen veroorzaakt, de para-dentox. welke de oorzaak is van het los gaan staan van onze tanden en ten slotte het tandsteen, een organisch aanzetsel, bestaande uit bacteriën en huidcellen, dat zich aan de achterzijde der tanden vastzet. Wordt het tandsteen niet geregeld verwijderd, dan dringt het dieper tusschen tanden en tandvleesch en ten slotte vallen de tanden uit. Het groote gevaar van tandsteen is, dat vele menschen, die de tanden geregeld poet sen, een gebit hebben, dat aan de voor zijde prachtig wit is en aan de achter zijde niet tandsteen bedekt, zonder dat deze menschen zich van dit euvel en het hierdoor veroorzaakte gevaar bewust zijn. De wetenschap heeft vastgesteld, dat het gebit van zeven van de tien menschen door tandsteen is aangetast De dagelijksche verzorging van het gebit is dus van groot belang, vooral wanneer men weet, dat een slecht gebit de oorzaak van allerlei ernstige lichaams kwalen kan zijn. Wij moeten dus reeds in onze prille jeugd dagelijks de tanden poetsen met een goede tandpasta, die deze euvels en vooral het tandsteen bestrijdt. HA VERMOUTKOEKJES (4 PERSONEN) 150 g havermout, 1 eetlepel tomaten puree, fijngehakte peterselie, 3 dl melk, zout, peper, een scheutje bouillonaroma, 1 uitje, 1 ei, paneermeel, boter. Week de havermout eenige uren in de melk en breng daarna de massa aan de kook. onder roeren, tot de brij stijf is. Laat het mengsel afkoelen en roer er dan de tomatenpuree, de dooiers, het gesnipperde uitje, de peterselie, de bouillonaroma, het zout en de peper door en meng alles goed door elkaar Klop het eiwit schuimig en schep het luchtig door de massa. Vorm er daarna ovale koekjes van, wentel ze door paneermeel en bak ze in de heete boter bruin en gaar. Maak de jus af met een scheutje water en wat tomatenpuree. RIJSTCROQUETTEN (4 PERSONEN) 250 g rijst, 20 g boter, 1 ui, 25 g ge raspte kaas, 1 ei, paneermeel, een scheutje bouillonaroma, 1 1 groente bouillon, zout en peper, paneermeel, frituurvet. Smelt de boter, voeg er den gesnipper- den ui bij en de rijst en laat dit samen fruiten. Voeg er dan den groentebouillon aan toe en laat alles samen gaar koken op een zacht vuurtje. Laat de massa afkoelen, maak ze op smaak met zout, peper en een scheut bouillonaroma. Roer er de geraspte kaas door. Vorm er met twee lepels croquetten van, rol ze door paneermeel, daarna door het losge klopte ei en dan nogmaals door paneer meel. Bak de croquetten in het heete vet bruin en knappend. Laat ze op een grauw papier uitlekken en stapel ze daarna pyramidevormig op een ver warmden schotel. ERWTENGEHAKT (4 PERSONEN) 350 g koude gekookte groene erwten. 1 ui, 1 eetlepel fijngehakte peterselie, 1 ei, 25 g boter, een paar gekookte aard appelen, een scheut bouillonaroma, zout, peper, paneermeel, boter of vet. Maal de erwten met de schillen fijn. vermeng zo met de fijngemaakte aard appelen, het ei, het gesnipperd uitje, de peterselie, zout, peper en een scheut bouillonaroma. Vorm van de massa balletjes, wentel ze door paneermeel en bak ze daarna in de heete boter of het heete vet bruin. Maak de jus af met een scheutje water en voeg er desverkiezen de wat tomatenpuree bij. GEBAKKEN KAAS (4 PERSONEN) 8 plakken kaas, ieder van 25 g, wat bloem, een scheutje melk, paneermeel, boter of vet om te bakken. Snij de korstjes van de plakken kaas af. Vermeng de bloem met het scheutje melk en roer dit mengsel tot een glad papje. Haal de plakken kaas er door, wentel ze daarna door paneermeel. Bak de kaasplakken in de heete boter of het vet vlug aan beide zijden bruin. Maak de jus af met een scheutje water, wat soja en wat tomatenpuree. BRUINE BOONENGEHAKT (4 PERSONEN) 250 g koude gekookte bruine boonen, t ui, 25 g boter, een "scheutje melk, een paar fijngewreven aardappelen, een scheutje bouillonaroma, wat soja, des- verkiezende wat tomatenpuree, zout en peper, boter om te bakken, paneermeel. Maak de koude boonen fijn, vermeng ze met het gesnipperde en gefruite uitje, de melk, de fijngewreven aardappelen, de bouillonaroma, de soja, zout, peper en wat tomatenpuree. Vorm van de massa balletjes, rol _ze door paneermeel en bak ze in de boter bruin. Maak de jus af met een scheutje soja en wat water. Bind ze desverkiezende met wat aange mengde maïzena of aardappelmeel. ZondagGroentesoep Roast beef. gestoofde komkom mers. Aardappelen. MaandagKoud vleesch. Andijvie. Aardappelen. Griesmeelvla. Dinsdag Woensdag Do nderdag Vrijdag Zaterdag Erwtengehakt. Wittekool. Aardappelen. Sneeuwpudding. LTiensoep. Gebakken beschuit. Saucijsjes. Roodekool. Aardappelen. Fruit. Gebakken kaas. Sla, Aardappelen. Lammetjespap. Gebakken spek. Capucijners. Aardappelen. Maizenapudding. LET OP HET HANDELSMERK: HET SCHAAK RORDI Men rekt een zijden draad en een andere tegelijker tijd steeds meer en meer uit, totdat ten slotte één draad breekt en dat is altijd „de andere". ..Winterweelde" zal U straks vertellen, hoe U, met 'n kleine verandering, van oud nieuw kunt maken. Wat U dit aan punten op Uw textielkaart bespaart, zult U begrijpen. Binnen korten tijd zal ..Winterweelde 1941" verschijnen. Er zijn ruim 350 prachtige modellen voor U en de kinderen in ver zameld, welke geheel zijn ingesteld op de kleedingproblemen van dezen tijd. U kunt het nü reeds bestellen. Zoodra het uitkomt, zenden we het U dan toe. De prijs bedraagt slechts60 cent. 1Bestellingen Runnen gescbie U weet, dat van den bif Uw agent. Uw bezor alle modellen steeds ge r of den boekhandeldoor knippatronen in giroslorting op no. 293631; alle gebruikelijke ma- door toezending v. h. bedrag ten verkrijgbaar zijn. p. postwissel of in postzegels. Prijzen 20, 35 en 50 ct. PATRONENKANTOOR PANORA Nassauplein 1 Haarlem mander MOOIE WITTE TANDEN met GEEFT U 'N ZUIVER FRISSCHEN ADEM. NEDERLANDSCH FABRIKAAT. TUBE 25 ct. - GROOTE TUBE 45 ct.

Tijdschriftenbank Zeeland

Ons Zeeland / Zeeuwsche editie | 1940 | | pagina 29