DE MIEU TANDPASTA Uit ons Menu pikante heldere soep W at llen wij eten CORRESPONDENTIE MET EEN BIJZONDER BESTANDDEEL TEGEN TANÖSTEEN 31 (4 PERSONEN) iy2 liter water, 4 bouillonblokjes, 2 uien, 50 gram rauwe ham, wat selderij, tijm, zout, peper, nootmuskaat, oen scheutje olie, wat azijn, 1 laurierblaadje, desverkiezende wat dobbelsteentjes ge bakken brood, 1 eierdooier. Verwarm de olie in een pan, voeg er de gesnipperde uien, de gehakte ham, het laurierblad, de selderij, de tijm, de nootmuskaat, het zout en de peper bij en fruit alles zoolang tot de uien lichtgeel van kleur zijn. Giet er dan het water bij en laat de soep ongeveer 1 kwartier zachtjes koken. Los er de bouillonblokjes in op. Klop den eier dooier in een soepterrine, voeg er onder zeer goed roeren een scheutje azijn bij en klop er dan de soep in. Geef er het gebakken brood bij. PIKANT SCHAPENVLEESCH (4 PERSONEN) 400 gram scliapenvleesch, 1 ui, 1 wortel, 1 knoflookpitje, peterselie, wat tomatenpuree, 40 gram boter, zout. Snijd het schapenvleesch in stukjes en bestrooi het met zout. Smelt de boter, voeg er den gesnipporden ui, de stukjes gesneden wortel en bet knoflookpitje bij en laat alles zoolang fruiten tot de ui lichtgeel gekleurd is. Voeg er dan liet vleesc.h bij en laat liet bruin braden. Maak de jus vervolgens af met een scheutje water en de tomatenpuree en laat het vleesch ongeveer ]/2 uur stoven. Bind de jus voor het presenteeren des- verkiezende met wat aangemengde bloem, maïzena of aardappelmeel. AARDAPPELBALLETJES MET KAAS (4 PERSONEN) 2 kg aardappelen, een scheutje melk, zout, peper, 200 gram kaas, 1 gesnip perd uitje, paneermeel, boter of vet om te bakken. Kook de aardappelen in water met zout gaar. Maak ze daarna fijn en ver meng ze met zout, peper, een scheutje melk en het gesnipperde uitje, dat in wat vet of boter even gefruit is. Voeg er daarna de kaas bij, die in kleine blokjes is gesneden. Vorm van de massa balle tjes, rol ze door paneermeel en bak ze in het heete vet of de boter lichtbruin. Zondag Z U wij Pikante heldere soep. Rollade. Snijboonen. Aardappelen. Koud vleesch. Gestoofde tomaten. Aardappelen. V ruehteny oghurt Tomatensoep. Pikant schapenvleesch Worteltjes. Aardapj>elen. Aardappelballetjes met kaas. Gestoofde bieten. Fruit. Donderdag: Filosoof. Maizenavla. Harde eieren. Sla. Aardappelen. Flensjes. Melksoep. Gebakken snoekbaars. Groenteschotel met aardappelen. Maandag Dinsdag Woensdag Vrijdag Zaterdag GROENTESCHOTEL MET AARDAPPELEN (4 PERSONEN) Verschillende groenten, zooals toma ten, bloemkool, wat biet, worteltjes, snijboonen enz., samen ongeveer I kg, I y2 kg aardappelen, zout, peper, noot muskaat, een scheutje melk, boter, paneermeel. Maak de verschillende groenten schoon en snijd ze in stukken. Smelt een kluitje boter en laat ze hierin ongeveer 15 minuten smoren. Doe de massa daarna in een vuurvast schoteltje. Kook de aardappelen gaar, maak ze fijn en vermeng ze met zout, peper, nootmus kaat en een scheutje melk. Klop de puree luchtig. Leg een laag puree op de groenten, strooi er wat paneermeel over en leg er hier en daar een kluitje boter op. Laat het schoteltje in den oven gaar en bruin worden. VRUCHTENYOGHURT (4 PERSONEN) 1 liter yoghurt, j/2 pond druiven, suiker naar smaak. Schil een gedeelte van de druiven en