GROEIT OOK IN NEDERLAND I NIEUWE MOGELIJKHEDEN ONZE VOEDSELVOORZIE VOOR N I N G In vredestijd, dan zonder strijd Hét korenmeel meer waarde. Maar met oorlog is Mielies tog Die beste kos op aarde no bezong wijlen F. W. Reitz, oud-presi- Zdent der voormalige republiek Oranje- Vrijstaat, de groote verbruikswaarde in oorlogstijd van de mielies, die ons ook uit het liedje van Sarie Marijs bekend is, dat is de maïs. Juist als het koren gerantsoeneerd moet worden, vormt de maïs een prachtige aanvulling. Ook voor Nederland, want niet langer zijn wij van aanvoer van elders afhankelijk: de maïs groeit thans op onzen bodem. Wat tot voor kort een klimatologische onmogelijkheid scheen, is nu werkelijkheid geworden. Maïs kan in Nederland groeien en rijpen. De kweekers hebben met alle energie gewerkt om van alle be staande maïssoorten een of meer variëteiten ge schikt te maken voor ons klimaat. F.n zij zijn daar volkomen in geslaagd. Wij hebben de velden gezien, manshoog stond de maïs te rijpen om tegen 't einde van deze maand te worden geoogst. De cultuur is nog nieuw, maar toch zal het voor velen 'n open baring zijn, dat thans al op honderden bunders bouwgrond en in ettelijke duizenden tuinen de maïs een plaats heeft gekregen. Met doortastendheid is gewerkt, veel vooroordeel is overwonnen en de resultaten voldoen aan alle verwachtingen. Zooals reeds gezegd, is van alle maïssoorten een selectie klaargemaakt voor de cultuur in ons koele Nederland. Ailereerst is er de maïs voor veevoer, de gewone grofkorrelige maïs, waarmede de varkens Subtropische plantengroei op Nederiandsche akkers: rijpende maïs. Een ideaal kippenvoer. Achter de kippenren groeit de flintmaïs. AHet alleen in subtropische landen, ook op de akkers van onzen vaderlandschen bodem groeit thans de maïs, het kostelijke volksvoedsel, dat elders reeds zoo populair werd. Wij brachten een bezoek aan een kweeker, die op 't gebied der maïscultuur in ons land baanbrekend werk verrichtte, wij zagen de kolven op de velden rijpen en wij proefden ook de resultaten van dezen kweek op Aederlandschen grond: een smakelijk en zeer voedzaam gerecht. en kippen worden ge voerd. De kweeker kent hier twee soorten en spreekt van „flint maïs" en „dentmaïs". De flintmaïs is van groei wat kleiner en daardoor vroeger rijp, de dentmaïs is grooter en zwaarder, doch rijpt iets later. De flint maïs wordt dan ook hoofdzakelijk verbouwd in de koelste zones van ons land, zooals in het noorden en in de kuststreken, terwijl de dentmaïs favoriet werd op de warmere zandgronden van Brabant, Limburg en Gelderland. Amerika is het maïsland bij uitnemendheid, maar toch kan op onze oostelijke zandgronden even zware dentmaïs groeien ën rijpen als in de beste maïs- streken der V.S. De bewijzen hebben wij gezien: kloeke, goudgele kolven, geteeld in Gelderland. En dit product van eigen bodem is stellig van even goede samenstel ling als de tot dusver geïmporteerde voermaïs. Het is deze maïssoort, waarvan de ons bekende maïsproducten, zooals maïzena en maïsgries, gemaakt worden. Men gebruikt daarvoor de soorten met groote korrels. Een lekkernij Een geheel andere variëteit is de suiker- maïs, die, de naam zegt het reeds, een zeer hoog suikergehalte heeft en uitstekend geschikt is voor menschelijke consumptie. Een rijpende maïs kolf. De suikermaïs wordt met schutbla deren en al verzan den, de andere soor ten worden van het blad ontdaan en in open droogschuren gedroogd. Hoog pluimen boven elke maïsplant de mann elijke bloemen die voor de bestui ving zorgen van de vrouwelijke bloemen in de oksels der bladeren. Daaruit ontstaan de merk waardig gevormde maïskolven die eind September rijp zijn. De poottijd van pofmaïs valt in ons land tussehen 1 en 20 Mei.

Tijdschriftenbank Zeeland

Ons Zeeland / Zeeuwsche editie | 1940 | | pagina 2