BEREIDT U POFMAIS
ZOO
Op Nederlandsche akkers, tusschen de aardappels, de roode kool en
Ruim manshoog staat de dentmaïs op den grond van de stichting
de voederbieten, rijpt thans de maïs.
„Het Hooge Land" nabij Apeldoorn.
De kolven worden daartoe in onrijpen toestand
geoogst, zoodra de korrels de volle grootte bereikt
hebben, doch nog volkomen sappig en malsch zijn,
dus in denzelfden graad van rijpheid
waarin wij onze dop
erwten wenschen. De
kolven worden geoogst
en verzonden met de
„schutbladeren" om
de kolf en pas in de
keuken worden de bla
deren verwijderd. Na
tien minuten koken is
de suikermaïskolf klaar
voor tafel en wordt
als voorgerecht warm
opgediend. Bestrijken
met 'n weinig boter en toe
voegen van wat zout maakt
het gerecht tot een lekker
nij. Het eten ervan gebeurt
op een voor ons ongewone
wijze, de zaden worden na
melijk van de kolf afge
hapt.
In onze winkels kan men deze suikermaïs herhaal
delijk zien, echter wordt door onze kweekers niet
altijd de maïs geoogst op het juiste tijdstip van
„tafelrijpheid". Het schutblad rondom de kolf moet
Drie soorten pof maïs, gele, zwarte en
witte. Al deze kolven zijn in ons land
gerijpt.
nog groen zijn en de meeldraden reeds geheel zwart
en niet bruin. In Amerika heet deze maïssoort
„sweetcorn" en is onbetwist de meest gezochte
zomergroente. Ook in Indië wordt
de suikermaïs zeer algemeen ge
consumeerd.
'w Verrassend,
effect
Dan beleven we een
merkwaardig experi
ment, want de kwee-
ker komt nu aandra
gen met 'n maïskolf,
die behoort tot de
derde groep van in
Nederland geteelde maïs. En daar
mee doet hij iets bijzonders. Met
'n handwring worden de korrels
van de kolf „gedorscht" en dan
gaan ze in een ronde bouillonzeef.
Die zeef wordt boven 'n gasvlam
gehouden en voortdurend licht
geschud.
De leek voorziet reeds "een culinair drama, doch
zijn verbazing zal nog grooter worden, want opeens
ploft en knalt het in de zeef, de eerste korrels spat
ten uiteen tot groote witte vlokken. En nauwelijks
drie minuten nadat
een handvol maïs
korrels boven
Een handvol korrels gaat in een zcejDe zeef
wordt boven de gasvlam gehouden, voorzichtig
schudden
de
gasvlam ging, is de
zeef geheel gevuld
met smakelijk uit
ziende vlokken,
luchtig en room
blank.
„Dat heet nu in
Amerika popcorn,"
zegt de kweeker.
Wij in Holland
spreken van pof-
maïs en onze kwee
ker, die de eerste
was, die den Ne-
derlandschen tuin
bouw dit product
kon aanbieden,
Zoo moet u suiker-
mals eten: de ge
kookte kolf bestrij
ken met n weinig
boter, wat zout er
op en dan de kor
rels van de kolf
en drie minuten later heeft u een schaal vol
luchtige maïsvlokken, voedzaam en smakelijk.
Voor de teelt van pofmaïs is iedere niet-
zure bodem geschikt, lichte grond is te pre
fer eer en boven zwaarderen. De zaden worden
gepoot op een a twee cm diepte. Ter wille van
de goede kruisbestuiving mag de maïs niet in
één lange rij gepoot worden. Wilt u het in
uw tuin probeeren, reserveer dan een (linken
lap, want de afstand tusschen de maïsplanten
moet een halven meter bedragen.
happen.
noemde zijn selectie „Cnal-Coren". En we moeten
zeggen, het smaakt uitstekend.
Zoo er ooit een „oorlogsgraan" was, dan is het
deze pofmaïs, want ze kan in eiken kleinen tuin
verbouwd worden en ze komt op tafel zonder dat
er ook maar één machine voor dorschen of voor
malen aan te pas komt. Groote mogelijkheden biedt
dit nieuwe product en dat heeft Nederland begrepen.
In dit voorjaar werd deze kleine maïs voor 't eerst
in ons land aangeboden en thans rijpen de kolven
op menigen akker en in de tuinen, zoowel in Heerlen
als op het eiland Vlieland. De mogelijkheid om
„eigen graanboer" te worden, werd dankbaar aan
vaard.
Sierlijk wuiven de pluimen van Je mannelijke bloe
men boven de maïsvelden, de kolven rijpen, in Ne
derland is thans ook de maïs inkeemsch geworden.
L.
(Eigen opnamen)