wrijf ze daarna fijn, vermeng ze onder goed roeren met de yoghurt. Laat deze een tijdje staan, zoodat de smaak van de vruchten goed kan doortrekken. Dien de yoghurt op in diepe borden of in glazen en leg er de overige vruchten in. Mevr. L. de Tt. te Botterdam. Alleen zuiver gesmolten vet, dus vet waarin zich geen kaantjes of andere vaste be standdeelen bevinden, kan geruimen tijd worden bewaard. Wij raden u daarom aan, het vet vóór dat het, in het Keulsche potje wordt gedaan, zorgvuldig te zeven. Zout mag niet worden toegevoegd. Behalve rund- vet en reuzel kan ook spekvet op deze manier gedurende plm. 6 maanden be waard blijven. Mej. S. TF. te Alkmaar. Ook zonder dat tomaten gesteriliseerd worden, kunt u ze in den vorm van puree bewaren en wel op de volgende wijze: Wasch de tomaten, verwijder de kroontjes, snijd ze in stukken en breng ze met zoo weinig mogelijk water aan de kook. Laat ze plm. y2 uur koken en wrijf het moes vervolgens door een zeef. Laat dit daarna nog eens opnieuw koken tot het de dikte van jam verkregen heeft. Doe het dan in kleine fleschjes, die met heet sodawater zijn schoongemaakt en daarna zijn uitgezwaveld. Sluit de fleschjes met uitgekookte kurken en dompel ze dan tot even onder den hals van de flesch in vloeibaar lak. Bewaar ile fleschjes tomatenpuree op een koele en droge plaats. Het zwavelen der fleschjes gebeurt op de volgende manierknip een stukje van een zwavellint (bij een drogist ver krijgbaar) af, bevestig dit aan een ijzer draadje, steek het aan en houd het even in de flesch. Zwaveldamp is zwaarder dan lucht, zakt daardoor naar den bo dem van de flesch en doodt hierin de bacteriën. Zwaveldamp mag niet wor den ingeademd, daar dit schadelijk is voor de. gezondheid. Mevr. J. Tl. van A. te Rotterdam. Het is niet bepaald noodig, dat de eieren eerst met vaseline worden ingewreven, maar wel is dit zeer aanbevelenswaardig. Wanneer u aan het kookwater voor de eieren een beetje zout of azij 11 toe voegt, kunt u de eieren, die in waterglas werden ingemaakt, koken. Van alle tandpasta's wordt ge zegd, dat zij de tanden wit houden. Maar Solidox, de nieuwe Neder landse tandpasta,doet meer dan de tanden blinkend wit houden! Zij verhindert de vorming van het zo gevreesde tandsteen en verwij dert dit, indien reeds aanwezig. Daar tandsteen zich gewoonlijk aan de achterzijde van de tanden vormt, blijft dit meestal onop gemerkt. Men is tevreden, als de tanden aan de voorzijde wit zijn en vertrouwt op deze „be drieglijke schijn". Met de gewone tandpasta's kan men tandsteen niet verwijderen. Maar Solidox is geen gewone tandpasta. Solidox Nederl. Octrooi 19178. verwijdert tandsteen, doordat het een ge heel nieuw bestanddeel bevat, n.l. Sulforicinoleaat. Alleen Soli dox bevat dit nieuwe preparaat, dat zoals door wetenschappe lijke proefnemingen is aange toond inderdaad tandsteen <-utï0* verwijdert en voorkomt, zonder het tandglazuur aan te tasten. Door het gebruik van Solidox blijven Uw tanden niet alleen blinkend wit, maar tevens vrij van tandsteenBegin nog heden Uw tanden de Solidox-ver- zorging te geven poets ze 's morgens en 's avonds met Solidox en bezoek Uw tandarts tweemaal per jaar; dan pas is Uw tandverzorging volmaakt.

Tijdschriftenbank Zeeland

Ons Zeeland / Zeeuwsche editie | 1940 | | pagina 33