DE MIEU
TANDPASTA
Uit ons Menu
pikante heldere soep
W at
llen wij eten
CORRESPONDENTIE
MET EEN BIJZONDER
BESTANDDEEL
TEGEN TANÖSTEEN
31
(4 PERSONEN)
iy2 liter water, 4 bouillonblokjes, 2
uien, 50 gram rauwe ham, wat selderij,
tijm, zout, peper, nootmuskaat, oen
scheutje olie, wat azijn, 1 laurierblaadje,
desverkiezende wat dobbelsteentjes ge
bakken brood, 1 eierdooier.
Verwarm de olie in een pan, voeg er
de gesnipperde uien, de gehakte ham,
het laurierblad, de selderij, de tijm,
de nootmuskaat, het zout en de peper
bij en fruit alles zoolang tot de uien
lichtgeel van kleur zijn. Giet er dan het
water bij en laat de soep ongeveer 1
kwartier zachtjes koken. Los er de
bouillonblokjes in op. Klop den eier
dooier in een soepterrine, voeg er onder
zeer goed roeren een scheutje azijn bij
en klop er dan de soep in. Geef er het
gebakken brood bij.
PIKANT SCHAPENVLEESCH
(4 PERSONEN)
400 gram scliapenvleesch, 1 ui, 1
wortel, 1 knoflookpitje, peterselie, wat
tomatenpuree, 40 gram boter, zout.
Snijd het schapenvleesch in stukjes
en bestrooi het met zout. Smelt de boter,
voeg er den gesnipporden ui, de stukjes
gesneden wortel en bet knoflookpitje bij
en laat alles zoolang fruiten tot de ui
lichtgeel gekleurd is. Voeg er dan liet
vleesc.h bij en laat liet bruin braden.
Maak de jus vervolgens af met een
scheutje water en de tomatenpuree en
laat het vleesch ongeveer ]/2 uur stoven.
Bind de jus voor het presenteeren des-
verkiezende met wat aangemengde
bloem, maïzena of aardappelmeel.
AARDAPPELBALLETJES
MET KAAS
(4 PERSONEN)
2 kg aardappelen, een scheutje melk,
zout, peper, 200 gram kaas, 1 gesnip
perd uitje, paneermeel, boter of vet om
te bakken.
Kook de aardappelen in water met
zout gaar. Maak ze daarna fijn en ver
meng ze met zout, peper, een scheutje
melk en het gesnipperde uitje, dat in
wat vet of boter even gefruit is. Voeg er
daarna de kaas bij, die in kleine blokjes
is gesneden. Vorm van de massa balle
tjes, rol ze door paneermeel en bak ze in
het heete vet of de boter lichtbruin.
Zondag
Z U
wij
Pikante heldere soep.
Rollade.
Snijboonen.
Aardappelen.
Koud vleesch.
Gestoofde tomaten.
Aardappelen.
V ruehteny oghurt
Tomatensoep.
Pikant schapenvleesch
Worteltjes.
Aardapj>elen.
Aardappelballetjes
met kaas.
Gestoofde bieten.
Fruit.
Donderdag: Filosoof.
Maizenavla.
Harde eieren.
Sla.
Aardappelen.
Flensjes.
Melksoep.
Gebakken snoekbaars.
Groenteschotel met
aardappelen.
Maandag
Dinsdag
Woensdag
Vrijdag
Zaterdag
GROENTESCHOTEL MET
AARDAPPELEN
(4 PERSONEN)
Verschillende groenten, zooals toma
ten, bloemkool, wat biet, worteltjes,
snijboonen enz., samen ongeveer I kg,
I y2 kg aardappelen, zout, peper, noot
muskaat, een scheutje melk, boter,
paneermeel.
Maak de verschillende groenten
schoon en snijd ze in stukken. Smelt een
kluitje boter en laat ze hierin ongeveer
15 minuten smoren. Doe de massa
daarna in een vuurvast schoteltje. Kook
de aardappelen gaar, maak ze fijn en
vermeng ze met zout, peper, nootmus
kaat en een scheutje melk. Klop de
puree luchtig. Leg een laag puree op
de groenten, strooi er wat paneermeel
over en leg er hier en daar een kluitje
boter op. Laat het schoteltje in den
oven gaar en bruin worden.
