GROEIT OOK IN
NEDERLAND
I
NIEUWE MOGELIJKHEDEN
ONZE VOEDSELVOORZIE
VOOR
N I N G
In vredestijd, dan zonder strijd
Hét korenmeel meer waarde.
Maar met oorlog is Mielies tog
Die beste kos op aarde
no bezong wijlen F. W. Reitz, oud-presi-
Zdent der voormalige republiek Oranje-
Vrijstaat, de groote verbruikswaarde in
oorlogstijd van de mielies, die ons ook
uit het liedje van Sarie Marijs bekend is, dat is de
maïs.
Juist als het koren gerantsoeneerd moet worden,
vormt de maïs een prachtige aanvulling. Ook voor
Nederland, want niet langer zijn wij van aanvoer
van elders afhankelijk: de maïs groeit thans op
onzen bodem. Wat tot voor kort een klimatologische
onmogelijkheid scheen, is nu werkelijkheid geworden.
Maïs kan in Nederland groeien en rijpen. De kweekers
hebben met alle energie gewerkt om van alle be
staande maïssoorten een of meer variëteiten ge
schikt te maken voor ons klimaat. F.n zij zijn daar
volkomen in geslaagd. Wij hebben de velden gezien,
manshoog stond de maïs te rijpen om tegen 't einde
van deze maand te worden geoogst. De cultuur is
nog nieuw, maar toch zal het voor velen 'n open
baring zijn, dat thans al op honderden bunders
bouwgrond en in ettelijke duizenden tuinen de maïs
een plaats heeft gekregen. Met doortastendheid is
gewerkt, veel vooroordeel is overwonnen en de
resultaten voldoen aan alle verwachtingen.
Zooals reeds gezegd, is van alle maïssoorten een
selectie klaargemaakt voor de cultuur in ons koele
Nederland. Ailereerst is er de maïs voor veevoer,
de gewone grofkorrelige maïs, waarmede de varkens
Subtropische plantengroei op Nederiandsche akkers: rijpende maïs. Een ideaal kippenvoer. Achter de kippenren groeit de flintmaïs.
AHet alleen in subtropische landen, ook op de
akkers van onzen vaderlandschen bodem groeit
thans de maïs, het kostelijke volksvoedsel, dat
elders reeds zoo populair werd. Wij brachten
een bezoek aan een kweeker, die op 't gebied
der maïscultuur in ons land baanbrekend werk
verrichtte, wij zagen de kolven op de velden
rijpen en wij proefden ook de resultaten van
dezen kweek op Aederlandschen grond: een
smakelijk en zeer voedzaam gerecht.
en kippen worden ge
voerd. De kweeker
kent hier twee soorten
en spreekt van „flint
maïs" en „dentmaïs".
De flintmaïs is van
groei wat kleiner en
daardoor vroeger rijp,
de dentmaïs is grooter
en zwaarder, doch rijpt iets later. De flint
maïs wordt dan ook hoofdzakelijk verbouwd
in de koelste zones van ons land, zooals in
het noorden en in de kuststreken, terwijl
de dentmaïs favoriet werd op de warmere
zandgronden van Brabant, Limburg en
Gelderland. Amerika is het maïsland bij
uitnemendheid, maar toch kan op onze
oostelijke zandgronden even zware dentmaïs
groeien ën rijpen als in de beste maïs-
streken der V.S. De bewijzen hebben wij
gezien: kloeke, goudgele kolven, geteeld
in Gelderland. En dit product van eigen
bodem is stellig van even goede samenstel
ling als de tot dusver geïmporteerde voermaïs.
Het is deze maïssoort, waarvan de ons
bekende maïsproducten, zooals maïzena en
maïsgries, gemaakt worden. Men gebruikt
daarvoor de soorten met groote korrels.
Een lekkernij
Een geheel andere variëteit is de suiker-
maïs, die, de naam zegt het reeds, een
zeer hoog suikergehalte heeft en uitstekend
geschikt is voor menschelijke consumptie.
Een rijpende maïs
kolf. De suikermaïs
wordt met schutbla
deren en al verzan
den, de andere soor
ten worden van het
blad ontdaan en in
open droogschuren
gedroogd.
Hoog pluimen boven
elke maïsplant de
mann elijke bloemen
die voor de bestui
ving zorgen van de
vrouwelijke bloemen
in de oksels der
bladeren. Daaruit
ontstaan de merk
waardig gevormde
maïskolven die eind
September rijp zijn.
De poottijd van
pofmaïs valt in ons
land tussehen 1 en
20 Mei.