BEREIDT U POFMAIS ZOO Op Nederlandsche akkers, tusschen de aardappels, de roode kool en Ruim manshoog staat de dentmaïs op den grond van de stichting de voederbieten, rijpt thans de maïs. „Het Hooge Land" nabij Apeldoorn. De kolven worden daartoe in onrijpen toestand geoogst, zoodra de korrels de volle grootte bereikt hebben, doch nog volkomen sappig en malsch zijn, dus in denzelfden graad van rijpheid waarin wij onze dop erwten wenschen. De kolven worden geoogst en verzonden met de „schutbladeren" om de kolf en pas in de keuken worden de bla deren verwijderd. Na tien minuten koken is de suikermaïskolf klaar voor tafel en wordt als voorgerecht warm opgediend. Bestrijken met 'n weinig boter en toe voegen van wat zout maakt het gerecht tot een lekker nij. Het eten ervan gebeurt op een voor ons ongewone wijze, de zaden worden na melijk van de kolf afge hapt. In onze winkels kan men deze suikermaïs herhaal delijk zien, echter wordt door onze kweekers niet altijd de maïs geoogst op het juiste tijdstip van „tafelrijpheid". Het schutblad rondom de kolf moet Drie soorten pof maïs, gele, zwarte en witte. Al deze kolven zijn in ons land gerijpt. nog groen zijn en de meeldraden reeds geheel zwart en niet bruin. In Amerika heet deze maïssoort „sweetcorn" en is onbetwist de meest gezochte zomergroente. Ook in Indië wordt de suikermaïs zeer algemeen ge consumeerd. 'w Verrassend, effect Dan beleven we een merkwaardig experi ment, want de kwee- ker komt nu aandra gen met 'n maïskolf, die behoort tot de derde groep van in Nederland geteelde maïs. En daar mee doet hij iets bijzonders. Met 'n handwring worden de korrels van de kolf „gedorscht" en dan gaan ze in een ronde bouillonzeef. Die zeef wordt boven 'n gasvlam gehouden en voortdurend licht geschud. De leek voorziet reeds "een culinair drama, doch zijn verbazing zal nog grooter worden, want opeens ploft en knalt het in de zeef, de eerste korrels spat ten uiteen tot groote witte vlokken. En nauwelijks drie minuten nadat een handvol maïs korrels boven Een handvol korrels gaat in een zcejDe zeef wordt boven de gasvlam gehouden, voorzichtig schudden de gasvlam ging, is de zeef geheel gevuld met smakelijk uit ziende vlokken, luchtig en room blank. „Dat heet nu in Amerika popcorn," zegt de kweeker. Wij in Holland spreken van pof- maïs en onze kwee ker, die de eerste was, die den Ne- derlandschen tuin bouw dit product kon aanbieden, Zoo moet u suiker- mals eten: de ge kookte kolf bestrij ken met n weinig boter, wat zout er op en dan de kor rels van de kolf en drie minuten later heeft u een schaal vol luchtige maïsvlokken, voedzaam en smakelijk. Voor de teelt van pofmaïs is iedere niet- zure bodem geschikt, lichte grond is te pre fer eer en boven zwaarderen. De zaden worden gepoot op een a twee cm diepte. Ter wille van de goede kruisbestuiving mag de maïs niet in één lange rij gepoot worden. Wilt u het in uw tuin probeeren, reserveer dan een (linken lap, want de afstand tusschen de maïsplanten moet een halven meter bedragen. happen. noemde zijn selectie „Cnal-Coren". En we moeten zeggen, het smaakt uitstekend. Zoo er ooit een „oorlogsgraan" was, dan is het deze pofmaïs, want ze kan in eiken kleinen tuin verbouwd worden en ze komt op tafel zonder dat er ook maar één machine voor dorschen of voor malen aan te pas komt. Groote mogelijkheden biedt dit nieuwe product en dat heeft Nederland begrepen. In dit voorjaar werd deze kleine maïs voor 't eerst in ons land aangeboden en thans rijpen de kolven op menigen akker en in de tuinen, zoowel in Heerlen als op het eiland Vlieland. De mogelijkheid om „eigen graanboer" te worden, werd dankbaar aan vaard. Sierlijk wuiven de pluimen van Je mannelijke bloe men boven de maïsvelden, de kolven rijpen, in Ne derland is thans ook de maïs inkeemsch geworden. L. (Eigen opnamen)

Tijdschriftenbank Zeeland

Ons Zeeland / Zeeuwsche editie | 1940 | | pagina 3