VRUCHTENYOGHURT
(4 PERSONEN)
1 liter yoghurt, j/2 pond druiven,
suiker naar smaak.
Schil een gedeelte van de druiven en
wrijf ze daarna fijn, vermeng ze onder
goed roeren met de yoghurt. Laat deze
een tijdje staan, zoodat de smaak van
de vruchten goed kan doortrekken.
Dien de yoghurt op in diepe borden of
in glazen en leg er de overige vruchten
in.
Mevr. L. de Tt. te Botterdam. Alleen
zuiver gesmolten vet, dus vet waarin
zich geen kaantjes of andere vaste be
standdeelen bevinden, kan geruimen
tijd worden bewaard.
Wij raden u daarom aan, het vet vóór
dat het, in het Keulsche potje wordt
gedaan, zorgvuldig te zeven. Zout mag
niet worden toegevoegd. Behalve rund-
vet en reuzel kan ook spekvet op deze
manier gedurende plm. 6 maanden be
waard blijven.
Mej. S. TF. te Alkmaar. Ook zonder
dat tomaten gesteriliseerd worden, kunt
u ze in den vorm van puree bewaren en
wel op de volgende wijze:
Wasch de tomaten, verwijder de
kroontjes, snijd ze in stukken en breng
ze met zoo weinig mogelijk water aan
de kook. Laat ze plm. y2 uur koken en
wrijf het moes vervolgens door een zeef.
Laat dit daarna nog eens opnieuw koken
tot het de dikte van jam verkregen
heeft.
Doe het dan in kleine fleschjes, die
met heet sodawater zijn schoongemaakt
en daarna zijn uitgezwaveld. Sluit de
fleschjes met uitgekookte kurken en
dompel ze dan tot even onder den hals
van de flesch in vloeibaar lak. Bewaar
ile fleschjes tomatenpuree op een koele
en droge plaats.
Het zwavelen der fleschjes gebeurt
op de volgende manierknip een stukje
van een zwavellint (bij een drogist ver
krijgbaar) af, bevestig dit aan een ijzer
draadje, steek het aan en houd het even
in de flesch. Zwaveldamp is zwaarder
dan lucht, zakt daardoor naar den bo
dem van de flesch en doodt hierin de
bacteriën. Zwaveldamp mag niet wor
den ingeademd, daar dit schadelijk is
voor de. gezondheid.
Mevr. J. Tl. van A. te Rotterdam. Het
is niet bepaald noodig, dat de eieren
eerst met vaseline worden ingewreven,
maar wel is dit zeer aanbevelenswaardig.
Wanneer u aan het kookwater voor
de eieren een beetje zout of azij 11 toe
voegt, kunt u de eieren, die in waterglas
werden ingemaakt, koken.
Van alle tandpasta's wordt ge
zegd, dat zij de tanden wit houden.
Maar Solidox, de nieuwe Neder
landse tandpasta,doet meer dan de
tanden blinkend wit houden! Zij
verhindert de vorming van het zo
gevreesde tandsteen en verwij
dert dit, indien reeds aanwezig.
Daar tandsteen zich gewoonlijk
aan de achterzijde van de tanden
vormt, blijft dit meestal onop
gemerkt. Men is tevreden, als
de tanden aan de voorzijde wit
zijn en vertrouwt op deze „be
drieglijke schijn".
Met de gewone tandpasta's kan
men tandsteen niet verwijderen.
Maar Solidox is geen gewone
tandpasta. Solidox Nederl.
Octrooi 19178. verwijdert
tandsteen, doordat het een ge
heel nieuw bestanddeel bevat,
n.l. Sulforicinoleaat. Alleen Soli
dox bevat dit nieuwe preparaat,
dat zoals door wetenschappe
lijke proefnemingen is aange
toond inderdaad tandsteen
<-utï0*
verwijdert en voorkomt, zonder
het tandglazuur aan te tasten.
Door het gebruik van Solidox
blijven Uw tanden niet alleen
blinkend wit, maar tevens vrij
van tandsteenBegin nog heden
Uw tanden de Solidox-ver-
zorging te geven poets
ze 's morgens en 's avonds
met Solidox en bezoek
Uw tandarts tweemaal
per jaar; dan pas is
Uw tandverzorging
volmaakt.